ONLINE MAGAZIN

Testovali sme: Akčné kamery NICEBOY – časť 2. NICEBOY VEGA X PRO

Akčné alebo outdoorové kamery NICEBOY zaujmú svojou cenou. V redakcii sme už mali možnosť vyskúšať základný model NICEBOY VEGA X PLAY a teraz sa pozrieme na robustnejší, vybavenejší a aj trochu drahší model VEGA X PRO.

Model PRO je o nejaký milimeter väčší a kamera je aj citeľne ťažšia. Vyššiu hmotnosť má na svedomí najmä masívnejšie telo kombinujúce kovy a plasty. Má guľatý objektív a svojím výzorom sa až nápadne podobá na kamery GoPro. Aktuálne je to najvyšší model v ponuke Niceboy. A ako je na tom vo vnútri?

Obsah balenia NICEBOY VEGA X PRO

Ani pri modeli PRO nechýba bohaté príslušenstvo v základnom balení. Okrem samotnej kamery je tu vodotesný obal, ktorý by mal uvládnuť ponor do hĺbky 30m (samotná kamera bez tohto obalu je vodotesná do 12m, takže napr. do bazénu alebo do dažďa podvodné puzdro nepotrebuje). Závit na statív (kovový) je priamo na kamere, ale vhod vám príde úchyt na riadidlá, príp. ďalšie príchytky (vrátane samolepiacich napr. na prilbu), popruhy, zip-pásky, alebo krátke kovové lanko s očkom, či jemná čistiaca handrička na optiku a displej. Samozrejme chýbať nesmie ani USB kábel na dobíjanie, alebo veľmi dobre spracovaný viacjazyčný manuál, vrátane CZ a SK verzie.

Ak vám chýba diaľkový ovládač, resp. diaľková spúšť pre kameru a fotoaparát, môžete si ju dokúpiť samostatne. Predáva sa u nás za 11,90€ s remienkom na ruku (ako „hodinky“). Mimochodom aj tento ovládač je čiastočne vodeodolný s tesnosťou pre ponor do cca 2 metrov.

Technické parametre a funkcie

Model PRO predstavuje podľa cenovky strednú triedu, no parametrami útočí na oveľa drahšie modely. Cena v čase písania recenzie sa pohybovala okolo 140€, čo je s ohľadom na možnosti excelentná ponuka.

Kamera má širokú optiku so záberom 170°, čo spôsobuje isté deformácie obrazu, ale to je u akčných kamier v poriadku. Musia na krátku vzdialenosť zachytiť čo najširší záber a to je náročná úloha. Optika je fixná a kamera nemá možnosť ostenia, ale zoomovania. Detaily sú preto ostrejšie až na väčšiu vzdialenosť (na veľmi krátku sú objekty rozostrené). Objektív má svetelnosť f/2,8 a ako video procesor sa využíva iCatch V39, čo je procesor používaný niekoľkými výrobcami „real 4K“ kamier.

Páčilo sa ako rýchle sa kamera dokázala prispôsobovať rýchlym prechodom z tmavších do svetlejších oblastí (zo slnka do tieňa a naopak). Kamera nahráva video od 720p pri 240fps až po 4K pri 60fps a podľa info výrobcu je vybavená stereo mikrofónom. Video sa ukladá v kodeku H.264 a pri pohybe je obraz automaticky stabilizovaný. Stabilizácia je elektronická, čiže sa využíva časť senzoru na stabilizovanie obrazu, čo je OK pri FullHD, ale pri plnom 4K už veľká rezerva pixelov nie je.

Na stabilizáciu obrazu pri 4K sa sťažujú aj niektorí používatelia na diskusných fórach. Elektronická stabilizácia (označovaná u tohto modelu ako X-STEADY) sa nedá zrovnávať s fyzickou (optickou), ale pri pohybe kamery niekde na bicykli skrátka potrebujete obraz stabilizovať, inak by bol úplne nepoužiteľný. Pri trasiacich scénach aj my odporúčame prepnúť na nižšie rozlíšenie a prípadne nechať upscaling na televízore. Majú oveľa výkonnejší procesor a môžu urobiť oveľa lepší výsledok, než by ste očakávali. Navyše vo FullHD nahráte viac videa a ušetríte aj z kapacity batérie.

Obrazový CMOS senzor od Sony má podľa dostupných informácií natívne rozlíšenie 12 MPx. Sám výrobca to nešpecifikuje a ako rozlíšenie fotoaparátu udáva 20MPx (pravdepodobne interpolovaných). Pri testoch sme spravili pomerne dobré zábery v interiéri aj v exteriéri. Obraz bol komprimovaný JPEG kompresiou, čo sa trochu podpísalo na detailoch pri veľmi veľkom priblížení, ale ako celok pôsobili fotky veľmi dobre.

V kamere bola osadená 1 360 mAh batéria, ktorá podľa údajov výrobcu postačí na 115 minút záznamu FullHD videa (bez použitia displeja a pri teplote okolia 22°C). Dáta sa ukladajú na pamäťovú kartu, ktorej slot sa nachádza vedľa batérie. Vďaka tesneniam sa dvierka trochu ťažšie otvárali, ale to rozhodne nie je na škodu. Kamera podporuje ako pamäťové médium microSD kartu typu UHS-I U3 s kapacitou do 128GB.  My sme používali pri testoch karty Kingston Canvas Plus Go!, ktoré boli vyvinuté práve pre akčné kamery.

Malá krytka s veľkým gumeným tesnením na boku ukrýva konektory microUSB a MicroHDMI. Cez USB sa pochopiteľne dobíja priamo aj batéria v kamere, ale na podobné riešenia sme už roky zvyknutí. Cez redukciu alebo microHDMI kábel je možné vyviesť z kamery obraz priamo do televízora. Zo skúseností vieme, že túto možnosť využíva len minimum používateľov, pretože každý aj tak potrebuje niekde archivovať zábery z pamäťovej karty a je prirodzenejšie púšťať si video potom z počítača, cloudového disku, NASky alebo len tak z nejakej USB čítačky priamo pripojenej k TV, no nie?

Na náhľad je k dispozícii zadný 2“ displej a predný farebný 1,4“ malý (selfie) displej. Kamera sa pohodlne ovláda cez zadný dotykový displej. Priamo na tele je tlačidlo na zapnutie/vypnutie, tlačidlo M pre voľbu módu/menu a spúšť. Cez displej sa robia všetky základné nastavenia – vždy len v pár krokoch, takže obsluhu zvládne každý. Cez Wi-Fi ju navyše môžete obsluhovať prostredníctvom svojho mobilného telefónu, ale tie ponúkané aplikácie sú trochu nedorobené (aspoň u iOS verzie to tak vyzerá). Dokúpiť sa dá tiež už spomínané diaľkové ovládanie (náramok so spúšťou pre foto a video).

Ešte doplníme posledné parametre, čo sú rozmery 65×44×34mm a hmotnosť 127g.

Záver a naše skúsenosti

Je to taká stredná trieda medzi akčnými kamerami. Papierovými parametrami prekonáva NICEBOY aj veľké značky. Kamery však nemožno zrovnávať iba parametrami a realita zodpovedá skôr cene kamery.

Nejde o zlú kameru. Pomer ceny a výkonu je u tohto modelu určite výborný – to je bez diskusie. Kamera nestojí 500€, ba ani 300€, ale iba veľmi príjemných 141€ a za tieto peniaze a s dodávanou výbavou je to určite dobrá kúpa pre bežných používateľov. Medzi tými lacnejšími modelmi exceluje, aj keď na druhej strane – na trhu sú aj lepšie (ale samozrejme aj výrazne drahšie) kamery. Ostatne je len na vás, či sa rozhodnete ísť za každú cenu po vyššej kvalite, alebo hľadáte niečo, čo má takto dobrý pomer medzi výkonom a cenou. Vždy si môžete neskôr kúpiť aj drahší model a túto kameru namontovať napr. do auta ako dash kameru, kde nájde nové využitie.

Obraz dobrý, fotky robí použiteľné, má pevné a dostatočne odolné telo s odolnosťou aj voči vode do 12m (bez puzdra), príjemne sa ovláda, má bohatú výbavu a funkcie pre časozber, alebo spomalené video, dobrá kapacita batérie…

NICEBOY VEGA X PRO je proste rozumná voľba, ktorú sme sa napokon rozhodli oceniť redakčným tipom za pomer medzi cenou a výkonom.

Zapožičal: Niceboy, https://niceboy.eu/sk/produkty/vega-x-pro

Cena: 141€ s DPH

Ponorte sa do sveta akčných záberov s kamerou Niceboy VEGA X Pro a vychutnajte si krásne zábery na maximum!

Kľúčové vlastnosti

Rozlíšenie videa až 4K/60 FPS (reálne), Full HD/120 FPS

Vodotesnosť bez puzdra do 12 metrov (s puzdrom 30 metrov)

Stabilizácia X-STEADY

Stereo mikrofón

Dotykový zadný 2-palcový displej

Predný farebný 1,4-palcový selfie displej

Slow Motion s až osemnásobným spomalením

Maximálny dátový tok až 120 Mb/s

Časozberné video až do 4K

Celosklenený 7G objektív s antireflexnou vrstvou

Ovládanie aj pomocou Wi-Fi

Možnosť dokúpiť diaľkové ovládanie (vodotesné do 2 metrov)

Funkcia webkamery (mikrofón akčné kamery nie je optimalizovaný pre použitie s počítačom, odporúčame použiť externý mikrofón)


Poznámka:

Pri našich redakčných testoch sme používali pamäťové karty Kingston CANVAS Go! Plus s kapacitou 64 a 128GB.

 

Karta sa dodáva aj s SD adaptérom, čo je nepochybne veľké plus, pretože ju môžete využiť aj v iných zariadeniach (napr. vo fotoaparáte/zrkadlovke). Zasuniete malú kartičku do veľkého adaptéra a razom je z nej plnohodnotná SD karta.

Sériu CANVAS reprezentujú tri modelové rady – SELECT, Go! a REACT – ove vo verziách microSD alebo ako klasické veľké SD. Séria SELECT je určená pre bežné použitie v mobiloch, MP3, herných konzolách, alebo navigáciách a model REACT je karta formátu USH-II, čo znamená vyšší výkon v podporovaných zariadeniach (pre profesionálne použitie). My sve zvolili na testy modelový rad Go!, ktorý je primárne určený pre akčné kamery – odoláva lepšie teplotným zmenám, otrasom a pod., no zároveň ponúka rýchlosť až 170 MB/S, čo vyhovuje s veľkou rezervou aj pre 4K Ultra HD video. Samozrejme všetky karty môžete využiť v ľubovoľnom zariadení a obmedzené použitie môže byť niekde len podporovanou kapacitou, takže 128GB kartu nevyužijete v kamere, ktorá podporuje max. 64GB karty, a naplno nemusíte využiť ani max. rýchlosti. Môžete ich teda vložiť do smartfónu, fotoaparátu, kamery, dronu, či akéhokoľvek iného zariadenia, ktoré zvládne takúto kapacitu a nepotrebuje z nejakého dôvodu vyššiu rýchlosť. Ako možno vidieť karta Canvas Go! Plus sa nemusí za svoje prenosové rýchlosti vôbec hanbiť. Naopak, za istých okolností komunikuje ešte rýchlejšie (oceníte to napr. keď máte rýchlu čítačku pri prenose dát do PC).

Zapožičal: Kingston, www.kingston.com

Cena: 26.9€ s DPH (128GB verzia)

Kartu Kingston CANVAS Go! Plus s kapacitou 128GB alebo kameru NiceBoy VEGA X PLAY môžete teraz vyhrať v našej súťaži!

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej
Náš tip Príroda Radíme Vám

Kedy sa veľryby presťahovali do mora a stratili nohy?

História veľrýb je jedným z najväčších zázrakov a tajomstiev evolúcie. Ako tieto cicavce dýchajúce pľúcami prišli o nohy a vrátili sa do mora? Na túto otázku sa pokúsi odpovedať dokument Tajomné údolie veľrýb v Egypte, ktorý bude mať premiéru vo štvrtok 29. februára o 20:00 na Viasat Nature. Z 90 druhov dnes žijúcich veľrýb sú […]

Čítať ďalej