ONLINE MAGAZIN

Nová železničná linka Slovenských a Rakúskych dráh do Chorvátska

Chorvátska turistická centrála zorganizovala v spolupráci so Železnicami SR (ZSSK) a Rakúskymi dráhami (ÖBB) počas letnej sezóny 2021 premávku nových turistických vlakov zo Slovenska do Chorvátska.

Turistické vlaky budú premávať od 18. júna do 11. septembra na trase Bratislava – Viedeň – Split a späť – vlaky budú odchádzať z Bratislavy v utorok a piatok, zo Splitu v stredu a v sobotu (celkovo pôjde v oboch smeroch 50 vlakov).

Vlak obsahuje tri lôžkové vozne, dva sedacie a tri vozne pre autá a vlak môže prepravovať aj bicykle a domáce zvieratá. Jednosmerný lístok na sedadle je možné zakúpiť od 29,90 EUR, v lôžkovom vozni od 69,90 EUR, lístok s automobilovou dopravou od 109,90 EUR a s motocyklom od 79,90 EUR.

Doteraz sa predalo asi 4.000 lístkov na turistické vlaky zo Slovenska, asi 300 lístkov na vozne pre autá.

  • Vlaky budú odchádzať z Bratislavy o 15:51 a prídu do Splitu o 9:50 nasledujúceho dňa.
  • Vlaky budú odchádzať zo Splitu o 16:48 h s príchodom do Bratislavy o 10:49 h nasledujúceho dňa.

Spolupráca železničných podnikov zaisťuje rozšírenie turistickej ponuky a uľahčuje dostupnosť turistických cieľov. Prvý vlak s asi 200 turistami zo Slovenska a Rakúska prichádza na železničnú stanicu Split v sobotu 19. júna o 9:50 h.

Na privítaní prvého tohtoročného vlaku budú prítomní:

 

  • Štátna tajomníčka ministerstva cestovného ruchu a športu Tonči Glavina
  • Dubravko Šimenc, odborný koordinátor pre marketingové projekty Chorvátskeho turistického združenia
  • Predseda predstavenstva ZSSK Roman Koreň
  • Predseda správnej rady Chorvátskeho turistického združenia Željko Ukić

REGIOJET

Po úspešnej minuloročnej spolupráci, v rámci ktorej sa vlakom prepravilo viac ako 60.000 cestujúcich na trase Praha – Rijeka – Praha, český súkromný dopravca RegioJet počíta s tým, že od 17. mája do 30. septembra tohto roku prepraví celkovo 176 vlakov asi 100.000 cestujúcich v tomto roku.

V máji, júni a septembri budú vlaky jazdiť trikrát týždenne v oboch smeroch a v júli a auguste každý deň – vlaky majú 15 vozňov do Ogulinu, kde jeden vlak bude pokračovať do Splitu (7 vozňov) a druhý do Rijeky (8 vozňov)

MÁV ADRIA

Počas tejto sezóny pokračuje spolupráca s Maďarskými železnicami – MÁV START na trase Budapešť – Záhreb – Split a späť.

Vlaky budú premávať od 2.7. do 10.9. s odchodom v utorok, piatok a nedeľu z Budapešti a zo Splitu v stredu, sobotu a pondelok (celkovo bude premávať 31 vlakov v oboch smeroch)

Chorvátske národné turistické združenie udelilo prestížne ocenenie „Zlaté pero“

„Veľká cena“ ide do Nemecka, Slovenska a USA

Chorvátske turistické združenie už po 17. krát udelilo zahraničným turistickým novinárom, blogerom a influencerom prestížne ocenenie „Zlaté pero“ za najlepšie publikácie o Chorvátsku, ako o turistickej destinácie, za posledný, mimoriadne náročný turistický rok. Na slávnostnom odovzdávaní cien, ktoré sa konalo dna 16. júna 2021 v Pule, sa zúčastnilo 15 zahraničných novinárov z 11 krajín.

„Tento rok cenu udeľujeme „naživo“ v krásnej Istrii. Ocenení novinári, blogeri a vplyvní umelci v minulom roku, ktorý bol pre odvetvie cestovného ruchu mimoriadne ťažký, prispeli k zviditeľneniu našej krajiny na globálnej úrovni a pomohli pri budovaní imidžu Chorvátska ako bezpečnej, ​​dobre pripravenej a žiaducej turistickej destinácie. Týmto tiež dodatočne upozorňujeme na Chorvátsko v predvečer hlavnej časti turistickej sezóny a vysielame správu, že Chorvátsko je absolútne pripravené na väčší príliv hostí,“ uviedol riaditeľ chorvátskeho turistického združenia Kristjan Staničić.

Na slávnostnom odovzdávaní cien sa okrem riaditeľa Staničića a kolegov zo zastupiteľských úradov ChTZ zúčastnili aj prefekt Istrijskej župy Boris Miletić, riaditeľ Turistického združenia Istrijskej župy Denis Ivošević, riaditeľka Turistického združenia Pula Sanja Cinkopan Korotaj a početní zástupcovia istrijského sektoru cestovného ruchu.

„Sme obzvlášť radi, že môžeme hostiť ocenených novinárov a zároveň chválime projekt Zlaté pero, pretože novinári sú pre nás nesmierne dôležití aj v bežných turistických rokoch, nehovoriac v časoch týchto kríz, keď je najdôležitejšou propagáciou aj komunikácia. Sme radi, že sa ceremónia koná v našom regióne, pretože nám dáva výnimočnú príležitosť predstaviť vzácnym hosťom bohatstvo a jedinečnosť tohto regiónu, našu pohostinnosť, prírodné a kultúrne pamiatky, gastronómiu a ďalšie silné stránky, ktorými sme spoznávaní za našimi hranicami “, Povedal Denis Ivošević, riaditeľ Turistického združenia Istrijskej župy.

Veľká cena putuje do Nemecka, Slovenska a USA

Najvýznamnejším ocenením „Zlatého pera“ je Veľká cena (Grand Prix), ktorá sa udeľuje v troch kategóriách: za najlepšiu správu pre tlač alebo online médiá, za najlepšiu rozhlasovú alebo televíznu správu a za najlepší príspevok na blogu alebo sociálnych sieťach.

Tohtoročnou laureátkou ceny Grand Prix za najlepšiu správu tlačeného média je nemecká novinárka Helene Schmidt, ktorej správa „Istrien – das Kulinarische Kroatien“ bola publikovaná v renomovanom časopise Autobild – Reisemobil. Vo svojej správe Helena opísala cestu po Istrii a malých stredovekých mestách a zdôraznila predovšetkým istrijskú gastronómiu s mnohými praktickými tipmi na návštevu Istrie. Publikovaná správa je obzvlášť cenná, pretože bola publikovaná v renomovanom médiu sledovanom motoristami, ktorí sú najpočetnejšími návštevníkmi z Nemecka do Chorvátska. Portál Autobild je tiež lídrom nemeckého digitálneho trhu s viac ako 13 miliónmi užívateľov a 56 miliónmi návštev len v minulom roku.

Grand Prix za najlepšiu správu elektronických médií získal slovenský tím TV MARKIZA. Cenu za sériu 10 epizód o Chorvátsku s názvom „S Markízou v Chorvátsku“ získali novinár Branislav Tomaga a kameraman Miroslav Žilka. Branislav Tomaga a Miroslav Žilka sú návštevníkmi Chorvátska po mnoho rokov. Aby spoluobčanom ukázali správy z ich obľúbeného cieľa, neúnavne sa hlásili dva týždne naživo zo zaujímavých miest v celom Chorvátsku, od Umagu po Dubrovník, a preto bolo v júni a júli 2020 Chorvátsko a dovolenka v Chorvátsku s 39-percentnou sledovanosťou,  top témou najsledovanejšej televízie na Slovensku. Správy sú plné užitočných informácií, zaujímavých faktov, rád a rozhovorov s hostiteľmi a sú sprevádzané scénami chorvátskych miest, prírodných krás a gastronómie. V náročnom pandemickom roku plnom neistoty zaslali svojimi správami z Chorvátska divákom správu, že Chorvátsko je absolútne bezpečná dovolenková destinácia.

 

Víťazkou Grand Prix za najlepší cestovateľský blog je Kate McCulley z USA, ktorá stojí za blogom „Adventurous Kate“. Doteraz sa stretla s 83 krajinami a 7 kontinentmi a v roku 2017 ju Forbes zaradil do zoznamu 10 najvplyvnejších vplyvných cestovateľov na svete. Svojimi blogovými správami počas minuloročnej letnej sezóny evokovala zážitky z Chorvátska, od Dubrovníka po Istriu. Napriek obmedzeniam a všeobecnému strachu z pandémie poukázala na krásy našej ponuky a zodpovednosť a láskavosť miestneho obyvateľstva. Osobitnú časť na svojom blogu venovala mnohým príspevkom o Chorvátsku, ktoré nájdete pod názvom „Destinácie Chorvátsko“.

 

Na slávnostnom odovzdávaní cien sa zúčastnili aj minuloroční víťazi Veľkej ceny, a to novinár Alex Crevar z USA, ktorý píše pre New York Times, a český novinár Vladimir Kouba z TV Nova. Celý program udeľovania ocenení zahŕňal trojdňovú študijnú cestu, s prehliadkou mnohých turistických miest na južnej Istrii, vrátane Puly, Brijuni, Fažany, Vodnjanu, archeologického náleziska Nesactium, archeologického parku Vižula v Meduline a tematického parku Kažuni.

 

Udelením Zlatého pera zdôrazňuje Chorvátske národné turistické združenie hodnotu profesionálneho prístupu k písaniu a podávaniu správ o Chorvátsku v zahraničných médiách a touto cestou sa chce poďakovať zahraničným novinárom, za prínos pri propagácii chorvátskeho cestovného ruchu vo svete. V predchádzajúcich rokoch boli hostiteľmi udeľovania cien: Záhreb, Split, Rovinj, Opatija, Dubrovník, Čakovec, Osijek, Otočac, Zadar, Šibenik, Split, Opatija, Mali Lošinj, Osijek a Zadar.

 

Okrem Chorvátskeho turistického združenia ako hlavného organizátora podujatia sú tohtoročnými partnermi a hostiteľmi: turistické združenie Istrijskej župy, turistické združenie mesta Pula a ďalšie turistické združenia zoskupenia južnej Istrií.

 

 

 

 

Mohlo by vás zaujímať:

outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip Novinky outdoor Umenie a kultúra

Stavať máje budú v trnavskom Kamennom mlyne aj v okolitých obciach

Akcie bohaté na spev a hudbu, pri príležitosti stavania májov, sa budú konať v utorok 30. apríla v Kamennom mlyne v Trnave, ako aj v neďalekých obciach Dolná Krupá, Suchá nad Parnou, Biely Kostol, Bohdanovce nad Trnavou a Ružindol.   O pripomenutie tradícií sa v Trnave postará univerzitný folklórny súbor Trnafčan, ktorý pripravuje druhý ročník podujatia […]

Čítať ďalej
Health Radíme Vám Tlačová správa Zdravie

Svetový deň hygieny rúk 2024: Prečo je zdieľanie znalostí o hygiene rúk stále také dôležité?

Ročne sa na celom svete podľa WHO vyskytne až 136 miliónov prípadov nozokomiálnych infekcií, teda infekcií spojených so zdravotnou starostlivosťou (HAI). Najjednoduchším preventívnym opatrením, ktoré pomáha zachraňovať životy pacientov na celom svete je správna hygiena rúk. Na jej význam poukazuje Svetový deň hygieny rúk, ktorý symbolicky pripadá na 5. mája. V európskom hospodárskom priestore sa ročne […]

Čítať ďalej