ONLINE MAGAZIN

Klamal, aby prežil… Vojnová dráma Perzské lekcie vstupuje do slovenských kín

Tento štvrtok 24. 6. 2021 vstúpil do slovenských kín snímka Perzské lekcie ukrajinského režiséra Vadima Perelmana. Historická dráma z druhej svetovej vojny s prekvapujúcou premisou a výborným hereckým obsadením. Diváci si ju budú mô pozrieť aj o niečo skôr na medzinárodnom filmovom festivale Art Film Fest v Košiciach.

Snímka Perzské lekcie bola uvedená na medzinárodnom filmovom festivale Berlinale v roku 2020 v sekcii Berlinale Special Gala. Hneď po prvej projekcii sa stala diváckym favoritom a kritici naň nešetrili chválou. Jej režisér Vadim Perelman priniesol na plátna kín, prepracovaný koprodukčný projekt. Argentínsky herec Nahuel Pérez Biscayart a nemecký herec Lars Eidinger sa bravúrne chopili náročných úloh v tejto psychologickej dráme vybudovanej na neustálom napätí z odhalenia.

Snímka sa odohráva v okupovanom Francúzsku v roku 1942. Gilles je spolu s ostatnými židmi zatknutý vojakmi SS a poslaný do tábora v Nemecku.  Len o vlások unikne poprave pretože prisahá dozorcom, že nie je Žid, ale Peržan. Táto lož ho dočasne zachráni, no pridelia mu úlohu na život a na smrť: učiť perzštinu veliteľa tábora Kocha, ktorý sníva o tom, že si po vojne otvorí reštauráciu v Iráne. Koch je zo dňa na deň nedôverčivejší a Gillovi je jasné, že svoje tajomstvo už dlho neudrží…

Hoci filmov z prostredia koncentračných táborov s problematikou druhej svetovej vojny vzniklo mnoho, ešte stále sa z času na čas vynorí príbeh, ktorý divákov dojme a príjemne prekvapí. Snímka na začiatku uvádza, že bola voľne inšpirovaná skutočným príbehom. Pre úspech filmu to však nie je relevantné a je na divákovi, či sa tomu rozhodne uveriť. Navyše Perelmanove postavy „trpia“ ľudskosťou. Nebojí sa napísať postavu väzenského veliteľa, ktorý má tiež svoje sny a vlastný život. Neverí víziám tretej ríše a pobyt v koncentračnom tábore považuje len za nutné zlo.

Snažím sa ukázať, že všetci sme ľudia, všetci sme schopní lásky a všetci sme schopní zlých a strašných činov nenávisti. Neexistuje nič také ako absolútne dobro alebo absolútne zlo. Vždy je to niekde uprostred.“ uvádza o svojom filme režisér Perelman.

Okrem Perzských lekcií sa na filmovom festivale v Košiciach predstaví aj najnovší úlovok zo súťažnej sekcie posledného Berlinale. Snímka Sused je sľubným režijným debutom od renomovaného herca Daniela Brühla, ktorého tunajší diváci poznajú z legendárneho filmu Good bye, Lenin!

 

Daniel je filmová hviezda, ktorá sa práve chystá na konkurz do Londýna, kde by mu nemala ujsť veľká rola v pripravovanom americkom akčnom filme. Cestou na letisko sa ešte zastaví v neďalekej kaviarni v berlínskom Prenzlauer Bergu. A tam sedí Bruno, ktorý sa na stretnutie s populárnym nemecko-španielskym hercom, zdá sa, pripravoval dlho. Starnúci muž je jednou z porazených obetí sociálno-kultúrnych zmien po zjednotení Berlína a Daniela si nevybral náhodou…

Najväčší a najstarší medzinárodný filmový festival na Slovensku Art Film Fest v Košiciach už tento týždeň po ročnej pauze opäť otvorí svoje brány a privíta divákov na 28. ročníku podujatia. Diváci, ktorí sa zúčastnia festivalových projekcií oboch zmienených filmov navyše získajú bonus zdarma vo forme mesačného predplatného k videotéke Edisonline, ktorá v súčasnosti ponúka stovky filmov a 2 televízne stanice. Ruka v ruke s tým prinášame novú sekciu Edisonline, ktorá predstavuje prierez tých najlepších titulov, ktoré na tomto festivale súťažili či vyhrali niektorú z cien.

Nová sekcia na Edisonline: https://bit.ly/3q9Ueh8
Program festivalu nájdete na stránke http://www.artfilmfest.sk/

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Náš tip Novinky outdoor Umenie a kultúra

Stavať máje budú v trnavskom Kamennom mlyne aj v okolitých obciach

Akcie bohaté na spev a hudbu, pri príležitosti stavania májov, sa budú konať v utorok 30. apríla v Kamennom mlyne v Trnave, ako aj v neďalekých obciach Dolná Krupá, Suchá nad Parnou, Biely Kostol, Bohdanovce nad Trnavou a Ružindol.   O pripomenutie tradícií sa v Trnave postará univerzitný folklórny súbor Trnafčan, ktorý pripravuje druhý ročník podujatia […]

Čítať ďalej
Architektúra Náš tip Radíme Vám

Brno láka na 5 ikonických víl modernej architektúry

Po vlaňajšom úspechu turistického balíčka 1 víkend a 4 ikonické vily, ktorý ponúkalo TIC BRNO v spolupráci so správcami všetkých objektov, sa tento rok môžu návštevníci Brna tešiť na prírastok: Za víkend totiž majú šancu spoznať hneď 5 víl – vrátane novo otvorenej Arnoldovej vily. „Vďaka výnimočnej spolupráci piatich brnianskych inštitúcií vznikol pred dvoma rokmi […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej