ONLINE MAGAZIN

Jedinečná investícia do rozvoja turistického ruch

RAS AL KHAIMAH TOURISM DEVELOPMENT AUTHORITY (RAKTDA) oznámila svoj zámer investovať pol miliardy dirhamov na rozvoj projektov podporujúcich udržateľný cestovný ruch emirátu.

Pri príležitosti veľtrhu Arabian Travel Market 2021 RAKTDA predstavila vyše 20 projektov od Basecampu na Jebel Jais, najvyššom vrchole SAE, Jais Wings Paraglidingu až po vyhliadkovu plošinu pre teplovzdušné balóny a Earth Hotels Altitude.   

Investícia súčasne podporí rozvoj maloobchodu, odvetvia pohostinstva, nové developerské projekty na ostrove Marjan, výstavbu nových hotelov a ďalšie projekty, ako je zakladanie farmy lastúr a umelecká inštalácia Flying Arch.

RAKTDA (Ras Al Khaimah Tourism Development Authority) oznámila, že v spolupráci s RAK Hospitality Holding a Obchodnou a priemyselnou komorou RAK bude v emiráte zrealizovaných viac ako 20 projektov zameraných na rozvoj udržateľného cestovného ruchu, do ktorých bude investovaných pol miliardy dirhamov.

Projekty, ktoré zverejnili na veľtrhu Arabian Travel Market 2021, poprednej udalosti cestovného ruchu v regióne, ktorý sa konal v dňoch 16. až 19. mája vo World Trade Centre v Dubaji, sa sústredia na novú destinačnú stratégiu emirátu, ktorá je zameraná na prírodu, voľný čas, dobrodružstvá, dostupnosť a autenticitu. Nové projekty majú za cieľ osloviť všetkých, ktorí hľadajú bezpečné a jedinečné zážitky v súlade s novými formami cestovania, a sú koncipované s ohľadom na štandardy a procesy udržateľnosti.

Mesto Ras Al Khaimah, ktoré bolo už druhýkrát za sebou zvolené za hlavné mesto cestovného ruchu v Perzskom zálive, a ako prvé mesto na svete získalo od spoločnosti Bureau Veritas značku „Safeguard Assurance“, a od Svetovej organizácie cestovného ruchu aj známku „Safe Travels“, sa vďaka neustálym inováciám, bezpečnosti a komunikácii stalo lídrom v oblasti cestovného ruchu.

Raki Phillips, výkonný riaditeľ Ras Al Khaimah Tourism Development Authority, povedal: „RAKTDA má za sebou neuveriteľne rušné a proaktívne obdobie, počas ktorého sa emirát vyvinul vo významnú svetovú destináciu. Tento mnohomiliónový investičný plán je ďalším dôkazom nášho odhodlania a záväzku v oblasti cestovného ruchu, a to napriek globálnym problémom, ktorým sme čelili v minulom roku, a ktoré našim odvetvím dodnes otriasajú. Tieto projekty sú plne v súlade s našou víziou a stratégiou, ktorá smeruje vpred s našim novým logom, zakladajúcim sa na prírodnej topografii destinácie – more, púšť a samozrejme naše veľkolepé hory – a tiež s našou túžbou postupovať, rásť a vyvíjať sa v súlade s aspiráciami a potrebami cestovného ruchu.“

Alison Grinnellová, generálna riaditeľka spoločnosti RAK Hospitality Holding, pokračovala: „V dobe, kedy si zvykáme na novú situáciu, sa stávame svedkami nového chápania cestovného ruchu. Naša schopnosť budovať udržateľným spôsobom nové projekty, najmä v okolí Jebel Jais s množstvom ubytovacích zariadení vrátane Earth Hotels a Mantis Collection s luxusnými chatami a dostupnými atrakciami, iba posilňuje Ras Al Khaimah ako poprednú turistickú destináciu v budúcnosti. Naviac naša rozsiahla výstavba hotelov, najmä na ostrove Marjan, kde sa okrem iného chystá otvorenie hotelu Mövenpick, je skutočným krokom k obnoveniu dôvery v naše odvetvie.“

Pripravované projekty v Ras Al Khaimah

Nové iniciatívy zahŕňajú viac, ako 20 projektov naprieč celej destinácii, vrátane Jebel Jais, najvyššieho vrcholu SAE, atrakcie, ktorá priťahuje návštevníkov z celého sveta.

Hory: 

  • Earth Hotels Altitude, ekologický pop-up hotel s pätnástimi plne vybavenými ubytovacími jednotkami, rekreačným centrom a bazénom.
  • Saij, A Mantis Collection Mountain Lodge, komplex pozostávajúci z 35 luxusných chát poskytne jedinečné zázemie v horách pre rozvoj fyzických a duševných síl, či už pri organizovaných horských túrach alebo v rámci kreatívnej tvorby.
  • Cloud7 Camp Jebel Jais – dokonalý glampingový zážitok s 30 ubytovacími jednotkami postavenými z ekologicky udržateľných materiálov.
  • Nový Basecamp Jais ponúkne cenovo dostupné ubytovanie pre outdoorovych nadšencov, milovníkov zážitkov a prírody, rovnako ako aj radu aktivít, akými sú joga, kurzy varenia miestnych špecialít, a bude slúžiť ako centrum voľného času na úpätí drsných hôr.
  • Jais Yard – Food & Bevarage Village, dedinka, ktorá svojich návštevníkov prekvapí širokou ponukou netradičných reštaurácií vo forme kioskov, food truckov, kamiónových návesov spolu s kinom pod šírym nebom a detskými ihriskami, a ktoré podporia návštevnosť Jebel Jais.
  • Jais Wings – záujemcovia o dobrodružstvo môžu vzlietnuť na paraglidu z vrcholu Jebel Jais s pristávacími plochami blízko ostrovov Saraya a Al Rams. Bude to prvé špecializované miesto pre paragliding v regióne GCC.
  • Základňa pre pevné teplovzdušné balóny, z ktorých sa návštevníci môžu kochať nekonečnou krásou Jebel Jais.
  • Jais Swing – hojdačka ako stvorená pre fotenie instagramových fotiek – poskytuje úžasný výhľad a jedinečnú príležitosť zaujať svojim postom.
  • Wadi Track v areáli Wadi Showka poskytne novú cyklocross trať, ktorá bude ideálnym miestom pre milovníkov bicyklov všetkých vekových kategórií.
  • Vďaka svojmu bohatému portfóliu medzinárodne uznávaných outdoorových akcií sa Ras Al Khaimah chystá v novembri 2021 byť hostiteľom prvej turistickej akcie organizácie „HIGHLANDER“ v GCC. HIGHLANDER, jediná certifikovaná medzinárodná turistická asociácia na svete, je slávna svojimi jedinečnými turistickými akciami.

Pláže a pobrežie

  • Veľkolepý developérsky projekt na plážach ostrova Marjan umožní vytvoriť nové prímorské štvrte s nafukovacím aquaparkom, trampolínami, bazénom, vonkajšou posilovňou a rozmanitou ponukou jedál a nápojov.
  • Farma lastúr v Al Hamra Marine umožní lov ustríc a lastúr, ukážky prípravy jedál, zážitky pre rodiny s deťmi a kultúrne aktivity. Ako prvá atrakcia svojho druhu v SAE sa zameria na ochranu morského ekosystému, s jeho rozmanitými druhmi morskej trávy a morských rastlín.

Púšť a vnútrozemie:

  • Cloud7 Camp AlSawan – luxusný glamping s 60 ubytovacími jednotkami, kde sa hostia môžu naučiť, čo obnáša život farmára.
  • Inštalácia Flying Arch v obchodnom centre Manar Mall sa stane prvou 130-metrovou vzdušnou konštrukciou v regióne, ktorá sa bude skladať z viac ako 1,5 miliónov uzlov a približne 300 km motúzov, vďaka ktorým vietor vytvorí inštaláciu neustále sa meniacich tvarov a farieb.
  • Svetelná inštalácia Luminaze v obchodnom centre Manar upúta svojou estetickou a hravou umeleckou formou založenou na svetelnom bludisku, ktoré je ako stvorené pre rodinné a tímové aktivity.
  • Ras Al Khaimah tiež v rámci nových projektov posilní svoju ubytovaciu infraštruktúru prostredníctvom výstavby nových hotelov, ako napríklad úplne nový Mövenpick Resort Al Marjan Island s 418 izbami a nerušeným výhľadom na more. Hostia si budú môcť vybrať z veľkých rodinných izieb, apartmánov alebo 28 chatiek rozprestierajúcich sa na pláži so súkromnými bazénmi a záhradami. Pripravovaný hotel Hampton by Hilton Al Marjan Island s 515 izbami bude najväčším hotelom Hampton by Hilton na svete a prvým, ktorý poskytne concept all inclusive rezortu. Medzi ďalšie hotely, ktoré plánujú otvoriť, bude patriť aj Radisson Al Marjan Island s 388 izbami a InterContinental Mina Al Arab s 351 izbami. 

Významný pokrok v súčasných projektoch

Súčasne s avizovanými novými projektami bol prezentovaný významný pokrok v rozvoji niekoľkých plánovaných a budovaných turistických atrakcií:

  • Sky Room, najvyššie položená zasadacia miestnosť v SAE, s kapacitou až 10 osob.
  • Wingsuit Diving Platform – prvá plošina pre base jump v SAE pre profesionálnych base jumperov, a domov Khalifu Al Ghafriho, známeho tiež ako „UAE Batman“.
  • Bobová dráha Jais, dlhá 1840 metrov, bude najdlhšia v regióne, a jej dokončenie je naplánované na tretí štvrťrok tohto roku.
  • Jais Eco-Golf – mini putting green deväťjamkové golfové ihrisko s dvoma až troma odpaliskami.
  • Prvý tábor Beara Gryllsa – Explorers Camp na svete, ktorý bol otvorený v Jebel Jais v minulom roku, poskytne ďalšie ubytovanie k už otvoreným deviatim chatkám, vo februári 2021, čím sa jeho celkový počet zvýši na 30 chatiek.
  • Najvyššie položená reštaurácia v Spojených arabských emirátoch, 1484 By Puro na Jebel Jais, bude vylepšená a rozšírená, aby poskytla ešte nezabudnuteľnejší kulinársky zážitok.
  • Na Jebel Jais prebiehajú aj práce na niekoľkých zlepšeniach v oblasti bezpečnosti a ochrany zdravia pri turistike, vrátane inštalácie značiek a reflektorov, zavedenia bezpečnostných a registračných brán pre turistov, obnovy dolnej časti trate, bezpečnostných a informačných tabúľ, ako aj turistických spŕch a zatienených piknikových lavičiek na vyhliadkových turistických miestach.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mohlo by vás zaujímať:

Architektúra Náš tip Radíme Vám

Brno láka na 5 ikonických víl modernej architektúry

Po vlaňajšom úspechu turistického balíčka 1 víkend a 4 ikonické vily, ktorý ponúkalo TIC BRNO v spolupráci so správcami všetkých objektov, sa tento rok môžu návštevníci Brna tešiť na prírastok: Za víkend totiž majú šancu spoznať hneď 5 víl – vrátane novo otvorenej Arnoldovej vily. „Vďaka výnimočnej spolupráci piatich brnianskych inštitúcií vznikol pred dvoma rokmi […]

Čítať ďalej
Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej