ONLINE MAGAZIN

TOP 8 kempingových destinácií. Tipy na cesty karavanom

Si milovníkom road tripov a dovolenka v karavane ti hovorí viac ako pobyt v luxusnom hoteli? Potom si už určite počul(a) o niektorých z týchto slávnych ciest, ktoré sa postarajú o nezabudnuteľný výlet s množstvom originálnych zážitkov. Scenéria za oknami bude lepšia ako akýkoľvek film, ktorý si kedy videl(a)a prijemne strávený dni v prírode, v útulnom karavane, môžu byť vašim nezabudnuteľným cestovateľským zážitkom.

  1. North Coast 500, Škótsko

North Coast 500 je často prirovnávaná k Route 66, v skutočnosti sa však americkému náprotivku vôbec nepodobá. Cesta dlhá viac ako 800 kilometrov vedie cez fialové koberce vresu krásami Vysočín. Spája rozpadávajúce sa hrady, počasím trápené rybárske mestečká a liehovary uprostred ničoho. Je lemovaná pestrými možnosťami kempingov. Súčasťou North Coast 500 je aj horský priesmyk Bealach na Bà s najvyššie postavenou diaľnicou v Škótsku a výkyvy Johna o‘ Groatsa – najsevernejšieho bodu pevninskej Británie. Oplatí sa pribaliť si aj plavky v prípade, že by počasie prekvapilo – nachádzajú sa tu totiž i krásne pláže. A keď neprekvapí, môžete si užiť romanticky večer pri sviečke, alebo len tak, s knihou v ruke – či už máte radi cestopisy, romány alebo erotické poviedky. Väčšina ľudí začína a končí výlet v Iverness, najväčšom meste v škótskych Vysočinách. Tu si môžeš užiť unikátne bary, katedrálu z 19. storočia a hrad.


North Coast 500, Škótsko

  1. Highway 101, Kalifornia, USA

Americký roadtrip je motívom nejedného písaného i sfilmovaného príbehu. Kempov je tu neúrekom. Cesta Route 1 vedie pozdĺž kalifornského pobrežia 143 kilometrov medzi San Simeon a Carmel Highlands. Tu si užiješ všetky útesy a pláže obmývané vlnami. Ide totiž o najdlhší úsek divokého pobrežia v USA.


Highway 101, Kalifornia, USA

  1. East Coast, Austrália

Tak ako to koaly tiahne za eukalyptovými stromami, cestovateľov na kolesách láka East Coast v Austrálii už mnoho rokov. Lákadlom sú hedonistické mestá surférov, farebné koralové útesy a pláže ako z raja. Začni v Sydney. Tam, kde sa ti pomaly rozmazáva pohľad na slávnu operu, sa začína odkrývať East Coast so svojimi úžasnými národnými parkmi, ostrovčekmi a párty mestami ako Brisbane, Cairns a Surfers Paradise. Nie je to však len o rušných plážach a nočnom živote. Na ceste po East Coast nájdeš aj tiché kempingy, z ktorých mnohé fungujú bez poplatku. Na výber máš veľa ciest. Záleží na čase, ktorý chceš na cestách stráviť a ktorú z nádherných austrálskych častí chceš vidieť.


East Coast, Austrália

  1. Namíbia, Afrika

Highlighty cesty po Namíbii sú živé mestá, púšť a divoká prírodá národných parkov. Väčšina road tripov začína vo Windhoeku, hlavnom meste krajiny. Nastav si GPS na Etoshu, národný park prispôsobený na samo-šoférovacie safari a kemping. Prvým stvorením, ktoré ráno uvidíš, sa tak ľahko môže stať nosorožec, slon či lev prechádzajúci sa vo svojom revíri.


Namíbia, Afrika

Okoreň svoju cestu jazdou cez pieskové duny na púšti Namib. Nezabudni prejsť okolo legendárnych stroskotaných vrakov lodí na Kostrovom pobreží. Počas road tripu v Afrike si dávaj pozor na sypké štrkové cesty a veľké vzdialenosti medzi mestami, ktoré vyžadujú včasné naplánovanie cesty. Dobré je tiež zarezervovať si kempingy vopred.

  1. Japonsko

Predstava šoférovania po Japonsku môže byť strašidelná, road trip po krajine vychádzajúceho slnka je však prekvapivo pokojný. Vo všeobecnosti sú šoféri na japonských cestách slušní a s modernými navigáciami nie je prekladanie cestného značenia žiaden problém. Brázdenie Japonska s karavanom má jednu veľkú výhodu – ušetríte za hotely, ktoré sú jedny z najdrahších v Ázii.


Japonsko

Japonské diaľnice sa ženú od hôr so zasneženými vrcholmi až po palmové pláže, cez priezračné jazerá a pralesy. Na štyroch (či viacerých) kolesách uvidíš to, o čom sa turistom z inej perspektívy ani nesníva. Chrámy uprostred ničoho a tradičné dediny sú rozprávkovým pozadím uháňajúcim naokolo. Jednou z najkrajších ciest v Japonsku je Hakone Skyline Course. Vyniká najmú výhľadmi na horu Mount Fuji a jazero Ashinoko. Nechýba dostatok priestoru na prestávky. Medzi tie top sa radí aj cesta Mikuni Pass, ktorá sa tiahne ponad prales v sub-prefektúre Tokachi.

  1. Nový Zéland

Cestovatelia často označujú Nový Zéland za najlepšiu destináciu pre kemperov. Môže za to najmä rozmanitá príroda. Za oknami sa ti budú mihať ľadovce aj brehy oceánu. Ak preferuješ vysoké vrcholy, vyber sa do sopečného srdca Severného ostrova a po ceste sa nezabudni zastaviť v Národnom parku Tongario. Preplav sa loďou na Južný ostrov a objavuj tamojšie členité pobrežie. Tu môžeš vyraziť karavanom po West Coast. Po ceste narazíš aj na známy ľadovec Franza Jozefa a nádherný fjord Milford Sound. Veľkým bonusom je viac ako 200 kempingov, ktoré spravuje Oddelenie ochrany prírody. Sú roztrúsené po celej krajine, parkovanie tu nestojí veľa a vybavenie je výborné. Nehovoriac o úžasnom okolí.

Nový Zéland

  1. Čile, Pan-American Highway

Výhodou diaľnice Pan-American v Čile je, že sa na nej len ťažko stratíš. Vedie takmer stále rovno po chrbte krajiny. Môžeš sa naplno sústrediť na míňajúce farebné mestá, opustené púšte a zelené národné parky. Rozmanitosť krajiny je naozaj ohromujúca Je ťažko uveriť, že púšť Atacama, vraj najsuchšie miesto na zemi, sa nachádza v tej istej krajine ako vinicami vyzdobené údolie Equi či mrazivé ľadovce Patagónie.

Táto cesta však nie je len o zázrakoch prírody. Na 3 364 kilometroch uvidíš tiež mnoho prímorských miest ako Iquique, La Serena, Valdivia a, samozrejme, hlavné mesto Santiago. Za ním tvoria scénické pozadie vytŕčajúce vrcholky Ánd.

  1. Alberta, Kanada

Icefields Parkway v Kanade sa podarilo do 230 kilometrovej kemping-friendly cesty dostať všetko, čo by nezabudnuteľný road trip mal mať. Od ľadovcov cez lúku posiatu kvetmi až po zasnežené hory a rozprávkové vodopády. Cesta míňa aj slávne národné parky Banff a Jasper, ktoré sú na jar krásne rozkvitnuté a zároveň sa tu dá ešte stále lyžovať. Ak budeš mať šťastie, môžeš sa vybrať na zamrznuté jazero Louise na korčuliach.

Predtým, ako sa vrátiš do kempingu, si daj malú zachádzku do Badlands v Alberte – „vesmírnej krajiny“, kde boli nájdené niektoré z najraritnejších dinosaurích fosílií.

 

Zdroj informácií: Lonelyplanet.com, www.pelipecky.sk
Zdroj foto: shutterstock.com

Text: Hana Hudson

Pelipecky.sk je internetový portál o cestovaní a krajinách sveta venovaný ľuďom, ktorí radi cestujú. Redaktori portálu Pelipecky.sk sú nadšení cestovatelia a delia sa o svoju vášeň so svojimi čitateľmi.
Môžete si tu prečítať o zaujímavých miestach a najnovších udalostiach, nájdete tu aj čerstvé informácie a rady pre turistov a cestovateľov, horúce tipy na výlety a dovolenku. Nesmieme zabudnúť na turistické informácie o pamiatkach a zaujímavých miestach v európskych a svetových metropolách, príbehy o cestovaní a neuveriteľné tipy na ponuky. Tipy na najlepšie kombinácie letov na jednom mieste.

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Príroda Radíme Vám

Kedy sa veľryby presťahovali do mora a stratili nohy?

História veľrýb je jedným z najväčších zázrakov a tajomstiev evolúcie. Ako tieto cicavce dýchajúce pľúcami prišli o nohy a vrátili sa do mora? Na túto otázku sa pokúsi odpovedať dokument Tajomné údolie veľrýb v Egypte, ktorý bude mať premiéru vo štvrtok 29. februára o 20:00 na Viasat Nature. Z 90 druhov dnes žijúcich veľrýb sú […]

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip Radíme Vám Tlačová správa

Cestovný ruch v Česku naberá na sile, počet turistov sa vlani dostal na predcovidové čísla.

V Česku sa v minulom roku ubytovalo v hromadných ubytovacích zariadeniach takmer 10 miliónov zahraničných turistov (43,3 % z celkového počtu). Ďalších takmer 12,5 milióna hostí tvorili samotní Česi (56,7 %), ktorí sa rozhodli stráviť dovolenku v domácich ubytovacích zariadeniach. Celkovo tak vlani počet turistov, ktorí do Česka zamierili, presiahol 22 miliónov a narástol medziročne […]

Čítať ďalej