ONLINE MAGAZIN

Testovali sme: Akčné kamery NICEBOY – časť 1. NICEBOY VEGA X PLAY

Začína sa leto, čas dovoleniek a výletov. Väčšina ľudí dnes používa primárne na fotky a videá telefóny, kde sa kvalita kamery posunula pomaly na profi úroveň, lenže mobil sa môže ľahko rozbiť a preto ho používame len na tie krásne zábery z miesta. K typickej výbave výletníkov však už dnes patria akčné kamery a drony pre rôzne adrenalínové zábery a práve na dve takéto „lacnejšie“ modely sme sa pozreli okom redakcie.

Akčné alebo outdoorové kamery NICEBOY zaujmú svojou cenou, ktorá je zlomkom ceny GoPro kamier. Len pre predstavu, v čase písania tejto recenzie Alza ponúkala v akcii zľavu 55,10€ na model GoPro 8 (cena 343,90€ namiesto 399€, model HERO9 stál 479,99€) a naša testovaná kamera NICEBOY VEGA X PLAY v rovnakom eshope stála len 50,90€, čiže ju kúpite ešte o cca 10% lacnejšie ako je hodnota zľavy! Samozrejme kvalitatívne sa bude ťažko zrovnávať kamera za 50€ s modelom za skoro 500€, ale nie každý je ochotný zaplatiť až toľko. U akčnej kamery sa počíta s nešetrným zaobchádzaním, pádmi, namočením do vody alebo blata, príp. s pádom z takej výšky alebo takým nárazom, ktorý môže kameru aj úplne rozbiť (stáva sa to veľmi zriedkavo, ale stáva sa to).

V redakcii sme mali možnosť vyskúšať spomínaný základný model NICEBOY VEGA X PLAY a robustnejší model NICEBOY VEGA X PRO. Oba využívajú univerzálny systém používaný bežne pre lacnejšie outdoorové alebo aj tzv. dash kamery do áut. Túto možnosť dokonca nájdete aj priamo v menu, takže keď kameru práve nebudete potrebovať na akčné zábery, môžete ju smelo využiť v aute na záznam jazdy (na dokumentovanie prípadných incidentov). To je skvelá možnosť, ktorá rozširuje ich využitie. Sám poznám niekoľko ľudí, čo si kúpili podobné kamery a použili ich len raz-dvakrát. Takto si nájdu praktické uplatnenie aj keby vás natáčanie akčných scén náhodou prestalo baviť, alebo keby ste sa neskôr rozhodli pre investíciu do modelu vyššej triedy.

Model PRO je o nejaký milimeter väčší a kamera je aj citeľne ťažšia. Vyššiu hmotnosť má na svedomí najmä masívnejšie telo kombinujúce kovy a plasty. Lacnejšia kamera VEGA X PLAY má plastové telo a  hranatý objektív. Samozrejme rozdielov je tu oveľa viac, ale poďme na to pekne poporiadku.

Obsah balenia NICEBOY VEGA X PLAY

Hoci ide v úvodzovkách o „lacnejší“ model, má zopár „vychytávok“, ktoré sa nám na prvý pohľad pozdávali viac (napr. pribalená malá bezdrôtová diaľková spúšť, alebo Wi-Fi a prepojenie s mobilom, ktorý môže fungovať ako diaľkový monitor a ovládač). Kamera prichádza s bohatou výbavou v podobe rôznorodého príslušenstva. Okrem samotnej kamery a spomínanej diaľkovej spúšte je v balení vodotesný obal (pripojiteľný k ďalšiemu príslušenstvu), úchyt na riadidlá pre bicykel alebo motorku, či vodný skúter, otvorený držiak – rámik (opäť s možnosťou pripojenia k ďalšiemu príslušenstvu), držiak na statív, nalepovací držiak (napr. na helmu)m zopár ďalších úchytov na montáž, istiace lanká a popruhy, čistiaca handrička a samozrejme USB nabíjací kábel a viacjazyčný manuál, kde prekvapivo nechýbala ani slovenčina.

Technické parametre a funkcie

Kamera disponuje reálnym FullHD so 60 snímkami za sekundu, prípadne interpolovaným 4K s 30 snímkami – tu sa chýbajúce body dopočítavajú softvérom a to nefunguje vždy najlepšie. FullHD však osobne preferujem viac, pretože sa s ním ľahšie pracuje, súbor je menší a môj televízor má veľmi pokročilú technológiu upscalingu, takže z FullHD vyrobí oveľa krajšie 4K UHD rozlíšenie.

Kamera má funkcie ako spomalenie záberu, alebo časozber, čo sú dnes bežné funkcie, ktoré u podobných zariadení očakávate. Kto miluje vodné športy, s puzdrom môže natáčať aj pod hladinou. Fotografie (statické snímky) majú rozlíšenie od 2 až do 16 Mpx, lenže pri veľkosti súborov okolo 500kB tam prosto tú kvalitu očakávať nemôžete. Keby som to zrovnal s priemerným mobilom, ktorý môže mať aj oveľa menšie rozlíšenie, získali by ste výrazne lepšie fotky.

Kamera má 4 tlačidlá na ovládanie a nastavovanie. Má veľmi jednoduché menu, ktoré sa naučíte ovládať aj bez manuálu. Využiť však môžete aj mobilnú aplikáciu a Wi-Fi pripojenie. Pravdu povediac, toto je trochu sklamanie. Mobilom sa treba pripojiť na mobilnú sieť, ktorú vytvorí priamo kamera a na obsluhu sa používa univerzálna aplikácia XDV, ktorá je trochu ťažkopádna. S najväčšou pravdepodobnosťou ide o univerzálnu aplikáciu k univerzálnemu firmvéru, ktorý je aj v ďalších kamerách. Toto je skrátka riešenie, ktoré vám ponúkne skoro každá super lacná noname kamera z Ázie. Uvítali by sme aspoň trochu práce na aplikácii, ktorá má veľké množstvo nedostatkov. Ale na druhú stranu, toto riešenie bude aj tak používať len zlomok používateľov, takže tomu neprikladáme až takú váhu.

Kamera využíva ako senzor Sony IMX179, ktorý má podľa špecifikácie uhlopriečku 5.7 mm a efektívne rozlíšenie 3280×2464 bodov (8,08MPx). Z toho je zrejmé, že natívne dokáže urobiť max. 8MPx fotku vo formáte 4:3 – všetko ostatné je softvérovo prerátané do vyššieho, alebo nižšieho rozlíšenia. Video zachytáva v prirodzenom formáte, no s limitmi procesoru Allwinner V3. Video sa ukladá s kompresiou MP4 s kodekom H.264. Fotky nahráva vo formáte JPEG s pomerne veľkou kompresiou ako sme spomínali (16 MPx záber má len čosi okolo 500kB).

Optika je širokouhlá – podľa údajov výrobcu má záber 170°, čo je podľa nás pre akčnú kameru skvelé. Obraz je síce v rohoch skreslený (tzv. rybie oko sa prejaví pri veľmi krátkej vzdialenosti), ale vďaka širokouhlej optike tu zachytíte všetko dôležité pred objektívom aj z  malej vzdialenosti. Predsa len to nie je portrétová kamera a na akčné zábery je lepšie mať širší záber.

Ako pamäťové médium môžete použiť microSD kartu typu UHS-I U3 s max. kapacitou 64 GB. Privítali by sme síce aj podporu pre väčšie kapacity, ale ide o limity dané použitým procesorom. Výrobca udáva kapacitu dobíjateľnej batérie ako 900mAh, čo by malo stačiť na záznam asi 80 min. videa vo FullHD rozlíšení pri 30 fps (samozrejme s vypnutým displejom a bez Wi-Fi). V závislosti od teploty okolia sa však tento údaj môže líšiť, preto sa zvyčajne neuvádza presná hodnota. Hodinové video by ste mali spraviť v pohode a keby bolo treba viac, batéria sa dá vymeniť aj v teréne, rovnako ako pamäťová karta.

Kamera má otvorené konektory na ľavej strane. Je tu slot pre microSD kartu, microHDMI a microUSB, ktorý sa primárne používa na nabíjanie. Pripojenie k TV sme netestovali, pretože podľa nás aj tak 99,9% používateľov bude záznamy sledovať priamo z pamäťovej karty, alebo po ich skopírovaní do počítača.

Nespomenuli sme ešte dôležitú vec a to dva displeje – klasický zadný 2“ farebný LCD pre náhľad a nastavovanie a zároveň malý mono displej vedľa objektívu, ktorý ukazuje úplne základné info ako je aktuálny mód, stav batérie, pamäťová karta, wi-fi a pod.. Proste ten najzákladnejší prehľad o aktuálnom stave.

Zo špecifikácie sa dozviete ešte presné rozmery 59×32×41 mm a hmotnosť 65 g. Tu pomohlo plastové telo, ktoré je dostatočne pevné a zároveň veľmi ľahké – toto presne u akčnej kamery chcete – aby vás neobmedzovala.

Záver a naše skúsenosti

Popravde, fotoaparát má svoje limity, čo je v poriadku, kedže sa jedná o model vhodný pre začiatočníkov. Relatívne vysoké interpolované rozlíšenie je obmedzené vysokou kompresiou, ktorá robí detaily trochu neostré. Za tých zhruba 50 € je to ale v poriadku. V dnešnej dobe na kvalitnú fotografiu je skôr vhodnejší mobilný telefón. Optika VEGA X PLAY je fixná (ostrenie cca od 50 cm do nekonečna), možnosti priblíženia nulové a pomerne vysoká kompresia, takže nemá zmysel robiť ani digitálne výrezy v postprodukcii. Kameru by sme radšej neodporučili na fotenie v interiéri, na nejaké detailné portréty alebo nočné zábery, pretože potrebuje dostatok svetla a priestoru.

Je to však outdoorová kamera a tá za túto cenu robí uspokojivé zábery. Je to model vhodný pre začiatočníkov, resp. pre ľudí, čo zatiaľ koketujú s myšlienkou zaradiť akčnú kameru do svojej výbavy. Ak by aj nesplnila vaše očakávania, môžete ju presunúť do auta a používať ako dash cam. Za uvedenú cenu sa rozhodne oplatí ! No pokiaľ máte vyššie nároky na kvalitu obrazu, určite šetrite ďalej a hľadajte niečo vo vyššej triede. Napríklad aj vyšší model NICEBOY VEGA X PRO, ktorého recenziu vám prinesieme čoskoro. To už je kamera, ktorá má ambície súperiť s veľkými kamerami.

Zapožičal: Niceboy, https://niceboy.eu/sk/produkty/vega-x-play

Cena: 57€ s DPH

Kľúčové vlastnosti

Rozlíšenie až 4K 30 FPS (interpol.), 2,7K 30 FPS (interpol.) a FullHD 60 FPS

Fotografie v kvalite až 16 Mpx

Veľký 2″ LCD displej

Predný monochromatický displej 0,96″

Ovládanie aj cez mobilnú aplikáciu pomocou Wi-Fi

Funkcia Slow-Motion

Časozberné video

Režim autokamery

Funkcia webkamery (mikrofón akčnej kamery nie je optimalizovaný na použitie s počítačom, odporúčame použiť externý mikrofón)

Diaľkové ovládanie súčasťou balenia

Ovládanie v češtine

Vodotesnosť s puzdrom do 30 metrov (je súčasťou balenia)

Rad najpoužívanejšieho príslušenstva už v balení

Podporuje pamäťové karty do veľkosti 64 GB (karta nie je súčasťou balenia)


Poznámka:

Pri našich redakčných testoch sme používali pamäťové karty Kingston CANVAS Go! Plus s kapacitou 64 a 128GB.

 

Karta sa dodáva aj s SD adaptérom, čo je nepochybne veľké plus, pretože ju môžete využiť aj v iných zariadeniach (napr. vo fotoaparáte/zrkadlovke). Zasuniete malú kartičku do veľkého adaptéra a razom je z nej plnohodnotná SD karta.

Sériu CANVAS reprezentujú tri modelové rady – SELECT, Go! a REACT – ove vo verziách microSD alebo ako klasické veľké SD. Séria SELECT je určená pre bežné použitie v mobiloch, MP3, herných konzolách, alebo navigáciách a model REACT je karta formátu USH-II, čo znamená vyšší výkon v podporovaných zariadeniach (pre profesionálne použitie). My sve zvolili na testy modelový rad Go!, ktorý je primárne určený pre akčné kamery – odoláva lepšie teplotným zmenám, otrasom a pod., no zároveň ponúka rýchlosť až 170 MB/S, čo vyhovuje s veľkou rezervou aj pre 4K Ultra HD video. Samozrejme všetky karty môžete využiť v ľubovoľnom zariadení a obmedzené použitie môže byť niekde len podporovanou kapacitou, takže 128GB kartu nevyužijete v kamere, ktorá podporuje max. 64GB karty, a naplno nemusíte využiť ani max. rýchlosti. Môžete ich teda vložiť do smartfónu, fotoaparátu, kamery, dronu, či akéhokoľvek iného zariadenia, ktoré zvládne takúto kapacitu a nepotrebuje z nejakého dôvodu vyššiu rýchlosť. Ako možno vidieť karta Canvas Go! Plus sa nemusí za svoje prenosové rýchlosti vôbec hanbiť. Naopak, za istých okolností komunikuje ešte rýchlejšie (oceníte to napr. keď máte rýchlu čítačku pri prenose dát do PC).

Zapožičal: Kingston, www.kingston.com

Cena: 26.9€ s DPH (128GB verzia)

Kartu Kingston CANVAS Go! Plus s kapacitou 128GB alebo kameru NiceBoy VEGA X PLAY môžete teraz vyhrať v našej súťaži!

Mohlo by vás zaujímať:

Architektúra Náš tip Radíme Vám

Brno láka na 5 ikonických víl modernej architektúry

Po vlaňajšom úspechu turistického balíčka 1 víkend a 4 ikonické vily, ktorý ponúkalo TIC BRNO v spolupráci so správcami všetkých objektov, sa tento rok môžu návštevníci Brna tešiť na prírastok: Za víkend totiž majú šancu spoznať hneď 5 víl – vrátane novo otvorenej Arnoldovej vily. „Vďaka výnimočnej spolupráci piatich brnianskych inštitúcií vznikol pred dvoma rokmi […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej
Technika

Nositeľná kamera Axis W120 prináša funkciu živého streamovania

Spoločnosť Axis Communications uvádza na trh novú kameru nositeľnú na tele AXIS W120. Kamera nájde svoje využitie primárne v bezpečnostnom sektore a má zabudované LTE/4G, Wi-Fi a Bluetooth moduly, ktoré umožňujú priame streamovanie cez AXIS Body Worn Live službu. Svojim používateľom tak dáva pocit, že v tom nie sú sami. Vďaka video streamu na vyžiadanie a sledovaniu […]

Čítať ďalej