ONLINE MAGAZIN

SVADBA V ČESKU? PREČO NIE!

Prežite svadbu v kulisách romantickej Prahy alebo na niektorom z českých zámkov.
Česko a predovšetkým jeho hlavné mesto Praha, má povesť miesta, ktoré romantikou doslova dýcha. Právom. Starobylé mestá, výhľady do zvlnenej krajiny alebo krivolaké mestské uličky dláždené kamennými mačacími hlavami dodávajú nielen svadobnému dňu tajomnú a neopakovateľnú atmosféru. Odporučíme vám pár miest, ktoré sú medzi českými pármi najobľúbenejšie.

VÁŠ VEĽKÝ DEŇ V PRAHE

Väčšina párov, ktoré majú v Prahe svadbu, zvolia úplnú klasiku. Obrad v gotickej Staromestskej radnici a následné fotenie v kulisách Starého Mesta a Malej Strany. Keď sa rozhodnete to urobiť rovnako, nebudete ľutovať. Stará Praha je totiž veľmi fotogenická. Bozk na brehu Vltavy s Pražským hradom alebo Karlovým mostom v pozadí je nutnosť, ktorá však nikdy neomrzí. Takmer všetci si svadobný deň naplánujú na jar alebo leto. Je preto dobré, pokiaľ si svoj veľký deň – zvlášť na Staromestskej radnici – naplánujete dlho dopredu. Výborným miestom pre obrad sú tiež záhrady pod Pražským hradom. Výhľady z nich sú neopakovateľné. Napríklad baroková Vrtbovská záhrada je vďaka svojmu umiestneniu považovaná za jedno z najviac fotogenických miest, kde sa váš obrad alebo svadobné fotenie môže odohrávať. Máme pre vás jeden tip. Vrch Petřín, ktorý je hneď vedľa Pražského hradu, patrí od nepamäti zamilovaným. Na jeho úbočí je v súčasnosti sad s ovocnými stromami, ktoré od konca marca až do polovice apríla nádherne kvitnú. A bozk pod rozkvitnutou čerešňou vraj prináša šťastie a lásku!

Ak sa rozhodnete pre svadbu v Prahe, určite budete chcieť svojich hostí pohostiť dobrým jedlom a pitím. Ani to nie je v Prahe problém. Nájdete tu nielen reštaurácie ocenené michelinskou hviezdou, ale i také, ktoré michelinský sprievodca odporúča navštíviť. Menu si tak môžete vybrať podľa svojej chuti. Avšak ani tradičné české svadobné menu nie je na zahodenie. Skladá sa z predkrmu v podobe pražskej šunky s chrenovou penou, hovädzieho vývaru s pečeňovými knedličkami a sviečkovej omáčky s knedľami. Ako dezert sa k menu hodí napríklad horúca jablčná štrúdľa so škoricou alebo čerstvé makové koláče. A keď už tradičné české menu, bola by škoda nesiahnuť po českých a moravských vínach. Skúsený someliér vám rád poradí. Obzvlášť biele vína z Česka majú vo svete dobré meno.

SVADBA V ZÁMOCKÝCH KULISÁCH

Za hranicami hlavného mesta sú doslova desiatky zámkov, ktoré sa špecializujú na organizovanie svadieb. Ak by ste chceli niečo netradičné, vydajte sa tam a určite nebudete sklamaní!

CHATEAU MCELY

Kúsok od Prahy leží zámok Mcely, ktorý pred niekoľkými rokmi vďaka usilovnej práci majiteľov doslova povstal z popola a v súčasnosti je jedným z najobľúbenejších miest k usporiadaniu svadieb. Romantika obradu v zámockých interiéroch alebo naopak v jeho parku je neopakovateľná. Zámok Mcely navyše ponúka špičkovú gastronómiu a luxusné hotelové ubytovanie pre vašich hostí. Skrátka luxusný komfort v neoklasickom romantickom štýle. Už len vybrať tie tie najkrajšie svadobné šaty a dokonale ušitý oblek a váš najkrajší deň môže začať.

ZÁMOK TŘEBEŠICE

Třebešický zámok tiež patrí k tým, ktoré boli po desaťročiach devastácie zachránené doslova na poslednú chvíľu. O to viac v súčasnosti priťahuje pozornosť. Je to malý dedinský renesančný zámok s vlastnou farmou neďaleko Kutnej Hory, miesta zapísaného medzi pamiatky UNESCO. Ak uprednostňujete malú svadbu v modernom eklektickom štýle, Třebešice budú tou správnou voľbou. Zámok ponúka štýlové ubytovanie i catering prispôsobený vašim prianiam.

ZÁMOK HLUBOKÁ NAD VLTAVOU

Juhočeský zámok v Hluboké nad Vltavou je označovaný za klenot medzi českými zámkami. Za svoju súčasnú romantickú podobu vďačí prestavbe z 19. storočia. Obrad v zámockých priestoroch a následné fotenie v priľahlom anglickom parku je medzi svadobčanmi veľmi obľúbené. Vďaka tomu sú na zámku pripravení splniť vám takmer akékoľvek prianie.

ZÁMOCKÝ HOTEL HERÁLEC

Na Vysočine kúsok od Jihlavy nájdete zámok Herálec, ktorý v súčasnosti slúži ako hotel. A nie hocijaký. V roku 2015 skončil na serveri TripAdvisor na 6. mieste v kategórii Najlepší najmenší hotel a skončil i medzi desiatimi najlepšími zámockými hotelmi sveta. Na svadbu ani pobyt v Herálci len tak nezabudnete.

Viac informácií na:

 

Foto: Libor Sváček, Štěpán Vrzala, Dagmar Veselková, CzechTourism.

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej
Náš tip Príroda Radíme Vám

Kedy sa veľryby presťahovali do mora a stratili nohy?

História veľrýb je jedným z najväčších zázrakov a tajomstiev evolúcie. Ako tieto cicavce dýchajúce pľúcami prišli o nohy a vrátili sa do mora? Na túto otázku sa pokúsi odpovedať dokument Tajomné údolie veľrýb v Egypte, ktorý bude mať premiéru vo štvrtok 29. februára o 20:00 na Viasat Nature. Z 90 druhov dnes žijúcich veľrýb sú […]

Čítať ďalej