ONLINE MAGAZIN

Spoznajte, aké netradičné nástrahy vás môžu na dovolenke stretnúť!

Každá cesta do zahraničia si vyžaduje dôkladnú prípravu. Reč je nielen o balení potrebných vecí, či nevyhnutných liekov, dokumentov, či kvalitná turistická obuv. Okrem mapy, pasu či poistenia, je dobré vždy splniť ešte niekoľko ďalších, často aj zákonom daných opatrení – napríklad zoznámiť sa s miestnou kultúrou. To zahŕňa základnú znalosť cudzej krajiny, zákonov, jazyka, meny, ale aj tradícií a zvyklostí, s ktorými sa na dovolenke zaiste stretnete. Vo väčšine štátov sú miestni obyvatelia zhovievaví k turistom a neznalosť zvykov sa stane iba vtipnou historkou pre príbuzných, môže sa však jednať aj o niečo vážnejšie. Aby dovolenka prebiehala bez zbytočných prešľapov a nedorozumenia, poďme sa s tými najzvláštnejším zvykmi zoznámiť.

Veľká Británia
Pri hľadaní nemusíme ani chodiť ďaleko – aj keď by sme si povedali, že ako Európanov nás nič neprekvapí, aj v tých najbližšie situovaných krajinách nájdeme niečo, čo rozhodne nepovažujeme za bežné. Napríklad britské pitie čaju.
Snáď každý vie, akú významnú úlohu hrá táto činnosť v rámci tunajšej kultúry, avšak presné pravidlá ovláda len málokto. Pri miešaní tohto nápoja sa lyžice ani na chvíľu nedotýka šálky a všetko tak prebieha v úplnom tichu. Po premiešaní čaju je potom samozrejmé, že sa lyžica ihneď vyberá a čaj sa nikdy nepije s lyžičkou v šálke. Nech vás však ani nenapadne lyžičku pred položením na tanierik olízať, jednalo by sa o vrchol nevkusu.

Ešte zvláštnejšie sú zvyky na britskom vidieku – panuje tu povera, že stretnutie sa so strakou prináša  vždy nešťastie. Ak sa však do takej situácie Brit dostane, stále nie je všetko stratené a nešťastia sa dá pomerne ľahko zbaviť. Stačí za vranou pomaly prísť, veľmi milo a slušne sa s ňou privítať a prehodiť s ňou pár slov o zdraví jej partnera, či partnerky.

Taliansko
Nikoho zrejme neprekvapí, že sa v krajine pizze, špagiet a zmrzliny bude väčšina tradícií vzťahovať práve ku kuchyni.
Zlaté pravidlo znie „buran je ten, kto si dovolí dať kečup na špagety“. Ak máte navyše vo zvyku cestoviny krájať, stretnete sa s nechápavým výrazom v tvári nejedného Taliana. A s rovnakým prekvapivým pohľadom sa stretnete, ak si objednáte kapučíno po šiestej hodine popoludňajšej – to sa tu pije výhradne na raňajky, alebo najneskôr v dopoludňajších hodinách.

Španielsko
V tejto krajine má zvláštne tradície dokonca aj svoje vlastné pomenovanie – San Fermin festival.
Raz do roka sa v tichom historickom mestečku Pamplona vytvorí trasa, ktorou mladí chlapci utekajú pred rozzúrenými býkmi. Hoci sa jedná o zvyk pomerne nebezpečný, každý rok sa dobrovoľne prihlási veľa odvážlivcov a jedná sa tak o veľkolepý pohľad a zážitok. Nejedná sa o žiadny rozmar modernej doby, ale o tradíciu pochádzajúce z dávnej histórie. V tomto roku sa tento festival uskutoční od 6. do 14. júla.

Egypt
V posledných rokoch jedna z najvyhľadávanejších destinácií vyznáva tradície o ktorých sa vo svete takmer nevie. Podľa Egypťanov sa napríklad ľavá ruka spája s diablom a používa sa tak len k podradnejším činnostiam. Na púšti treba pravou rukou jete a zbierate veci, zatiaľ čo ľavú ruku používate výhrade na toalete. U rúk ešte chvíľu zostaneme, pretože prílišná gestikulácia pri rozhovore s miestnymi tiež nie je dobrý nápad – ľudia v Egypte veria na urieknutie rukami. Vzhľadom k spoločenským zvyklostiam, potom nie je dovolené, aby sa na verejnosti bozkávali či objímali ľudia rôzneho pohlavia.

Portugalsko
Aj tu sa opäť stretneme s mnohými zaujímavými tradíciami, z ktorých sa väčšina spája s kuchyňou. Pokiaľ si v Portugalsku v reštaurácii prisolíme obed, je to pre kuchára znamenie, že niečo nie je v poriadku a vám donesené jedlo nechutí. Čo by pre nás ďalej mohlo byť veľmi šokujúce je fakt, že Portugalci večerajú veľmi skoro. Ak teda patríte medzi nočných stravníkov, rozhodne si popoludní zájdite do obchodu a urobte si zásoby, než aby ste sa spoliehali na miestne reštaurácie. Väčšina bude mať totiž zatvorené už pred desiatou hodinou večer.

Rusko
Je to veľmi drsná krajina a rozhodne je dobré poznať aj túto skutočnosť. Ak sa napríklad budete baviť s Rusom, nie je vhodné sa príliš usmievať, pretože úsmev v Rusku neznačí zdvorilosť, tak ako u nás. Aj cez to sú však Rusi veľmi pohostinní – ak vás niektorý z nich pozve k sebe na návštevu, od rána radšej držte pôst. Aj menšia rodinná stretávka sa tu dá prirovnať ku kráľovskej hostine a odmietnutie jedla je úplne nemysliteľné.

USA
Samozrejme nesmie chýbať ani obľúbená Amerika.  Aj tu majú obyvatelia isté zvyky, s ktorými sa len tak nestretneme. Napríklad vyzúvanie na návštevách rozhodne nie je nutné, ak nás o to hostiteľ priamo nepožiada. Ak sa však stretávate radšej v reštauráciách, majte sa na pozore pri zadávaní objednávky. Hranolky sa dajú objednať len ako príloha k jedlu, ale samostatne je tu takmer nezoženiete. Do konečnej ceny na účtenke je potom automaticky zarátané prepitné vo výške 20% z celkovej útraty a z tohto prepitného je potom platený čašník.

Japonsko
A u stravovacích návykov ešte chvíľu zostaneme – veľmi zvláštne sú totiž v Japonsku, kde napríklad v reštauráciách platíte účet ešte pred tým, než jedlo dostanete. Ďalej potom, ak si po jedle neodgrgnete, dávate tým kuchárovi najavo, že vám nechutilo. Japonci sú si navyše v rodine veľmi blízki, preto je tu zvykom, že sa celá rodina sa vo vani kúpe v jednej vode bez výmeny. Turistu by potom mohlo prekvapiť, že na uliciach nie sú odpadkové koše. V krajine totiž platí, že si každý nesie svoje odpadky domov a tu ich náležite roztriedi.

Niekde vadia žuvačky, inde dotyky
Čím ďalej od Európy budeme, tým zvláštnejšie tradície môžeme nájsť. V Thajsku nie je celkom bežné jesť vidličkou, tá tu slúži iba na podanie jedla na lyžicu.
Dominikánska republika si zakladá na svojej viere a veria, že Ježiš je príčinou mnohých vecí v ich životoch – nápisy typu „Ježiš ma naučil variť“ nie sú nič neobvyklé. V Singapure je niečo tak obyčajného ako žuvačka len na predpis a zakúpite ju len v lekárni. Dovoz tohto tovaru je striktne kontrolovaný a pri odhodení žuvačky na zem vás čaká vysoká pokuta. Na severe Indie ľudia pri súhlasu otáčajú hlavou zľava doprava a pri nesúhlasu kývu hore a dolu, teda celkom opačne, než sme my zvyknutí. Rovnaké je to aj v Bulharsku. Brazília vás môže prekvapiť hneď niekoľkými rôznymi prílohami k hlavnému jedlu a v Nepále sa vždy pozerajte čo pijete – rituálom pre udržanie zdravého tela je tu pitie krvi z Jaka, ktorá je vzhľadom ku strave Jaka veľmi výživná a plná telu potrebných látok.

Santa Claus holds gift boxes with the ocean on backgraund. Australia, Christmas in summer time.

Či už sa krajiny snažia pôsobiť akokoľvek moderne, najlepšie jej kultúru a tradície odhalíme počas sviatkov. Pokiaľ chcete napríklad osláviť Vianoce nejako netradične, zájdite si do Indie ozdobiť vianočný banánovník, alebo sa zastavte v Austrálii, kde si môžete v obleku Santy užívať surfovanie. Veľmi obľúbené sú Vianoce aj vo Fínsku, kde je bežnou tradíciou v tento krásny sviatok relaxovať a väčšinu obyvateľov tak nájdete v saunách. Milovníci nezdravého jedla potom ocenia tradíciu z Japonska, kedy sa na Vianoce podáva na večeru výhradne kurča z KFC.

A ako my na Slovensku ? Čo by sme poradili našim návštevníkomzo zaraničia ? Aké máme zvyklosti, čo neporušujeme, aké tabu, ktoré neprekračujeme a aký, z pohľadu návštevníka, bizarný kúsok predvádzame nášmu okoliu?

Možno to ešte hojné použivanie látkových kapesníkov na smrkanie, možno pustená televízia, keď máme návštevu v obývačke. Čo určite neznášame je, ak si z nás robia posmešky naši západní susedia Česi.

Reklama, ktorá práve týmto spôsobom jatrila naše cítenie, zaznamenala nebývalé množstvo protestov zo strany Slovákov.

Alebo možno platí aj bod B. Sme krajinou bez obmedzení, zväzujúcich zvyklostí či návykov. Len občas si kýchneme do dlane a nevadí nám to.

Reklama, ktorá pobúrila veľkú časť Slovenska:

Zdroj: https://www.invia.cz/

Viac informácií na: https://bit.ly/3mvVVDB

Zdroj foto: depositphotos

Mohlo by vás zaujímať:

Architektúra Náš tip Radíme Vám

Brno láka na 5 ikonických víl modernej architektúry

Po vlaňajšom úspechu turistického balíčka 1 víkend a 4 ikonické vily, ktorý ponúkalo TIC BRNO v spolupráci so správcami všetkých objektov, sa tento rok môžu návštevníci Brna tešiť na prírastok: Za víkend totiž majú šancu spoznať hneď 5 víl – vrátane novo otvorenej Arnoldovej vily. „Vďaka výnimočnej spolupráci piatich brnianskych inštitúcií vznikol pred dvoma rokmi […]

Čítať ďalej
Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej