ONLINE MAGAZIN

Mladí speváci natočili videoklip na Samsung Galaxy S21 Ultra 5G  

Profesionálne videoklipy sa už dajú točiť aj na smartfón.

Samsung vytvoril v spolupráci s českým rapperom Dorianom a slovenskou speváčkou Emmou Drobnou netradičný videoklip. Natočil sa počas jedného dňa a nákladnú techniku na natáčanie nahradil smartfón Samsung Galaxy S21 Ultra 5G.

Pôvodne mal videoklip k singlu Feeling vzniknúť na Ibize, predlžujúce sa pandemické obmedzenia ale nakoniec donútili tvorivý tím tento nápad prehodnotiť. „Súčasná situácia kladie pred umelcov mnoho prekážok, ale výzvy môžu priniesť aj nové a nevšedné nápady. A tak sme sa namiesto drahej produkcie na ostrove v Stredomorí rozhodli ukázať, že skvelé veci môžu vzniknúť aj vo vysočanskom štúdiu s dobrým smartfónom v ruke,“ vysvetľuje myšlienku klipu jeho autor Boris Holečko.

Videoklip vznikol za jediný deň. Nákladnú techniku ​​nahradil Galaxy S21 Ultra 5G, najnovší zástupca vrcholného radu smartfónov Samsung, ktorý je po hardvérovej aj softvérovej stránke pre takéto projekty ako stvorený. Využitie smartfónu namiesto kamery urýchlilo prípravy a zjednodušilo aj produkciu videoklipu. Tím sa napríklad vďaka kompaktnosti a vybaveniu smartfónu obišiel aj bez ostriča (focus puller) a kamerového asistenta (1AC) a napriek tomu je výsledok na profesionálnej úrovni.

Pri samotnom natáčaní filmári využili všetok kamerový potenciál, ktorý S21 Ultra 5G ponúka. Video natočili v rozlíšení 4K a rýchlosťou 60 fps, detaily točili teleobjektívom s rozlíšením 10 MPix a na širšie zábery zase využili širokouhlý objektív s enormným rozlíšením senzora 108 MPix alebo 12 MPix ultraširokouhlý objektív. Nesmierne užitočným sa ukázal Pro Video mód, ktorý umožňuje presnú kontrolu nad všetkým nastavením kamery. Pri natáčaní tak mali filmári dokonalú expozíciu, rýchlosť uzávierky aj vyváženie bielej.

Ostrý obraz zabezpečila kombinácia manuálneho a pokročilého automatického ostrenia Dual Pixel. Presnú kontrolu nad obrazom umožňuje aj displej Dynamic AMOLED 2X s obnovovacou frekvenciou až 120 Hz a maximálnym jasom 1 500 nitov, na ktorom sú vidieť všetky detaily. Okrem Pro Video módu využili aj funkciu Single Take. Tá umožní v rámci jedného záberu s dĺžkou záznamu až 15 sekúnd vytvoriť pomocou umelej inteligencie naraz fotografie aj videá, ktoré umelá inteligencia môže automaticky upraviť.

„Smartfón S21 Ultra dokáže zachytiť krásne a sýte farby, takže color grading v postprodukcii bol minimálny. Vo videu sú dokonca z väčšej časti využité zábery priamo zo smartfónu bez dodatočných farebných korekcií,“ hovorí Holečko a dodáva: „Je super ľuďom ukázať, čo dokáže natočiť smartfón, ktorý je súčasťou našich bežných dní.“

 

Celý videoklip si môžete pozrieť na YouTube kanáli Emmy Drobnej.

Mohlo by vás zaujímať:

Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej
Film Náš tip Umenie a kultúra

DOMINA – Predbehla dobu o mnoho storočí

Neuveriteľný skutočný príbeh Livie Drusilly, manželky Caesara Augusta, ožíva tento mesiac na televíznej stanici Epic Drama. DOMINA ponúka divákom pútavý pohľad do starovekého Ríma, konkrétne do obdobia okolo roku 27 pred Kristom. Seriál, ktorý predstavil režisér David Evans, sa však opiera o príbehy žien, ktoré stáli za mocnými mužmi vtedajšej doby. Hlavnou postavou je Lívia […]

Čítať ďalej
Lifestyle Náš tip Umenie a kultúra

Ríša snov Mira Žbirku zaujala filmárov

Videoklip k skladbe Mira Žbirku – Ríša snov je už piatym klipom a singlom z oceňovaného albumu Posledné veci. Skladbu z albumu, ktorý získal  štyri ceny Anděl, Cenu SOZA za najpredávanejší album a mnoho ďalších cien a ktorú nahrali David Žbirka a Oliver Torr, si do seriálu ADIKTS vybral režisér Adam Sedlák, držiteľ Českého leva za film […]

Čítať ďalej