ONLINE MAGAZIN

Lençóis Maranhenses: Púšť posiata kryštálovo čistými jazerami

Na pobreží severovýchodného brazílskeho štátu Maranhão sa rozprestiera nádherný Národný park Lençóis Maranhenses. Príroda tu vytvorila úžasný fenomén, medzi nekončiacimi bielymi dunami pripomínajúcimi púšť sa ligocú modrozelené jazerá so sladkou teplou vodou, ako stvorenou na kúpanie.
Keď v Lençóis Maranhenses vytiahnete fotoaparát, už ho neschováte, ale ani tá najlepšia fotka nedokáže vystihnúť jeho krásu, preto neváhajte a navštívte toto jedinečné miesto.

Kúpanie uprostred púšte

Najznámejším a najnavštevovanejším mestom v okolí Národného parku Lençóis Maranhenses je Barreirinhas. Táto pôvodne rybárska osada sa vyvinula na vstupnú bránu do národného parku. Každý deň niekoľko áut plných turistov z rôznych kútov sveta vyráža smerom k smaragdovým jazerám v okolí Barreirinhas, ktoré tak môžu byť občas celkom preľudnené. Pokiaľ si chcete užiť nedotknutú prírodu parku vo väčšom súkromí, začnite svoj výlet v meste Santo Amaro.

Park je vzdialený asi 40 minút od Barreirinhas, avšak vedie k nemu piesočná nedláždená cesta. Preprava k parku a po parku je možná len autami s pohonom 4×4. Sprievodcu si môžete najať buď v predstihu cez internet, alebo priamo na mieste v Santo Amaro či v Barreirinhas. Nemusíte sa báť, sprievodcov je tu dostatok, len nie všetci hovoria anglicky. Jazyková bariéra je problémom po celej Brazílii, keďže miestny často neovládajú iný ako svoj materinský jazyk.

Ihneď ako vstúpite do národného parku, naskytne sa vám dychberúci pohľad na okolitú prírodu. Vysoké ďalekosiahle biele piesočné duny, niektoré vysoké až 60 metrov, sú doplňované modrozelenými jazerami, ktorých hladina sa trbliece pod rozpáleným slnkom.  Jedna duna sa strieda s ďalšou a medzi nimi sa objavuje stále viac kryštálovo čistých jazier. Kamkoľvek sa pozriete, ste očarení, až neviete, ktorým smerom sa pozerať.

Najkrajším jazerom v okolí Santo Amaro je „Lagoa Gaviota“, v okolí Barreirinhas sú to „Lagoa Bonita“ (Krásna lagúna) a „Lagoa Azul“ (Modrá lagúna). Keďže je to povolené, neváhajte a zaplávajte si v priezračnej vode týchto dažďom vytvorených jazier. Voda v jazerách je sladká, príjemne teplá a kúpanie v jazerách je ako kúpanie sa v raji. Najlepšie obdobie na návštevu Lençóis Maranhenses je medzi júnom a septembrom. Obdobie dažďov trvá od začiatku januára do konca apríla, zvyšok roka je veľmi suchý a teplý, čo spôsobuje, že medzi novembrom a februárom je väčšina jazier bez vody.

Život medzi piesočnými dunami

V parku, rozprestierajúcom sa na rozlohe 155 hektárov, žije niekoľko rodín, jednu z nich sme navštívili. Táto rodina zostala ako jediná žiť na mieste zvanom Espigão, kde zvykla byť malá dedinka, ale dnes je takmer zaviata pieskom. Park je veľmi veterný. Vietor je príčinou posuvu dún, ktoré sa ročne posunú o približne 20 metrov. Rodina žije jednoduchým životným štýlom v drevenej chatrči prikrytej palmovými listami. Hlavným zdrojom ich živobytia je rybolov v len pár metrov vzdialenej Rio Alegre (Šťastná rieka) a predovšetkým výroba maniokovej múky (farinha de mandioca). Pokiaľ Espigão navštívite, zoznámite sa s procesom jej výroby a môžete vyskúšať jej rôzne druhy. V štáte Maranhão, ktorý je jedným z najchudobnejších štátov Brazílie, tvorí manioková múka jednu z hlavných zložiek potravy. Miestny obyvatelia hovoria, že jedlo bez nej nie je kompletné a dokonca si ju dávajú do kávy. Rodina žije takmer izolovane od civilizácie, aj keď niektoré vymoženosti, ako mobil, sa dostali i sem. Nemajú však chladničku, preto sa bude piraňa, ktorú vám ponúknu, zdať presolená. Nejedná sa však o preslávenú dravú piraňu, ktorá žije v Amazonke a v okolitých riekach sa môžete bez strachu kúpať.

Lenivá rieka

Pozdĺž Barreirinhas preteká Rio Preguiças (Lenivá rieka), ktorej tajomstvá môžete objaviť na výlete člnom. Dobrodružstvo začína v prístave v centre Barreirinhas, kde je pobrežie rieky lemované množstvom hotelom a reštaurácií, v ktorých môžete ochutnať miestnu gastronómiu, pozostávajúcu najmä z rýb a kreviet, alebo ako vravia domáci – pre každého tu máme kuchyne na mieru

Rieka je obklopená tropickou vegetáciou, na niektorých miestach pripomínajúcu dažďový prales. Na okraji rastú stromy nazývané mangrovy, ktoré obsahujú červené farbivo – karotén. Ich korene sú požierané krabmi, ktorí sú z nich zafarbení na červeno. Tieto kraby sú potravou červených ibizov, čo vysvetľuje ich zafarbenie. Motorový čln je celkom rýchly, rieka sa kľukatí, vytvára množstvo ramien. Do jedného z nich sme zašli a bolo to, akoby sa odrazu zastavil čas. Po ohromujúcej púšti budete znovu ohromení, tento krát bujnou flórou okolitého lesa. Voda v ramene je kľudná a zrkadlí sa v nej modrá obloha.
Prvou zastávkou počas dvojhodinovej jazdy je Vassouras, miesto kde vás privítajú opice kapucínske. Môžete ich kŕmiť, banány predávajú v miestnom bare a samozrejme sa s nimi fotiť. Sú veľmi priateľské, niektoré až príliš, hlavne, ak vidia jedlo. Nebuďte prekvapení, ak vám skočia na plece. Z Vassouras sa presuniete do dedinky, ktorá sa volá Mandacaru. Pred viac ako 100 rokmi tu bol vybudovaný maják (Farol Preguiça) k navigácii lodí prichádzajúcich z neďalekého Atlantického oceánu. Maják je otvorený pre turistov a určite stojí za to vyšliapať schody na jeho vrchol, z ktorého je krásny výhľad. V dedinke sa nachádza množstvo obchodníkov so suvenírmi, cenovo aj rozmanitosťou je to najlepšie miesto na ich nákup.

Rieka má dĺžku 120 km, výlet končí na pláži Caburé, ktorá je od Barreirinhas vzdialená asi 45 km. Z pláže sa môžete vydať štvorkolkou na miesto, kde sa Rio Preguiças vlieva do Atlantického oceána. Nezabudnite sa vykúpať v zmesi sladkej a slanej vody.

Krásny aj v noci

Ani na konci dňa sa predstavenie v Národnom parku Lençóis Maranhenses nekončí. Sadnite si na vrchol jednej z lagún a sledujte západ slnka nad azúrovým jazerom. Slnečná žiara pomaly slabne a keď noc vystrieda deň, začnú sa objavovať prvé hviezdy. Noci sú tu teplé, doprajte si teda relax v húpacej sieti zavesenej pred vašou izbou a sledujte oblohu južnej pologule, ktorá sa blyští oslnivými hviezdami.

Autor: Denisa Souza

Zdroj: www.dobrodruh.sk

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej
Náš tip Príroda Radíme Vám

Kedy sa veľryby presťahovali do mora a stratili nohy?

História veľrýb je jedným z najväčších zázrakov a tajomstiev evolúcie. Ako tieto cicavce dýchajúce pľúcami prišli o nohy a vrátili sa do mora? Na túto otázku sa pokúsi odpovedať dokument Tajomné údolie veľrýb v Egypte, ktorý bude mať premiéru vo štvrtok 29. februára o 20:00 na Viasat Nature. Z 90 druhov dnes žijúcich veľrýb sú […]

Čítať ďalej