ONLINE MAGAZIN

Izrael, krajina kontrastov

Zelené zavlažované polia – vyprahlá kamenistá púšť, presklené vysoké budovy – dvetisíc rokov staré vykopávky, značkové obchodné centrá – tradičné rušné trhoviská.  Izrael je jednoznačne krajina mnohých tvárí a veľkých kontrastov. Pútnici tu nachádzajú miesta, po ktorých chodili ich svätí. Turisti prichádzajú za exotikou a dlhými pieskovými plážami. Backpackeri zdolávajú náročné turistické chodníky naprieč púšťou, či pohoriami. Inovátori tu prezentujú svoje idey a podnikatelia sa prichádzajú inšpirovať najnovšími trendmi. Každý vidí Izrael tak, ako ho okúsil. No ak chcete túto krajinu spoznať v plnej svojej šírke a hĺbke, musíte sa do nej poriadne zakusnúť.

Tí, čo sa rozhodli zájsť za bežné turistické atrakcie zistia, že Jeruzalem má okrem svojej historickej tváre aj mnoho iných. Tie začínajú hneď za bránami starého mesta. Ani nie pár metrov, a z niekoľko tisícročnej histórie sa presunieme do moderného nákupného centra so všetkými nám známymi značkami oblečenia. Ak ideme ešte ďalej po koľajach električky, ocitneme sa akoby v úplne inom meste. Na uliciach vyhrávajú pouliční muzikanti, mládež si do rytmu pospevuje, deti veselo pobehujú, z reštaurácií, kaviarní, pouličných barov a obchodov sa ozýva živá vrava. Ulice zdobia diela súčasných izraelských umelcov. Ľudia sú priateľskí, otvorení a neváhajú sa dať do reči aj s náhodnými okoloidúcimi. Nezáleží na tom, či tadiaľto prechádzate cez deň alebo v noci. Atmosféra je vždy rovnako priateľská a srdečná.

Izrael má tri moria. Ponad jedno sa do Izraela prilieta, v druhom vie každý plávať a tretie odhaľuje krásy koralového sveta. Dlhé pieskové pláže stredozemného mora tvoria s výškovými budovami v Tel Avive neopísateľnú panorámu. Cez deň žijú pláže dovolenkovou atmosférou, v noci sa menia na promenádu kaviarní a barov pod holým nebom. Zamilované páriky vysedávajú pri mesačnom svite, túlia sa k sebe, popíjajú drinky a počúvajú šum mora.
Mŕtve more je svetový unikát.

Tým, čo doň vstupujú prvýkrát vidno na tvári menšia obavy, či aj ich bude nadnášať. No keď zistia, že zákony Mŕtveho mora platia aj pre nich, jednoznačne si toto more zamilujú a tvária sa akoby ležať na hladine bez menšej námahy bolo úplne bežné. Červené more víta návštevníkov po celý rok. Plávanie s delfínmi, sledovanie podmorského sveta, či iba obyčajné oddychovanie na pláži. Každý si tu nájde niečo pre seba.

Veľká časť územia Izraela má púštny charakter. Nepredstavujme si ale Saharu – piesková púšť s dunami – ale hornatú kamenistá krajinu bez lesa a väčších krovín. Beduíni, ktorí si chránia tvár pred páľavou slnka šatkami, tu pasú svoje stáda kôz na ostatkoch suchých bylín. Jeden by povedal, že tie kozy sa tu napasú na kameňoch. Neustále tu vanie príjemný teplý vánok a vzduch má neopísateľnú vôňu – suchú, hrejivú, slobodnú. Samozrejme, počas návštevy odporúčame pribaliť si dostatok tekutín a pokrývku hlavy. A dobrá turistická obuv je samozrejmosťou

Púšť je ale najkrajšia, keď zakvitne. Vo februári, keď tu zvykne pršať, sa suché vyprahlé kopce menia na kvetinové polia. Oázy pučia a celá krajina načas ožíva. Judské kopce možno pripomínajú na prvý pohľad nehostinnú mesačnú krajinu, no vo svojich zákutiach ukrývajú údolia a kaňony vyhĺbené od riek a dažďa. Práve tieto kaňony sú obľúbenými chodníčkami backpackerov, ktorí ich zdolávajú aj niekoľko dní iba s ruksakom na chrbte. Každé údolie skrýva svoje tajomstvo, svoj potôčik a nádherné výhľady.

Galéria:

 

 

 

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej
Náš tip Príroda Radíme Vám

Kedy sa veľryby presťahovali do mora a stratili nohy?

História veľrýb je jedným z najväčších zázrakov a tajomstiev evolúcie. Ako tieto cicavce dýchajúce pľúcami prišli o nohy a vrátili sa do mora? Na túto otázku sa pokúsi odpovedať dokument Tajomné údolie veľrýb v Egypte, ktorý bude mať premiéru vo štvrtok 29. februára o 20:00 na Viasat Nature. Z 90 druhov dnes žijúcich veľrýb sú […]

Čítať ďalej