ONLINE MAGAZIN

Informácie o Islande, o ktorých ste možno nevedeli

Island je jediným miestom na svete, kde môžete plávať medzi dvoma tektonickými platňami.

Islandská puklina Silfra je jediným miestom na svete, kde môžete plávať medzi dvoma tektonickými platňami. Je to trhlina medzi kontinentmi, ktorá sa vytvorila kvôli rozdeleniu tektonických dosiek. Niektoré z otvorov sú také úzke, že sa môžete dotknúť oboch strán naraz, to znamená, že sa môžete dotknúť súčasne severoamerického a euroázijského kontinentu. Nielen to…tiež tu nájdete najčistejšiu vodu na svete. Trhlina Silfra sa nachádza v národnom parku Thingvellir na juhozápade Islandu a v roku 2004 bola vyhlásená za svetové dedičstvo UNESCO.

 

Jediným pôvodným suchozemským cicavcom Islandu je Arctic Fox – Líška polárna

Island bol osídlený najskôr v deviatom storočí, kde jediným pôvodným suchozemským cicavcom bola Líška polárna. Tieto zvieratá prišli na ostrov na konci doby ľadovej, kráčajúc po zamrznutom mori. Ďalšie zvieratá priniesli na ostrov osadníci. Na Islande žije od 8 000 do 10 000 polárnych líšok a sú zapísané ako ohrozený druh v Červenom zozname Medzinárodnej únie na ochranu prírody.

Za tradičný vianočný darček sa považuje za kniha

Islanďania veľmi radi čítajú knihy. Island vydáva najviac kníh na obyvateľa na svete. Päť titulov ročne vychádza na 1 000 Islanďanov. V roku 2009 predstavovali knižné výpožičky Mestskej knižnice v Reykjavíku 1,2 milióna, ale počet obyvateľov Reykjavíku je iba 200 000. Väčšina kníh sa však predáva v jednom konkrétnom období roka – od konca septembra do začiatku novembra. Táto národná tradícia sa nazýva Jolabokaflod alebo „Vianočná záplava kníh“. Knihy sú darovávané  v noci 24. decembra a ľudia trávia celú noc čítaním. Tradícia začala počas druhej svetovej vojny, keď menové obmedzenia obmedzili množstvo dovážaného darčekového tovaru na Islande. Ale papierové obmedzenia neboli také zlé, a tak sa z kníh stali perfektné vianočné darčeky.

 

V meste Akureyri majú semafory namiesto červených kruhov, červené srdce

Hospodársky krach v roku 2008 bol pre Island skutočne zničujúci a mesto Akureyri si bolo presvedčená , že najväčší vplyv na zlú situáciu  ľudí, bude zlepšenie nálady aj takouto netradičnou formou. Akureyri je druhé najväčšie mesto na Islande a nachádza sa na severe krajiny, takže chladné podnebie a dlhé noci nepomáhajú, pokiaľ ide o to, aby boli ľudia spokojní. Mesto však našlo riešenie: premenili červené semaforové kruhy na srdcia. Toto bola súčasť väčšej kampane Smile With Your Heart a semafory sa stali stálymi súčasťami mesta. Teraz ľudia na prechode vidia srdcia a neustále im pripomínajú, aby zostali pozitívni. Medzinárodný symbol lásky na takomto nečakanom mieste, podporí dobrú náladu a úsmev takmer každého.

 

Islanďania vyvinuli aplikáciu, ktorá im presne povie a dá informáciu, či majú vzťah k osobe s ktorou randia

Obyvateľov Islandu je asi 360 000 a na takom malom ostrove s malým prisťahovalectvom existuje šanca, že máte vzdialených bratrancov o ktorých ani neviete. Existuje totiž reálna šanca, %ze Islandaň randí so svojou rodinou. Je to taký problém, že v roku 2010 dokonca vyvinuli aplikáciu, ktorá by im mohla pomôcť skontrolovať, či s nimi ich novozískaný kontakt súvisí alebo nie s nechceným vzťahom. Aplikácia Íslendinga využíva informácie z inej databázy Íslendingabók alebo Knihy Islanďanov, čo je webová stránka, ktorá uvádza všetkých Islanďanov od prvých prisťahovalcov v 11. storočí a ich vzájomné vzťahy. Aplikácia je však pohodlnejšia, poskytuje ľahký prístup používateľom smartfónov a má aj ďalšie zábavné funkcie. Používateľom Androidu stačí si dotknúť navzájom smartfóny a už vedia, s kým a  kam pôjdu večer po skončení rande….

Členovia jednej rodiny môžu mať rôzne priezviská

Za normálnych okolností v modernej dobe, členovia rodiny zdieľajú svoje priezvisko a ostáva po generácie po otcovskej línii. Na Islande si po celý život svoj nechávajú svoje vlastné priezvisko. Po prvé, keď sa dvaja ľudia zosobášia, ponechajú si svoje priezvisko. Ak majú syna, potom sa jeho priezvisko vytvorí pridaním prípony „-son“ k krstnému menu jeho otca alebo matky, zatiaľ čo meno dievčaťa sa vytvorí pridaním prípony „-dóttir“. Prípony doslova znamenajú „syn“ a „dcéra“. Takto môžu mať všetci členovia rodiny rôzne priezviská a neexistujú žiadne priezviská, ako ich teraz chápeme na Slovensku. Od roku 2019 tiež môžu Islanďania, ktorí sa identifikujú ako nebinárne, povoliť namiesto nich pridať príponu „-bur“, čo znamená „dieťa“.

 

54 percent islandského národa verí, že elfovia existujú a v Reykjavíku je dokonca aj elfská škola

Podľa Elfschool 54 percent Islanďanov verí, že elfovia sú skutoční a ešte viac ľudí rešpektuje tradície a mýty, ktoré ich obklopujú. Po celom Islande nájdete drobné škriatkovské domčeky, ktoré vám pripomínajú ich prítomnosť. Ak niekto mimo Islandu chce vedieť o škriatkoch viac, môže ísť do školy Elfschool, kde sa dozvie, ako tí škriatkovia vyzerajú, kde a ako žijú len za deň. Škola sľubuje, že študentom predstaví ľudí, ktorí sú odborníkmi v tejto oblasti. Po ukončení štúdia sa môžete stretnúť s ľuďmi, ktorí majú s elfami pravidelné stretnutia.

 

Prvou demokraticky zvolenou prezidentkou na svete bola prezidentka Islandu –  Vigdís Finnbogadóttirová. Zvolená bola  v roku 1980.

 

Finnbogadóttir proti trom mužským kandidátom a zvíťazila s malým rozdielom: získala 33,6 percenta národných hlasov a najbližší super mal 32,1 percenta. Po štyroch rokoch vo funkcii bola veľmi populárna a v roku 1984 bola znovu zvolená bez toho, aby niekto proti nej kandidoval. V roku 1988 potom zvíťazila vo voľbách so 94,6 percentami hlasov a aj roku 1996 bola bez protikandidáta.

Rodičia na Islande často nechávajú svoje deti spať vonku na vzduchu a v poriadnom chlade

 

Na Islande ale i  v ďalších severských krajinách, nie je nič neobvyklé nechať svoje dieťa spať vonku aj v mrazivých teplotách. Samozrejme, že sú primerane oblečené a zakryté.  Aj tak by sa väčšina rodičov z iných krajín cítila neisto, pokiaľ by nechali dieťaťa len tak spinkať osamotené v chladnom počasí. Na Islande sa však verí, že spánok v chlade posilňuje imunitný systém detí a prispieva k lepšiemu a kvalitnejšiemu odpočinku. Možno je na tom niečo pravdy, pretože priemerná dĺžka života na Islande je 82 rokov, čo je o 10 rokov viac ako je svetový priemer.

 

Na Islande nie sú komáre

 

Na Islande sa nachádza približne 1 300 druhov hmyzu, ale komáre by ste medzi nimi ťažko našli. Teploty na Islande môžu byť veľmi nízke alebo aj náhle a neočakávane stúpať, čo by narušilo životný cyklus komárov. Vedci si myslia, že to je dôvod, prečo je Island krajinou bez komárov.

Na Islande nie sú žiadne reštaurácie McDonald’s

 

Prvý McDonald’s na Islande bol otvorený v roku 1993, ale reťazec rýchleho občerstvenia dlho neprežil. V roku 2009 bola posledná reštaurácia zatvorená a neboli otvorené nijaké nové. Po počiatočnom nadšení a po otvorení Burger King a KFC sa McDonald’s stal iba ďalším reťazcom rýchleho občerstvenia pre Islanďanov, takže to už nebolo také zvláštne. Finančný krach v roku 2008 tiež prispel k poslednému zatvoreniu tejto reštaurácie v sieti McDonald’s . Teraz tu nájdete len spoločnosti Taco Bell, Kentucky Fried Chicken a TGIF. McDonald’s nie.

Rodičia si na  Islande musia zvoliť mená svojich detí zo schváleného zoznamu. Alebo predložiť povolenie zvláštneho výboru na udelenie mena

Na Islande nemôžete svoje dieťa pomenovať, ako chcete. Proces pomenovania detí riadi Islandský výbor pre pomenovanie, ktorý bol založený v roku 1991. Vytvorili zoznam schválených mien a od roku 2012 obsahoval 1 712 mien mužov a 1 853 mien žien. Ak chcú rodičia dať svojmu dieťaťu meno, ktoré nie je v oficiálne schválenom zozname, musia meno predložiť na schválenie zvláštnemu výboru. Výbor hodnotí, či je názov zlučiteľný s islandskou gramatikou a či je možné, že sa za neho bude nositeľ  hanbiť. Ak áno, tak komisia nepovolí. Meno Sandokan, či Vinetou, by takou komisiou určite neprešiel. Do roku 2019 museli mať všetky mená gramatický rod, odvtedy sa však zmenilo.

Island môžete dookola prebehnúť na aute za 24 hodín

Okruh Ring Road je spôsob, ako si turisti môžu vychutnať scenériu a kultúru Islandu v celej jeho kráse. Okruh je dlhý 832 míľ (1332 kilometrov) a vedie po celom obvode krajiny. Vynechané sú  iba Westfjordy a polostrov Snæfellsnes. Ak teda nikde nezastavíte a chcete si len vychutnať malebný výlet po ceste, je možné krajinu prejsť za menej ako 24 hodín. Samozrejme väčšina turistických sprievodcov odporúča spoznávaniu krajiny najmenej 7 dní.

Najznámejším jedlom na Islande sú párky v rohlíku

V súčasnosti sú hot dogy prakticky národným jedlom Islandu. Sú všade:  na čerpacích staniciach, zastávkach pri ceste, v reštauráciách. Najznámejším miestom, kde si môžete zaobstarať párok v rohlíku,  je Baejarins Beztu Pylsur. Názov sa prekladá ako „Najlepší stánok s párkami v rohlíku v celom meste“. Tento stánok s párkami v rožku bol otvorený v roku 1937 a stále ho prevádzkuje rovnaká rodina. Stánok navštívili dokonca aj takí slávni ľudia ako Bill Clinton či Kim Kardashian, ktorí si prišli na svoje. Tieto párky v rožku sú zvláštne, pretože Islanďania namiesto bravčového alebo hovädzieho mäsa, používajú jahňacie mäso. Rodina, ktorá vedie stánok, si tiež vyrába svoj vlastný kečup, ktorý obsahuje ako prísadu jablká. Môžete si dať párok v rožku s domácou chrumkavou cibuľou a sladkou horčicou spolu so surovou cibuľou, kečupom a remuládou.

Psy, ako domáce zvieratá boli v Reykjavíku zakázané od roku 1924 do roku 1984

 

V hlavnom meste krajiny, Reykjavíku, mali ľudia zakázané mať psov, ako domáce zvieratá od roku 1924 do roku 1984. Nebolo to preto, že by nenávideli psov alebo niečo podobné. Zistilo sa, že psy boli prenášačmi echinokokózy, druhu pásomnice, ktorá sa môže prenášať zo psov na človeka. Tieto pásomnice sú nebezpečné, pretože spôsobujú črevné infekcie, trvalú slepotu a smrť. Ľudia teda nesmeli chovať psov ako domáce zvieratá v meste. Zákaz teraz už  neplatí.  Obyvatelia Reykjavíku však stále potrebujú povolenie na chov psov. Majitelia ich musia mikročipovať a zaočkovať.

Deti na Islande dostávajú darčeky na Vianoce až 13 krát

 

 

Dalo by sa povedať, že Yule Lads sú islandskí Ježiškovia. Je ich 13 a za 13 dní vedúcich do Vianoc, prinášajú deťom darčeky. Deti si položia jednu zo svojich topánok na parapet a ak boli deň predtým dobré, Yule Lads prinesú cukríky a malé darčeky, ale ak bolo dieťa neposlušné, nechajú im v topánke zhnitý zemiak. Každý z Yule Lads má jedinečnú osobnosť, podobne ako sedem trpaslíkov v našich rozprávkach.  Všetci majú ale nejaké zlomyseľnosti, ktoré by radi robili. Napríklad búchanie dverami v noci alebo krádež zvyškov jedál  z hrncov. Nezdajú sa byť také škodlivé a ak by sa zrodili v dnešnej dobe, boli by oveľa zlomyseľnejší. A to až tak, že v roku 1746 mali rodičia oficiálne zakázané rozprávať svojim deťom príbehy o Yule Lads, pretože ich tieto novšie príbehy skutočne prenasledovali aj počas spánku

 

Prvý marec je na Islande, Islandský deň piva

 

Pivo je medzi Islanďanmi veľmi obľúbený nápoj , takže vás môže celkom prekvapiť, že pivo sa istý čas nemohlo na Islande predávať a konzumovať. V roku 1915 Island zakázal všetok alkohol. V  roku 1921 bol zákaz červených a ružových španielskych a portugalských vín zrušený, pretože Španielsko hrozilo, že prestane dovážať solenú tresku z Islandu. A presne solený tresky boli hlavnou vývoznou komoditou Islandu. Neskôr sa zákaz stal ešte menej prísnym a od roku 1935 do roku 1989 sa vzťahoval iba na pivo s obsahom alkoholu viac ako 2,25 percenta. Keď sa po 74 rokoch, 1. marca, konečne zrušil zákaz predaja a konzumácie piva, tento deň sa označil ako Deň piva alebo islandský Bjordagur.

 

 

 

 

 

Mohlo by vás zaujímať:

outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip Novinky outdoor Umenie a kultúra

Stavať máje budú v trnavskom Kamennom mlyne aj v okolitých obciach

Akcie bohaté na spev a hudbu, pri príležitosti stavania májov, sa budú konať v utorok 30. apríla v Kamennom mlyne v Trnave, ako aj v neďalekých obciach Dolná Krupá, Suchá nad Parnou, Biely Kostol, Bohdanovce nad Trnavou a Ružindol.   O pripomenutie tradícií sa v Trnave postará univerzitný folklórny súbor Trnafčan, ktorý pripravuje druhý ročník podujatia […]

Čítať ďalej
Health Radíme Vám Tlačová správa Zdravie

Svetový deň hygieny rúk 2024: Prečo je zdieľanie znalostí o hygiene rúk stále také dôležité?

Ročne sa na celom svete podľa WHO vyskytne až 136 miliónov prípadov nozokomiálnych infekcií, teda infekcií spojených so zdravotnou starostlivosťou (HAI). Najjednoduchším preventívnym opatrením, ktoré pomáha zachraňovať životy pacientov na celom svete je správna hygiena rúk. Na jej význam poukazuje Svetový deň hygieny rúk, ktorý symbolicky pripadá na 5. mája. V európskom hospodárskom priestore sa ročne […]

Čítať ďalej