ONLINE MAGAZIN

Domy v stromoch: Rady a inšpirácie, ako si ho postaviť na vlastnej záhrade

V čom spočíva čaro domov v korunách stromov a aká špecifiká má ich stavba?
Bývanie na stromoch bolo dominantou predovšetkým našich pradávnych príbuzných – teda primátov. Napriek tomu sa v posledných rokoch a desaťročiach stáva čím ďalej obľúbenejšie  pre Homo sapiens sapiens.

Čo znamená Tree house ?
Termín „domy v korunách stromov“, popr. Tree house, sa vžil pre označenie stavby nad úrovňou zeme využívanej v drvivej väčšine na rekreačné účely. Hlavným znakom, podľa ktorého tieto domy spoznáme, je predovšetkým ich konštrukcia umiestnená medzi stromami, popr. okolo jedného stromu.
Samotné rastúce stromy možno využiť ako nosné či oporný prvky, ale nie je to pravidlom. Ďalej je pre Tree house typické relatívna jednoduchosť výstavby a v neposlednom rade snaha o originalitu, alebo záujem o nízkoenergetické domy, ktoré s takto môžu záujemci zaobstarať

Z historického hľadiska nejde o žiadnu novinku, pretože drevené konštrukcie obydlí v korunách stromov, môžeme vystopovať mnoho stoviek rokov späť. Do modernej architektúry sa však obytné domy v korunách stromov vracajú až v posledných rokoch.

Prečo sú obydlia na stromoch tak obľúbené ?
Jednoducho – pretože sú krásne a originálne. Je zrejmé, že ak by nás ako hlavné parametre zaujímala stabilita a dostupnosť obydlia, určite by sme si vybrali drevostavbu zasadenú do krajiny, nie vytvorenú vysoko vo vzduchu.

Tree house však oslovujú mnohých milovníkov prírody a pokoja, práve pre svoje originálne zasadenie do stromov, krásne výhľady a neobvyklý pocit pobytu nad zemou. Jedným z dôvodov je tiež súkromie, ktoré obydlie v korunách stromov poskytuje.

Romantické súkromie
Do kategórie „romantika“ spadajú predovšetkým malé drevené konštrukcie s jednou až dvoma miestnosťami, ktoré slúžia ako ideálne miesto pre zamilované páry či prepracovaných businessmanov, túžiacich po pokoji a pohode.

Pre menšiu rodinu či roztahovačný pár
Najtypickejším Tree housom býva stavba pre 3 až 4 osoby, ktorá v sebe skrýva okrem sociálneho zariadenia a kuchynky, aj jednu až dve miestnosti a takmer vždy vonkajšiu terasu s posedením.

Veľké Tree House a obytné domy
Také u nás nehľadajte. Teda zatiaľ. Realizácia domu na bývanie medzi vetvami stromov rozhodne nie je zložitá, avšak spája sa s tým niekoľko háčikov. Napríklad zložitejšie by to bolo so zavedením vody a odpadov. Na rozdiel od nás, v zahraničí sa neboja medzi stromami postaviť ani celú vilu!
A nielen to ! Mnohé domy v stromoch sú nielen praktické na bývanie, ale predovšetkým nádherné na pohľad.

Môžem mať vlastný Tree house?
Mnohí z nás sme iste ako deti snívali vlastnom dome či bunkri na strome. A tak, či už sa rozhodnete stavať svojmu potomkovi poctivý príbytok na strome, alebo sa pustíte do ozajstného Tree housu, je dobré vedieť, na čo nezabudnúť:

1) Pred samotnou stavbou si predovšetkým dobre rozmyslite, kde a ako chcete Tree house stavať. Bude to malé obydlie pre Vašich  potomkov, súčasť lanového centra, alebo nezvyčajná spálňa? Nezávisle na konečnom výsledku, vyberte starostlivo strom či stromy, okolo ktorého / ktorých, bude obydlie postavené.

2) Je tiež nutné nechať si spracovať dendrologický posunok stavu stromu. V mnohých prípadoch sa tiež vykonáva bezpečnostný orez stromu. Ak sa na stavbu svojpomocne necítite, dnes už existuje niekoľko realizačných firiem, ktoré sa do stavby Tree housu pustia za vás.

3) Po realizácii stavby, nezabudnite každý rok strom, u ktorého je Tree house postavený, kontrolovať dendrologom. Odporúča sa tiež každoročná odborná prehliadka samotného domu, a to predovšetkým z hľadiska statiky.

Kmeň Korowai si stavia domy vysoko na stromoch

Zaujímavosti zo sveta Tree house
Vedeli ste, že…. papuánsky domorodý kmeň Korowai žije dodnes v stromových obydliach a to dokonca vo výške okolo 40 metrov? Dôvodom je pravdepodobne strach zo susedného kmeňa Citak – lovcov lebiek.
Vedeli ste, že…. najväčší dom v korunách stromov bol postavený v Crossville v Tennessee a jeho výstavba trvala celých 14 rokov? Tento Tree house je ako najväčší zapísaný  v Guinnessovej knihe rekordov. A má byť prečo! Jeho 80 izieb a rozmiestnenie medzi šesť stromov tomu zodpovedá. Dnes je už uzavretý, ale dlhé roky slúžil ako turistická atrakcia.

Vedeli ste, že…. pri riešení konštrukcia obydlia sa musí myslieť aj na vietor, ktorý podfukuje pod domom? Na rozdiel od pevne zakotvených domov totiž spodné konštrukčné prvky ovplyvňujú poveternostné podmienky a dochádza tak k väčšiemu zaťaženiu.

Vedeli ste, že medzi fanúšikmi stromových obydlia sa zaradili aj mnohé známe osobnosti? Veľkolepý Tree house si nechal vo svojej dobe postaviť Winston Churchill alebo John Lennon. Povráva sa, že kráse a príťažlivosti pobytu na stromoch neodolal ani slávny futbalista David Beckham so svojou ženou Victoriou

Zdroj: https://www.drevostavitel.cz/

Viac info: https://bit.ly/3uvT7ch

Fotografie: depositphotos

Mohlo by vás zaujímať:

Architektúra Náš tip Radíme Vám

Brno láka na 5 ikonických víl modernej architektúry

Po vlaňajšom úspechu turistického balíčka 1 víkend a 4 ikonické vily, ktorý ponúkalo TIC BRNO v spolupráci so správcami všetkých objektov, sa tento rok môžu návštevníci Brna tešiť na prírastok: Za víkend totiž majú šancu spoznať hneď 5 víl – vrátane novo otvorenej Arnoldovej vily. „Vďaka výnimočnej spolupráci piatich brnianskych inštitúcií vznikol pred dvoma rokmi […]

Čítať ďalej
Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej