ONLINE MAGAZIN

Chytrý dom a múdra záhrada

V súčasnej dobe môžete veľmi často počúva pojmy, ako múdra domácnosť alebo inteligentný dom. Dôvod prečo nastal v posledných rokoch ohromný rozmach týchto typov domácností a domov, je súčasná rýchlosť vývoja nových technológií a materiálov, ktoré sa už dostávajú s cenou tak nízko, že na nich dosiahne oveľa viac užívateľov, ako tomu bolo predtým. Niekedy je to síce skôr na úkor kvality, ale našťastie nie vždy. Stačí sa len zaujímať a radiť sa s tými pravými odborníkmi.

PREČO CHYTRÁ DOMÁCNOSŤ?
Veľakrát je tento pojem zamieňaný s pojmom pasívny dom. Technologicky sa však jedná o úplne iné princípy a mechanizmy. Vízia oboch projektov je však takmer zhodná. Hlavný zmysel chytrej domácnosti by  mal spočívať predovšetkým v úspore energií a ich správnej distribúciu tam, kde je treba a neplytvať s ňou. Táto vízia plne korešponduje s cieľom pasívneho domu, ktorý je tiež navrhnutý tak, aby využíval dostupnej energie a vhodne s nimi hospodáril.

MORE PLNÉ TECHNOLÓGIÍ
Jedným z hlavných problémov je nadmiera dostupných technológií. V podstate možno povedať, že neexistuje vec, ktorá nejde ovládať či neexistuje riešenie, ktoré by vás napadlo. Predovšetkým vďaka tomu sa istej konzultácii s človekom, ktorý sa v tomto odbore pohybuje, nevyhnete.
Optimálne je, ak bude daná osoba architekt či bude mať tento architekt spolupracovníkov, ktorí sa v tejto problematike orientujú a spolupracujú.
Celé riešenie totiž nespočíva len v navrhnutí potrebných technológií, ale aj v samotnej realizácii, kedy je nutné zladiť spolu nielen prvky samotné, ale tiež zakomponovať danú technológiu do interiéru či exteriéru. Celý systém by mal totiž fungovať nezávisle na vašej osobe a zároveň tak, aby uspokojil vaše potreby a dal sa jednoducho ovládať.

POHODLIE VS. NEBEZPEČNÉ NÁVYKY
Spolu s chytrou domácnosťou ide ruka v ruke aj pohodlie, ktoré vám dané technológie doprajú. Celý systém je možné napríklad nastaviť tak, že v zime budete ráno vstávať do svetla, ktorému sa oči postupne navykajú vďaka postupnému rozsvecovaniu. Medzitým sa v kanvici ohreje voda na čaj a osvetlí sa vami určený priestory.
Priestory, v ktorých sa budete pohybovať, sa už v noci postupne ohrejú, vďaka automatickej distribúciu tepla, či sa spustí robotický vysávač

Nadmiera pohodlia je však vždy na škodu. Človek postupne začne strácať schopnosti si danej veci sám obstarať, ak napríklad po piatich rokoch bezproblémovej prevádzky vypnú v noci elektrický prúd, bude vstávanie skôr nočnou morou ako pohodlím.

S pohodlím je nutné vedieť hospodáriť rovnako ako s energiou vášho domu, a to cielene. Sú ľudia, ktorí potrebujú venovať svoj čas potrebnejším veciam než napríklad zakurovanie a následnú distribúciu tepla do jednotlivých okruhov v dome. Aj napriek tomu je však nutné, aby sa táto znalosť a schopnosť nevytratila. Iba tak bude celý systém fungovať optimálne.

SYSTÉM NA KĽÚČ
Okrem jednotlivých produktov, ktoré možno poskladať a zapojiť medzi sebou obdobne ako lego stavebnicu, existujú aj systémy na kľúč. Tie spočívajú v už prednastavených scenároch. Vy si vyberiete pre vás ten najvhodnejší. Trochu ho spolu s firmou modifikujete a následne môžete systém, ako leží a beží, namontovať a uviesť do chodu. Nie je potrebné žiadne programovanie alebo špeciálne nastavenie – to už vykonala daná firma za vás.
Treba však povedať, že tieto riešenia sú vhodné len pre málo užívateľov. Jednak sa hodí všade tam, kde sú domy alebo byty vystavané rovnakým spôsobom a majú tiež rovnaké rozvrhnutie.
To sa týka väčšinou veľkoplošných projektov, kedy sa stavajú celé sídliská alebo celý blok domov a bytov. Tu je zachovaná istá systematickosť a technologické riešenie sa tak bude líšiť len v detailoch. Základ bude rovnaký.

SYSTÉM NA MIERU
Druhé riešenie je systém postavený nielen na mieru vašim predstavám a potrebám, ale aj na mieru domu či bytu samotného. Tieto systémy bývajú väčšinou drahšie, pretože sa musí k problematike pristupovať individuálne. Tiež je faktom, že len niektoré firmy si s týmto riešením poradia do toho najmenšieho detailu, bez toho aby sa časom objavil niektorý nedostatok. Nie je totiž práve dvakrát ľahké skĺbiť potreby zákazníka s potrebami a možnosťami domu a s finančnými limitmi, ktoré objednávateľ má.. Celý systém sa tiež stavia od piky a tak je potrebná väčšia znalosť a širší rozhľad v danej problematike.

 

Zdroj: https://www.magazinzahrada.cz/
Viac informácií: https://bit.ly/2Q6koDk

Foto: Depositphotos

Mohlo by vás zaujímať:

Architektúra Náš tip Radíme Vám

Brno láka na 5 ikonických víl modernej architektúry

Po vlaňajšom úspechu turistického balíčka 1 víkend a 4 ikonické vily, ktorý ponúkalo TIC BRNO v spolupráci so správcami všetkých objektov, sa tento rok môžu návštevníci Brna tešiť na prírastok: Za víkend totiž majú šancu spoznať hneď 5 víl – vrátane novo otvorenej Arnoldovej vily. „Vďaka výnimočnej spolupráci piatich brnianskych inštitúcií vznikol pred dvoma rokmi […]

Čítať ďalej
Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej