ONLINE MAGAZIN

V iglu majú aj 20 stupňov! Ako je možné, že Eskimáci netrpia chladom?

Za pár mesiacov privítame teplú jar. To nemôžu povedať Inuiti, obyvatelia Arktídy. U nich v tomto ročnom období dosahuje teplota okolo mínus 30 ° C. V zime potom klesá ortuť teplomera aj pod mínus 50 ° C. Jasné, pôvodní obyvatelia sa schovávajú do iglu. Ale ako je možné, že v nich nezamrznú ?

Inuiti (v Kanade a USA nazývaní tiež ako Eskimáci) žijú v mrazivých oblastiach Arktídy viac ako 5 000 rokov! Ako to ale dokázali?

Chcete čaj? Alebo niečo iné  na ochladenie?

Táto otázka páli o to viac, ak si uvedomíme skutočnosť, že v najsevernejšej oblasti sveta nerástli žiadne lesy. Z dreva si príbytky teda stavať nemohli.

Mali k dispozícii jediný materiál – sneh. A napriek chladivému účinku sa čoskoro ukázalo, že je to perfektné tepelný izolant.

Inuiti svoje obydlia stavajú zo snehových blokov. Nejde ale o len tak hocijaký sneh. Musú byť dostatočne stlačený a pevný. Takýto sneh je nielen ľahší ako ľad, ale obstojí aj ako tepelný izolant.

Vnútri iglu býva okolo 20 ° C! Neuveriteľné, že? Len sneh sa ale na izoláciu nepodieľa. Vďaka teplu v príbytkoch sa rozteká vnútorná vrstva snehu. A tá sa mení v ľad. Iglu je tak ďalej chránené pred prienikom chladu.

Teplotu v obydlí je možné zvýšiť aj ďalšími spôsobmi, napríklad pomocou sviečok alebo prizvaním susedov na čaj – viac ľudí vyžaruje viac tepla. S tým čajom sme si nerobili žarty. Varenie v iglu je jednoduché aj bezpečné. Na streche nechýba otvor pre riadnu ventiláciu.

Trojposchodová vila

Pretože sa dvadsať stupňov nevyčaruje samo, ešte s výpočtom dômyselných prvkov nekončíme.

Každé iglu disponuje sofistikovaným terasovitým „interiérom“. Vrchné poschodie je určené na obývanie, strednej k vareniu a najnižšej k úniku najchladnejšieho vzduchu. Všetok teplý vzduch tak stúpa a sústreďuje sa v najvyšších častiach iglu. Čo Inuiti spiaci v hornom poschodí ocenia.

Tomuto izolačnému systému nahráva aj vstup do iglu. Nachádza sa tradične dole. Takže vytvorené teplo neskončí nazmar. Inuiti jednoducho stavajú  sofistikované nízkoenergetické domy.

A nakoniec aj typický tvar obydlia napomáha tomu, aby bolo v iglu útulne. Oblé hrany odporujú vetru len minimálne. A keby nie, pre tento prípad má každé iglu jeden pravý uhol. Odrazí veľké poryvy vetra, ktoré by mohli narušiť štruktúru príbytku,  vystaviť obyvateľov podchladeniu  a v neposlednom rade aj uhasiť oheň.

Viacej informácií najdete na: https://bit.ly/2PDVqeg

Zdroj: https://www.lifee.cz/

Zdroj fotografie: depositphotos

 

Mohlo by vás zaujímať:

Nezaradené

Určená pre profesionálnych fotografov s kapacitou 1TB

Spoločnosť Kingston Digital oznámila zahájenie predaja pamäťovej karty Canvas React Plus V60 SD. Tento najnovší prírastok rozširuje rad pamäťových kariet Canvas React určených pre vášnivých fotografov, ktorí využívajú rozhranie UHS-II.

Čítať ďalej
Náš tip Nezaradené Osobnosti Lines

Spomienka na JFK

60. výročie úmrtia prezidenta Kennedyho V novembri odvysiela televízna stanica Viasat History sériu dokumentov pri príležitosti 60. výročia jedného z najšokujúcejších a dejiny určujúcich momentov 20. storočia, atentátu na prezidenta Johna F. Kennedyho. Počas dvoch nedieľ (19. a 26. novembra) predstaví Viasat History tri nové dokumenty, ktoré odhalia nové skutočnosti z osudného dňa 22. novembra, ktorý otriasol […]

Čítať ďalej
Cestovanie Film Náš tip Nezaradené Príroda Radíme Vám

Putovanie krajinou Dolného Rakúska zážitkovými vlakmi spoločnosti Niederösterreich Bahnen

Vitajte v Puchbergu pod horou Schneeberg Naša turisticko – novinárska skupina sa tentokrát rozhodla svoj turistický trip po spolkovej krajine Dolné Rakúsku, začať v malebnom mestečku Puchberg am Schneeberg. Puchberg am Schneeberg sa nachádza 80 km južne od Viedne v romantickom, údolí, na úpätí 2 076 m vysokého Schneebergu a je rajom pre milovníkov hôr a […]

Čítať ďalej