ONLINE MAGAZIN

Najväčšie hlúposti okolo koronavírusu. 

Keď človek o nejakom téme vôbec nič nevie, mal by radšej mlčať a rozhodne v takejto situácii nie je na mieste rozdávať rady.  Určite by sa mal siadiť radami odborníkov. Inak sa ľahko stane, že sa medzi ľuďmi začnú šíriť najrôznejšie fámy, ktoré môžu vo výsledku napáchať obrovské  škody. A pretože tu máme nový koronavírus, vynorilo sa mnoho odvážnych a často nezmyselných tvrdení a činov i okolo neho. Tu sú.

Vnútorná očista

S odvážnymi výrokmi ohľadom koronavírusu americký prezident Donald Trump rozhodne nešetril. Jeho jeho vrchlným myšlienkovým saltom, bola doteraz myšlienka, ktorú vypustil na jednej zo svojich tlačových konferencií. Lekárom dal na zváženie, či by si ľudia nemohli pichať dezinfekciu priamo do žily.

„Dezinfekčný prostriedok vírus zničí počas minúty. Neexistuje spôsob, ako ho môžeme použiť napríklad v injekcii? „Spýtal sa Trump odborníkov s tým, že síce nie je lekár, ale páli mu to. Medzi lekármi vyvolal zdesenie a tí sa okamžite začali obávať, že by niekto mohol tento nápad realizovať. Dôsledky pre zdravie by boli fatálne.

Bohužiaľ sa nájdu aj ľudia, ktorí si z obavy z nákazy ublížia.

Spravodajské servery  informovali o s z Berounska, ktorú museli ošetrovať záchranári po tom, čo si do kávy naliala 200 ml dezinfekcie. Snažila sa tak ochrániť pred nákazou.

Smoothie s prídavkom spermií

Britská osobné trénerka Tracy Kiss sa zase nielen pred koronavírusmi, ale aj pred všetkými ostatnými choroby chráni tým, že každý deň pije smoothie, teda rozmixované ovocie a zeleninu. Iste, vitamíny sú pre imunitný systém dôležité, ale trénerka tvrdí, že sa jej choroby vyhýbajú vďaka špeciálnej prísade. Tou sú spermie jej priateľa. O spermiách sa síce všeobecne vie, že obsahujú prospešné látky, ale tvrdiť, že človek nie je vôbec chorý, pretože si ich každý deň pridáva do pitia, je vedecky nepodložené domnienka.

Kto veľa fajčí a pije, bez vírusov žije

Doba plná obáv praje aj dezinformáciám, u ktorých je ťažké vysledovať pôvodcu. Objavili sa napríklad fámy, že vírus spoľahlivo zabijete, keď budete piť veľa alkoholu. V Iráne si táto fáma vyžiadala niekoľko stoviek obetí. Zomreli na otravu metanolom. Na podobnom princípe je aj tvrdenie, že proti vírusu pomáha fajčeniu. Obe tieto metódy však odborníci vyvrátili.

Domáci test

Niekto s bujnou fantáziou vymyslel tiež spôsob, ako si urobiť domáci test na koronavírus. Podľa neho sa stačí zhlboka nadýchnuť a zadržať dych na dlhšie ako desať sekúnd. Ak to dotyčný zvládne bez kašľa a nepríjemných pocitov, znamená to, že je bez infekcie. Aj túto metódu lekári vyvrátili. Nezakašlat môže robiť problém aj ľuďom s astmou, nachladnutím a pod. Možných príčin je teda celá rada.

Boží trest za homosexualitu

Médiá prišla tiež s informáciou, že izraelský minister zdravotníctva a rabín Ja’akov Litzman mal údajne koronavírus označiť Božím trestom za homosexualitu. Po tomto vyhlásení bol následne na koronavírus pozitívne testovaný. Paradox.

Olizovanie záchodovej dosky

Ľudská hlúposť nepozná medze. Americká vysokoškolská študentka Ava Louise vymyslela asi najhlúpejší výzvu vôbec. Na TikToku zverejnila v marci minulého roku video, v ktorom olizuje záchodovú dosku v lietadle, a vyzýva v ňom, aby ho sledujúci preposlali ďalším ľuďom ako inštruktáž o správnych hygienických pravidlách v lietadle.

Pivo obetným baránkom

Správanie ľudí poznačilo tiež výrobca piva s názvom Corona. Hoci medzi vírusom a výrobkom neexistuje žiadna väzba, spoločnosti, ktorá pivo vyrába, poklesly v súvislosti s hystériou predaje tohoto piva.

Ako sa pred koronavírusom naozaj chrániť?

Základné hygienické opatrenia, ktore sú naozaj overené a pomáhajú:

  • dôkladne si umývajte alebo dezinfikujte ruky,
  • nedotýkajte sa tváre neumytými rukami – vírusom sa infikujete cez sliznice nosa, úst a cez oči,
  • noste okuliare (slnečné, ochranné pracovné, štíty),
  • v obchodoch používajte ochranné rukavice
  • noste kvalitné respirátory, ktoré su certfikované a majú vysokú účinnosť. Napríklad respirátor ffp2
  • vyhýbajte sa ľuďom so symptómami respiračných chorôb (kašeľ, kýchanie),
  • ak kašlete alebo kýchate, zakryte si ústa a nos vreckovkou, ktorú následne vyhodíte,
  • konzumujte iba dôkladne uvarené živočíšne produkty (mäso, vajcia, mlieko),
  • nenavštevujte oblasti, kde bola potvrdená nákaza.

Zdroj: https://zena-in.cz/

Viacej informácií nájdete tu: https://bit.ly/3rA2W88

Fotografia: depositphotos

Mohlo by vás zaujímať:

Nezaradené

Určená pre profesionálnych fotografov s kapacitou 1TB

Spoločnosť Kingston Digital oznámila zahájenie predaja pamäťovej karty Canvas React Plus V60 SD. Tento najnovší prírastok rozširuje rad pamäťových kariet Canvas React určených pre vášnivých fotografov, ktorí využívajú rozhranie UHS-II.

Čítať ďalej
Náš tip Nezaradené Osobnosti Lines

Spomienka na JFK

60. výročie úmrtia prezidenta Kennedyho V novembri odvysiela televízna stanica Viasat History sériu dokumentov pri príležitosti 60. výročia jedného z najšokujúcejších a dejiny určujúcich momentov 20. storočia, atentátu na prezidenta Johna F. Kennedyho. Počas dvoch nedieľ (19. a 26. novembra) predstaví Viasat History tri nové dokumenty, ktoré odhalia nové skutočnosti z osudného dňa 22. novembra, ktorý otriasol […]

Čítať ďalej
Cestovanie Film Náš tip Nezaradené Príroda Radíme Vám

Putovanie krajinou Dolného Rakúska zážitkovými vlakmi spoločnosti Niederösterreich Bahnen

Vitajte v Puchbergu pod horou Schneeberg Naša turisticko – novinárska skupina sa tentokrát rozhodla svoj turistický trip po spolkovej krajine Dolné Rakúsku, začať v malebnom mestečku Puchberg am Schneeberg. Puchberg am Schneeberg sa nachádza 80 km južne od Viedne v romantickom, údolí, na úpätí 2 076 m vysokého Schneebergu a je rajom pre milovníkov hôr a […]

Čítať ďalej