ONLINE MAGAZIN

Najväčší bazén sveta je v Čile. Má kilometer na dĺžku a hĺbku aj 35 metrov

Tento bazén na jedno nadýchnutie rozhodne nepodplávete!

Leží na pobreží Čile, je súčasťou obrovského a veľmi luxusného turistického rezortu, voda v ňom je upravovaná tak, aby mala farbu Karibského mora a na dĺžku má viac ako kilometer.
Väčší bazén na naše planéte nenájdete!
Čile ešte nedávno rozhodne nepatrilo medzi miesta, kam sa jazdí na dovolenku k moru. Tým skôr, že teplota vody Tichého oceánu pri pobreží Čile len málokedy atakuje hranicu 20 stupňov. Aj preto prišla skupina investorov s nápadom vybudovať na pobreží v turistickom rezorte San Alfonso del Mar obrovský bazén, v ktorom bude teplota vody príjemných 26 stupňov.

A autor projektu Fernando Fischmann sa rozhodne nedržal pri zemi. Na dva kilometre dlhej pláži Algarrobo nakoniec vznikol bazén, ktorý meria viac ako kilometer. V najhlbšom mieste má dokonca hĺbku 35 metrov a v ktorom sa tak dá nielen plávať, ale aj plachtiť alebo jazdiť na vodných lyžiach.

Šesť tisíc klasických bazénov
Čísla, ktoré popisujú jeho veľkosť, sú ohromujúce: rozloha je osem hektárov a objem 250000 kubíkov vody. Pre porovnanie – do tejto obej umeléj lagúny, by sa zmestilo šesť tisíc tradičných hotelových bazénov s rozmermi 8×8 metrov.

Bazén je plnený vodou z oceánu, ktorý od neho oddeľuje len pomerne úzka pláž. Voda je ale upravená špeciálnou inteligentnou technológiou, ktorá vodu vyčistí. Ďalej systém, ktorý vodu ohreje a dodá jej parametre vody v Karibskom mori. Spoločne s povrchom, ktorý bazén tvorí, tak nakoniec vzniká farebný odtieň, ktorý je vraj úplne rovnaký ako v Karibiku.

Mesto v meste – okolité superluxusné rezort
Bazén je samozrejme zapísaný v Guinnessovej knihe rekordov, ako najväčší bazén sveta s krištáľovo priezračnou vodou. Zároveň je ale tiež  súčasťou extrémne luxusného turistického rezortu, ktorý by človek skôr čakal v Dubaji, alebo inde v arabských krajinách, ale rozhodne nie na pobreží juhoamerického Čile.

Bazén po jednej jeho strane lemujú rezidenčný budovy s luxusnými apartmánmi adokonale upravenými trávnikmi o ktoré sa stará nejedena robotická kosačka – ku každej z nich potom patrí súkromná pláž s dovezeným bielym pieskom a palmami, ktoré majú evokovať atmosféru tradičných dovolenkových rajov. K apartmánom patria veľké terasy a prevádzkovateľ garantuje z každého z nich výhľad na bazén a zároveň na nekonečný oceán.

Pri nepriazni počasia sú tu kryté pláže
Báť sa vraj nemusia ani tí, ktorí príliš neveria stálosti a ideálnosti čílskeho počasia. Súčasťou sú aj kryté pláže – podľa slov staviteľov jediné v celej Južnej a Strednej Amerike a dosť možno aj na celej planéte. Návštevníci sa možu pod sklenenou kupolou pyramídy schovať, keď im počasie vonku nepríde ideálne. Voda v nich je vyhrievaná, rovnako tak piesok. Človek sa tu môže naložiť do vírivky, ľahnúť pod vodopád, alebo relaxovať na vodnom masážnom lôžku.
Navyše to vyzerá, že tento projekt nezostane osamotený. V Čile vznikajú ďalšie podobné luxusné rezidenčné a turistické projekty, mesta v mestách, ktoré po celý čas dovolenky nemusíte opustiť. A ďalší by vraj mali vzniknúť napríklad aj v Mexiku. A ak sa vám nechce tak ďaleko, potom sa vydajte do egyptského letoviska Sharm el-Sheikh, kde vznikla umelá lagúna pod taktovkou tej istej firmy, ktorá „má na svedomí“ najväčší bazén planéty.

Zdroj: https://www.novinky.cz/

Viac informácií: https://bit.ly/3byTRXP

Fotografie: Depositphotos

Mohlo by vás zaujímať:

outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip Novinky outdoor Umenie a kultúra

Stavať máje budú v trnavskom Kamennom mlyne aj v okolitých obciach

Akcie bohaté na spev a hudbu, pri príležitosti stavania májov, sa budú konať v utorok 30. apríla v Kamennom mlyne v Trnave, ako aj v neďalekých obciach Dolná Krupá, Suchá nad Parnou, Biely Kostol, Bohdanovce nad Trnavou a Ružindol.   O pripomenutie tradícií sa v Trnave postará univerzitný folklórny súbor Trnafčan, ktorý pripravuje druhý ročník podujatia […]

Čítať ďalej
Health Radíme Vám Tlačová správa Zdravie

Svetový deň hygieny rúk 2024: Prečo je zdieľanie znalostí o hygiene rúk stále také dôležité?

Ročne sa na celom svete podľa WHO vyskytne až 136 miliónov prípadov nozokomiálnych infekcií, teda infekcií spojených so zdravotnou starostlivosťou (HAI). Najjednoduchším preventívnym opatrením, ktoré pomáha zachraňovať životy pacientov na celom svete je správna hygiena rúk. Na jej význam poukazuje Svetový deň hygieny rúk, ktorý symbolicky pripadá na 5. mája. V európskom hospodárskom priestore sa ročne […]

Čítať ďalej