ONLINE MAGAZIN

Najrýchlejši výťah na svete je v Šanghaji. Ide rýchlosťou 74 km za hodinu

Na titul najvyššej budovy sveta síce stráca takmer 200 metrov, no napriek tomu sa mrakodrap Shanghai Tower môže chváliť jedným primátom.
Inžinieri japonskej spoločnosti Mitsubishi Electronics Corporation ho vybavili najrýchlejším výťahom na svete. Do najvyššieho poschodia 632 metrov vysoké budovy dopraví pasažierov rekordnou rýchlosťou 67 stôp za sekundu (73,8 kilometrov za hodinu).
Použitie superrýchleho výťahu v bežnej prevádzke umožnilo vylepšenia kontrolného panelu, ktorá dokáže maximalizovať výkon pohonnej jednotky, spolu s vývojom nových technológií pre brzdový systém, regulátora rýchlosti, bezpečnostného nárazníka a v neposlednom rade ho chráni najmodernejší prúdový chránič. Vďaka vylepšeniam sa tak pasažieri môžu vyviezť z 2. podzemného poschodia až do 119. nadzemného podlažia len za 53 sekúnd. Okrem rekordnej rýchlosti ponúka technológia použitá vo výťahu taktiež maximálnu bezpečnosť, tichosť, úspornosť a prvotriedny jazdný komfort, uvádza Mitsubishi.

Nechcený rekord
Na prvom mieste pomyselného rebríčka najrýchlejších výťahov vystriedala Shanghai Tower mrakodrap CTF Financie Center v juhočínskom Guangzhou, ktorý je s 530 metrami momentálne siedmu najvyššou budovou sveta. Rozdiel je pritom len minimálny, zariadenie od firmy Hitachi stráca na rekordný výťah v Šanghaji necelé dva kilometre za hodinu, a 95 poschodí tak zdolá za úctyhodných 45 sekúnd.
„Chceli sme, aby bol rýchly, ale takú rýchlosť sme nečakali,“ hovorí David Ho zo spoločnosti New World Development, ktorá sa na stavbe a technológiách použitých v CTF podieľala. „Ten primát vezme čoskoro za svoje,“ nepochybuje Ho o vývoji ešte rýchlejších výťahov.

Rýchlejšie už to nepôjde
Prílišné očakávania o nekonečnom posúvaní rekordnej rýchlosti však brzdí expert vo výťahovom inžinierstva Albert So. „Predpokladám, že najvyššia rýchlosť, akou budú môcť vertikálne výťahy dosahovať, je na úrovni 79 stôp za sekundu (86,7 km / h). Nejde pritom o to, že by sme nedokázali rýchlejší výťah vyrobiť, ale o biologické faktory, „upresňuje So. Ľudský organizmus by podľa neho pri takej rýchlosti nemal dostatok času na to, aby sa prispôsobil zmene tlaku. Takéto výťahy by vyžadovali úpravy tlaku v celej budove podobne, ako to funguje v lietadlách, dodáva.

Fínska výzva
Nielen v Číne však padajú výťahovej rekordy. Revolučnou technológiou sa pochváli tiež kilometer vysoká Jeddah Tower, ktoré v súčasnosti rastie v Saudskej Arábii a po dokončení v roku 2019 sa stane najvyššou budovou sveta. Nároky na výťah v kilometer vysokom mrakodrapu sú obrovské a ich splnenie sa zhostila fínska firma Kone. Tá momentálne vyvíja unikátne lano z uhlíkových vlákien, ktoré umožnia konštrukciu výťahu s dĺžkou presahujúcou jeden kilometer. Doterajšie maximum pritom činí zhruba polovicu.

Vďaka tretinovej váhe oproti tradičným lanám bude aj výťah v Jeddah Tower schopný dosahovať extrémnu rýchlosťou. „Do najvyššie položeného obývateľného poschodia na svete sa dostanete za púhych 52 sekúnd,“ vyhlasujú zástupcovia fínskeho konštruktéra pre CNN.

Mohlo by vás zaujímať:

outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej
Architektúra Náš tip Radíme Vám

Brno láka na 5 ikonických víl modernej architektúry

Po vlaňajšom úspechu turistického balíčka 1 víkend a 4 ikonické vily, ktorý ponúkalo TIC BRNO v spolupráci so správcami všetkých objektov, sa tento rok môžu návštevníci Brna tešiť na prírastok: Za víkend totiž majú šancu spoznať hneď 5 víl – vrátane novo otvorenej Arnoldovej vily. „Vďaka výnimočnej spolupráci piatich brnianskych inštitúcií vznikol pred dvoma rokmi […]

Čítať ďalej
Technika

Nositeľná kamera Axis W120 prináša funkciu živého streamovania

Spoločnosť Axis Communications uvádza na trh novú kameru nositeľnú na tele AXIS W120. Kamera nájde svoje využitie primárne v bezpečnostnom sektore a má zabudované LTE/4G, Wi-Fi a Bluetooth moduly, ktoré umožňujú priame streamovanie cez AXIS Body Worn Live službu. Svojim používateľom tak dáva pocit, že v tom nie sú sami. Vďaka video streamu na vyžiadanie a sledovaniu […]

Čítať ďalej