ONLINE MAGAZIN

Najrýchlejšie rastlina sveta: Bambus je rastlinný šprintér

Chcete počuť trávu rásť? Kúpte si bambus! Bambus je šprintér v rastlinnej ríši a  rastie neuveriteľne rýchlo. Dá sa jesť, slúži ako stavebný materiál, vyrábajú sa z neho ponožky, riad, lešenia i zbrane.

Zoznámte sa s rekordmanom
Bambus (Bambusa) je súhrnné označenie pre množstvo rodov tráv z čeľade lipnicovitých, ktoré sa vyznačujú drevantými steblami.
Bambus je pomerne nenáročný na podnebie, darí sa mu v tropických dažďových pralesoch a rovnako tak ho nájdeme aj na nehostinných svahoch vysokých hôr. Hoci sa mu darí hocikde vo svete, najlepšie prospieva v Ázii. Indii, Thajsku, Malajzii, na Filipínach, Japonsku i Číne. Tu všade sa bez bambusu jednoduch nezaobídu. Táto vďačná surovina je tu všadeprítomná a využívaná na tisíc spôsobov.

Rastie ako o preteky
Napriek tomu, že pôvodom patrí bambus medzi obyčajné trávy, svojím vzrastom je rozhodne neobyčajný. Je označovaný za najväčší bylinu sveta. Steblá týchto rastlín dosahujú za pomerne krátku dobu výšky 30-40 metrov a v priemere majú okolo 30 cm (záleží na konkrétnom druhu). Okrem toho dosahujú pri svojom raste pozoruhodné rýchlosti: za priaznivých podmienok sú niektoré druhy bambusov schopné rásť rýchlosťou až 100 cm za 24 hodín. Napríklad bambusu Madake namerali botanici Kjótskej univerzity rekord: za 24 hodín vzrástol o 1,319 metra!

Klíčenie výhonkov bambusu je sprevádzané počuteľným šustěním a praskaním. Za určitých podmienok teda môžete počuť túto trávu rásť. Stromovitý alebo kerovitý porast bambusu do záhrady si môžete zaobstarať aj vy, stačí vybrať mrazuvzdorný druh znášajúce naše podnebné podmienky. Lesík z bambusových stebiel rýchlo rastie, ľahko sa o neho stará a jeho jedinečný vzhľad aj upokojujúce šušťanie rastlín vo vetre z neho robí výnimočnú záhradné rastlinu.
Samozrejme odporúčame k tomu aj kvalitný krovinorez. To pre pripad, ak by sa vám pestovenie tejto rastliny vymklo z rúk.

Gastronomické možnosti využitia bambusu sú nekonečne pestré. Asi najväčším milovníkom bambusových výhonkov je panda veľká, ktorá sa kvôli jej záľube v zelenej krmovine, hovorilo medveď bambusový (bambus predstavuje až 99% jej potravy). Panda žerie  bambusové lístky v úplnom pokoji a musia byť  čerstvé. Jej unikátna črevná mikroflóra jej pomôže túto ťažkú ​​stravu stráviť. Dobroty z bambusu však ocenia aj ľudskí stravníci.

Z mladých bambusových výhonkov sú pripravované najrôznejšie lahôdky, nutná je však dôkladná tepelná úprava tejto suroviny. Dajú sa variť do krehka. Potom svojou chuťou pripomínajú špargľu. Konzumujú sa dusené či pikantné a  nakladané. K dostaniu je bambusová pálenka, bambusové víno. Obilky sa konzumujú namiesto ryže alebo melú a používajú sa ako múka.

Toto všetko z bambusu?
Steblá bambusu nájdu uplatnenie kdekoľvek vás napadne. Sú ľahké, ale pritom pevné a tvrdé. Využívajú sa pre stavbu domov, stien i plotov, slúžia ako materiál na lešenie, odkvapy, vodovody. Bambusový dom si vybavíte nábytkom z toho istého materiálu, k dostaniu je aj bambusové riad, rohože, koše aj nádoby. Bambus sa používa ako surovina na výrobu papiera aj textílií, ponožky alebo spodná bielizeň z bambusových vlákien nie je už dávno nič neobvyklé. Z bambusových stebiel sa vyrábajú hudobné nástroje, rybárske prúty, dokonca aj zbrane. Bambusové oštepy a šípy sa používali už od staroveku, Priostrené bambusové koly, bývali nastražené do bambusových pascí. Z tvrdého a odolného materiálu sa vyrábajú dokonca aj nože a mačety. Nevinná rastlina bola údajne zneužívaná aj k mučenie odsúdených väzňov, spočívajúcich v prerastaniu bambusových stebiel nešťastníkovám telom.

 

Zdroj: https://www.ireceptar.cz/

Viacej informácií nájdete tu: https://bit.ly/3tPdF03

Foto: pixabay

Mohlo by vás zaujímať:

Architektúra Náš tip Radíme Vám

Brno láka na 5 ikonických víl modernej architektúry

Po vlaňajšom úspechu turistického balíčka 1 víkend a 4 ikonické vily, ktorý ponúkalo TIC BRNO v spolupráci so správcami všetkých objektov, sa tento rok môžu návštevníci Brna tešiť na prírastok: Za víkend totiž majú šancu spoznať hneď 5 víl – vrátane novo otvorenej Arnoldovej vily. „Vďaka výnimočnej spolupráci piatich brnianskych inštitúcií vznikol pred dvoma rokmi […]

Čítať ďalej
Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej