ONLINE MAGAZIN

Archeológovia objavili najstaršiu posteľ na svete. Prekvapila ich svojím vybavením

Juhoafrickí archeológovia odhalili primitívne praveké lôžko, ktorá si vtedajší ľudia vytvárali z trávy a popola. Vzniklo pred 200 tisíc rokmi a bolo nečakane sofistikované. Malo dokonca aj ochranu proti hmyzu. Z tohto vzácneho nálezu sa môožeme domnievať , ze si naši dávni predkovia doslova tvorili nábytok na mieru.
„Objavili sme postele z trávy, ktoré sa využívali, aby slúžili ako pohodlné miesta pre odpočinok a spánok ľuďom žijúcim v jaskyni Border pred asi 200 tisíc rokmi,“ popísali objav vedci v odbornom žurnále Science.

Jaskyňa leží v pohorí Lebombo na pomedzí Južnej Afriky a Svazijska. Ľudia ju využívali už v dobe pred približne 227 tisíc rokmi a prestali ju obývať až okolo roku 1000 nášho letopočtu. Lôžko, ktoré tam teraz vedci objavili, je zďaleka najstaršie z tých, ktoré sú známe. Prekonalo výrazne svojim vekom aj to, ktoré držalo rekord doteraz – lôžko pochádzajúci z doby pred 77 tisíc rokmi z oblasti Sibudu v Južnej Afrike.
Súčasný objav je jednak veľmi cenný, ale aj nečakaný, normálne sa totiž mäkký rastlinný materiál, ako je tráva, neuchová tak dlho.
Jaskyňa Border je ale výnimočná svojimi vlastnosťami. Poskytuje organickému materiálu podmienky, za ktorých môže vydržať oveľa dlhšie, než je bežné. Počas rozsiahleho výskumu v rokoch 2015-2019, sa v jaskyni podarilo nájsť stopy veľmi dobre zachovanej hmoty, v ktorej analýzy odhalili fosilizovaná trávu.

„Táto vrstva trávy musela byť dosť silná, zrejme  30 centimetrov. A ležala na čistom podklade z popola, takže to celé muselo byť dosť pohodlné, určite ako posteľ v kempe alebo jednoduchá matrace, „uviedli autori výskumu pre web IO9.

Počas archeologického prieskumu vedci odkryli zvláštnu, nezvyčajne tenkú vrstvu pod podlahou jaskyne. Jej časti opatrne odobrali a poslali do špičkového laboratória vybaveného špeciálnym elektrónovým mikroskopom. Rozbor odhalil, že v tejto vrstve boli bohato zastúpené rastlinné materiály, a to najmä tráva Megathyrsus maximus. Tá rastie pred ústím jaskyne dodnes.

Táto tráva bola použitá zrejme ako lôžkovina. Ešte zaujímavejšií je potom popol, ktorý sa nachádzal pod ňou. Ten mal zrejme  niekoľko účelov: jednak pomáhal tomu, aby bol povrch jaskyne pod trávou rovnejšie, ale  fungoval aj ako tepelná izolácia, a navyše plnil aj úlohu akéhosi prípravku proti hmyzu.

Niektoré kultúry totiž popol využívajú práve ako prostriedok proti bodavému hmyzu. Či išlo zo strany obyvateľov jaskyne Border o vedomé správanie, alebo je to len náhoda, vedci zatiaľ nevedia. Predpokladajú však, že popol pochádzal zo starých lôžok, ktorá sa spálila, a potom sa cez ne položila vrstva čerstvej trávy. Práve to obyvateľom jaskyne umožňovalo ju dlhodobo obývať.

Zdroj: https://magazinplus.cz

Viac informácií: https://bit.ly/378xKEJ

Foto: Depositphoto

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Príroda Radíme Vám

Kedy sa veľryby presťahovali do mora a stratili nohy?

História veľrýb je jedným z najväčších zázrakov a tajomstiev evolúcie. Ako tieto cicavce dýchajúce pľúcami prišli o nohy a vrátili sa do mora? Na túto otázku sa pokúsi odpovedať dokument Tajomné údolie veľrýb v Egypte, ktorý bude mať premiéru vo štvrtok 29. februára o 20:00 na Viasat Nature. Z 90 druhov dnes žijúcich veľrýb sú […]

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip Radíme Vám Tlačová správa

Cestovný ruch v Česku naberá na sile, počet turistov sa vlani dostal na predcovidové čísla.

V Česku sa v minulom roku ubytovalo v hromadných ubytovacích zariadeniach takmer 10 miliónov zahraničných turistov (43,3 % z celkového počtu). Ďalších takmer 12,5 milióna hostí tvorili samotní Česi (56,7 %), ktorí sa rozhodli stráviť dovolenku v domácich ubytovacích zariadeniach. Celkovo tak vlani počet turistov, ktorí do Česka zamierili, presiahol 22 miliónov a narástol medziročne […]

Čítať ďalej