ONLINE MAGAZIN

Prvým popraveným na elektrickom kresle bol William Kemmler.

Podaril sa až druhý pokus.

Smrť ľudí desí aj fascinuje zároveň. Je to krok do neznáma, možno na večnosť, možno do ničoty. Okamih smrti je ale každopádne zlomom, na ktorý sa nikto neteší. Ani vrahovia. William Kemmler bol navyše prvý, kto podstúpil trest smrti na elektrickom kresle presne pred 130 rokmi. Priebeh popravy bol desivý.

Možno vás tiež niekedy napadlo, že by bolo dobré byť v niečom prvý na svete. Možno po tom kedysi túžil aj William Kemmler, aj keď nemohol tušiť, že sa mu to jeho túžba raz  vyplní. Dôvod, prečo je zapísaný v kronikách, je oveľa desivejší. Stal sa totiž prvým človekom, popraveným na elektrickom kresle – a to presne pred 130 rokmi, 6. augusta v roku 1890.

Trest pre krutého vraha

Prečo bol William Kemmler poslaný súdom v Buffale na smrť?
Pravdou je, že si prísny trest zaslúžil. O tom, že to mal byť práve trest smrti, bolo rozhodnuté podľa vtedajších zákonov. Pred súdom stál pre vraždu manželky, ktorú bez milosti pripravil o život sekerou. Proti rozsudku smrti, navyše touto na človeku doteraz nevyskúšanú metódou, vtedy protestoval nie len jeho advokát, tak ale aj George Westinghouse, ktorý zastupoval distribútora vtedajšej novinky – striedavého prúdu. Jeho spoločnosť sa obávala odlivu zákazníkov, ktorí by sa začali obávať o svoj život, až zistia, čo striedavý prúd dokáže.

Autorom a držiteľom patentu na smrtiace elektrické kreslo bol Edwin Davis, ktorý sa stal tiež prvým katom, ktorý smel tento svoj vynález obsluhovať. Bolo dokonca skonštatované, že poprava na elektrickom kresle je rýchlejšou a humánnejšou alternatívou k vtedy obvyklému vešaniu za hrdlo. Prvá poprava ale túto domnienku rozhodne nepotvrdila.

Kruté divadlo

Potom prišiel 6. august roka 1890 – ako sa píše v záznamoch – 6. hodina ranná. Vrah William Kemmler bol so svojím osudom zmierený a do elektrického kresla v špeciálnej miestnosti väznice Auburn sa posadil  bez odporu. Čo sa ale dialo ďalej, o tom sa ani okolostojacim svedkom nechcelo hovoriť ! Denník New York Times opísal krutú exekúciu ako hrozivú a podotkol, že svedkovia boli tak zdesení, že ani nemohli od odsúdenca odvrátiť pohľad. Kemmlerova tvár bola krvavá, jeho vlasy a koža sa spálili a v popravčej miestnosti niesol neznesiteľný zápach. Napriek tomu sa prvý pokus nepodaril a Kemmler zásah elektrickým prúdom po dobu hrozivých sedemnástich sekúnd prežil.

Prvý neúspech

Keď lekár zistil, že odsúdený vrah ešte stále žije, okamžite vydal pokyn na opakovanie popravy. Hoci je zvykom, že nevydarená poprava znamená pre odsúdeného oslobodenie od trestu, v tomto prípade  Kemmler nebol mŕtvy, ale žiť už tiež nemohol. Vznikol problém, na ktorý nikto, ani vynálezca elektrického kresla nebol pripravený. Bolo potrebné zvýšiť napätie, ale generátor sa musel znovu dobiť, čo bol čas, ktorý by prítomní radšej vytesnili z pamäti aj preto, že odsúdený vydával zvuky bolesti. Hrôza, ktorú všetci prítomní prežili, je určite poznamenala na celý zvyšok života.

Druhý pokus

Druhý pokus, pri ktorom telom Williama Kemmler prešlo 2 000 voltov, už dielo skazy dokonal. Svedkovia sa následne zhodli, že poprava sťatím hlavy alebo aj obesenie by bývala pre odsúdeného znamenala menšie utrpenie. Napriek tomu sa tento spôsob najvyššieho trestu začal rozširovať a v roku 1949 ho vykonávali dokonca v 26 štátoch. Dochádzalo ale k obmene a „vylepšenie“ celého procesu. To spočívalo napríklad v tom, že boli väzni popravovaní pokiaľ možno v čo najtenšom oblečení, bez topánok a vlasy a fúzy im boli plešina, aby sa nevznietili. Všetko ale záležalo na zvyku a nariadenia konkrétne väznice. Hoci s trochou nadsázky by sme mohli uvažovať, že prúdový chránič by odsúdenca mohol zbaviť strachu z popravy. Bohužia, pre odsúdených sa tento technická súčiastka nikdy pri elektrickom kresle nepoužila….

Trest smrti platí dodnes

Trest smrti dnes platí vo viac ako 55 štátoch sveta, pričom v USA je možné dodnes využiť práve aj elektrické kreslo, hoci ho nahradili smrtiace injekcie. Napríklad presne pred rokom vo svojom poslednom želaní, si Stephen West v Tennessee chcel zmeniť popravu smrtiacou injekciou za elektrické kreslo a tomuto želanie bolo vyhovené.

A aké tresty smrti sa dnes ešte používajú? Medzi spôsoby popravy nachádzame obesenie v Japonsku, Severnej Kórei, Botswane, Iraku aj inde, elektrické kreslo v USA, zastrelenie napríklad v Malajzii, Líbyi, Sýrii alebo v Jemene, smrtiace injekcie v Thajsku, USA a Číne a tiež ukameňovaní v Iráne alebo sťatí v Saudskej Arábii.

 

Zdroj: https://www.ctidoma.cz/

Viacej informácií: https://bit.ly/3oD2EvJ

Foto: depositphotos

Mohlo by vás zaujímať:

Lifestyle Náš tip Umenie a kultúra

Ríša snov Mira Žbirku zaujala filmárov

Videoklip k skladbe Mira Žbirku – Ríša snov je už piatym klipom a singlom z oceňovaného albumu Posledné veci. Skladbu z albumu, ktorý získal  štyri ceny Anděl, Cenu SOZA za najpredávanejší album a mnoho ďalších cien a ktorú nahrali David Žbirka a Oliver Torr, si do seriálu ADIKTS vybral režisér Adam Sedlák, držiteľ Českého leva za film […]

Čítať ďalej
Lifestyle Náš tip

Ako dopadli najznámejší mafiánski bossovia a gangstri?

V televíznych seriáloch a dokumentoch o skutočných zločinoch žiari len málo mien tak jasne ako meno Colina McLarena. McLaren, bývalý detektív s vášňou pre odhaľovanie tajomstiev zločineckého podsvetia, preniesol svoje odborné znalosti na televíznu obrazovku v strhujúcom dokumentárnom seriáli Vrahovia mafie s Colinom McLarenom. Túto sériu prinesie televízna stanica Viasat Explore už 22. novembra o 21:00. V rámci […]

Čítať ďalej
Health Lifestyle Náš tip

S radosťou späť do práce. Tipy na naštartovanie produktivity po lete

Zatiaľ čo koniec leta znamená pre školákov návrat do školských lavíc, mnohí z nás dospelých sa vracajú späť za kancelársky stôl. S jeseňou totiž často prichádza najrušnejšie pracovné obdobie v roku. Ako sa návratu do pracovnej rutiny nezľaknúť, ale naopak, si ho spríjemniť? Máme pre vás niekoľko tipov.

Čítať ďalej