ONLINE MAGAZIN

Povinná výbava auta na rok – Máte všetko?

Pri otázke povinnej výbavy mnoho vodičov len pokrčí ramenami a spoliehajú sa na to, že lekárnička je všetko, čo im v aute bude stačiť. Povinnú výbavu však určuje zákon a je podstatne bohatšia. Dokonca sa v rôznych štátoch aj jemne líši. Preto pozor, čo v aute máte aj nemáte.

Absolútny základ povinnej výbavy

Nikto o ňom nepochybuje. Je to autolekárnička. Obsahuje samostatne balené samostatne balené pomôcky na ošetrenie pre rôzne druhy poranení. Dôležitý je okrem iného aj dátum spotreby, pričom povinný obsah lekárničky ustanovuje príloha č. 2 k vyhláške č. 134/2018 Z.z. Ak však kupujete lekárničku v servise, na pumpe, alebo v bežnom obchode, jej obsah nemusíte preverovať. Výrobca ho musí dodržiavať.

Je potrebné si však dať pozor na poškodenie obalu, ktoré by mohlo lekárničku znehodnotiť. Ďalej v našej výbave nesmie chýbať reflexný odev, ktorý by mal byť umiestnený v blízkosti vodiča.

Ďalšia povinná výbava

Patrí do nej náhradné koleso s diskom a náhradnou pneumatikou predpísaného druhu a rozmeru, kľúč na matice a príručný zdvihák na auto. Pozor, aj keď máte pneumatiky aj náhradnú v poriadku, je nutné kontrolovať hrúbku dezénu.  Zákon stanovuje minimálnu hĺbku dezénu zimnej pneumatiky na 3 mm a 1,6 mm u letnej pneumatiky. Náhradné koleso môže suplovať, ak máte na aute pneumatiky Run-flat, či sadu na opravu defektu.

Výstražný trojuholník

Je potrebné ho nosiť so sebou a použiť v prípade núdzového státia, pričom je dôležité ho umiestniť na okraj vozovky tak, aby ho prichádzajúci vodiči stihli zaregistrovať včas a zreteľne, čiže vo vzdialenosti minimálne 50 metrov za vozidlom, v prípade diaľnice alebo rýchlostnej cesty najmenej 100 metrov za vozidlom. Vo výbave nemusíte mať náhradné žiarovky či poistky, ich prítomnosť však nikdy nie je na zahodenie.

Pozor na výbavu v iných krajinách

„Pre istotu si overte, čo musí byť súčasťou povinnej výbavy v krajinách, cez ktoré pocestujete, pretože to nie je všade rovnako. Samozrejme, dôležité je aj povinné zmluvné poistenie a jeho platnosť. Určite si k dokladom priložte zelenú kartu, ktorá je potvrdením o platnosti PZP v zahraničí,“ radí Daniel Baran, vedúci oddelenia vývoja produktov poistenia motorových vozidiel Union poisťovne.

Každá krajina, ktorou cestujete má iné pravidlá. Tu je prehľad základných z nich:

Správa o nehode – je odporúčaná, avšak v Srbsku a Čiernej Hore je povinná.

Ťažné lano – je povinné v Albánsku, Macedónsku, Srbsku a Čiernej hore.

Hasiaci prístroj – je povinný v Poľsku, Bulharsku a Rumunsku.

Náhradné žiarovky – sú povinné pre Srbsko, Čiernu Horu, Českú republiku, Chorvátsko, Albánsko a Francúzsko.

Povinná výbava je lacnejšia ako pokuta. Na Slovensku môžete dostať pokutu 50 eur, no v susednom Rakúsku to môže byť aj vyše dvetisíc eur.

Výhodné je mať poistené auto proti havárii a vandalizmu

Povinnou výbavou je aj povinné zmluvné poistenie a doklad o jeho platnosti, ktoré musíte mať vo vozidla. Okrem toho sa oplatí mať aj havarijné poistenie. Či už ste majiteľom nového, alebo staršieho auta je vhodné mať v prípade nehôd, či poistných udalostí havarijné poistenie. „Poistenie auta proti havárii a vandalizmu má množstvo výhod. Môžete ho dojednať aj bez viazanosti a možno ho platiť aj v mesačných splátkach. Obhliadku auta je možné vybaviť aj prostredníctvom mobilnej aplikácie. Poistenie auta pre prípad havárie a vandalizmu poskytuje ochranu pri zrážke s iným autom, pri strete so zverou, úmyselné poškodenie vandalom, ale aj pri poškodení káblov, hadíc a izolácie hlodavcami,“ uviedol Daniel Baran, vedúci oddelenia vývoja produktov poistenia motorových vozidiel Union poisťovne. Ako ďalej doplnil, poistenie auta je možné uzavrieť online za pár sekúnd.

 

Zdroj: https://www.superpoistenie.sk/

Viacej informácií nájdete tu: https://bit.ly/3ntHPla

Foto: Depositphotos

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej
Náš tip Príroda Radíme Vám

Kedy sa veľryby presťahovali do mora a stratili nohy?

História veľrýb je jedným z najväčších zázrakov a tajomstiev evolúcie. Ako tieto cicavce dýchajúce pľúcami prišli o nohy a vrátili sa do mora? Na túto otázku sa pokúsi odpovedať dokument Tajomné údolie veľrýb v Egypte, ktorý bude mať premiéru vo štvrtok 29. februára o 20:00 na Viasat Nature. Z 90 druhov dnes žijúcich veľrýb sú […]

Čítať ďalej