ONLINE MAGAZIN

Ako dosiahnuť krásne nohy a chodidlá

Hovorí sa, že ak chcete mať predstavu o hygienických návykoch človeka, stačí keď sa pozriete na jeho nohy. Dá sa povedať, že zdravotný stav nôh hrá veľmi dôležitú úlohu pri posudzovaní celkovej osobnosti človeka. Je teda zrejmé, že ľudia chcú mať zdravé a krásne nohy. Ak však chcete mať naozaj ukážkové nohy, musíte im venovať aj náležitú starostlivosť.

Dajte nohám hydratáciu, hygienu a vzduch

Pre vaše nohy je najdôležitejšie pravidelné umývanie. Niektorým ľuďom sa nohy potia viac ako iné časti tela. Zabudnúť nesmiete ani na pravidelnú hydratáciu. Tak ako pokožka na ostatných častiach vášho tela, aj tá na nohách, potrebuje pravidelné natieranie krémom či mliekom. Počas dňa sa snažte nosiť čo najpohodlnejšie topánky, najlepšie bez podpätkov alebo barefoot.

Topánky by mali byť pohodlné, nemali by Vás nikde tlačiť a mali by mať vetranie, ktoré zabezpečí nohám prísun vzduchu. Doma buďte vždy bosí, nohy musia byť čo najviac na vzduchu. Ďalej Vám radíme, nikdy si neobúvajte obuv niekoho druhého. Zabudnite na veselé farebné ponožky z polyesteru a jemu podobných umelých vlákien. Vyzbrojte sa bavlnenými ponožkami a nezabudnite ich meniť každý deň.

Naše tipy pre zdravé a krásne nohy

Studená voda

Po každom umývaní si nohy ešte premyte studenou vodou. Poriadne sa Vám prekrví a budú vyzerať mladšie a krajšie.

Nohy krémujte

Nezabudnite ich osušiť a natrieť krémom. Na päty môžete použiť aj viac krému, pretože ide o najsuchšie miesto chodidiel. Do oblasti medzi prstami krém nenanášajte.

Nohy vysušte

Nohy nesmú zostávať mokré, ani medzi prstami, môže Vám hroziť vznik rôznych nepríjemných plesní.

Topánky kupujte rozumne

Pri kúpe obuvi sa snažte navštíviť obchod až v neskorších hodinách. Počas dňa Vám totiž nohy opuchnú, a tak budete mať zaistené, že Vás nebudú tlačiť, aj keď ich budete mať obuté dlhšiu dobu.

V lete opaľovací krém

Ak nosíte v lete sandále, nezabudnite si opaľovacím krémom natrieť miesta, kde Vám topánka nohu nezakrýva.

O svoje nohy sa starajte

Nepríjemný zápach môžete odstrániť prostredníctvom rôznych práškov alebo sprejov, ktoré zabraňujú nadmernému poteniu. Ak však na svojich nohách pozorujete vážne zmeny, ranky či rôzne druhy plesní, vždy navštívte lekára. Ostatné nepríjemnosti môžete odstrániť prostredníctvom zaručených prírodných receptov na krásne a zdravé nohy.

Vodný kúpeľ pre nohy

Nohám prospievajú rôzne druhy vodných kúpeľov.

Super zmes na nohy

Jeden z osvedčených receptov na relaxáciu a krásu vašich nôh je zmes dvoch šálok olivového oleja, jednej šálky citrónovej šťavy, štvrť lyžičky škorice, štvrť lyžičky mlieka. Túto zmes nalejte do vaničky s vodou a namočte nohy na pätnásť minút. Nohy potom umyte mydlom, osušte a starostlivo natrite krémom.

Citrónová kúpeľ pre nohy

Na odstránenie zápachu je vhodná citrónová kúpeľ. Zmiešajte rovnaké množstvo citrónovej šťavy s rovnakým dielom vody a nohy namočte na niekoľko minút. Okrem odstránenie zápachu, zostanú Vaše chodidlá jemné a vyhladené.

Prírodné krémy pre nohy

V pohodlí domova si môžete vyrobiť aj vlastné krém na nohy. Stačí keď v malej miske zmiešate po jednej lyžici olivového oleja, mandľového oleja a oleja z pšeničných klíčkov. Pridáte dvanásť kvapiek eukalyptového oleja a premiešate. Krém môžete presunúť do uzatvárateľnej nádoby a skladovať na chladnom a suchom mieste. Natierajte raz za deň na čisté a suché nohy. Okrem krémov sú vhodné aj prírodné oleje. Doprajte si každý večer masáž nôh prírodným sezamovým či horčicovým olejom v zime a počas leta chladivým kokosovým olejom. Suchej a drsnej pokožke pomôžete zmesou troch lyžíc medu a jednej lyžičky sezamového oleja. Zmes aplikujte na postihnuté miesta, nechajte pôsobiť a opláchnite.

Prírodné peeling pre chodidlá

Ak sú Vaše chodidlá suché a vy cítite, že potrebujú pomoc na odstránenie odumretých kožných buniek, pripravte si v pohodlí domova jahodový peeling. Stačí keď zmiešate 8 mäkkých jahôd s dvoma lyžicami olivového oleja s jednou lyžičkou morskej soli a pol lyžičkou jemne nasekaných mandlí. Zmes vymiešajte do pasty a natrite ňou chodidla. Masírujte pár minút, opláchnite, poriadne osušte a nakrémujte krémom. Nohy budú ako znovuzrodené. Ak sú Vaše chodidlá náchylná na mykózu, čiže rôzne plesne, môžete sa tiež obrátiť na prírodné liečivá. Proti plesniam na nohách pôsobí výborne napríklad tea tree olej, ktorý má prirodzené antimykotické vlastnosti. Stačí keď tea tree olej natrite trikrát týždenne na postihnuté miesta. Proti mykóze chodidiel môžete bojovať aj prostredníctvom stravy. Stačí keď do jedál pridáte jeden alebo dva strúčiky cesnaku, ktorý má tiež výborné antimykotické vlastnosti.

 

Zdroj: https://www.rehabilitace.info/

Viac informácií: https://bit.ly/3btDQTm

Foto: Depositphotos

 

Mohlo by vás zaujímať:

outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej
Health Radíme Vám Tlačová správa Zdravie

Svetový deň hygieny rúk 2024: Prečo je zdieľanie znalostí o hygiene rúk stále také dôležité?

Ročne sa na celom svete podľa WHO vyskytne až 136 miliónov prípadov nozokomiálnych infekcií, teda infekcií spojených so zdravotnou starostlivosťou (HAI). Najjednoduchším preventívnym opatrením, ktoré pomáha zachraňovať životy pacientov na celom svete je správna hygiena rúk. Na jej význam poukazuje Svetový deň hygieny rúk, ktorý symbolicky pripadá na 5. mája. V európskom hospodárskom priestore sa ročne […]

Čítať ďalej
Architektúra Náš tip Radíme Vám

Brno láka na 5 ikonických víl modernej architektúry

Po vlaňajšom úspechu turistického balíčka 1 víkend a 4 ikonické vily, ktorý ponúkalo TIC BRNO v spolupráci so správcami všetkých objektov, sa tento rok môžu návštevníci Brna tešiť na prírastok: Za víkend totiž majú šancu spoznať hneď 5 víl – vrátane novo otvorenej Arnoldovej vily. „Vďaka výnimočnej spolupráci piatich brnianskych inštitúcií vznikol pred dvoma rokmi […]

Čítať ďalej