ONLINE MAGAZIN

Prehliadka severských filmov SCANDI 2021 ponúkne horúce témy a pôjde na hybridný pohon

Siedmy ročník prehliadky súčasného severského filmu SCANDI bude po všetkých stránkach špeciálny. Vo svojej hybridnej podobe sa už v januári predstaví v kinách, ale najmä v online priestore. Uvedie strhujúce a divácky atraktívne filmy, ktoré sa dotýkajú virálnych tém a určujúcich trendov súčasnej generácie nielen na sociálnych sieťach. Svoju rôznorodosť predstavuje aj v novom vizuále.        

Bez ohľadu na opatrenia sa prehliadka SCANDI objaví vo virtuálnej kinosále na Edisonline.sk od 25. – 31. 1. 2021 ako plnohodnotný festival. Filmy si však diváci budú môcť pozrieť aj v predstihu v kamenných kinách, a to o týždeň skôr, v dátumoch od 18. do 24. januára. „Pretože je v Čechách i na Slovensku situácia nevyspytateľná ponúkame praktickú hybridnú alternatívu. Hybridné uvedenie je náš nový štandard. Filmy i koncept prehliadky ostávajú, mení sa len forma distribúcie, ktorú si môžu užiť tak či onak všetci. Po Be2Can je Scandi naša druhá prehliadka, ktorá prebehne v tradičnom kamennom aj novom virtuálnom priestore,“ vysvetľuje hybridnú distribúciu riaditeľ Film Europe Ivan Hronec.

Otváracím filmom blížiaceho sa ročníka sa stane očakávaný titul Greta. Tento dokument nazerá na časový úsek života mladej aktivistky Grety Thunbergovej, ktorá sa nebojí postaviť svetu a bojuje za budúcnosť planéty. Je vyrozprávaný prostredníctvom pôsobivých, dosiaľ nezverejnených záberov. „Gretu Thunberg všetci poznáme. Jej meno sa stalo kultúrnospoločenským pojmom. Podobne ako Johanku z Arku ju niektorí milujú a iní zas nenávidia. Ale fakt je ten, že prežívame klimatickú krízu, ktorá sa z dlhodobého hľadiska nedá ignorovať. Dokument Greta je intímnym portrétom 15ročnej aktivistky a jej turbulentnej cesty od školského protestu, až po vystúpenie v OSN. Nebude to však náš jediný silný film. Aktuálny ročník sa dotkne mnohých tém, ktoré rezonujú naprieč spoločnosťou,“ popisuje program kreatívny riaditeľ Dominik Hronec. Ten bude v ucelenej podobe zverejnený začiatkom nového roka 2021.

Téma aktuálneho ročníka a myšlienky celého SCANDI sa odzrkadľuje aj vo vizuále grafika Michala Sukupa. Roztrieštenosť portrétu Grety predstavuje názorovú diverzitu, ktorú toto mladé dievča vzbudzuje po celom svete. Fragmenty môžu evokovať svetadiely alebo plávajúce ľadové kryhy a v neposlednom rade aj rôznorodosť uvedených filmov. Pozornému oku neunikne podoba so švédskou vlajkou, a to vďaka modro-žltému nádychu vizuálu. Filmová prehliadka sa uskutoční za podpory Švédskeho veľvyslanectva vo Viedni.

 

Mohlo by vás zaujímať:

Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej
Architektúra Náš tip Tlačová správa

Brnianske Vodojemy Žlutý kopec sa otvoria v celej svojej kráse!

Tretí mesiac v roku, tri vodojemy, tri dni! Mágia Vodojemov Žlutý kopec pritiahla od ich otvorenia tisíce návštevníkov. Všetky tri nádrže aj s návštevníckym centrom a revitalizovaným parkom sa verejnosti otvoria na Svetový deň vody, 22. marca 2024. Oficiálne otvorenie za prítomnosti zástupcov mesta Brna prebehne 21. marca. Celý nasledujúci víkend budú návštevníkov čakať pôsobivé […]

Čítať ďalej
Film Náš tip Umenie a kultúra

DOMINA – Predbehla dobu o mnoho storočí

Neuveriteľný skutočný príbeh Livie Drusilly, manželky Caesara Augusta, ožíva tento mesiac na televíznej stanici Epic Drama. DOMINA ponúka divákom pútavý pohľad do starovekého Ríma, konkrétne do obdobia okolo roku 27 pred Kristom. Seriál, ktorý predstavil režisér David Evans, sa však opiera o príbehy žien, ktoré stáli za mocnými mužmi vtedajšej doby. Hlavnou postavou je Lívia […]

Čítať ďalej