ONLINE MAGAZIN

Lyžovanie pre starších a pokročilých – Tipy a triky pre seniorov a lyžiarov v najlepšom veku

«Každý sa pri lyžovaní môže baviť, bez ohľadu na vek,» hovorí Hans-Peter Wucherer, ktorý nedávno oslávil 70. narodeniny a je dlhoročným inštruktorom pôsobiacim v nemeckej Asociácii lyžiarskych inštruktorov (DSLV). Wucherer je pevne presvedčený, že lyžovačku si môžu užiť aj starší ľudia, pokiaľ dodržiavajú pár zásad a pravidiel.

Nie je senior ako senior

Hans-Peter Wucherer svoju klientelu pozná. Väčšinou sa jedná o starších ľudí, ktorí si chcú aj v pokročilom veku dopriať radosť z lyžovania a chcú v tomto športe uspieť. Dochádza však medzi nimi k rozdielom vo schopnostiach: „Sú ľudia, ktorým je 50, ale fyzicky pôsobia ako seniori. A potom sú ľudia cez sedemdesiat, ktorí sú v najlepšej forme,“ vysvetľuje Wucherer svoje skúsenosti z lyžiarskych výcvikov, ktorým sa venuje cez 30 rokov. Napriek tomu je ale presvedčený o tom, že naučiť sa lyžovať a objavovať pre seba kúzlo tohto zimného športu je schopný každý, bez ohľadu na vek.

Pri lyžiarskych výcvikoch pre starších by mali byť dodržané určité zásady. Starší ľudia sa na rozdiel od detí, túžia pochopiť každý detail, ktorý je im vysvetľovaný. To znamená, že inštruktor musí vedieť na sto percent, o čom hovorí. Starší lyžiari sa však nesústredí len na samotné zapnutie lyží a pohyb po svahu. Niekedy chcú proste len tak vyjsť von, užívať si prírodu a relaxovať na lúke. Lyžovanie tiež môže zabrániť sociálnej izolácii starších ľudí – nielen v rámci lyžiarskych kurzov, ale aj pri lyžovaní samotnom vznikajú mnohé nové priateľstvá.

Komfort na prvom mieste

Na služby seniorom sa niektoré turistické organizácie už aj špecializujú: V poslednej dobe vzniklo niekoľko „60-Plus-Hotelov“, ktoré ponúkajú seniorom služby takmer na mieru, napríklad v nich nájdete pojazdné schody. Tieto hotely sú obvykle mnohonásobne komfortnejšie, než porovnateľné lyžiarske hotely. Navyše sa z týchto „senior-friendly“ hotelov dá na zjazdovky dostať rovno na lyžiach alebo jednoducho skibusom, hneď od hotelových dverí. Pokiaľ ide o ceny skipasov, skôr narodení vždy môžu počítať s výhodami. V niektorých strediskách si zaobstarajú seniori skipas za cenu detského lístka, v iných (takmer všade) existujú rôzne percentuálne zľavy na jednodňové i časové skipasy. Kto si chce uľahčiť cestu do hotela a premýšľa trochu s predstihom, využije balíkovú službu, ktorá jeho batožinu dodá až do hotela, a sám si na cestu vezme len príručnú tašku.

Správna príprava

Kto sa aj vo vyššom veku odváži na lyže, pretože chce zažiť slobodu lyžovania, nemal by sa do toho púšťať strmhlav a bez prípravy. Dôležitá je, najmä v pokročilejšom veku, správna príprava na zjazdové lyžovanie. Pred začiatkom sezóny je vhodné si pripraviť na lyžovanie svoje telo – ideálne sú pre to vhodné rôzne lyžiarska cvičenia a posilňovacie cviky, ktoré telo pripravia na rad zimných športov. Najdôležitejším pomocníkom pre seniorov a pre ich bezpečný pohyb na lyžiach je fitness všeobecne a tiež špeciálna príprava na fyzickú záťaž, ktorú lyžiarska dovolenka bezpochyby je.

Menšie riziko zranenia, lepšie vybavenie

Hans-Peter Wucherer ponúka starším osobám niekoľko tipov a trikov, vďaka ktorým bude pre nich lyžovanie ľahšie. Kým veľa mladých lyžiarov sa pokúša zabrániť rotáciu tela, keď vchádzajú do oblúka, u starších osôb sa rotácia pred začatím oblúka dokonca odporúča. Zjednodušene povedané, kto umožní pred začatím oblúka svojmu telu rotáciu, menej sa unaví. A neskorší nástup únavy u starších lyžiarov dokáže divy, výrazne totiž znižuje riziko zranenia. S vhodnou rotáciou lyže idú skoro samé.

Okrem techniky lyžovania je samozrejme dôležitý aj výber vhodnej výstroje: Staré, dlhé lyže, s ktorými ste slávili prvé úspechy v mladosti, radšej nechajte v pivnici. Lyžiarsky priemysel už nejaký čas myslí aj na potreby ľudí v najlepšom veku. Ľahké, kratšie lyže a nové technológie dnes umožňujú bezpečný zjazd. Napríklad na lyžiach s rockerom sa dá jazdiť energeticky úsporne a ľahko. Ak je na lyžiach rocker, znamená to, že špičky lyží sú zdvihnuté hore, rovnako ako ich päty. Tým sa skracuje dosadacia plocha lyží a uľahčí sa tým zahájenie oblúku.

Samozrejme nezáleží iba na výbere lyží. Celá výstroj by mala byť vybraná dôsledne a s prihliadnutím na vek lyžiarov – zodpovedajúce paličky, ľahké uzavreté lyžiarky a zateplené lyžiarske rukavice, prípadne doplnené ohrievacími vankúšikmi. Vhodné sú aj rôzne pomôcky na nosenie lyží, napríklad pásky na ich zopnutie alebo špeciálne držiaky, vďaka ktorým lyže môžete nosiť podobne ako nákupnú tašku, v jednej ruke. Kto sa chce cítiť na svahu ešte bezpečnejšie, opatrí si vestu či bundu s chráničom chrbtice. Pomáha k trochu väčšej stabilite a zároveň chráni pred poveternostnými podmienkami a samozrejme obmedzuje riziko vážnejších zranení chrbtice. V obchodoch sa dajú kúpiť aj chrániče na bedra a nohy, a to v mnohých módnych dizajnoch.

Cez všetku podporu kvalitného výstroja je však potrebné mať vždy na pamäti najmä spotrebu vlastnej energie: Seniori si môžu naplno užiť aj dlhý lyžiarsky deň v lyžiarskom areáli, ak si doprajú veľa prestávok medzi jednotlivými jazdami.

Budovanie sebadôvery na dobrom podklade

Kto hneď v počiatkoch svojich lyžiarskych kurzov padá a prípadne sa aj zraní, rýchlo stráca dôveru vo svoje schopnosti, ale aj dôveru v lyže. V snahe tejto strate predísť, odporúča Wucherer spočiatku iba dobre upravené zjazdovky. To umožní starším lyžiarom nadobudnúť väčšie istoty a sústrediť sa na dôležité veci ako je udržanie rovnováhy.

Kvalita života, na ktorú nikdy nie je príliš neskoro

Staršia generácia lyžiarov už neabsolvuje najrýchlejší zjazdy v rekordnom čase, skôr si užíva radosť z lyžovania, spojenú s peknými spomienkami, prírodné krásy okolia a zážitky so svojimi rovesníkmi. A do tohto kontextu rýchlosť jednoducho nepatrí. Človek by nemal žiadať príliš veľa, k zážitku stačí len šport a moment samotný. A to by malo byť to, prečo ľudia lyžujú, myslí si Hans-Peter Wucherer: Nadšenie a odvaha spoznať niečo nové. V každom momente, v každom veku.

 

Zdroj: https://www.onthesnow.cz/

Viac informácií nájdete tu: https://bit.ly/36PqCxr

Zdroj fotografií: Depositphoto a archív SL

Mohlo by vás zaujímať:

Architektúra Náš tip Radíme Vám

Brno láka na 5 ikonických víl modernej architektúry

Po vlaňajšom úspechu turistického balíčka 1 víkend a 4 ikonické vily, ktorý ponúkalo TIC BRNO v spolupráci so správcami všetkých objektov, sa tento rok môžu návštevníci Brna tešiť na prírastok: Za víkend totiž majú šancu spoznať hneď 5 víl – vrátane novo otvorenej Arnoldovej vily. „Vďaka výnimočnej spolupráci piatich brnianskych inštitúcií vznikol pred dvoma rokmi […]

Čítať ďalej
Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej