ONLINE MAGAZIN

Jantárová komnata: Kam nacisti ukryli najúchvatnejší sovietsky poklad?

Jantárová komnata bola pýchou Sovietskeho zväzu, lenže po druhej svetovej vojne záhadne zmizla. Dve časti originálu sa našli o 40 rokov neskôr. Kam nacisti ukryli zvyšok?

Pôvodne sa mala jantárová komnata od architekta Andreasa Schlüter skvieť v zámku Charlottenburg, svoje miesto ale našla v Berlínskom zámku. Bola zákazkou pruského kráľa Fridricha I., ktorý ju v roku 1716 venoval ruskému cárovi Petrovi Veľkému, a bola presunutá do Kateřinského paláca neďaleko Sankt Petersburgu. Tam zdržiavala až do roku 1941.

S vpádom nacistov na území Sovietskeho zväzu sa vojaci wehrmachtu potrebovali niekde ubytovať a zvolili práve Katarínska palác. Pretože na to Sovieti neboli pripravení, stala sa komnata logickým terčom lupu. Už počas 36 hodín ju stihli nacisti rozobrať a nastrkať do 27 debien, ktoré putovali do Kráľovce (dnes Kaliningrad). O mesiac neskôr sa stala súčasťou Pruské zbierky.

V dôsledku požiaru jednej z miestností zámku sa znovu rozobrala a uložila do debien do zámockého pivnice. Po konci druhej svetovej vojny sa jantárová komnata vyparila z povrchu zemského.

V zlatom vlaku, pivnici, alebo zničená

Jedna z verzií znela, že sa debny s jantárovú výzdobou stále nachádzali v pivnici bombami poškodeného zámku, chodby boli zasypané sutinou a teda nepriechodné. Dlhú dobu sa tiež verilo, že debny po požiari v roku 1945 podľahli skaze. Mali tomu nasvedčovať údajné dokumenty patriaci poverenci jantárovej komnaty, znalci to však vyvrátili.

Stále populárnejšou teóriou, a to hlavne po roku 2015, bolo odvezenie jantárové komnaty do Berlína špeciálnym vlakom, prepravujúcimi nacistami ukradnuté zlato, diamanty pozlátený nábytok na mieru, zhotovený pre Petra Veľkého a cenná umelecké diela. Vlak sa do cieľovej stanice nedostal a vplával do rozsiahleho podzemného komplexu Riese pod poľským mestom Valbřich. Nejeden záhadológ sa pokúšal do komplexu dostať a objaviť súpravu nadžganú cennosťami a okrem iného aj debnami s komnatou.

Verná replika v Kateřinská paláci

Existuje aj pravdepodobnosť, že sa debny naložili na loď Wilhelm Gustlof, ktorú Sovieti poslali pod vodnú hladinu. Každopádne posledné známe miesto jantárovej komnaty je zámok v Kralovci, jeho sutiny ale boli roku 1968 strhnuté a namiesto nich postavený Dom sovietov, dnes využívaný ako obchodný dom.

V roku 1997 sa v Nemecku objavili dve pôvodné časti jantárovej komnaty – komoda a kamenná mozaika. Obe tieto časti putovali k pôvodnému majiteľovi, Rusku. Nálezy v Nemecku môžu byť vodítkom, že zvyšok komnaty je rôzne poschovávané na území bývalej Nemeckej ríše. Pôvodný komnata je dnes ocenená sumou 400 miliónov dolárov.

Dokonalú repliku jantárové komnaty možno nájsť v Kateřinská paláci. Práce prebiehali od roku 1976-2003, podkladom boli čiernobiele fotografie a jeden jediný farebný originál.

 

Zdroj: https://www.dotyk.cz/

Viac informácií nájdete tu: https://bit.ly/2VJuGZH

Fotgrafie: Depositphotos

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Náš tip Novinky outdoor Umenie a kultúra

Stavať máje budú v trnavskom Kamennom mlyne aj v okolitých obciach

Akcie bohaté na spev a hudbu, pri príležitosti stavania májov, sa budú konať v utorok 30. apríla v Kamennom mlyne v Trnave, ako aj v neďalekých obciach Dolná Krupá, Suchá nad Parnou, Biely Kostol, Bohdanovce nad Trnavou a Ružindol.   O pripomenutie tradícií sa v Trnave postará univerzitný folklórny súbor Trnafčan, ktorý pripravuje druhý ročník podujatia […]

Čítať ďalej
Architektúra Náš tip Radíme Vám

Brno láka na 5 ikonických víl modernej architektúry

Po vlaňajšom úspechu turistického balíčka 1 víkend a 4 ikonické vily, ktorý ponúkalo TIC BRNO v spolupráci so správcami všetkých objektov, sa tento rok môžu návštevníci Brna tešiť na prírastok: Za víkend totiž majú šancu spoznať hneď 5 víl – vrátane novo otvorenej Arnoldovej vily. „Vďaka výnimočnej spolupráci piatich brnianskych inštitúcií vznikol pred dvoma rokmi […]

Čítať ďalej
Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej