ONLINE MAGAZIN

Bieloruský gigant BELAZ.

Najväčšia nákladiak sveta uvezie 330 osobných automobilov strednej triedy

Najväčší sklápačky na svete nájdete v baniach, nazývajú sa  dampre. Najväčší z najväčších predstavil bieloruský Belaz, a vyrobil  si ho k šesdesiatpiatemu výročiu ich založenia. Tento obor uvezie až 350 ton, je vyššia ako dvojpodlažný dom a na ceste zaberie tri jazdné pruhy. Na širku o dva metre presahuje kĺbový autobus.

Obor z Bieloruska o sebe dáva sebavedome najavo, že je najväčší vo svojej kategórii. Belaz 75710 pri úžitkovej hmotnosti 450 ton uvezie na korbe 350 ton. Rovnakú hmotnosť má približne 330 škodoviek s motorom 1.4 s pohotovostnou hmotnosťou 1 060 kg.

Najväčší nákladiak na svete má na výšku 8,1 metra a od konca korby až po predné svetlá merajú viac ako 20,6 metra. Rázvor má úctyhodných osem metrov. Asi už vás neprekvapí, že šírka vozidla dosahuje takmer 10 metrov. Až na výnimky by ste Belaz 75710 na slovenských diaľniciach určite nepredbehli.

Kolos poháňajú dva šestnácť válcové priamo vstrekovacie  turbodiesle, každý s výkonom 1 715 kW. Objem každého šestnácťválca je 65 litrov, inak povedané každý z valcov má objem niečo málo cez 4 litre. Motor poháňajú kolesá oboch náprav. Všetky kolesá sa tiež natáčajú, čo zmenšuje polomer otáčania na 20 metrov.

Maximálny výkon 1 715 kW majú motory pri 1 900 otáčok za minútu. Maximum krútiaceho momentu je 9 313 Nm. Maximálka je 64 km / h a pri plnom zaťažení sa tento kolos valí štyridsiatkou.

Štartovanie motora umožňuje pneumatický štartér a kompresor vyvíja tlak vzduchu štartovacieho systému niečo medzi 0,6 a 0,8 MPa.

Pohon vozidla je dieselelektrické. Spaľovacie motory poháňajú dva generátory, ktoré dodávajú energiu štyrom trakčným motorom. Nafta je v dvoch nádržiach, každá má objem 2 800 litrov.

Rešpekt budia kolesá na 63palcových diskoch. Obutie tvoria bezdušové radiálne pneumatiky 59 / 80R63 s dezénom určeným na použitie v lome. Gigantický BELAZ má dvojmontáž na oboch nápravách. Tým konštruktéri BELAZ obišli najväčšiu prekážku vo zväčšovaní damprov: rast týchto gigantov totiž sprevádza zvyšovanie hmotnosti a nosnosti, výrobcovia pneumatík ale nedokážu vyrobiť gumu, ktorá by tak ťažké auto bezpečne uniesla.

Zdroj: https://www.idnes.cz/

Viac informácií nájdete tu: https://bit.ly/3mYfqEt

Fotografie: belaz

 

 

Mohlo by vás zaujímať:

Automobily Náš tip Radíme Vám

Základné faktory, ktoré ovplyvňujú cenu dopravy počas zimy

Základné faktory, ktoré ovplyvňujú cenu dopravy počas zimy

Čítať ďalej
Automobily Cestovanie Radíme Vám

Prečo by ste mali pred cestou autom myslieť na reaktiváciu airbagov a opravu ABS

Bezpečnosť na ceste je dôležitá pre každého vodiča. A aj keď naše schopnosti a zdravý rozum zohrávajú pri správnom riadení veľkú úlohu, existujú technológie slúžiace na zvýšenie našej ochrany v prípade nehôd. Patria medzi ne airbagy a systém ABS, ktoré výrazne prispievajú k zvyšovaniu bezpečnosti na cestách. Prečo by ste ich mali nielen pred cestou […]

Čítať ďalej
Automobily Cestovanie Radíme Vám

Prinášajú pokoj mysli a starajú sa o vaše bezpečie počas cestovania

V dnešnej dobe je vozidlo pre mnohých ľudí nevyhnutnosťou. Je to prostriedok, vďaka ktorému si môžete skrátiť cestu do práce, obchodu alebo školy, ale aj spôsob, ako spoznávať nové miesta a zažívať v nich príjemné dobrodružstvá. Pri tom všetkom však veľmi často zabúdame na jednu dôležitú vec, ktorou je kvalitný servis a údržba konkrétneho vozidla. […]

Čítať ďalej