ONLINE MAGAZIN

Riasy, zázračná potravina budúcnosti

Riasy sú potravinou budúcnosti. Obsahujú totiž viac životne dôležitých mikroprvkov, než akýkoľvek iný potravinový zdroj. Medzi tie najhlavnejšie patrí najmä jód, čo z rias robí výborný zdroj živín pre vegetariánov, vegánov aj ostatných ľudí, ktorí nejedia ryby. Jód je ale veľmi dôležitý aj pre ľudí s nedostatočnou funkciou štítnej žľazy. Okrem jódu sú riasy bohaté  na železo, ktorého obsahujú až desaťkrát viac ako hovädzie mäso ! Vápnik, ktorého obsahujú až desaťkrát viac ako mlieko, a veľa ďalších živín.

Kým v našich zemepisných širkach ešte len prichádzame riasam na chuť, na Ďalekom východe má konzumácia rias už tisícročnú tradíciu. Prvý velkopestovatelia sa zaoberaju v českej obci Mostek Mostek je jedným z iba ôsmich miest na zemeguli, kde sa pestujú sladkovodnej riasy na výrobu astaxantínu, ktorý spracováva kozmetický, potravinársky a farmaceutický priemysel. Pri zbere im často pomáha roboticka kosačka. Pre nás je asi najznámejšou riasou nori, ktorú poznáme zo sushi roliek. Rias je však nespočetné množstvo druhov. Môžeme ich rozdeliť na morské a sladkovodné. Medzi tie sladkovodné patrí asi najznámejšie morské superpotraviny – chlorella a spirulina (aj keď spirulina je fakticky sinica a medzi riasy je radená neprávom, čo ale neuberá na jej blahodarných účinkoch). Morské riasy môžeme ďalej rozdeliť podľa toho, ako veľmi boli vystavené pôsobeniu slnečného svetla –  na hnedé, červené a zelené.

Biooo tip: Pridajte riasy pri varení strukovín alebo obilnín do vody na varenie. Zlepšíte tak stráviteľnosť potravín a navyše ich obohatíte o účinnej látky z rias.

Prečo by sme mali mať riasy na jedálnom lístku ?

Riasy sú symbolom života, v mori produkujú kyslík potrebný k životu morských živočíchov a zároveň moria čistí. Riasy majú fantastickú schopnosť neutralizovať ťažké kovy a ďalšie škodlivé látky a detoxikujú tak zanesený organizmus. Výrazne sa podieľajú aj na znižovaní cholesterolu v krvi. Vďaka už spomínanej výbornej výživovej hodnote sú morské riasy ideálne pre všetkých  oslabených jedincov po prekonanej operácii, choroby, pri chronickej únave alebo nechutenstvu, kedy človek nie je schopný prijať dostatok živín kvôli nízkemu príjmu potravy.

Obsiahnutý jód je dôležitý pre zdravú činnosť štítnej žľazy, ktorá má na starosti veľa telesných pochodov. Ovplyvňuje mozgovú a nervovú činnosť a je to jeden z výživových faktorov, ktorý pozitívne vplýva na  našu náladu. Prejavuje sa tiež na kvalite našej pleti, vlasov i nechtov. Zvýšenú potrebu jódu majú hlavne deti v puberte, kedy sa celé ich telo vyvíja.  Tak isto tehotné ženy, pretože jód zásadne pôsobí na vývoj dieťaťa. Napriek jeho dôležitosti sa však v našej bežnej strave vyskytuje minimálne.

Železom nabité riasy môžu pomôcť všetkým chudokrvným, po väčšej strate krvi urýchluje  jej obnovu (sú tiež vynikajúcim povoleným dopingom pre pravidelných darcov krvi), riasy by mali do jedálnička zaradiť aj menštruujúce ženy a ženy po náročnom pôrode. Riasy sú výborné pre všetkých, koho trápia kĺby. Z rias si tiež môžete uvariť čaj. Tejto špecialite sa hovorí Korzický čaj a pripravuje sa z riasy Makura. Je výborný pri žalúdočných ťažkostiach a používa sa okrem iného aj pri antiparazitnej kúre.

 

Viac informácií nájdete tu: https://bit.ly/3p3iikz
Zdroj: https://magazin.biooo.cz/

Fotografie: Archív. Boredpanda, Depositphotos

Mohlo by vás zaujímať:

Nezaradené

Určená pre profesionálnych fotografov s kapacitou 1TB

Spoločnosť Kingston Digital oznámila zahájenie predaja pamäťovej karty Canvas React Plus V60 SD. Tento najnovší prírastok rozširuje rad pamäťových kariet Canvas React určených pre vášnivých fotografov, ktorí využívajú rozhranie UHS-II.

Čítať ďalej
Náš tip Nezaradené Osobnosti Lines

Spomienka na JFK

60. výročie úmrtia prezidenta Kennedyho V novembri odvysiela televízna stanica Viasat History sériu dokumentov pri príležitosti 60. výročia jedného z najšokujúcejších a dejiny určujúcich momentov 20. storočia, atentátu na prezidenta Johna F. Kennedyho. Počas dvoch nedieľ (19. a 26. novembra) predstaví Viasat History tri nové dokumenty, ktoré odhalia nové skutočnosti z osudného dňa 22. novembra, ktorý otriasol […]

Čítať ďalej
Cestovanie Film Náš tip Nezaradené Príroda Radíme Vám

Putovanie krajinou Dolného Rakúska zážitkovými vlakmi spoločnosti Niederösterreich Bahnen

Vitajte v Puchbergu pod horou Schneeberg Naša turisticko – novinárska skupina sa tentokrát rozhodla svoj turistický trip po spolkovej krajine Dolné Rakúsku, začať v malebnom mestečku Puchberg am Schneeberg. Puchberg am Schneeberg sa nachádza 80 km južne od Viedne v romantickom, údolí, na úpätí 2 076 m vysokého Schneebergu a je rajom pre milovníkov hôr a […]

Čítať ďalej