ONLINE MAGAZIN

Písací stôl najmocnejšieho muža planéty: Pochádza z lodného vraku

Slávny pracovný stôl amerických prezidentov je vyrobený z vraku lode z 19. storočia. Sedávali za ním Jimmy Carter, Ronald Reagan, Bill Clinton, George W. Bush, Barack Obama – a dodnes za ním úraduje Donald Trump.
V Oválnej pracovni Bieleho domu stojí od roku 1977 písací stôl z dubového dreva. Volá sa Resolute Desk, čo by na prvý pohľad mohlo mať akýsi skrytý význam…V skutočnosti je ale názov odvodený od britskej lode HMS Resolute. Tá pri jednej polárnej expedícii v Arktíde uviazla v ľade a v roku 1854 ju posádka opustila. O rok neskôr loď pri Baffinovho ostrova objavili americkí veľrybári. Spojené štáty ju následne opravili a poslali späť do Anglicka.

Loď potom fungovala do roku 1879. Po jej likvidácii nechala britská kráľovná Viktória vyrobiť z vraku plavidla v lodeniciach v Chathamu tri písacie stoly a jeden jedálenský stôl. V roku 1880 jeden z nich na znamenie priateľstva darovala vtedajšiemu  americkému prezidentovi Rutherfordovi Birchardu Hayesoví. Stôl bol umiestnený na rôznych miestach Bieleho domu. Po atentáte na prezidenta Kennedyho v roku 1963 budovu opustil a jazdil po putovných výstavách.

V Oválnej pracovni sa vystriedalo šesť rôznych stolov: okrem vyššie spomínaného ešte Theodore Roosevelt desk, Hoover desk, Wilson desk, Johnson desk and C & O desk. Bezmála poltonový Resolute Desk sa sem nasťahoval v roku 1977 za Jimmyho Cartera a odvtedy za ním sedávajú všetci prezidenti – až na George H. W. Busha, ktorý používal C & O desk.

Resolute desk je ale zrejme najznámejší, a tak neprekvapí, že sa dodnes vyrábajú jeho repliky, ktoré si záujemcovia môžu za nemalý peniaz zaobstarať.

A asi neprekvapí, že pokiaľ ide o histórii tohto unikátneho kusu nábytku, prezident Trump v tom trochu pláva. Pri návšteve francúzskeho kolegu Emmanuela Macrona v apríli 2018 mu napríklad nakukal, že stôl pochádza z roku 1814 a že si prezidenti môžu vyberať z ôsmich stolov. Oboje tesne vedľa, pán prezident.

 

Viac informácií: https://bit.ly/3l2kNkY
Zdroj: https://zpravy.tiscali.cz/
Foto: Depositphotos, archív

Mohlo by vás zaujímať:

Nezaradené

Určená pre profesionálnych fotografov s kapacitou 1TB

Spoločnosť Kingston Digital oznámila zahájenie predaja pamäťovej karty Canvas React Plus V60 SD. Tento najnovší prírastok rozširuje rad pamäťových kariet Canvas React určených pre vášnivých fotografov, ktorí využívajú rozhranie UHS-II.

Čítať ďalej
Náš tip Nezaradené Osobnosti Lines

Spomienka na JFK

60. výročie úmrtia prezidenta Kennedyho V novembri odvysiela televízna stanica Viasat History sériu dokumentov pri príležitosti 60. výročia jedného z najšokujúcejších a dejiny určujúcich momentov 20. storočia, atentátu na prezidenta Johna F. Kennedyho. Počas dvoch nedieľ (19. a 26. novembra) predstaví Viasat History tri nové dokumenty, ktoré odhalia nové skutočnosti z osudného dňa 22. novembra, ktorý otriasol […]

Čítať ďalej
Cestovanie Film Náš tip Nezaradené Príroda Radíme Vám

Putovanie krajinou Dolného Rakúska zážitkovými vlakmi spoločnosti Niederösterreich Bahnen

Vitajte v Puchbergu pod horou Schneeberg Naša turisticko – novinárska skupina sa tentokrát rozhodla svoj turistický trip po spolkovej krajine Dolné Rakúsku, začať v malebnom mestečku Puchberg am Schneeberg. Puchberg am Schneeberg sa nachádza 80 km južne od Viedne v romantickom, údolí, na úpätí 2 076 m vysokého Schneebergu a je rajom pre milovníkov hôr a […]

Čítať ďalej