ONLINE MAGAZIN

Honda ohlásila šesť nových prírastkov do svojho komplexného európskeho radu motocyklov na rok 2021

  • Vylepšenia šiestich ďalších modelov zasahujú do oblasti dochádzania, športovej jazdy a roadsterov
  • Vlajkový model série „Neo Sports Café“, roadster CB1000R, získava nový štýl a technológiu
  • CB1000R „Black Edition“ dodáva sérii Neo Sports Café nový výraz
  • CB125R zo stajne Neo Sports Café má vyšší výkon a otáčky vďaka novému motoru a zároveň ide o prvý motocykel so 125 ccm motorom, ktorý je vybavený prednými vidlicami „Big Piston“ značky Showa
  • „Dvojkolesové SUV“ X-ADV aj úžasne všestranný model NC750X získavajú komplexné vylepšenia motora, podvozku, štýlu a technológie
  • V systéme hlasového ovládania cez smartfón Honda na modeloch CB1000R, NC750X a X-ADV je k dispozícii nové pripojenie
  • Zmeny v radoch skútrov typu step-through aj sit-in s novým modelom SH350 a PCX125
  • Všetky modely spĺňajú normu EURO5

Honda Motor Europe s potešením oznamuje najnovšie vylepšenia svojej európskej série modelov skútrov a motocyklov na rok 2021.

Novinky, ktoré sa týkajú šiestich kľúčových modelov – a jedného nového názvu modelu – zasahujú do oblastí dochádzania, športovej jazdy aj roadsterov, pričom ide o vylepšenia, ktoré už boli ohlásené pre jedenásť ďalších strojov*, keďže Honda neprestáva rozširovať svoju unikátne širokú a pestrú ponuku, v rámci ktorej ponúka výkonné dvojkolesové vozidlá pre vodičov bez ohľadu na vek, skúsenosti či štýl jazdy.

Vylepšenia modelov určených na dochádzanie

V širokej ponuke úsporných, ekologických a technologicky pokročilých skútrov a malých motocyklov sú štýlové športové/GT modely typu sit-in ako Forza 350 a Forza 125, ale aj populárne modely typu step-through zo série SH, na zábavu zameraný MSX125 Grom, mimoriadne efektívny CB125F a stále populárny PCX125.

Medzi dnešnými novinkami je aj nový názov modelu:

SH350i

2021 HONDA SH350i

Vďaka novému, výkonnejšiemu motoru s objemom 350 cm3 eSP+ nahrádza SH350i model SH300i na čele série SH. Okrem dodatočnej kapacity, vylepšení v oblasti priedušnosti a chladenia prináša ešte prudšie zrýchlenie a najvyšší maximálny výkon vo svojej triede.

Model SH350i obsahuje nový LCD displej a nové robustné dizajnové línie; k inteligentnému kľúču Honda a voliteľnému ovládaniu krútiaceho momentu Honda sa teraz pridáva aj signalizácia núdzového brzdenia a nabíjací USB port v záujme zvýšenia bezpečnosti a praktickosti.

PCX125

2021 HONDA PCX125

Nový PCX125 na rok 2021, ktorý je druhým najpredávanejším tohtoročným skútrom v Európe, poháňa výkonnejší a úsporný štvorvalcový motor eSP+ s vodným chladením, ktorý teraz obsahuje aj voliteľné ovládanie krútiaceho momentu Honda (HSTC).

Úplne nová karoséria vyvoláva futuristický dojem, ku ktorému prispieva prepracovaný LED svetlomet s typickými celodennými svetlami, ale aj zadná časť v tvare X.

Nový, ľahší oceľový rám umožňuje pohotové riadenie a dopĺňajú ho dlhšie, väčšie dvojité tlmiče a nové kolesá s väčšími pneumatikami, ktoré umožňujú pohodlnejšiu a istejšiu jazdu. Mieru praktickosti ďalej zvyšuje väčší batožinový priestor pod sedadlom (ktorý sa zvýšil o 2,4 litra na 30,4 litra) a nabíjací USB port.

Vylepšenia pre modely určené na športovú jazdu

Na základe nových farebných schém, ktoré už boli v tomto roku ohlásené pre modely CB500X a CRF1000L Africa Twin, získajú v roku 2021 komplexné vylepšenia aj ďalšie dva stoje Honda patriace medzi desať najpredávanejších motocyklov typu on-off – NC750X a X-ADV.

NC750X

2021 HONDA NC750X

Tento úsporný univerzálny stroj značky Honda získa vylepšenia v oblasti motora, podvozku, štýlu a praktickosti.

Maximálny výkon paralelného dvojvalcového motora s objemom 750 ccm s kvapalinovým chladením sa zvýšil na 43 kW s navýšením o 600 ot./min. v červenom poli otáčkomera. Zníženie hmotnosti o 6 kg a kratšie pomery pri prvých troch prevodoch, ako aj ostrejšie dizajnové línie a aerodynamický kryt dodávajú modelu športovejší dojem.

Tri predvolené (a jeden používateľom programovaný) režimy jazdy sa prepínajú cez Throttle by Wire a vodičovi umožňujú meniť povahu a odozvu motora, pričom jednotlivé režimy („Sport“, „Rain“ a „Standard“) sú naviazané na prevodové vzorce dvojspojkovej prevodovky.

Povestnú praktickosť modelu NC750X ešte posilňuje zvýšenie objemu unikátneho centrálneho úložného priestoru na 23 litrov, nové čelné sklo, celofarebná LCD palubná doska, USB port a o 30 mm nižšie posadené sedadlo. Voliteľné ovládanie krútiaceho momentu teraz ponúka detailnejšie ovládanie a dodatočnou funkciou je signalizácia núdzového zastavenia, zatiaľ čo úspora paliva sa drží na príjemne nízkych 3,5 l/100 km.

X-ADV

2021 HONDA X-ADV

Vďaka svojmu silnému štýlu a dobrodružnému charakteru si model X-ADV od svojho uvedenia v roku 2017 vydobyl jedinečné miesto medzi motocyklami. V roku 2021 získa X-ADV významné vylepšenia motora a podvozka, ktoré dopĺňa ostrejší nový vzhľad a nové technológie.

X-ADV získa mnohé z vylepšení, ktoré platia aj pre model NC750X, od zvýšenia výkonu o 3 kW (na 43 kW), cez optimalizáciu prevodových pomerov, prepracovaný rám a zníženie hmotnosti o 3 kg, až po vylepšenie technológie v podobe prepínania nových režimov jazdy cez Throttle by Wire a doladenie dvojspojkovej prevodovky či voliteľného ovládania krútiaceho momentu.

Nový dizajn prináša ešte silnejší celkový vzhľad s novým typickým detailom v podobe dvojitých celodenných LED svetlometov, ale zvýši sa aj praktickosť vďaka väčšej miere ochrany pred počasím v dôsledku uvedenia nového čelného skla, novej priehradke na rukavice s objemom 1,2 l a väčšej úložnej priehradke pod sedadlom (22 litrov), v ktorej sa najnovšie ukrýva aj nabíjací USB port.

Štandardnou výbavou modelu X-ADV sa zároveň stáva nový systém hlasového ovládania cez smartfón Honda. Táto technológia – ktorá sa po prvýkrát objavila na novom modeli Forza 750 – umožňuje vodičom používať prepínače na riadidlách a (prostredníctvom náhlavnej súpravy) pomocou hlasových pokynov ovládať dôležité funkcie v smartfóne, ako sú hovory, navigácia, hudba či posielanie správ, to všetko prostredníctvom na mieru šitej aplikácie. Všetky informácie sa zobrazujú na novej 5-palcovej TFT obrazovke.

Rad roadsterov – séria Neo Sports Café sa vyvíja

Séria Neo Sports Café vniesla do radu roadsterov značky Honda v roku 2017 novú identitu vďaka jedinečnej kombinácii prvkov inšpirovaných modelmi typu café racer a modernému, mimoriadne minimalistickému vzhľadu.

Okrem už ohlásených vylepšení pre model CB650R, prejdú v roku 2021 výraznou prestavbou ešte dva ďalšie modely z tejto série.

CB1000R a CB1000R Black Edition

2021 HONDA CB1000R

Vlajkový model série Neo Sports Café, CB1000R, dostane vylepšenie v podobe nového, ešte minimalistickejšieho a účelného štýlu „s náklonom dopredu“. Typický okrúhly svetlomet, ktorý je teraz zasadený do puzdra v tvare slzy, je naklonený dozadu, čím smeruje líniu pohľadu pozdĺž menších bočných krytov až po prepracovaný zadný rám, ktorý smeruje dohora. Sofistikovane zhotovené nové kolesá so siedmimi spicami dodávajú dizajnu ešte väčšiu estetickú hĺbku.

Nový model CB1000R Black Edition ešte zdôrazňuje celkový agresívny dojem, ktorý dopĺňajú nové línie s ručne vypracovaným „prispôsobeným“ vzhľadom, a to vďaka farebnej schéme Deep Graphite Black a čiernemu rámu svetlometu, čelnému sklu, vidlicovým stĺpikom, radiátorovým krytom, krytom vzduchového filtra aj detailom výfuku či tlmiča výfuku.

Radový štvorvalcový motor inšpirovaný modelom CBR1000RR Fireblade ponúka plynulejší výkon a odozvu vďaka prepracovaným parametrom vstrekovania paliva, pričom modely CB1000R aj CB1000R „Black Edition“ obsahujú systém hlasového ovládania cez smartfón Honda, ktorý sa pripája k novému špičkovému celofarebnému 5-palcovému TFT displeju.

CB125R

2021 HONDA CB125R

CB125R na rok 2021 obsahuje nový 4-ventilový motor s kvapalinovým chladením, ktorý disponuje maximálnym výkonom 11 kW v licenčnej kategórii A1 a dodatočným krútiacim momentom 1,2 Nm. Po prvýkrát v histórii motocyklov vybavených motormi s objemom 125 ccm je teraz súčasťou štandardnej výbavy pri modeli CB125R aj „predná vidlica Big Piston so separátnou funkciou“ (SFF-BP) značky Showa, ktorá ešte vylepšuje špičkové technické parametre, ako sú LED svetlomety, ovládanie LCD displeja a systému ABS cez IMU, pričom 296 mm pohyblivý predný kotúč pridržiava radiálne namontovaný 4-piestový strmeň.

 

*CRF450R, CRF450RX, CB500F, CB500X, CBR500R, CB125F, CRF1000L Africa Twin, Forza 750, Forza 350, Forza 125 a MSX125 Grom

HONDA CB125R, MODELOVÝ ROK 2021

Základné informácie o modeli: Model Honda CB125R, z prémiového radu Neo Sports Café získava viac výkonu aj krútiaceho momentu vďaka úplne novému DOHC motoru, čím sa zlepšujú jeho vlastnosti vo všetkých režimoch jazdy. Zároveň na tomto modeli došlo k významnému pokroku v oblasti odpruženia v podobe prvotriednej 41 mm inverznej vidlice Showa’s ‘Separate Function’ Big Piston (SFF-BP), ktorá je na motocykli objemovej kategórie 125 cm3 vo svete použitá vôbec prvýkrát.

2021 HONDA CB125R

 

  1. Úvod

Existuje zoznam vlastností, ktoré každý jazdec na začiatku svojej motocyklistickej kariéry od svojho prvého stroja požaduje: podvozok s dobrými jazdnými vlastnosťami, pružný motor vhodný na každodennú prevádzku či jednoduchá ovládateľnosť. Ak však tieto základy zabalíte do atraktívneho a vycibreného kabátu a pridáte prémiovú výbavu, získate mimoriadny stroj, s ktorým môžete smelo vstúpiť do života na dvoch kolesách.

Práve pre začínajúcich jazdcov hľadajúcich takýto stroj Honda v roku 2017 predstavila úplne nový model CB125R. Ako najmenší člen minimalistickej a obnaženej rodiny „Neo Sports Café“ bola CB125R predstavená popri CB300R a vlajkovej lodi CB1000R, aby zastávala rolu nového, prémiového prírastku v najnižšej objemovej kategórii strojov Honda.

Pre rok 2021 CB125R získava úplne nový motor a významné vylepšenie predného odpruženia, vďaka čomu sa posúva na úplnú špičku v danom segmente a zároveň na prvé miesto v zozname prianí mnohých mladých jazdcov.

  1. Informácie o modeli

Zatiaľ čo neprehliadnuteľný vzhľad CB125R zostal zachovaný, nový DOHC štvor ventilový motor disponuje o 1,2 kW vyšším výkonom a o 1,2 Nm vyšším krútiacim momentom – spolu s vylepšenou odozvou v celom rozsahu otáčok.

Ako prvý motocykel objemovej kategórie 125 cm3 na svete je odteraz súčasťou štandardnej výbavy 41 mm inverzná vidlica Showa Separate Function Big Piston (SFF-BP)* umožňujúca nastaviť mieru odpruženia a tlmenia – rovnaká ako na modeloch CBR650R a CB650R pre rok 2021.

Model CB125R pre rok 2021 bude k dispozícii v nasledovných farebných vyhotoveniach:

perleťová sivá Pearl Smoky Gray **NOVINKA pre 2021**

matná čierna metalíza Matt Gunpowder Black Metallic,

červená Candy Chromosphere Red

matná modrá metalíza Matt Jeans Blue Metallic

*Celý názov: Showa Separate Function front Fork Big Piston (SFF-BP)

  1. Hlavné vlastnosti

3.1 Motor

  • Nový štvorventilový, kvapalinou chladený DOHC motor
  • Nárast výkonu o 1,2 kW a krútiaceho momentu o 1,2 Nm
  • Plní emisnú normu EURO5

Dvojventilový motor použitý v CB125R v roku 2018, ktorý bol pôvodne odvodený od SOHC motora z CBR125R, bol živý agregát vyladený s dôrazom na dynamiku v každodennej premávke.

Pre rok 2021 model CB125R získava svoj vlastný 125 cm3 DOHC motor, ktorý sa vyznačuje vyšším výkonom aj krútiacim momentom – 11,0 kW pri 10 000 ot./min. a 11,6 Nm pri 8 000 ot./min. (oproti pôvodným 9,8 kW pri 10 000 ot./min. a 10 Nm pri 8 000 ot./min.). Vďaka vyššiemu výkonu sa hodnota maximálnej rýchlosti zvýšila zo 101 km/h na 105 km/h, pričom vzdialenosť 0 – 200 m stroj prekoná za 11,3 s. Prevodovka zostáva šesťstupňová.

Vŕtanie a zdvih sú 57,3 × 48,4 mm, kompresný pomer dosahuje hodnotu 11,3: 1 (oproti 58 × 47,2 mm a 11: 1 v prípade predchádzajúceho motora). Vzduch sa do systému vstrekovania paliva PGM-FI privádza revidovaným nasávacím potrubím, spojovacou rúrkou od vzduchového filtra a rezonátorom. Rovnako ako doteraz je výfuk podvesený a je zakončený dvojkomorovým tlmičom.

Motor modelu CB125R po novom spĺňa emisnú normu EURO5.

3.2 Podvozok

  • 41 mm inverzná vidlica Showa so samostatnými veľkými piestami (Showa Separate Function Big Piston (SFF-BP)
  • Radiálny 4-piestový brzdový strmeň a 296 mm plávajúci predný kotúč bez stredového upevnenia
  • Systém ABS spolupracuje s jednotkou na meranie zotrvačných síl (Inertial Measurement Unit – IMU)

Minimalistický dizajn modelu CB125R je zdôraznený minimalistickým priehradovým rámom z oceľových rúrok a lisovaných oceľových profilov, ktorý zostáva pre rok 2021 nezmenený. Kyvné rameno je vyrobené z oceľového plechu a má nepravidelný prierez. Obidva prvky sú skonštruované tak, aby sa vyznačovali vysokou pozdĺžnou tuhosťou a odolnosťou proti výkyvom kolies, bez toho, aby však boli príliš tuhé alebo zbytočne ťažké.

Silnou stránkou podvozka sú predovšetkým lisované oceľové dosky kyvného spoja a vlastné kyvné rameno, vďaka ktorým sa rám vyznačuje stabilitou a spätnou väzbou; sklon prednej vidlice a závlek dosahujú 24,2°/90,2 mm.

Rozloženie hmotnosti v pomere 51,6 % predné / 48,4 % zadné koleso zlepšuje priľnavosť predného kolesa a spolu s nízkou hmotnosťou 129,8 kg (s náplňami) a kompaktným rázvorom 1 345 mm uľahčuje jazdcovi vedenie. Riadidlá z hrubých rúrok sú zahnuté pod uhlom 40° a priemer otáčania s hodnotou 2,3 m sú zárukou obratnosti aj v hustej mestskej premávke. Výška sedadla je 816 mm.

Významný pokrok predstavuje inverzná 41 mm vidlica Showa Separate Function Big Piston (SFF-BP); je to vôbec prvýkrát, čo bola táto vidlica na stroji objemovej kategórie 125 cm3 použitá. Tlmič s rozdeľovaním tlaku v jednej rúre vidlice a pružinový mechanizmus v druhej zaisťujú vynikajúcu účinnosť tlmenia pri nižšej hmotnosti. Spoločne s využitím väčšieho piesta je výsledkom lepšia ovládateľnosť, pohlcovanie rázov a kontrola nad strojom. Zadný centrálny tlmič disponuje možnosťou nastaviť predpätie pružiny.

Ostatné technické riešenia zostávajú nezmenené. Predný 296 mm plávajúci kotúč bez stredového náboja je ovládaný radiálne upevneným 4-piestovým strmeňom Nissin, zatiaľ čo zadný 220 mm kotúč je spojený s jednopiestovým strmeňom. Obidva sú modulované 2.kanálovým systémom ABS. Tento prvotriedny systém je prepojený s jednotkou na meranie zotrvačných síl IMU (Inertial Measurement Unit), ktorá je zárukou presného rozdelenia pôsobenia ABS medzi predné a zadné koleso v závislosti od správania stroja.

Zadnej radiálnej pneumatike s rozmerom 150/60R-17 sekunduje predná radiálna pneumatika s rozmerom 110/70R-17.

3.3 Vzhľad a výbava

  • Industriálny minimalistický štýl vytvára výrazný vizuálny dopad
  • Kompletné LED svetlá a LCD prístrojový panel
  • 10,1-litrová palivová nádrž umožňuje dojazd 470 km

Unikátny styling modelu CB125R tiež zostáva nezmenený. Odkazuje na nezameniteľný minimalistický retro štýl kombinovaný s modernými prvkami „Neo Sports Café“ modelu CB1000R a prináša do vstupnej kategórie značky Honda nový, vyhranenejší charakter. Skrátený zadok je extrémne minimalistický a slúži na upevnenie zadného blatníka, ktorý je oproti doterajšiemu nylonovému vyhotoveniu oceľový. Stúpadlá jazdca aj spolujazdca a zadné držadlá sú z hliníka.

Tenký (23,5 mm) a ľahký (230 g) LCD prístrojový panel zobrazuje údaje o rýchlosti, otáčkach motora, množstve paliva a informáciu o zaradenom rýchlostnom stupni. Kontrolky sú zoradené v jeho hornej časti. Osvetlenie tvorené kompletne z LED diód (vrátane ukazovateľov smeru) zdôrazňuje prémiový charakter stroja a napomáha centralizácii hmoty. Predný svetlomet obsahuje svetelný vzorec tvorený dvoma čiarami, z ktorých horná slúži pre stretávacie a dolná pre diaľkové svetlá. Zadné svetlo je najtenšie, aké kedy bolo na motocykli značky Honda použité.

10,1-litrová palivová nádrž je skrytá pod ostro rezanou kapotážou a bočnicami a jej viečko je inšpirované leteckým štýlom. So spotrebou 2,2 l/100 km (v režime WMTC) dosahuje dojazd modelu CB125R na plnú nádrž až 455 km.

  1. Technické parametre
MOTOR
Typ Kvapalinou chladený, 4-taktný, 4-ventilový jednovalec DOHC
Zdvihový objem (cm³) 124,9 cm3
Počet ventilov na valec 4
Vŕtanie × zdvih (mm) 57,3 × 48,4 mm
Kompresný pomer 11,3: 1
Maximálny výkon 11,0 kW pri 10 000 ot./min.
Max. krútiaci moment 11,6 Nm pri 8 000 ot./min.
Olejová náplň 1,5 l
PALIVOVÝ SYSTÉM
Karburácia Elektronické vstrekovanie paliva PGM-FI
Objem palivovej nádrže 10,1 l
Spotreba paliva 2,1 l/100 km (režim WMTC)
ELEKTRICKÁ SÚSTAVA
Štartér Elektrický
Kapacita batérie YTZ6V 12V 5Ah MF
Výkon alternátora 180 W / 5 000 ot./min.
HNACIE ÚSTROJENSTVO
Typ spojky Mokrá, lamelová s vinutými pružinami
Typ prevodovky 6-stupňová
Stály prevod Reťaz s tesniacimi O-krúžkami
RÁM
Typ Kosoštvorcový rám s vnútorným čapom (Inner Pivot Diamond Frame)
PODVOZOK
Rozmery (D׊×V) 2 018 × 822 × 1 056 mm
Rázvor kolies 1 342 mm
Uhol prednej vidlice 24,2°
Závlek 90,2 mm
Výška sedadla 816 mm
Svetlá výška 140 mm
Pohotovostná hmotnosť 129,8 kg
Polomer otáčania 2,3 m
ZAVESENIE KOLIES
Typ vpredu 41 mm inverzná vidlica (SFF-BP)
Typ vzadu Centrálny tlmič s nastavením predpätia
KOLESÁ
Veľkosť ráfu – predné 17M/C × MT3,00
Veľkosť ráfu – zadné 17M/C × MT4,00
Pneumatika vpredu 110/70R17M/C 54H
Pneumatika vzadu 150/60R17M/C 66H
BRZDY
Systém ABS, Typ Vpredu aj vzadu nezávislý systém ABS s IMU
Typ vpredu 296 mm plávajúci kotúč bez stredového náboja Radiálne upevnený 4-piestový strmeň Nissin
Typ vzadu Jeden 220 mm kotúč s jednopiestovým strmeňom
PRÍSTROJE A ELEKTRONIKA
Prístrojový panel LCD displej
Svetlomet LED
Zadné svetlo LED

 

Všetky parametre sú predbežné a môžu sa bez predchádzajúceho upozornenia zmeniť

Upozornenie: Uvedené hodnoty sú výsledky namerané spoločnosťou Honda pri štandardných skúšobných podmienkach stanovených WMTC. Skúšky sa robia na rovnej vozovke so štandardnou verziou vozidla, s jedným jazdcom a bez dodatočnej voliteľnej výbavy. Skutočná spotreba paliva sa môže líšiť v závislosti od spôsobu jazdy, údržby vášho stroja, poveternostných podmienok, stavu vozovky, tlaku pneumatík, inštalovaného príslušenstva, nákladu, hmotnosti jazdca a spolujazdca a ďalších faktorov.

HONDA CB1000R, MODELOVÝ ROK 2021

 

2021 HONDA CB1000R

Základné informácie o modeli: Vlajková loď radu Neo Sports Café značky Honda sa neustále vyvíja – je kompaktnejšia, štíhlejšia, s ešte agresívnejšími rysmi – to je smer ďalšieho vývoja charakteru strojov, ktoré zastupuje. Nový farebný TFT prístrojový displej umožňuje majiteľovi pripojenie jeho telefónu prostredníctvom systému hlasového ovládania Honda Smartphone Voice Control System a pod sedadlom je po novom k dispozícii USB nabíjací konektor. Okrem štandardnej verzie CB1000R je k dispozícii taktiež vyhotovenie Black Edition, ktoré je verné svojmu názvu: oproti štandardnej verzii je tento model vybavený ochranným štítom, krytom sedadla spolujazdca a rýchloradením, a okrem niekoľkých viditeľných hliníkových prvkov je celý v čiernej farbe. Nastavenie systému elektronického vstrekovania PGM-FI bolo upravené s ohľadom na plnenie emisnej normy EURO5.

  1. Úvod

Motocyklový svet zažil v poslednej dekáde veľa zmien, pokiaľ ide o očakávania jazdcov v súvislosti s ich strojmi – ako majú fungovať, ako majú vyzerať a aký z nich chcú mať pocit. A značka Honda sa nikdy nebála využiť svoje technológie, konštrukčné riešenia a predstavivosť v štýle „čo keby…?“ na vytváranie motocyklov schopných obsadiť nové miesta na trhu.

Jedným z takých motocyklov je aj CB1000R. V roku 2018 sa počas hlavnej modelovej obmeny konštruktéri značky Honda rozhodli úplne prehodnotiť základy kategórie ostrých streetfighterov, ktoré položil predchádzajúci model, a vedení retro-industriálnym minimalizmom zbavili tento stroj všetkého zbytočného. Výsledkom ich práce, ktorý sa zrodil pod názvom ‚Neo Sports Café‘, bola nová fúzia nahých športových strojov a inšpirácia obnažených Café Racerov.

Vzniknutý model vystúpil z davu tým, že opustil štandardnú šablónu od superšportu odvodeného veľkého „naháča“, a namiesto toho vsadil na recept, v ktorom sa vzrušenie a funkcie snúbia s radikálne sviežim a vizuálne príťažlivým estetickým riešením. Spojením „viac“ a „menej“ ponúkla znovuzrodená Honda CB1000R svojmu jazdcovi vysoké množstvo použiteľného výkonu motora v kombinácii s ovládateľnosťou charakteristickou pre superšportový stroj.

Okrem vzrušujúcich jazdných parametrov a schopnosti súperiť na kľukatých cestách aj s oveľa športovejšími strojmi je CB1000R motocyklom, ktorý jednoducho nie je možné ignorovať – či z pohľadu estetiky, emócií, výkonov, alebo technológie.

Prémiový status tohto stroja ďalej posunuli aj kozmetické vylepšenia pre rok 2020. Pre rok 2021 sa model CB1000R posúva o ďalší významný krok vpred, a to tak z hľadiska štýlu, ako z pohľadu prepojenia s jazdcom.

  1. Informácie o modeli

Vizuálne sú línie CB1000R pre rok 2021 agresívnejšie, sklonené smerom vpred a s novými vizuálnymi detailmi, ako sú hliníkový podsedadlový rám, kryty chladiča alebo vzduchovej komory, ktoré spolu ladia v holistickej a dynamickej harmónii. Zmeny sa dotkli taktiež tvaru svetlometu, ktorý je po novom skosený smerom vzad, zatiaľ čo zložito tvarované nové kolesá stavajú na obdiv schopnosti konštruktérov a inžinierov.

Hoci podvozok zostal nezmenený, motor sa vďaka revidovaným nastaveniam systému elektronického vstrekovania paliva PGM-FI vyznačuje hladším prísunom výkonu a zároveň plní emisnú normu EURO5. Nový farebný TFT prístrojový panel disponuje systémom hlasového ovládania Honda Smartphone Voice Control System, ktorý jazdcovi umožňuje ovládať funkcie jeho telefónu. Pod sedadlom sa nachádza USB nabíjací konektor.

Model CB1000R pre rok 2021 bude k dispozícii vo farebných vyhotoveniach:

Červená Candy Chromosphere Red

Matná čierna metalíza Matte Ballistic Black Metallic

Matná strieborná metalíza Matt Beta Silver Metallic

Black Edition

Zatiaľ čo v prípade novej Hondy CB1000R sa kladie dôraz najmä na funkčnú krásu, v prípade verzie Black Edition sa konštruktéri rozhodli urobiť ešte niekoľko krokov ďalej. Ručne montované stroje špeciálnej Black Edition začínajú svoj život na tej istej výrobnej linke ako štandardná CB1000R, po čase však odbočia do esteticky ladeného priestoru, kde získavajú dodatočné atraktívne príslušenstvo.

Okrem niekoľkých obrábaných hliníkových detailov – na lúčoch kolies, na bokoch kyvného ramena, na krytoch motora či na čeľusti riadidiel – sú všetky viditeľné časti tohto stroja čierne: krúžok svetlometu, štít, nosníky vidlice, kryty chladiča a vzduchovej komory (s anodizovaným povrchom), výfukové potrubie aj jeho koncovka. Palivová nádrž a kryt sedadla spolujazdca sú lakované čiernym lakom Deep Graphite Black.

Súčasťou štandardnej výbavy je taktiež rýchloradenie. Medzi špecifické detaily patrí obrábané logo „CB“

  1. Hlavné vlastnosti

3.1 Vzhľad a výbava

  • Agresívne proporcie s výrazným sklonom smerom vpred, štíhlejšími líniami po celej dĺžke a nové kolesá z hliníkovej zliatiny
  • Systém hlasového ovládania Honda Smartphone Voice Control System umožňuje jazdcovi prepojiť jeho smartfón prostredníctvom technológie Bluetooth s 5-palcovým farebným TFT displejom; pod sedadlom sa nachádza USB nabíjací konektor

Dizajnový jazyk ‚Neo Sports Café‘ vznikol nielen ako oslava minulosti, ale taktiež ako pohľad do budúcnosti, so širokým rozsahom pre úpravy tejto témy. Preto ani pre rok 2021 nezostáva stáť na mieste; model CB1000R sa odráža od pôsobivého štylistického riešenia predstaveného v roku 2018 a posúva ho na úplne novú úroveň. Výrazný vzhľad Neo Sports Café je nezameniteľný – na inovovanom modeli však ešte viac nadobúda na dramatickosti a proporcie celého stroja sú ešte agresívnejšie posunuté smerom vpred a diagonálne smerom nadol okolo výrazného motora, ktorý je zhotovený v čiernej farbe. Nové 7-lúčové kolesá z hliníkovej zliatiny podčiarkujú svojím komplikovaným tvarom mimoriadny charakter stroja.

Ten je pritom ako celok, po celej svojej dĺžke, harmonický: na prvý pohľad rozpoznateľný kruhový svetlomet je teraz umiestnený v kvapkovitom rámčeku a posunutý dozadu medzi rúrky vidlice. Leštené hliníkové kryty chladiča sú oveľa kompaktnejšie a skosené v smere jazdy. Rovnaký dizajnový prvok je použitý aj na krytoch vzduchovej komory.

Zakrivený hliníkový podsedadlový rám bol úplne prepracovaný. Po novom je zhotovený z hliníka (namiesto doterajšej čierne), čím zdôrazňuje čistý minimalizmus zadku. A nie je možné opomenúť ani estetický detail v podobe zmenšeného držiaka na upevnenie evidenčného čísla.

Hoci pri pohľade na tento inovovaný motocykel sa budú ľudia otáčať a ostatní vodiči spomaľovať, konštruktéri neopomenuli ani jeho každodennú praktickosť, takže každodenné používanie novej Hondy CB1000R je opäť o niečo príjemnejšie. Prístrojový panel je po novom tvorený 5-palcovým farebným TFT displejom, ktorý ponúka štyri spôsoby zobrazenia údajov o rýchlosti a otáčkach v závislosti od preferencií jazdca. Ďalej sa na ňom zobrazujú údaje o množstve paliva a spotrebe, zvolenom jazdnom režime, parametroch motora a indikátor radenia na vyšší rýchlostný stupeň. Jeho funkcie sa ovládajú tlačidlami na ľavej rukoväti.

Súčasťou rozhrania je aj nový systém hlasového ovládania Honda Smartphone Voice Control (HSVC), ktorý jazdcovi ponúka možnosť prepojenia s jeho telefónom a umožňuje hlasové ovládanie telefónnych hovorov, e-mailov, prehrávania hudby a navigácie. Na využitie tejto funkcie je potrebný komunikátor v prilbe. Telefón sa k prístrojovému panelu pripojí prostredníctvom technológie Bluetooth. Ovládanie HSVC je možné taktiež prostredníctvom tlačidiel na ľavej rukoväti. Na jednoduché nabíjanie telefónu je po novom k dispozícii taktiež USB zásuvka umiestnená pod sedadlom.

Predné a zadné ukazovatele smeru na modeli CB1000R sú vybavené funkciou núdzových brzdových svetiel (Emergency Stop Signal – ESS). Pri prudkom brzdení začnú ukazovatele smeru blikať, čím na prudké brzdenie upozornia ostatných účastníkov cestnej premávky. Ukazovatele smeru majú funkciu automatickej deaktivácie. Namiesto použitia jednoduchého časovača systém porovnáva rozdiel v otáčkach predného a zadného kolesa a na základe toho vypočítava, či je možné ukazovatele smeru s ohľadom na situáciu vypnúť.

3.2 Motor

  • Štvorvalcový motor s elektronicky riadenou škrtiacou klapkou odvodený od modelu CBR1000RR
  • Revidované nastavenie systému PGM-FI pre hladký prísun výkonu a odozvu
  • Motor po novom spĺňa emisnú normu EURO5.

Štvorvalcový DOHC motor s objemom 998 cm3 poskytuje modelu CB1000R zdravú dávku výkonu aj krútiaceho momentu: 107 kW pri 10 500 ot./min. a 104 Nm pri 8 250 ot./min. Vŕtanie a zdvih sú 75 × 56,5 mm a kompresný pomer dosahuje hodnotu 11,6:1. Červené pole otáčkomera začína na 11 500 ot./min. a obmedzovač zasahuje vo 12 000 ot./min. Jedinou zmenou pre rok 2021 je optimalizované nastavenie systému elektronického vstrekovania paliva PGM-FI, ktoré vyhladilo prísun výkonu a zlepšilo odozvu stroja. Motor súčasne vďaka tomu plní emisnú normu EURO5.

Tento motor bol vyladený s dôrazom na dostupnosť silného krútiaceho momentu najmä v rozmedzí 6 000 – 8 000 otáčok, kde jeho krivka výrazne rastie a prispieva tak k vzrušujúcej a dynamickej jazde. To je zároveň užitočné pri rýchlej akcelerácii v premávke, najmä pri predbiehaní.

Vzduchová komora, nasávacie kanály a vzduchový filter umožňujú hladké prúdenie vzduchu do motora a v celej dĺžke nasávacieho potrubia znižujú tlakové straty; 44 mm škrtiaca klapka privádza zmes vzduchu a paliva do veľkých nasávacích otvorov a do starostlivo tvarovaných spaľovacích komôr. Zdvih nasávacích ventilov je nastavený na hodnotu 8,3 mm, na výfukových ventiloch potom na 8,1 mm. Piesty sú vyrobené z kovaného hliníka.

Krátke prevodové pomery zaisťujú dynamickú akceleráciu na jednotlivé rýchlostné stupne od 30 až do 130 km/h. Pomocná trecia spojka je mimoriadne ľahká na ovládanie páčky a lepšie zvláda prudké podraďovanie.

Taktiež výfuk prispieva k lepším výkonom CB1000R v stredných otáčkach a k zníženiu hmotnosti. Ide o konštrukciu 4-2-1, ktorá cez 4 krátke katalyzátory zvádza výfukové plyny do hlavnej komory, odkiaľ následne plyny prúdia do výfuku s dvoma komorami. Zvuk výfuku bol interne vyladený tak, že pri prekročení 5 500 ot./min. získa výrazne hlbší a surovejší tón.

Na splnenie normy EURO5 bola navyše 02 lambda sonda vo výfukovom potrubí nahradená senzormi Linear Air Flow (LAF) vo zvodoch, ktoré umožňujú oveľa presnejšie merať zloženie výfukových plynov. Spotreba paliva je 5,8 l/100 km.

3.3 Motor a elektronika

  • Tri prednastavené jazdné režimy plus nastaviteľný režim USER
  • Tri úrovne výkonu, brzdenia motorom a nastaviteľnej kontroly trakcie

Elektronicky riadená škrtiaca klapka (Throttle By Wire – TBW) poskytuje jazdcovi maximálnu kontrolu nad silným motorom Hondy CB1000R vďaka 3 prednastaveným jazdným režimom plus 1 režimu USER, ktoré sa volia pomocou tlačidiel na ľavej rukoväti a TFT displeja.

K dispozícii sú 3 úrovne výkonu motora (Engine Power – P), brzdenia motorom (Engine Brake – EB) a nastaviteľnej kontroly trakcie (Honda Selectable Torque Control – HSTC); systém HSTC je možné taktiež vypnúť. Jazdné režimy ponúkajú rôzne kombinácie jednotlivých parametrov.

Režim RAIN (dážď) využíva najnižšie nastavenie výkonu pre najmenej agresívny prísun sily, strednú úroveň brzdenia motorom a vysokú úroveň zásahov systému HSTC. Najnižšia úroveň výkonu a krútiaceho momentu je aplikovaná na prvé 3 rýchlostné stupne.

Režim STANDARD využíva stredné nastavenie výkonu, HSTC aj brzdenia motorom. Mierne zmäkčuje prísun výkonu na prvom a druhom rýchlostnom stupni a využíva úroveň výkonu, ktorá sa nachádza tesne pod režimom SPORT, so zníženým krútiacim momentom pri čiastočnom otvorení škrtiacej klapky.

V režime SPORT je nastavený najvyšší prísun výkonu a najnižšia úroveň brzdenia motorom a HSTC, čím je zaistený 100 % výkon na všetkých šesť rýchlostných stupňov, maximálny krútiaci moment vo všetkých polohách škrtiacej klapky a obmedzené zásahy zo strany HSTC.

Režim USER umožňuje jazdcovi zvoliť niektoré z troch nastavení pre každý parameter a tieto nastavenia uložiť na budúce použitie.

  • Podvozok
  • Silný a ľahký jednochrbticový oceľový rám, nastaviteľná vidlica Showa SFF-BP a zadný stredový tlmič
  • Zdvojené radiálne upevnené štvorpiestové strmene a 310 mm plávajúce predné kotúče

Podvozok stroja CB1000R zostal pre rok 2021 nezmenený a využíva jednochrbticový oceľový rám spolu s delenými upevňovacími (split-tightening) hliníkovými doskami kyvného spoja charakteristického jednostranného kyvného ramena s dĺžkou 574,2 mm. Sklon vidlice je 25° a závlek 100 mm. Rázvor kolies dosahuje 1 455 mm a pohotovostná hmotnosť je 212 kg. Rozloženie hmotnosti je 48,5 % / 51,5 % (predné/zadné koleso).

Prirodzene prikrčená pozícia jazdca je umožnená dobre rozvrhnutým „oporným trojuholníkom“ tvoreným širokými skosenými hliníkovými riadidlami a sedadlom vo výške 830 mm. Taktiež bezprírubová palivová nádrž je široko tvarovaná, hlboké prelisy však poskytujú veľa priestoru pre jazdcove kolená.

Na novom modeli bola použitá nastaviteľná predná vidlice Showa Separate Function Fork Big Piston (SFF-BP). Všetky funkcie súvisiace s tlmením zaisťuje jedno rameno, čím sa znižuje hmotnosť a zároveň je zaistená priľnavosť, komfort a kontrola v širokom rozmedzí jazdných podmienok. Zadný tlmič Showa umožňuje nastaviť predpätie pružiny a tlmenie v odskoku.

Dva predné radiálne umiestnené štvorpiestové brzdové strmene sa zakusujú do 310 mm plávajúcich kotúčov. Dopĺňa ich dvojpiestový zadný strmeň s 256 mm zadným kotúčom a 2-kanálový systém ABS. Nové sedemlúčové kolesá z hliníkovej zliatiny, ktoré sa vyznačujú komplikovaným tvarom, pôsobia výrazne elegantným dojmom; zadná pneumatika (na 6-palcovom ráfe) má rozmer 190/55 ZR17, predná potom 120/70 ZR17.

  1. Príslušenstvo

Kompletná ponuka originálneho príslušenstva Honda vyvinutého pre model CB1000R zahŕňa:

Ochrannú nálepku na nádrž

Ochranný štít

Kryt sedadla spolujazdca

Kryt predného blatníka

Sedadlo spolujazdca/jazdca čalúnené Alcantarou

Koncovky riadidiel

Kryt motora

Mriežku chladiča

Polepy kolies

Vyhrievané rukoväti

Rýchloradenie

Nosič batožiny

Tašku na zadné sedadlo

Tankbag

 

  1. Technické parametre
MOTOR
Typ Kvapalinou chladený DOHC radový štvorvalec
Počet ventilov na valec 4
Zdvihový objem (cm³) 998 cm3
Vŕtanie × zdvih (mm) 75 mm × 56,5 mm
Kompresný pomer 11,6:1
Maximálny výkon 107 kW pri 10 500 ot./min.
Max. krútiaci moment 104 Nm pri 8 250 ot./min.
PALIVOVÝ SYSTÉM
Karburácia PGM FI
Objem palivovej nádrže 16,2 litra
Spotreba paliva 5,6 l/100 km
ELEKTRICKÁ SÚSTAVA
Štartovanie Elektrické
Kapacita batérie 12 V/8,6 Ah
HNACIE ÚSTROJENSTVO
Typ spojky Mokrá lamelová spojka
Typ prevodovky 6-stupňová
Stály prevod Reťaz
RÁM
Typ Oceľový, chrbticový
PODVOZOK
Rozmery (D × Š × V) 2 120 mm × 789 mm × 1 090 mm
Rázvor kolies 1 455 mm
Uhol prednej vidlice 25°
Závlek 100 mm
Výška sedadla 830 mm
Svetlá výška 135 mm
Pohotovostná hmotnosť 212 kg
ZAVESENIE KOLIES
Typ vpredu Inverzná vidlica Showa SFF-BP
Typ vzadu Tlmič Showa (zdvih osi kolesa 131 mm)
KOLESÁ
Veľkosť ráfu – predné Liate, hliníkové
Veľkosť ráfu – zadné Liate, hliníkové
Pneumatika vpredu 120/70 ZR17
Pneumatika vzadu 190/55 ZR17
BRZDY
Systém ABS, Typ 2-kanálový
Vpredu Dva 310 mm kotúče
Vzadu Jeden 256 mm kotúč
PRÍSTROJE A ELEKTRONIKA
Prístrojový panel 5” TFT displej
Svetlomet LED
Zadné svetlo LED

 

Všetky parametre sú predbežné a môžu sa bez predchádzajúceho upozornenia zmeniť.

# Upozornenie: Uvedené hodnoty sú výsledky namerané spoločnosťou Honda pri štandardných skúšobných podmienkach stanovených WMTC. Skúšky sa robia na rovnej vozovke so štandardnou verziou vozidla, s jedným jazdcom a bez dodatočnej voliteľnej výbavy. Skutočná spotreba paliva sa môže líšiť v závislosti od spôsobu jazdy, údržby vášho stroja, poveternostných podmienok, stavu vozovky, tlaku pneumatík, inštalovaného príslušenstva, nákladu, hmotnosti jazdca a spolujazdca a ďalších faktorov.

 

HONDA NC750X, MODELOVÝ ROK 2021

 

2021 HONDA NC750X

Inovovaný model: Jeden z najobľúbenejších všestranných motocyklov v Európe prešiel ďalšou etapou vývoja, v rámci ktorej získal viac výkonu, vyššiu hranicu maximálnych otáčok či revidované prevodové pomery. Medzi ďalšie vylepšenia patria elektronické riadenie škrtiacej klapky, 3 jazdné režimy či vylepšený a rozšírený systém nastaviteľnej kontroly trakcie. Povestná striedmosť motora zostala zachovaná, zatiaľ čo z pohotovostnej hmotnosti sa konštruktérom podarilo ubrať plných 6 kg. Prepracovaný rám je oblečený do ostrejšie rezanej kapotáže, unikátna predná odkladacia schránka je vďaka svojej väčšej veľkosti ešte praktickejšia a výška sedadla sa zmenšila o 30 mm. Variant s dvojspojkovou prevodovkou ponúka záujemcom technológiu, ktorá stále zostáva unikátnym rysom jednostopových strojov značky Honda. Zoznam zmien završujú nový štít, LED svetlá a LCD prístrojový panel.

  1. Úvod

Od svojho predstavenia v roku 2012* sa model NC750X teší v celej Európe neutíchajúcej obľube. Dôvodov úspechu je niekoľko: prielomový dvojvalcový motor vyznačujúci sa nízkou spotrebou paliva a vysokým krútiacim momentom, uvoľnená jazdná pozícia s dostatkom priestoru, širokými riadidlami a pohodlným sedadlom, svoju rolu však hrajú aj čitateľné odpruženie a výrazný enduro štýl.

Model NC750X od konkurencie odlišujú taktiež odkladacia schránka (v mieste, kde sa obvykle nachádza palivová nádrž) schopná pojať integrálnu prilbu a unikátna dvojspojková prevodovka Honda (Dual Clutch Transmission – DCT), ktorú si v roku 2019 zvolila viac než polovica kupujúcich.

Všetky kvality sa v prípade NC750X spájajú do jedného celku, ktorým je skvele fungujúci motocykel. A bez ohľadu na spôsob použitia (dochádzanie, dlhé cesty či len výjazdy pre potešenie) ide o variabilný stroj s veľkým appealom.

Značka Honda venuje priebežnému vývoju úspešného (a unikátneho) receptu s názvom NC750X veľkú pozornosť. V priebehu rokov tak prebehlo už niekoľko modernizácií tohto stroja. V roku 2014 zdvihový objem motora vzrástol o 75 cm3 zo 670 na 745 cm3; v roku 2016 stroj získal dobrodružnejšie rysy, nový prístrojový panel, vylepšenie prevodovky DCT a LED svetlá; v roku 2018 dorazili vylepšenia v podobe systému nastaviteľnej kontroly trakcie Honda Selectable Torque Control a verzia s výkonom 35 kW.

Pre rok 2021 sa konštruktéri značky Honda zamerali na ďalšie zlepšenie hlavných vlastností: praktickosti, komfortu pre každé použitie a ovládateľnosti. Motor sa navyše vďaka nárastu krútiaceho momentu a zvýšeniu hodnoty maximálnych otáčok vyznačuje výraznejším charakterom. Vybrúsený klenot dopĺňajú čerstvo pridané elektronické jazdné režimy.

* Pod označením NC700X.

  1. Informácie o modeli

Hlavnými zmenami na motore NC750X, ktorý po novom spĺňa emisnú normu EURO5, sú o 2 kW vyšší maximálny výkon a posunutie červeného poľa otáčkomera o dodatočných 600 ot./min. Tieto vylepšenia sa podarilo dosiahnuť vďaka úpravám časovania ventilov a efektivity nasávania a výfuku. Kratšie prevodové pomery pre prvý, druhý a tretí rýchlostný stupeň zlepšujú odozvu stroja, zatiaľ čo trecia spojka znižuje zaťaženie páčky a zaisťuje hladkú jazdu aj pri rýchlom podraďovaní.

Elektronicky riadená škrtiaca klapka (Throttle By Wire – TBW) prináša možnosť nastaviť charakter motora vďaka 3 prednastaveným jazdným režimom – RAIN, STANDARD a SPORT. K dispozícii je taktiež nastaviteľný používateľský režim USER. Systém nastaviteľnej kontroly trakcie Honda Selectable Torque Control (HSTC) sa teraz vyznačuje jemnejšími zásahmi v závislosti od nastavenia niektorej z 3 úrovní, zatiaľ čo dvojspojková prevodovka (Dual Clutch Transmission – DCT) disponuje mapami pre automatické radenie, ktoré spolupracujú s jednotlivými jazdnými režimami, a umožňuje taktiež ovládanie v používateľskom režime.

Ďalším pozoruhodným výsledkom úprav je zoštíhlenie stroja o 6 kg, ktoré sa podarilo dosiahnuť vďaka novému rámu a drobným vylepšeniam v oblasti motora a kapotáže. Kapotáž sa vyznačuje ostrejšími a minimalistickejšími rysmi, inovovaným vzhľadom LED svetlometu, zadného svetla aj zadných LED ukazovateľov smeru. Prepracovaná odkladacia schránka má väčší objem a je praktickejšia. Sedadlo je umiestnené o 30 mm nižšie, štít ponúka lepšiu ochranu proti vetru a na atraktivite stroji pridáva aj nový LCD prístrojový panel.

Model NC750X pre rok 2021 bude k dispozícii vo farebných vyhotoveniach:

červená Grand Prix Red *NOVINKA*

matná čierna metalíza Matte Ballistic Black Metallic

biela perleťová Pearl Glare White

modrá metalíza Glint Wave Blue Metallic.

  1. Hlavné vlastnosti

3.1 Motor

  • Elektronicky riadená škrtiaca klapka a o 3 kW vyšší maximálny výkon: 43,1 kW a krútiaci moment 69 Nm
  • Kratšie prvé tri prevodové stupne pre športovejší pocit, posunutie maximálnej hodnoty otáčok o dodatočných 600 ot./min.
  • Trecia spojka znižuje zaťaženie páčky o 20 % a prispieva k lepšej kontrole nad zadným kolesom pri podraďovaní
  • Motor spĺňa emisnú normu EURO5, spotreba dosahuje 3,5 l/100 km (v režime WMTC)
  • Verzia s výkonom 35 kW pre držiteľov vodičského oprávnenia kategórie A2

Vďaka svojej konštrukcii ponúka kvapalinou chladený 8-ventilový radový dvojvalcový motor SOHC v modeli NC750X vysokú dynamiku v nízkych a stredných otáčkach. Architektúra motora s relatívne veľkým zdvihom a špeciálny tvar spaľovacej komory spoločne s kľukovým hriadeľom s vysokou zotrvačnosťou vytvárajú vysoké hodnoty krútiaceho momentu už od nízkych otáčok. Sklon motora smerom vpred znižuje ťažisko stroja a napomáha jeho optimálnej stabilite. Vďaka zmenám pre rok 2021 je inovovaný motor o 1,2 kg ľahší.

Ďalšie vylepšenia pre rok 2021 spočívajúce v starostlivo vyváženom oneskorení časovania ventilov (ktoré je navyše pre každý z valcov nastavené inak) a v použití elektronicky riadenej škrtiacej klapky (Throttle By Wire – TBW) spoločne s vylepšením výfukového potrubia dodávajú motoru vyšší výkon a umožnili posunúť červené pole otáčok až na hranicu 7 000 ot./min. Okrem vyššieho výkonu motor disponuje taktiež vyšším krútiacim momentom až za hranicu 5 000 ot./min.

Hodnota maximálneho výkonu vzrástla o 3 kW na celkových 43,1 kW pri 6 750 ot./min., zatiaľ čo maximálny krútiaci moment je 69 Nm pri 4 750 ot./min. Okrem navýšenia výkonu došlo na motore ku skráteniu prevodových pomerov pre prvý, druhý a tretí rýchlostný stupeň (tak v prípade manuálnej verzie, ako aj verzie DCT), čím sa zlepšilo zrýchlenie pri rozjazde z miesta aj dynamická akcelerácia na každý z týchto rýchlostných stupňov. Štvrtý, piaty a šiesty prevodový stupeň sú po novom, naopak, dlhšie kvôli väčšej úsporu paliva.

Pre držiteľov vodičského oprávnenia kategórie A2 je dostupná verzia s výkonom 35 kW, ktorú môže díler Honda vo vhodnej chvíli ľahko premeniť na verziu s plným výkonom. Takisto môže díler Honda obmedziť výkon silnejšej verzie na 35 kW výmenou štandardnej škrtiacej klapky a úpravou softvéru riadiacej jednotky ECU.

Vibrácie pri vyšších otáčkach pomáhajú eliminovať dva zotrvačníky. Výsledkom je nielen hladší chod motora, ale aj jeho charakteristické „dunenie“ vďaka posunu kľukových hriadeľov o 270° a nerovnomerným intervalom zapaľovania. Vŕtanie a zdvih sú 77 x 80 mm. Kedykoľvek je to možné, zastávajú jednotlivé komponenty viac rolí: vačkový hriadeľ poháňa vodné čerpadlo, zatiaľ čo jeden z vyvažovacích hriadeľov poháňa olejové čerpadlo. Vďaka tejto minimalizácii počtu dielov zostáva motor ľahký, úsporný a spoľahlivý.

Nová trecia spojka, ktorú motor pre rok 2021 získal, znižuje zaťaženie páčky o 20 % a zabraňuje blokovaniu zadného kolesa pri rýchlom podraďovaní manuálnej 6-stupňovej prevodovky počas spomaľovania.

Ľahká päťuholníková koncovka výfuku obsahuje dve komory spojené dierovanou spojovacou rúrkou, ktoré fungujú ako konečné rezonátory a vytvárajú charakteristický hlboký zvuk s typickým pulzom. Katalyzátor s dvojúrovňovou konštrukciou prispieva k menšiemu množstvu škodlivín vo výfukových plynoch.

Motor Hondy NC750X je veľmi striedmy – spotreba nameraná v režime WMTC je iba 3,5 l/100 km, čo predstavuje takmer 400 km dojazd na 14,1-litrovú nádrž umiestnenú pod sedadlom – a spĺňa teraz emisnú normu EURO5.

3.2 Motor a elektronika

  • Elektronicky riadená škrtiaca klapka disponuje 3 štandardnými jazdnými režimami a ponúka taktiež používateľský režim, ktorý si môže jazdec nastaviť podľa svojich požiadaviek
  • Systém nastaviteľnej kontroly trakcie Honda sa vyznačuje jemnejšími zásahmi a ponúka 3 úrovne nastavenia

Vzhľadom na to, že výkon a charakter motora po novom riadi elektronicky riadená škrtiaca klapka, môže si jazdec vybrať z 3 režimov určených pre rôzne jazdné podmienky. Režimy sa vyberajú tlačidlami na ľavej rukoväti a sú indikované na LCD displeji.

SPORT ponúka agresívnejší prísun výkonu motora aj brzdenia motorom, systém HSTC v tomto režime zasahuje iba minimálne a prevodovka DCT pracuje v režime 4.

RAIN ponúka najmenej agresívny výkon motora aj brzdenia motorom, systém HSTC zasahuje najčastejšie a prevodovka DCT pracuje s mapou radenia pre úroveň 1.

STANDARD sa vyznačuje vyváženým výkonom motora, brzdením motorom aj zásahmi systému HSTC. Prevodovka DCT pracuje v režime 2.

USER ponúka možnosť individuálne nastaviť nízku/strednú/vysokú úroveň výkonu motora a brzdenia motorom, nízku/strednú/vysokú úroveň zásahov systému HSTC (alebo jeho úplné vypnutie) a štyri rôzne vzorce radenia prevodovky DCT.

Systém nastaviteľnej kontroly trakcie Honda Selectable Torque Control (HSTC) je na NC750X súčasťou štandardnej výbavy tak v prípade verzie s manuálnou prevodovkou, ako aj v prípade verzie DCT. Teraz ponúka oveľa mäkšiu a jemnejšiu kontrolu nad správaním stroja, lebo prenos krútiaceho momentu na zadné koleso riadi prostredníctvom elektronicky riadenej škrtiacej klapky a oproti doterajším 2 má po novom 3 úrovne zásahov:

Úroveň 1 znamená minimálne zásahy a umožňuje určité prešmykovanie zadného kolesa (napríklad na štrkových alebo nespevnených cestách). Úroveň zásahov bola v tomto prípade oproti predchádzajúcej verzii znížená.

Úroveň 2 je implicitné nastavenie a ponúka istú trakciu na bežné každodenné použitie.

Úroveň 3 ponúka maximálnu kontrolu pri jazde na klzkých vozovkách.

Systém HSTC je tiež možné celkom vypnúť.

3.3 Dvojspojková prevodovka (DCT)

  • Rôzne mapy radenia v závislosti od zvoleného jazdného režimu
  • Používateľský režim USER umožňuje voľbu 4 nastavení
  • Adaptívne ovládanie spojok prispieva k prirodzenému pocitu

Unikátna technológia DCT prevodoviek značky Honda, ktorá bola prvýkrát predstavená v roku 2010 so strojom VFR1200F, tohto roku oslavuje svoje jedenáste výročie. Od predstavenia tejto technológie sa v Európe predalo vyše 140 000 motocyklov vybavených prevodovkou DCT, pričom s modelom NC750X si v roku 2019 prevodovku DCT vybralo plných 52 % zákazníkov.

Jednoduchá a „priama“ technológia DCT sa vyznačuje plynulým a spoľahlivým radením nahor aj nadol, na ktoré si jazdec veľmi rýchlo zvykne. Využíva dve spojky: jednu na rozjazd a pre 1., 3., 5. a 7. rýchlostný stupeň a druhú pre 2., 4. a 6. rýchlostný stupeň. Hlavný hriadeľ jednej spojky sa nachádza vnútri druhého, čo umožnilo dosiahnuť veľmi kompaktné rozmery.

Každá spojka je nezávisle riadená vlastným elektrohydraulickým okruhom. Pri radení systém predvolí požadovaný rýchlostný stupeň pomocou spojky, ktorá sa v danom okamihu nepoužíva. Prvá spojka sa následne elektronicky odpojí a v rovnakom okamihu sa pripojí spojka druhá.

Výsledkom je konzistentné, rýchle a plynulé radenie. Tým, že dve spojky preraďujú z jedného rýchlostného stupňa na ďalší s minimálnym prerušením prenosu hnacej sily na zadné koleso, navyše prakticky odpadajú všetky rázy a pozdĺžne sklony stroja, takže radenie je nielen priame, ale aj hladké. Medzi ďalšie výhody patrí napríklad odolnosť (lebo jednotlivé ozubené kolesá sa nemôžu poškodiť nesprávnym zaradením), nemožnosť preťažiť motor, jednoduchá jazda v mestách, nižšia únava jazdca či uvoľnenie duševnej kapacity jazdca, ktorý sa tak môže lepšie koncentrovať na ostatné aspekty jazdy.

I v prípade prevodovky DCT si môže jazdec zvoliť manuálny režim, kedy radí pomocou páčok na ľavej rukoväti, alebo automatický režim. V automatickom režime sú na modeli NC750X dostupné 4 rôzne mapy radenia, pričom 3 z nich sú implicitne nastavené: Úroveň 1 je najplynulejšia a používa sa v režime RAIN; úrovne 2 a 4 radia smerom nahor pri vyšších otáčkach a uplatňujú sa v jazdných režimoch STANDARD a SPORT.

V používateľským jazdnom režime je možné zvoliť štvrtú mapu radenia prevodovky DCT – nachádzajúcu sa z hľadiska „agresivity“ medzi režimami STANDARD a SPORT.

Adaptívne ovládanie spojok je funkcia, pomocou ktorej prevodovka DCT na NC750X ovláda množstvo krútiaceho momentu prenášaného jednotlivými spojkami. Pri otvorení či zavretí škrtiacej klapky táto technológia funguje podobne ako klasická spojka a prispieva tak k hladšej jazde.

3.4 Vzhľad a výbava

  • Ostrejší a agresívnejší minimalistický vzhľad
  • Nový LED svetlomet a zadné svetlo, ukazovatele smeru a LCD displej
  • Nový štít zlepšuje ochranu pred vetrom a poveternostnými vplyvmi
  • Väčšia odkladacia schránka s objemom 23 litrov teraz pojme aj enduro integrálnu prilbu

Model NC750X sa vyznačuje výraznejšou identitou, za ktorú vďačí najmä prepracovanej a zmenšenej vrchnej aj spodnej kapotáži, ktorú ďalej zdôrazňuje ostro rezanou palivovou nádržou. Nový LED svetlomet a svetlo na denné svietenie dodávajú predku stroja charakteristický výraz.

Nový štít poskytuje jazdcovi lepšiu ochranu pred vetrom a pred poveternostnými vplyvmi. Bočné panely a bočné kryty sú štíhlejšie a spoločne s úzkym sedadlom sú zvýraznené tlmičom výfuku, ktorý ešte viac zdôrazňuje postoj stroja s koncentráciou hmoty v jeho prednej časti. Prepracované zadné LED svetlo odráža tvary predného svetlometu. Dopĺňajú ich LED ukazovatele smeru.

Unikátny rys modelového radu NC – odkladacia schránka v mieste, kde sa bežne nachádza palivová nádrž – vzrástla o 1 liter na 23 litrov a prispela k úspore 1 kg hmotnosti; jej revidovaný vnútorný tvar teraz umožňuje ľahko uložiť integrálnu enduro prilbu. Na hornej strane veka sa nachádzajú robustné externé koľajnice, ktoré sú vhodné napríklad na upevnenie tankbagu. Vnútri veka sa nachádzajú štyri háčiky, ktoré je možné spoločne s gumovými popruhmi využiť na usporiadanie prepravovaných predmetov a na čo najlepšie využitie dostupného priestoru. Ďalšou novinkou pre rok 2021 je voliteľná USB-C zásuvka ukrytá v ľavej hornej časti schránky.

Nový je taktiež farebný LCD prístrojový panel, ktorý umožňuje nastaviť jazdné režimy pomocou prepínacích tlačidiel na ľavej rukoväti. Zadné ukazovatele smeru po novom disponujú funkciou signalizácie núdzového brzdenia (Emergency Stop Signal – ESS): ak pri rýchlosti nad 53 km/h jazdec aktivuje ktorúkoľvek brzdu a záporné zrýchlenie presiahne hodnotu 6,0 m/s2, začnú výstražné svetlá blikať, aby na prudké brzdenie upozornili ostatných účastníkov cestnej premávky. Pri rovnakej rýchlosti sa znižuje hranica pre zásah systému ABS – na mokre – na záporné zrýchlenie najmenej 2,5 m/s2.

Ukazovatele smeru majú funkciu automatickej deaktivácie. Namiesto použitia jednoduchého časovača systém porovnáva rozdiel v otáčkach predného a zadného kolesa a na základe toho vypočítava, či je možné ukazovatele smeru s ohľadom na situáciu vypnúť.

Kľúč s vnútorným výbrusom obsahuje čip imobilizéra Honda Ignition Security System (HISS). Ak sa identifikačné dáta v čipe zabudovanom v kľúči a ID v riadiacej jednotke motora nezhodujú, motor nenaštartuje.

3.5 Podvozok

 

  • Revidovaný rám z oceľových lichobežníkových rúrok šetrí hmotnosť a ponúka maximum priestoru
  • Pohotovostná hmotnosť je o plných 6 kg nižšia
  • Sedadlo bolo znížené o 30 mm
  • 41 mm predná vidlice Showa s dvojitým prietokovým ventilom aj zadný stredový tlmič s prepákovaním Pro-Link sa vyznačujú kratším zdvihom. Na stroji je možné nastaviť predpätie pružín

Pri neviditeľnom – avšak významnom – vylepšení podvozka modelu NC750X začali konštruktéri spoločnosti Honda na ráme z lichobežníkových rúrok. Vďaka starostlivému prepracovaniu (s využitím premenlivej hrúbky a hmotnosti rúrok) sa nielen podarilo ušetriť 1,8 kg oproti predchádzajúcemu modelu, ale zároveň sa vďaka premiestneniu batérie a úprave tvaru vzduchovej komory uvoľnil cenný priestor pre odkladaciu schránku. Úpravy detailov na všetkých častiach podvozka pomohli ušetriť 1,2 kg.

Sklon prednej vidlice je 27°, zatiaľ čo hodnota závleku je 110 mm. Rázvor kolies dosahuje 1,525mm (1,535mm DCT) a pomer rozloženia hmotnosti medzi predné a zadné koleso je 48/52. Pohotovostná hmotnosť je 214 kg (224 kg v prípade verzie DCT), čo predstavuje pokles o 6 kg. Sedadlo je o 30 mm nižšie, a to vo výške 800 mm.

Poloha jazdca za riadidlami je vzpriamená, neutrálna a dobrý výhľad umožňuje včasne rozpoznať prípadné nebezpečenstvo. Ďalšou výhodou tejto pozície jazdca je skvelá kontrola nad strojom v nízkych rýchlostiach. Tá v kombinácii s nízko umiestneným ťažiskom a s veľkorysým uhlom natočenia kolesa poskytuje jazdcovi perfektnú kontrolu a rovnováhu.

Zníženie sedadla sa podarilo dosiahnuť miernym zmenšením zdvihu odpruženia. 41 mm teleskopická vidlica Showa má teraz zdvih 120 mm (oproti 153,5 mm) a je vybavená dvojitým prietokovým ventilom s pomerom optimalizovaným pre tlmenie v kompresii aj odskoku. Vďaka tomu vidlica už od nízkych rýchlostí vytvára tlmiacu silu presne zodpovedajúcu rýchlosti pohybu piesta a zvyšuje tak kvalitu aj komfort jazdy.

Zadný tlmič umožňuje nastaviť predpätie pružiny a zároveň sa vyznačuje zdvihom 120 mm (oproti doterajším 150 mm). Tlmič je spojený s mechanizmom Pro-Link, ktorý ponúka optimálnu rovnováhu medzi mäkkým počiatočným pohybom pri prejazde nerovností v nízkych rýchlostiach a vynikajúcou ovládateľnosťou.

Predný vlnovitý kotúč s priemerom 320 mm s dvojpiestovým strmeňom poskytuje dostatok ľahko regulovateľnej brzdnej sily. Dopĺňa ho 240 mm vlnovitý kotúč s jednopiestovým strmeňom na zadnom kolese. Ľahký dvojkanálový systém ABS zaisťuje rýchle a bezpečné zastavenie aj na klzkej alebo mokrej vozovke.

Predné a zadné kolesá z ľahkej zliatiny – s rozmerom 17 × 3,50 palca vpredu a 17 × 4,50 palca vzadu – sú obuté do pneumatík 120/70 ZR17 a 160/60 ZR17. Kované ventilčeky v ráfoch majú tvar písmena L kvôli ľahšej kontrole a úprave tlaku.

  1. Príslušenstvo

Kompletná ponuka originálneho príslušenstva Honda vyvinutého pre model NC750X zahŕňa:

USB-C nabíjačku vo vnútornej schránke

Plastový zadný nosič

38 / 50 – litrový vrchný kufor s hliníkovou/farebne zladenou vložkou

Nosiče bočných kufrov

Bočné kufre – pravý 26 l/32 l, ľavý 33 l s hliníkovou/farebne zladenou vložkou

Vyšší plexi štít

Deflektory na nohy

Bočný padací rám v striebornej metalickej farbe

Hmlové svetlomety

Vyhrievané rukoväti

  1. Technické parametre
MOTOR  
Typ Kvapalinou chladený, 4-taktný, 8-ventilový, radový 2-valec SOHC spĺňa EURO5
Zdvihový objem 745 cm3
Vŕtanie a zdvih 77 mm × 80 mm
Kompresný pomer 10,7: 1
Maximálny výkon 43 kW pri 6 750 ot./min.
Max. krútiaci moment 69 Nm pri 4 750 ot./min.
Olejová náplň Man.: 4,0 l
PALIVOVÝ SYSTÉM  
Karburácia Elektronické vstrekovanie paliva PGM-FI
Objem palivovej nádrže 14,1 litra
Spotreba paliva MAN: 3,5 l/100 km (v režime WMTC)

DCT: 3,5 l/100 km (v režime WMTC, testované v režime D)

ELEKTRICKÁ SÚSTAVA  
Štartér Elektrické
Kapacita batérie 12 V/11,2 AH
Výkon alternátora Man.: 420 W pri 5 000 ot./min.

DCT: 450 W pri 5 000 ot./min.

HNACIE ÚSTROJENSTVO  
Typ spojky MAN: Mokrá lamelová spojka

DCT: Mokrá lamelová, hydraulická 2-spojková

Typ prevodovky MAN: 6-stupňová manuálna prevodovka

DCT: 6-stupňová dvojspojková prevodovka

Stály prevod Reťaz
RÁM  
Typ Kosoštvorcový; oceľové rúrky
PODVOZOK  
Rozmery (D × Š × V) 2210 mm × 846 mm × 1330 mm
Rázvor kolies MT: 1525 mm

DCT: 1535 mm

Uhol prednej vidlice 27°
Závlek 110 mm
Výška sedadla 800 mm
Svetlá výška 145 mm (minimum)
Pohotovostná hmotnosť MAN: 214 kg

DCT: 224 kg

ZAVESENIE KOLIES  
Typ vpredu 41 mm teleskopická vidlica, zdvih 120 mm
Typ vzadu Tlmič Monoshock, kyvné rameno Pro-Link, zdvih 120 mm
KOLESÁ  
Typ vpredu Viaclúčové koleso z hliníkovej zliatiny
Typ vzadu Viaclúčové koleso z hliníkovej zliatiny
Veľkosť ráfu – predné 17 M/C × MT 3,50
Veľkosť ráfu – zadné 17 M/C × MT 4,50
Pneumatika vpredu 120/70-ZR17 M/C (58W)
Pneumatika vzadu 160/60-ZR17 M/C (69W)
BRZDY  
Systém ABS, Typ 2-kanálový systém ABS
Typ vpredu Hydraulická, s jedným 320 mm vlnovitým kotúčom, 2-piestovým strmeňom a doštičkami zo sintrovaného materiálu
Typ vzadu Hydraulická, s jedným 240 mm vlnovitým kotúčom, 1-piestovým strmeňom a živicovými doštičkami
PRÍSTROJE A ELEKTRONIKA  
Prístrojový panel Digitálny ukazovateľ rýchlosti, čiarový otáčkomer, hodiny, čiarový ukazovateľ stavu paliva, dve denné počítadlá, ukazovateľ zaradeného rýchlostného stupňa,

údaj o okamžitej a priemernej spotrebe paliva a výstražná kontrolka teploty chladiacej kvapaliny.

Zabezpečovací systém HISS
Svetlomet LED
Zadné svetlo LED

 

Všetky parametre sú predbežné a môžu sa bez predchádzajúceho upozornenia zmeniť

Upozornenie: Uvedené hodnoty sú výsledky namerané spoločnosťou Honda pri štandardných skúšobných podmienkach stanovených WMTC. Skúšky sa robia na rovnej vozovke so štandardnou verziou vozidla, s jedným jazdcom a bez dodatočnej voliteľnej výbavy. Skutočná spotreba paliva sa môže líšiť v závislosti od spôsobu jazdy, údržby vášho stroja, poveternostných podmienok, stavu vozovky, tlaku pneumatík, inštalovaného príslušenstva, nákladu, hmotnosti jazdca a spolujazdca a ďalších faktorov.

HONDA PCX125, MODELOVÝ ROK 2021

 

2021 HONDA PCX125

 Základné informácie o modeli: Obľúbená Honda PCX125 prichádza s vylepšeným štýlom. Zároveň ponúka priestrannejšiu schránku pod sedadlom, zásuvku USB typu C na nabíjanie mobilných zariadení a technológiu inteligentného kľúča Smart Key. Hnaciu silu dodáva nový štvorventilový motor s technológiou enhanced Smart Power Plus (eSP+), ktorý spĺňa emisnú normu EURO5. Motor je po novom vybavený systémom nastaviteľnej kontroly trakcie HSTC. Prepracovaný rám sa vyznačuje dlhším zdvihom odpruženia zadného kolesa a stroj je vybavený väčšími pneumatikami.

 PCX125 je nenápadný, avšak mimoriadne úspešný model v rade jednostopových strojov Honda. Od jeho vstupu na trh v roku 2010 sa ho v Európe predalo vyše 140 000 kusov. Tento výsledok sa podarilo dosiahnuť vďaka receptu, ktorý značka Honda neustále vylepšuje: jeho výrazný a moderný dizajn elegantne zapadne do náročného mestského životného štýlu, zatiaľ čo vďaka kompaktným rozmerom si nájde cestu v rušnej premávke a umožní vždy ľahko zaparkovať.

Súčasťou receptu je aj „úroveň X osobného komfortu“ (‘X’ level of Personal Comfort – odtiaľ PCX), ktorá je daná pozíciou s nohami vnútri stroja, vynikajúcou ochranou pred poveternostnými vplyvmi, schránkou pod sedadlom schopnou pojať integrálnu prilbu či vysokou kvalitou spracovania. Nie je možné zabudnúť ani na vysokú hodnotu za vynaložené prostriedky, a to tak pri kúpe, ako po celý čas prevádzky, ktorá je jedným z dôvodov popularity PCX.

V roku 2010 sa stal model PCX prvým jednostopovým vozidlom v Európe vybaveným technológiou Idling Stop. O dva roky neskôr sa stal prvým skútrom v Európe vybaveným mimoriadne úsporným motorom Honda eSP („enhanced Smart Power“). V roku 2016 model splnil požiadavky emisnej normy EURO4 a v roku 2018 došlo k výraznej modernizácii zahŕňajúcej nový podvozok či výkonnejší motor.

Ide o skúter, ktorý sa v čase neustále vyvíja. Do roku 2021 PCX125 opäť vstupuje s kombináciou nového motora a rámu, vyššou úrovňou komfortu a s výrazne modernizovaným avantgardným štýlom – to všetko s cieľom udržať PCX v centre diania.

  1. Informácie o modeli

Nová Honda PCX125 si zachováva unikátnu pozíciu, zároveň však postupne vyzrieva. Je výraznejšia a ostrejšia, snaží sa odlíšiť a po novom prichádza taktiež s prepracovaným LED svetlometom. Vnútri kapotáže sa nachádza objemná podsedadlová schránka, stroj disponuje väčšími stúpačkami a v schránke na rukavice sa nachádza konektor USB typu C. Nový „širokouhlý“ prístrojový panel poskytuje jazdcovi všetky dôležité informácie a zapaľovanie aj zámok sedadla sa po novom ovládajú pomocou inteligentného kľúča Honda Smart Key.

Nový je taktiež štvorventilový motor enhanced Smart Power Plus (eSP+), ktorý ponúka viac výkonu a krútiaceho momentu. Jazdec nepochybne ocení taktiež systém nastaviteľnej kontroly trakcie Honda Selectable Torque Control (HSTC). Chrbticu stroja tvorí prepracovaný rúrkový oceľový rám, s cieľom pridať viac komfortu pri jazde sa zväčšil zdvih zadného odpruženia a väčšia je taktiež predná aj zadná pneumatika.

Model PCX125 pre rok 2021 bude k dispozícii v nasledovných farebných vyhotoveniach:

matná sivá metalíza Matt Dim Gray Metallic **NOVINKA**

biela perleťová Pearl Jasmine White

červená Candy Luster Red

matná čierna metalíza Matt Galaxy Black Metallic,

  1. Hlavné vlastnosti 

3.1 Vzhľad a výbava

  • Úplne prepracovaná kapotáž posúva futuristický vzhľad stroja na novú úroveň.
  • Nový LED svetlomet obsahuje charakteristické svetlo na denné svietenie.
  • Viac priestoru pod sedadlom, USB zásuvka v schránke na rukavice.
  • Ovládanie zapaľovania a zámku sedadla inteligentným kľúčom Smart Key.

Konzistentným dizajnovým prvkom modelu PCX125 vždy bola jeho kapotáž – výrazná charakteristická línia a jednotný lak pokrývajúci celý stroj po celej dĺžke. Táto téma zostala zachovaná aj pre rok 2021 – je však výraznejší a ostrejší, s väčším dôrazom na futuristický štýl, ktorý bol vždy dôležitou súčasťou atraktivity modelu PCX.

Prémiové osvetlenie tvorené výhradne z LED diód je ďalším aspektom, ktorý PCX125 odlišuje od okolitého davu. Súčasťou nového svetlometu je charakteristicky tvarované svetlo na denné svietenie s 5 rovnobežne umiestnenými úzkymi deliacimi líniami. Na zadku stroja mu kontrastuje zadné svetlo v tvare písmena X, vďaka pokročilej optickej technológii poskytuje intenzívny 3D efekt.

Všetky línie a uhly boli decentne upravené s dôrazom na dramatický efekt. Predná kapotáž sa vo svojej hornej časti lievikovito rozširuje, zatiaľ čo v páse je opäť elegantne zúžená. Dopĺňa ju o niečo väčší čierny plexi štít, ktorý zlepšuje ochranu pred vetrom bez toho, aby opticky zaťažoval prednú časť stroja.

Sedadlo jazdca aj spolujazdca je tvarované tak, aby z neho bolo možné ľahko dosiahnuť na zem. Priestor pre nohy vpredu a po bokoch sa zväčšil o 30 mm. Sedadlo zostáva vo výške 764 mm, stroj sa však z neho dobre ovláda, lebo výška potrebná na jeho obkročenie je iba 540 mm.

Aerodynamické línie ukrývajú pod sedadlom ešte väčšiu odkladaciu schránku. Vďaka dodatočným 2,4 l je jej celkový objem 30,4 l, čo je hodnota dostatočná pre integrálnu prilbu a ďalšie predmety. V schránke na rukavice je po novom umiestnený konektor USB typu C, ktorý nahradil doteraz používanú 12 V zásuvku. Teraz stačí telefón iba pripojiť. Zmeny sa dotkli dokonca aj viečka palivovej nádrže. Teraz je k dispozícii priestor, kam je možné viečko počas tankovania odložiť.

Ďalšou novinkou vo výzbroji PCX125 je inteligentný kľúč Smart Key. Okrem štandardného ovládania zapaľovania a schránky pod sedadlom s ním je možné taktiež zamykať a odomykať (voliteľný) 35-litrový vrchný kufor. S inteligentným kľúčom vo vrecku jazdca sa kufor automaticky odomkne a po tom, čo jazdec od stroja odíde, sa opäť zamkne. Je možné ho zamknúť taktiež priamo kľúčom.

Nový „širokouhlý“ prístrojový panel poskytuje všetky informácie, ktoré sú prehľadne a úhľadne usporiadané v jednoducho čitateľnom formáte. Inverzný LCD displej zobrazuje údaj o rýchlosti, ďalšie zobrazované informácie zahŕňajú tachometer, denné počítadlo prejdených kilometrov, ukazovateľ stavu paliva, údaj o priemernej spotrebe či indikátor funkcie Idling Stop.

Charakteristickým prvkom modelu PCX sú široké chrómované riadidlá. Vďaka upevneniu do tradičných čeľustí (s nanovo optimalizovanou tvrdosťou gumových vložiek) ponúkajú vynikajúcu kontrolu v mestskej premávke a zároveň slúžia ako elegantný retro prvok.

Zmeny sa dotkli taktiež držadiel pre spolujazdca. Ich nová verzia je tenšia, čím sa oproti doterajšiemu vyhotoveniu ušetrilo 310 g, spolujazdec pritom má k dispozícii komfortné a pevné držadlo, ktoré mu pri jazde poskytne potrebnú istotu.

3.2 Motor

  • Nový, výkonnejší štvorventilový vodou chladený SOHC motor eSP+
  • Pre rok 2021 je stroj vybavený taktiež systémom Honda Selectable Torque Control (HSTC).
  • Motor disponuje systémom vypnutia motora pri zastavení (Idling Stop) a plní emisnú normu EURO5

Nový štvorventilový, kvapalinou chladený SOHC motor enhanced Smart Power Plus (eSP+) v modeli PCX125 disponuje výkonom 9,2 kW pri 8 750 ot./min. a maximom krútiaceho momentu 11,8 Nm pri 6 500 ot./min. Vŕtanie a zdvih sú 53,5 × 55,5 mm, kompresný pomer dosahuje hodnotu 11,5: 1 (oproti 52,4 × 57,9 mm a 11: 1 v prípade doterajšej verzie). Kratší zdvih nielen poskytuje priestor pre dva ďalšie ventily, ale zároveň znižuje straty spôsobené trením.

Zlepšilo sa zrýchlenie z pokoja aj dynamická akcelerácia. S PCX je možné bez problémov udržiavať rýchlosť okolo 90 km/h. Hodnota maximálnej rýchlosti dosahuje 98 km/h. Vďaka nižšej spotrebe motora dosahujúcej približne 2,1 l/100 km (v režime WMTC) postačuje 8,1-litrová nádrž približne na 385 km.

Ďalšou technológiou, ktorá majiteľovi PCX dodáva viac istoty pri jazde za mokra, je systém nastaviteľnej kontroly trakcie Honda Selectable Torque Control (HSTC), ktorý nenápadne a obratne riadi trakciu zadného kolesa. Ak systém HSTC obmedzuje prešmykovanie zadného kolesa, bliká na prístrojovom paneli kontrolka so symbolom „T“. Systém je možné úplne vypnúť.

Technológie znižovania trenia eSP sú využité v celom motore. K čo najnižšej spotrebe paliva prispieva okrem iného aj dômyselné priestorové usporiadanie jednotlivých položiek, ako je olejové čerpadlo, ktoré je zabudované do kľukového hriadeľa. Kompaktná spaľovacia komora a systém vstrekovania paliva PGM-FI so škrtiacou klapkou s priemerom 28 mm (nárast o 2 mm) optimalizujú rýchlosť spaľovania a chladenia.

Posunutý valec znižuje trenie spôsobené kontaktom medzi piestom a stenou valca, čím prispieva k efektívnemu prenosu energie spaľovacieho procesu na kľukový hriadeľ. „Zubatá“ liatinová vložka s drobnými povrchovými výstupkami eliminuje prípadné deformácie a zmeny priemeru vŕtania valca. Toto riešenie znižuje napätie v piestnych krúžkoch, čím dochádza k zníženiu trenia. Nový hydraulický napínač vačkovej reťaze zvyšuje účinnosť motora tým, že znižuje interné vibrácie a zlepšuje spotrebu paliva.

Chladenie motora zaisťujú olejové dýzy v pieste – rovnaké, aké je možné nájsť napríklad v motokrosovom stroji CRF450R. Toto riešenie umožňuje správne časovanie zapaľovania a zároveň napomáha predchádzať abnormálnemu spaľovaniu známemu ako „klepanie“. Hydraulické zdvíhadlo vačkovej reťaze potlačuje jeho vibrácie, obmedzuje hlučnosť a znižuje trenie.

Chladič s vysokou účinnosťou, ktorý je integrovaný do vonkajšej pravej strany kľukovej skrine, využíva malý a ľahký ventilátor, ktorý zmenšuje straty trením a znižuje aerodynamický odpor. Valivý odpor vnútri prevodového ústrojenstva klesol vďaka použitiu troch hlavných ložísk s nízkym trením, ktoré sú konštruované tak, aby zvládali záťaž prenášanú na každé z nich. K vyššiemu výkonu prispieva taktiež optimalizovaná spojka a remenica.

Elektronicky riadený bezkefový štartér je integrovaný priamo na koniec kľukového hriadeľa a slúži ako štartér aj ako alternátor. Vzhľadom na to, že motor roztáča priamo, odpadá všetok hluk daný zapojením prevodov či ozubených kolies.

Ak skúter stojí a stlačíte brzdu, funkcia Idling Stop motor po troch sekundách chodu na voľnobeh automaticky vypne a po otočení rukoväťou plynu znovu ihneď naštartuje. Použitie tejto funkcie je veľmi jednoduché vďaka alternátoru s integrovaným štartérom a systému spätného natočenia, ktorý vracia kľukový hriadeľ späť do polohy pred nasávaním vzduchu, a vďaka dekompresnému mechanizmu, ktorý potlačuje odpor roztáčania kľukového hriadeľa z dôvodu kompresie. Systém disponuje funkciou sledovania stavu batérie, ktorý umožní vypnúť systém s cieľom predísť jej nadmernému vybíjaniu.

V rámci vylepšení pre rok 2021 získal stroj inovovaný kryt motora a kyvné rameno. Úpravy vnútornej štruktúry tlmiča výfuku a premiestnenie katalyzátora prispeli k lepšiemu čisteniu spalín, vďaka čomu motor plní emisnú normu EURO5.

3.3 Podvozok

  • Nový oceľový rám je zárukou odolnosti a ľahkej ovládateľnosti.
  • Dva zadné tlmiče disponujú pružinami s väčším priemerom a s dlhším zdvihom, ktorý zlepšuje komfort.
  • Moderný vzhľad dopĺňajú nové štýlové kolesá. Väčšie pneumatiky prispievajú k lepšej priľnavosti na vozovke.

Nová Honda PCX125 disponuje prepracovaným dvojitým oceľovým kolískovým rámom, ktorého úlohou je zaistiť robustnosť potrebnú pre náročnú mestskú premávku bez toho, aby pritom došlo k strate manévrovateľnosti, ktorou sú skútre PCX povestné, jej používateľskej prívetivosti a uvoľnenej pozície pri jazde.

Rázvor kolies je 1 315 mm, sklon prednej vidlice a závlek dosahujú 26° 30’, respektíve 80 mm. Pohotovostná hmotnosť je 130 kg. Obe kolesá majú štýlový nový dizajn, ktorý skvele ladí so zvyškom stroja. Zadné koleso má po novom priemer 13 palcov, teda o 1 palec menší. Taktiež pneumatiky sú väčšie – 110/70-14 vpredu a 130/70-13 vzadu (oproti doterajším 100/80-14 a 120/70-14).

31 mm predná vidlica so zdvihom v osi kolesa 89 mm zostala nezmenená, na zadnom kolese však došlo k zväčšeniu zdvihu o 10 mm na 95 mm. Tlmiče sú vybavené silnejšími pružinami pre hladšiu jazdu po rozbitých mestských uliciach.

O brzdenie sa stará predná dvojpiestová brzda s 220 mm kotúčom a zadná 130 mm bubnová brzda. Jednokanálový systém ABS pôsobí na prednú brzdu.

  1. Príslušenstvo

Pre model PCX 125 je k dispozícii množstvo originálneho príslušenstva Honda vrátane plexi štítu a 35-litrového vrchného kufra ovládaného inteligentným kľúčom.

  1. Technické parametre
MOTOR
Typ kvapalinou chladený štvortaktný jednovalec eSP+ s rozvodom SOHC a so 4 ventilmi
Zdvihový objem 125 cm3
Vŕtanie × zdvih 53,5 × 55,5mm
Kompresný pomer 11,5: 1
Maximálny výkon 9,2 kW / 8 750 ot./min.
Max. krútiaci moment 11,8 Nm pri 6 500 ot./min.
Olejová náplň 0,9 l
PALIVOVÝ SYSTÉM
Karburácia Elektronické vstrekovanie paliva PGM-FI
Objem palivovej nádrže 8,1 l
Spotreba paliva 2,1 l/100 km (bez funkcie Idling Stop, režim WMTC)
ELEKTRICKÁ SÚSTAVA
Štartér Elektrický
Kapacita batérie 12 V/7 Ah (10H)
Výkon alternátora 255 W
HNACIE ÚSTROJENSTVO
Typ spojky Automatická, odstredivá, suchá
Typ prevodovky V-Matic
Stály prevod 10,65
RÁM
Typ Dvojitý rám z oceľových rúrok
PODVOZOK
Rozmery (D × Š × V) 1 935 × 740 × 1 105 mm
Rázvor kolies 1 315 mm
Uhol prednej vidlice 26° 30’
Závlek 80 mm
Výška sedadla 764 mm
Svetlá výška 135 mm
Pohotovostná hmotnosť 130 kg
ZAVESENIE KOLIES
Typ vpredu Teleskopická vidlica 31 mm, zdvih v osi kolesa 89 mm
Typ vzadu Dvojito odpružené hliníkové kyvné rameno, zdvih v osi kolesa 95 mm
KOLESÁ
Typ vpredu 5 lúčov v tvare Y, z ľahkej zliatiny
Typ vzadu 5 lúčov v tvare Y, z ľahkej zliatiny
Veľkosť ráfu – predné 14M/C × MT2.75
Veľkosť ráfu – zadné 13M/C × MT3.50
Pneumatika vpredu 110/70-14M/C
Pneumatika vzadu 130/70-13M/C
BRZDY
Typ vpredu 220 mm hydraulická kotúčová s kombinovaným dvojpiestovým strmeňom a s ABS
Typ vzadu 130 mm bubnová
PRÍSTROJE A ELEKTRONIKA
Svetlomet LED
Zadné svetlo LED

 

 

Všetky parametre sú predbežné a môžu sa bez predchádzajúceho upozornenia zmeniť.

 

*Upozornenie: Uvedené hodnoty sú výsledky namerané spoločnosťou Honda pri štandardných skúšobných podmienkach stanovených WMTC. Skúšky sa robia na rovnej vozovke so štandardnou verziou vozidla, s jedným jazdcom a bez dodatočnej voliteľnej výbavy. Skutočná spotreba paliva sa môže líšiť v závislosti od spôsobu jazdy, údržby vášho stroja, poveternostných podmienok, stavu vozovky, tlaku pneumatík, inštalovaného príslušenstva, nákladu, hmotnosti jazdca a spolujazdca a ďalších faktorov.

HONDA SH350i, MODELOVÝ ROK 2021

 

 

2021 HONDA SH350i

Základné informácie o modeli: Zvýšený zdvihový objem motora najväčšieho skútra radu Honda SH umožnil zvýšiť maximálnu rýchlosť a zlepšiť akceleráciu. Motor navyše po novom spĺňa emisnú normu EURO5. Vylepšená konštrukcia rámu prispieva k úspore hmotnosti a nová kapotáž rozvíja štylistický smer tohto radu. Svetlomet, zadné svetlo, ukazovatele smeru aj digitálny prístrojový panel sú osadené LED diódami. Pod sedadlom je navyše k dispozícii USB  zásuvka typu C.

  1. Úvod

Ak sa rozhliadnete po európskych hlavných mestách, všade okolo seba zbadáte v pohybe dve písmená: SH. V Európe sa počas uplynulých 36 rokov predalo viac než milión skútrov radu SH, čo názvu SH prepožičiava status značky v značke, ku ktorému prispieva aj známa kvalita spracovania a spoľahlivosť typická pre výrobky Honda.

Model SH300i so svojím kompaktným dizajnom s rovnou podlahou, otvoreným rámom a 16-palcovými kolesami vpredu aj vzadu má všetky charakteristické rysy rukopisu SH a prináša aj niečo navyše – výkonný motor pre maximálnu odozvu pri jazde po meste aj na diaľnici.

Navyše išlo o prvý model značky Honda, ktorý v roku 2015 splnil emisnú normu EURO4; okrem toho so sebou úpravy motora priniesli taktiež nárast krútiaceho momentu a zníženie spotreby paliva. Stroj dostal svalnatejší vzhľad a podvozok prešiel úpravami, ktoré prispeli k zväčšeniu odkladacích priestorov a zachovali jeho prvotriednu ovládateľnosť. V roku 2019 získal systém nastaviteľnej kontroly trakcie Honda Selectable Torque Control (HSTC) a inteligentný kľúč Smart Key.

Príbeh pokračuje aj v roku 2021: nový model SH350i prichádza s väčším zdvihovým objemom motora, ktorý sa odráža aj vo vyššom výkone a krútiacom momente, a taktiež s novým štýlom, ktorý ďalej upevňuje jeho pozíciu dokonalého univerzálneho skútra.

  1. Informácie o modeli

Zväčšenie zdvihového objemu o 50 cm3 viedlo k nárastu maximálneho výkonu o plných 16 % (na 21,5 kW), avšak motor v modeli SH350i je výrazne silnejší v celom rozmedzí otáčok, vyznačuje sa rýchlejšou akceleráciou a vyššou maximálnou rýchlosťou. Navyše plní emisnú normu EURO5.

Rám bol revidovaný s ohľadom na úsporu hmotnosti, nový vzhľad je ďalším krokom postupného vývoja receptúry strojov SH založenej na kompaktných rozmeroch a praktickosti na každodenné použitie tak pri jazde, ako pri parkovaní. USB konektor pod sedadlom nahradil doterajšiu 12 V zásuvku, nový je taktiež LCD prístrojový panel.

Model SH350i pre rok 2021 bude k dispozícii v nasledovných farebných vyhotoveniach:

Matná červená metalíza Mat Carnelian Red Metallic

matná strieborná metalíza Mat Ruthenium Silver Metallic

Biela perleťová Pearl Cool White

Čierna

  1. Hlavné vlastnosti

3.1 Motor

  • Motor s objemom 330 cm3 disponuje o 3 kW vyšším maximálnym výkonom pri 7 500 ot./min. a o 4,8 Nm vyšším krútiacim momentom pri 5 250 ot./min.
  • Technológia „enhanced Smart Power+“ je zárukou nízkej spotreby paliva 3,3 l/100 km (v režime WMTC ), pričom motor plní normu EURO5
  • O 10 % ľahší kľukový hriadeľ
  • Priemer telesa škrtiacej klapky vzrástol na 36 mm (z 34 mm)
  • Priemer nasávacích ventilov vzrástol na 28 mm (z 27 mm)
  • Nová olejová dýza v pieste zlepšuje chladenie a účinnosť spaľovania
  • Revidované nasávacie a výfukové otvory zvyšujú účinnosť
  • Prepracovaný tlmič výfuku s iba dvoma komorami
  • Hydraulické nastavovanie vačkovej reťaze a nasávacie čerpadlo na zníženie vnútorného trenia

Nový motor „enhanced Smart Power+“ modelu SH350i dosahuje vďaka rozsiahlemu využitiu technológií na znižovanie trenia nielen vynikajúce ekologické parametre, ale taktiež vysoký výkon.

Vďaka nárastu zdvihového objemu o 50 cm3 (z 279 cm3 na 330 cm3 bez toho, aby tým došlo k nárastu pohotovostnej hmotnosti) vzrástol maximálny výkon kvapalinou chladeného štvorventilového SOHC motora s elektronickým vstrekovaním paliva z 18,5 kW na 21,6 kW pri 7 500 ot./min a maximum krútiaceho momentu vrcholí na 32 Nm pri 5 250 ot./min. Porovnanie kriviek nameraných na dynamometri lepšie ilustruje rozsah vylepšení, kde tak výkon, ako krútiaci moment výrazne narastajú už od 3 500 ot./min. Z pokoja SH350i akceleruje na vzdialenosť 200 m o 0,7 s rýchlejšie – za 10,2 s.

Zvýšenie zdvihového objemu bolo dosiahnuté zväčšením vŕtania zo 72 mm na 77 mm a zvýšením zdvihu na 70,7 mm. Kompresný pomer je 10,5:1. Pre čo najlepšie využitie vyššieho zdvihového objemu bola optimalizovaná dĺžka a časovanie zdvihu ventilov. Oproti predchádzajúcemu modelu došlo k oneskoreniu zatvárania nasávacích ventilov a otvárania/zatvárania výfukových ventilov o 5°. Zdvih ventilov sa zvýšil o 0,3 mm. Časovanie otvárania nasávacích ventilov zostalo nezmenené.

 

Prepracovaný bol taktiež kľukový hriadeľ, ktorý je po novom o 10 % ľahší. To sa podarilo dosiahnuť bez akejkoľvek zmeny rozmerov čapov hriadeľa a pri zachovaní pevnosti a tuhosti potrebnej na prenos vyšších výkonov. Valčekové vahadlo, radiálne klzné ložiská kľukového hriadeľa a uzavretá kľuková skriňa sú zárukou dlhodobej spoľahlivosti aj vysokého výkonu. Lepšiemu chladeniu piesta napomáha olejová dýza pochádzajúca z modelu CRF450R, ktorá rozstrekuje olej na spodnú stranu piesta, čím sa zlepšuje časovanie zapaľovania a zvyšuje sa účinnosť spaľovania. Objem olejovej náplne je 1,85 litra.

V revidovanom nasávaní bola použitá väčšia škrtiaca klapka (36 mm oproti 34 mm) a priemer nasávacích ventilov s ohľadom na vyššiu účinnosť vzrástol o 1 mm na 28 mm. Vzduch je privádzaný cez 5,5-litrovú vzduchovú komoru. Úplne prepracované boli taktiež nasávacie a výfukové kanály. Nasávanie teraz do motora privádza viac vzduchu a vďaka zosilnenému vírivému prúdeniu vo valci je zaistené rovnomernejšie prehorenie paliva. Výfukové plyny sú vytlačované priamym výfukovým kanálom (namiesto zakriveného v predchádzajúcom konštrukčnom riešení), čo opäť prispieva k vyššej účinnosti.

Na zníženie odporu výfukových plynov je nový tlmič výfuku vybavený iba dvoma komorami namiesto doterajších troch. Vylepšenie rúrky vedúcej do expanznej komory spoločne s veľkosťou a umiestnením katalyzátora tiež napomáhajú lepšiemu prietoku spalín a zlepšujú úroveň ich čistenia.

Vnútorné trenie sa podarilo ďalej znížiť vďaka o 5 mm predsunutému valcu, použitiu hydraulického nastavovania vačkovej reťaze a využitiu nasávacieho čerpadla. Podobne ako na ďalších výkonných strojoch, aj tu čerpadlo znižuje vnútorný tlak v motore, znižuje premiešavanie oleja a vyznačuje sa nižšími nasávacími stratami a vnútorným rotačným trením.  Po novom použitý vyvažovací hriadeľ ďalej znižuje vibrácie a prispieva k hladkej a príjemnej jazde.

Automatická odstredivá spojka prenáša silu motora na prevodovku V-Matic s prevodovými pomermi zvolenými s ohľadom na pružnú reakciu v nízkych rýchlostiach a na dynamickú akceleráciu. Koncový prevod je zaistený klinovým remeňom. V rámci vylepšení pre rok 2021 získal stroj inovovaný kryt motora, ktorý dobre dopĺňa novú kapotáž.

Motor modelu SH350i je vybavený systémom nastaviteľnej kontroly trakcie Honda Selectable Torque Control (HSTC). Systém deteguje rozdiel medzi otáčkami predného a zadného kolesa, vypočítava prípadné prešmykovanie a na základe týchto údajov upraví pomocou vstrekovania krútiaci moment motora tak, aby sa obnovila trakcia zadného kolesa. Systém HSTC je možné zapnúť alebo vypnúť spínačom na ľavej rukoväti. Zásah systému HSTC pri jazde je indikovaný blikajúcou ikonou „T“ na digitálnom displeji.

 

Motor je homologizovaný podľa emisnej normy EURO5, ktorá od 1. januára 2020 zaviedla výrazne prísnejšie požiadavky na emisie než dovtedy platná norma EURO4. Medzi tieto požiadavky patrí významné zníženie povolených emisií oxidu uhoľnatého, viac než 40 % zníženie celkových emisií uhľovodíkov, dôslednejšia detekcia nesprávneho zapaľovania a zavedenie limitu na emisie pevných častíc.

Spotreba paliva je iba 3,3 l/100 km (v režime WMTC); 9,1-litrová palivová nádrž tak umožňuje dojazd vyše 270 km.

3.2 Vzhľad a výbava

  • Ďalší vývoj štýlu radu SH pri zachovaní charakteristickej rovnej podlahy
  • Zásuvka USB-C pod sedadlom
  • Nový LCD prístrojový panel
  • Núdzové brzdové svetlá upozornia ostatných účastníkov cestnej premávky na prudké brzdenie

SH350i je skúter, ktorý je na ceste vždy dobre rozpoznateľný vďaka svojim prémiovým SH tvarom kombinovaným s novým dizajnom vychádzajúcim z proporcií jeho menšieho súrodenca a bestsellera SH125i. Jeho charakteristickými rysmi sú „svalnaté proporcie“ a „povrchové napätie“. Stroj sa odlišuje najmä svojou novou „tvárou“: LED svetlomet je po novom tvorený centrálnym hlavným prvkom, ktorý oddeľuje dva stretávacie svetlomety, zatiaľ čo pozičné svetlá sa nachádzajú nad krytom riadidiel a vytvárajú štíhly a moderný vizuálny podpis. V zadnej časti medzi novými hliníkovými držadlami pre spolujazdca je integrované nové LED zadné svetlo s ukazovateľmi smeru.

Funkcia je však v prípade každého SH rovnako dôležitá ako vzhľad. Jazdná pozícia poskytne pohodlie jazdcom rôznych veľkostí a zaisťuje uvoľnené, vzpriamené držanie tela s dobrým výhľadom všetkými smermi. Celková dĺžka skútra je 2 160 mm, šírka je 742 mm a výška je 1 161 mm. Minimálna svetlá výška dosahuje 131 mm.

Pod sedadlom je priestor na uloženie integrálnej prilby, sedadlo sa nachádza vo výške príjemných 805 mm (iba o 5 mm viac než na SH125/150). K dispozícii je po novom taktiež zásuvka USB-C, ktorá umožňuje pohodlné nabíjanie mobilných zariadení. Štandardná plochá podlaha na skútroch radu SH (jej šírka dosahuje 435 mm) umožňuje prepravu predmetov a uľahčuje jazdcovi nastupovanie aj vystupovanie. Praktickým doplnkom je taktiež sklopný háčik na prednom paneli.

Nový LCD prístrojový panel obsahuje všetky kontrolky – vrátane indikácie zásahov HSTC a ABS – elegantne usporiadané okolo stredového digitálneho rýchlomera a otáčkomera. Všetko ovládanie prístrojového panela sa deje prostredníctvom tlačidiel A/B na ľavej rukoväti.

Predné a zadné ukazovatele smeru na modeli SH350i sú po novom vybavené funkciou núdzových brzdových svetiel s automatickou deaktiváciou. Ak ABS rozpozná prebiehajúce brzdenie, núdzové ukazovatele smeru svojím blikaním upozornia ostatných účastníkov cestnej premávky.

Praktickým prvkom, ktorý uľahčuje rušný život v pohybe, je inteligentný kľúč Smart Key, ktorý okrem zapaľovania a schránky v kapotáži ovláda taktiež voliteľný 35-litrový vrchný kufor. S inteligentným kľúčom vo vrecku jazdca sa kufor automaticky odomkne a po tom, čo jazdec od stroja odíde, sa opäť zamkne. Je možné ho zamknúť taktiež priamo kľúčom.

3.3 Podvozok

  • Oceľový rám bol vylepšený s ohľadom na úsporu hmotnosti
  • 35 mm teleskopická vidlica a dva zadné tlmiče
  • Stabilita vďaka 16-palcovým kolesám

Osvedčený podvozok modelu SH350i má za úlohu zaistiť dynamiku a vyváženosť vo všetkých situáciách. V prípade nového modelu došlo k úprave priemerov a hrúbky stien rúrok. Materiály jednotlivých súčastí rámu prispeli k lepšej stabilite a komfortu pri vyšších rýchlostiach a zároveň prispeli k tomu, že rám je o 1 kg ľahší.

Skvelé pohlcovanie nerovností 35 mm teleskopickou vidlicou, dvoma zadnými tlmičmi, kyvným ramenom z liateho hliníka a olejovou vzperou pod motorom, ktorá napomáha lepšej ovládateľnosti a prispieva k pohlcovaniu rázov.

Sklon prednej vidlice a závlek sú 27°5’/99 mm, rázvor kolies dosahuje 1 452 mm a riadidlami je možné zo stredovej polohy otáčať v uhle 45°. Pohotovostná hmotnosť dosahuje 174 kg.

Pneumatiky majú rozmer 110/70-16 vpredu a 130/70-16 vzadu; dvojkanálový systém ABS je spojený s jedným 256 mm kotúčom vpredu a s jedným 256 mm kotúčom vzadu.

  1. Príslušenstvo

Pre model SH350i bude k dispozícii široká ponuka originálneho príslušenstva Honda. Patria sem:

35-litrový inteligentný vrchný kufor a zadný nosič

Plexi štít s chráničmi rúk

Vyhrievané rukoväti

Krycia plachta

  1. Technické parametre
MOTOR
Typ Štvortaktný kvapalinou chladený jednovalec, ventilový rozvod SOHC
Zdvihový objem (cm³) 330 cm3
Počet ventilov na valec 4
Vŕtanie ´ zdvih (mm): 77 × 70,7mm
Kompresný pomer 10,5:1
Maximálny výkon 21,6 kW pri 7 500 ot./min.
Max. krútiaci moment 32 Nm pri 5 250 ot./min.
Olejová náplň 1,85 l
PALIVOVÝ SYSTÉM
Karburácia Elektronické vstrekovanie paliva PGM-FI
Objem palivovej nádrže 9,1 l
Emisie CO2 (WMTC) 77,8 g/km
Spotreba paliva 3,3 l/100 km
ELEKTRICKÁ SÚSTAVA
Štartér Elektrický
Kapacita batérie 12 V/11,6 Ah
HNACIE ÚSTROJENSTVO
Typ spojky Automatická, odstredivá
Typ prevodovky V-Matic
Stály prevod Klinový remeň
RÁM
Typ Rám z oceľových rúrok
PODVOZOK
Rozmery (D × Š × V) 2 160 × 742 × 1 161 mm
Rázvor kolies 1 452 mm
Uhol prednej vidlice 27,5°
Závlek 99 mm
Výška sedadla 805 mm
Svetlá výška 157,8 mm
Pohotovostná hmotnosť 174 kg
Polomer otáčania 2,2 m
ZAVESENIE KOLIES
Typ vpredu 35 mm teleskopická vidlica
Typ vzadu Kyvné rameno s duálnymi tlmičmi
KOLESÁ
Veľkosť ráfu – predné 16 × MT2.75, U-profil, 6 lúčov, z hliníkovej zliatiny
Veľkosť ráfu – zadné 16 × MT2.75, U-profil, 6 lúčov, z hliníkovej zliatiny
Pneumatika vpredu 110/70-16
Pneumatika vzadu 130/70-16
BRZDY
Systém ABS, Typ 2-kanálový
Vpredu Jeden 256 mm kotúč s dvojpiestovým strmeňom
Vzadu Jeden 256 mm kotúč s jednopiestovým strmeňom
PRÍSTROJE A ELEKTRONIKA
Prístrojový panel LCD displej obsahujúci rýchlomer, palivomer a ukazovateľ teploty, ukazovateľ ručičkového typu, hodiny, dve denné počítadlá kilometrov, ukazovateľ spotreby paliva, indikátor systému Honda SMART Key.
Svetlomet LED
Zadné svetlo LED

 

Všetky parametre sú predbežné a môžu sa bez predchádzajúceho upozornenia zmeniť.

*Upozornenie: Uvedené hodnoty sú výsledky namerané spoločnosťou Honda pri štandardných skúšobných podmienkach stanovených WMTC. Skúšky sa robia na rovnej vozovke so štandardnou verziou vozidla, s jedným jazdcom a bez dodatočnej voliteľnej výbavy. Skutočná spotreba paliva sa môže líšiť v závislosti od spôsobu jazdy, údržby vášho stroja, poveternostných podmienok, stavu vozovky, tlaku pneumatík, inštalovaného príslušenstva, nákladu, hmotnosti jazdca a spolujazdca a ďalších faktorov.

Honda X-ADV, modelový rok 2021

 

2021 HONDA X-ADV

Základné informácie o modeli: Prielomový model Honda X-ADV prešiel rozsiahlymi úpravami, v rámci ktorých získal viac výkonu, vyššiu hranicu maximálnych otáčok či revidované prevodové pomery. Medzi ďalšie vylepšenia patrí elektronické riadenie škrtiacej klapky, 4 prednastavené jazdné režimy či vylepšený a rozšírený systém nastaviteľnej kontroly trakcie. Hodnota spotreby paliva pritom zostala zachovaná. Prepracovaný rám je oblečený do úplne novej kapotáže a sedadlo má nový tvar, vďaka ktorému jazdec ľahšie dosiahne na zem. Praktická odkladacia schránka je väčšia a nachádza sa v nej aj USB nabíjačka; po novom pribudla taktiež schránka na rukavice. Dva predné LED svetlomety disponujú funkciou denného svietenia a 5-palcový TFT displej umožňuje pripojiť mobilný telefón vďaka novej technológii hlasového ovládania Honda Smartphone Voice Control System.

  1. Úvod

Vo svete motocyklov sa nestáva často, aby niekto prišiel s neobvyklou myšlienkou, ktorá položí základ úplne novému typu stroja. Značka Honda je však priekopníkom v oblasti inovácií a v roku 2016 preto predstavila úplne novú, nečakanú koncepciu – X-ADV.

Ako vôbec taký stroj vznikol? Najprv boli zvážené všetky atribúty bežného enduro motocykla – robustný dobrodružný vzhľad, vzpriamená pozícia poskytujúca vynikajúci výhľad či špičková variabilita a úžitková hodnota pre prácu aj pre zábavu. Potom bol zohľadnený typický používateľ, ktorý na motocykli dochádza do zamestnania. Bez ohľadu na to, či používa skúter, alebo motocykel, musí v oboch prípadoch ísť o ľahko ovládateľný, obratný a pohodlný stroj s nízkou spotrebou a s praktickým odkladacím priestorom. Progresívni inžinieri zo spoločnosti Honda preto obe tieto požiadavky skombinovali a vzniklo z toho niečo neobvyklé.

Stroj, ktorý takto vznikol, sa vyznačoval robustným a štýlovým SUV imidžom, ale pritom je ako doma aj v mestskej džungli. A okrem širokej škály prémiových funkcií, ktoré uľahčujú život vo veľkomeste, ponúkol atraktívny vzhľad, výkonný motor aj podvozok, ktoré každej jazde dodávajú prísľub dobrodružstva.

S modelom X-ADV sa podarilo zachytiť esenciu slobody na dvoch kolesách v atraktívnych nových tvaroch a prilákať pozornosť armády jazdcov z celej Európy hľadajúcich niečo nové. Vďaka tomu sa tento stroj stal skutočným predajným úspechom. A na dôkaz svojich terénnych schopností sa ľahko modifikovaná verzia tohto stroja v rukách talianskeho jazdca Renata Zocchiho zúčastnila náročnej 7 000-kilometrovej Gibraltar Rally 2019, kde tento stroj dosiahol celkové víťazstvo v triede 2.

A X-ADV neusína na vavrínoch. Do roku 2021 tento stroj Honda vstupuje s výkonnejším motorom, nižšou hmotnosťou ešte výraznejším štýlom a vyššou praktickosťou. Vďaka tomu sa X-ADV stáva ešte atraktívnejší a  žiaduci.

  1. Informácie o modeli

Hlavnými zmenami na motore X-ADV, ktorý po novom spĺňa emisnú normu EURO5, sú o 3 kW vyšší maximálny výkon a posunutie červeného poľa otáčkomera o dodatočných 600 ot./min. Tieto vylepšenia sa podarilo dosiahnuť vďaka úpravám časovania ventilov a efektivity nasávania a výfuku. Kratšie prevodové pomery pre prvý, druhý a tretí rýchlostný stupeň zaisťujú lepšiu akceleráciu, zatiaľ čo dlhší štvrtý, piaty a šiesty rýchlostný stupeň umožňujú uvoľnenejšiu jazdu vyššou rýchlosťou a prispievajú k nižšej spotrebe paliva.

Elektronicky riadená škrtiaca klapka (Throttle By Wire – TBW) so sebou prináša možnosť upraviť charakteristiku motora prostredníctvom 4 prednastavených jazdných režimov: RAIN, STANDARD, GRAVEL a SPORT. K dispozícii je taktiež nastaviteľný režim USER. Táto technológia taktiež umožňuje ešte hladšiu funkciu systému nastaviteľnej kontroly trakcie (HSTC), ktorý má po novom 3 úrovne zásahov. Dvojspojková prevodovka DCT disponuje mapami pre automatické radenie, ktoré sú previazané s jednotlivými jazdnými režimami.

Vďaka novému rámu a drobným úpravám sa podarilo ušetriť 1 kg hmotnosti. Kapotáž nového X-ADV sa vyznačuje ostrejšími a agresívnejšími rysmi, zatiaľ čo dva LED svetlomety sú – podobne ako na CRF1100 Africa Twin – vybavené na denné svietenie (DRL).

Nanovo tvarované bočné okraje sedadla umožňujú jazdcovi lepšie dosiahnuť na zem. Objem schránky pod sedadlom vďaka úpravám narástol a schránka po novom obsahuje aj nabíjaciu USB zásuvku; premiestnením parkovacej brzdy na pravú rukoväť sa zvýšila praktickosť tohto prvku a uvoľnil sa priestor pre praktickú novú schránku na rukavice. Nový TFT prístrojový panel je vybavený technológiou hlasového ovládania Honda Smartphone Voice Control System.

Model X-ADV pre rok 2021 bude k dispozícii v nasledovných farebných vyhotoveniach:

červená Grand Prix Red *NOVINKA*

čierna Graphite Black

matná strieborná metalíza Matt Beta Silver Metallic

perleťová sivá Pearl Mud Gray

  1. Hlavné vlastnosti

3.1 Motor

  • Elektronicky riadená škrtiaca klapka a nárast maximálneho výkonu o 3 kW (na 43,1 kW); krútiaci moment 69 Nm
  • Posun červeného poľa otáčkomera o 600 ot./min.
  • Prevodový pomer 1. – 3. rýchlostného stupňa je kratší kvôli športovejšej akcelerácii; 4. – 6. prevodový stupeň sú dlhšie kvôli nižšej spotrebe paliva
  • Spotreba 3,6 l/100 km, stroj spĺňa emisnú normu EURO5
  • Verzia s výkonom 35 kW pre kategóriu A2

Vďaka svojej konštrukcii ponúka kvapalinou chladený 8-ventilový radový dvojvalcový motor SOHC v modeli X-ADV vysokú dynamiku v nízkych a stredných otáčkach. Architektúra motora s relatívne veľkým zdvihom a špeciálny tvar spaľovacej komory spoločne s kľukovým hriadeľom s vysokou zotrvačnosťou vytvárajú vysoké hodnoty krútiaceho momentu už od nízkych otáčok. Sklon motora smerom vpred znižuje ťažisko stroja a napomáha jeho optimálnej stabilite; vďaka vylepšeniam pre rok 2021 je agregát o 1,4 kg ľahší.

Vďaka starostlivo vyváženej 5 % zmene času otvorenia ventilov (ktorý je navyše pre každý z valcov nastavený inak) a v použití elektronicky riadenej škrtiacej klapky (Throttle By Wire – TBW) spoločne s vylepšením výfukového potrubia dodávajú motoru vyšší výkon a umožnili posunúť červené pole otáčok až na hranicu 7 000 ot./min. Okrem vyššieho výkonu motor disponuje taktiež vyšším krútiacim momentom až ďaleko za hranicu 5 000 ot./min.

Hodnota maximálneho výkonu vzrástla o 3 kW na celkových 43,1 kW pri 6 750 ot./min., zatiaľ čo maximálny krútiaci moment je 69 Nm pri 4 750 ot./min. Okrem navýšenia výkonu došlo na motore ku skráteniu prevodových pomerov na prvom, druhom a treťom rýchlostnom stupni, čím sa zlepšilo zrýchlenie pri rozjazde z miesta aj dynamická akcelerácia na každý z týchto rýchlostných stupňov. Z rýchlosti 30 km/h zvládne X-ADV zrýchlenie na 20 m za 1,7 s, na 50 m za 3,2 s a pri rýchlosti 60 km/h pracuje silný motor iba na 2 500 ot./min. Štvrtý, piaty a šiesty prevodový stupeň sú teraz o niečo dlhšie, čo prispieva k nižšej spotrebe paliva a k lepšiemu využitiu dostupného výkonu.

Pre držiteľov vodičského oprávnenia kategórie A2 je dostupná verzia s výkonom 35 kW, ktorú môže díler Honda vo vhodnej chvíli ľahko premeniť na verziu s plným výkonom. Takisto môže díler Honda obmedziť výkon silnejšej verzie na 35 kW úpravou softvéru riadiacej jednotky ECU.

Dva zotrvačníky vyvažujú vibrácie motora pri vyšších otáčkach bez toho, aby tým bolo dotknuté charakteristické „dunenie“ spôsobené nepravidelným zapaľovaním motora a kľukovým hriadeľom s fázovaním 270°. Vŕtanie a zdvih sú 77 mm × 80 mm. Kedykoľvek je to možné, zastávajú jednotlivé komponenty viac rolí: vačkový hriadeľ poháňa vodné čerpadlo, zatiaľ čo jeden z vyvažovacích hriadeľov poháňa olejové čerpadlo.

Vďaka tejto minimalizácii počtu dielov zostáva motor ľahký, úsporný a spoľahlivý.

Motor Hondy X-ADV je veľmi striedmy – spotreba nameraná v režime WMTC je iba 3,6 l/100 km, čo predstavuje až 366 km dojazd na 13,2-litrovú nádrž. Motor taktiež po novom spĺňa emisnú normu EURO5, ktorá oproti doterajšej norme EURO4 od 1. januára 2020 zaviedla výrazne prísnejšie požiadavky na obsah škodlivín vo výfukových plynoch. Medzi tieto požiadavky patrí významné zníženie povolených emisií oxidu uhoľnatého, viac než 40 % zníženie celkových emisií uhľovodíkov, dôslednejšia detekcia nesprávneho zapaľovania a zavedenie limitu na emisie pevných častíc.

3.2 Motor a elektronika

  • Elektronicky riadená škrtiaca klapka disponuje 4 štandardnými jazdnými režimami a ponúka taktiež používateľský režim, ktorý si môže jazdec nastaviť podľa svojich požiadaviek
  • Systém nastaviteľnej kontroly trakcie Honda sa vyznačuje jemnejšími zásahmi a ponúka 3 úrovne nastavenia

Vzhľadom na to, že výkon a charakter motora po novom riadi elektronicky riadená škrtiaca klapka, môže si jazdec vybrať zo 4 režimov pokrývajúcich všetky jazdné podmienky. Výber režimov sa uskutočňuje tlačidlami na ľavej rukoväti.

Režim STANDARD sa vyznačuje vyváženým výkonom motora, brzdením motorom, aj zásahmi systému HSTC. Systém ABS zasahuje najčastejšie.

Režim SPORT ponúka agresívnejší prísun výkonu motora aj brzdenia motorom, systém HSTC v tomto režime zasahuje iba minimálne, zatiaľ čo ABS zasahuje častejšie.

Režim RAIN sa vyznačuje nízkym výkonom motora a brzdením motorom, systémy HSTC a ABS zasahujú častejšie.

Režim GRAVEL využíva vysoký výkon motora aj brzdenie motorom, zatiaľ čo systémy HSTC a ABS zasahujú len málo.

USER ponúka možnosť individuálne nastaviť nízku/strednú/vysokú úroveň výkonu motora / brzdenia motorom a nízku/strednú/vysokú úroveň alebo úplné vypnutie HSTC.

Systém nastaviteľnej kontroly trakcie (Honda Selectable Torque Control – HSTC) po novom ponúka oveľa mäkšiu a jemnejšiu kontrolu, lebo pomocou elektronicky riadenej škrtiacej klapky TBW môže lepšie regulovať prísun sily na zadné koleso. Oproti 2 úrovniam v prípade doterajšieho systému sú po novom k dispozícii úrovne 3:

Úroveň 1 znamená minimálne zásahy a umožňuje určité prešmykovanie zadného kolesa (napríklad na štrkových alebo nespevnených cestách). Úroveň zásahov bola v tomto prípade oproti predchádzajúcej verzii znížená.

Úroveň 2 je implicitné nastavenie a ponúka istú trakciu na bežné každodenné použitie.

Úroveň 3 ponúka maximálnu kontrolu pri jazde na klzkých vozovkách.

Systém HSTC je taktiež možné úplne vypnúť

3.3 Dvojspojková prevodovka (DCT)

  • Rôzne mapy radenia pre jednotlivé jazdné režimy
  • Používateľský režim USER umožňuje voľbu 4 nastavení od hladkej až po agresívnu jazdu

Technológia prevodoviek DCT značky Honda vstupuje do jedenásteho roku svojej sériovej výroby. V Európe sa už predalo vyše 140 000 motocyklov vybavených prevodovkou DCT. Táto prevodovka sa vyznačuje plynulým a spoľahlivým radením nahor aj nadol, na ktoré si jazdec veľmi rýchlo zvykne. Využíva dve spojky: jednu na rozjazd a pre 1., 3. a 5. rýchlostný stupeň a druhú pre 2., 4. a 6. rýchlostný stupeň. Hlavný hriadeľ jednej spojky sa nachádza vnútri druhého, čo umožnilo dosiahnuť veľmi kompaktné rozmery.

Každá spojka je nezávisle riadená vlastným elektrohydraulickým okruhom. Pri radení systém predvolí požadovaný rýchlostný stupeň pomocou spojky, ktorá sa v danom okamihu nepoužíva. Prvá spojka sa následne elektronicky odpojí a v rovnakom okamihu sa pripojí spojka druhá.

Výsledkom je konzistentné, rýchle a plynulé radenie. Tým, že dve spojky preraďujú z jedného rýchlostného stupňa na ďalší s minimálnym prerušením prenosu hnacej sily na zadné koleso, navyše prakticky odpadajú všetky rázy a pozdĺžne sklony stroja, takže radenie je nielen priame, ale aj hladké. Prevodovka DCT so sebou prináša aj ďalšie výhody, medzi ktoré patrí odolnosť (lebo jednotlivé ozubené kolesá sa nemôžu poškodiť nesprávnym zaradením), nemožnosť preťažiť motor, jednoduchá jazda v mestách či nižšia únava jazdca.

Systém DCT ponúka dva rôzne spôsoby ovládania – automatický režim s naprogramovanými mapami radenia, ktoré priebežne sledujú rýchlosť jazdy, zvolený rýchlostný stupeň a otáčky motora, a na základe toho rozhodujú o momente preradenia, a ďalej manuálny režim, v ktorom môže jazdec sám radiť tlačidlami na ľavej rukoväti.

Vďaka využitiu elektronicky riadenej škrtiacej klapky má jazdec k dispozícii 5 máp pre automatické radenie. Úroveň 1 je najuvoľnenejšia, keď k radeniu nahor aj nadol dochádza pri relatívne nízkych otáčkach; táto mapa sa využíva v jazdnom režime RAIN. Na druhej strane, úroveň 4 radí nahor pri vyšších otáčkach a taktiež k podraďovaniu dochádza skôr, čím je umocnený efekt brzdenia motorom; táto mapa sa využíva v režime SPORT. Úroveň 2 je prepojená s jazdným režimom STANDARD, zatiaľ čo úroveň 3 sa nachádza medzi režimami STANDARD a SPORT.

V jazdnom režime GRAVEL využíva X-ADV relatívne športovú mapu radenia „G“; tento režim sa okrem ďalších parametrov vyznačuje nižšou úrovňou „prešmykovania“ spojok pri prechode s plne otvorenej alebo zavretej škrtiacej klapky. Jazdec tak získava priamejšiu kontrolu nad trakciou zadného kolesa a môže sa v teréne pohybovať riadeným šmykom. Zatiaľ čo táto funkcia sa v minulosti aktivovala samostatným tlačidlom G, je teraz integrovaná do novej mapy radenia „G“ v rámci prevodovky DCT.

V používateľskom režime USER si môže jazdec zvoliť ktorúkoľvek z máp radenia prevodovky DCT v kombinácii s ostatnými parametrami – výkonom motora, brzdením motorom a úrovňou nastavenia systémov ABS a HSTC.

3.4 Vzhľad a výbava

  • Ostrejší, štíhlejší a agresívnejší vzhľad
  • Systém hlasového ovládania Honda Smartphone Voice Control System umožňuje prepojenie si smartfónom prostredníctvom nového 5-palcového TFT displeja
  • Nové zdvojené LED svetlomety so svetlami na denné svietenie
  • Nový štít zlepšuje ochranu pred vetrom a poveternostnými vplyvmi
  • Väčšia 22-litrová odkladacia schránka, nová schránka na rukavice a USB nabíjačka.

Unikátny styling modelu X-ADV, za ktorého originálnym pojatím stojí taliansky výskumný a vývojový tím značky Honda, bol pre rok 2021 ešte viac priostrený a zoštíhlený. Silueta stroja zostáva vzpriamená, každý panel kapotáže bol však prepracovaný s dôrazom na ostrejšie a výraznejšie proporcie. Porovnanie nového a končiaceho modelu jasne ukazuje, o koľko výraznejší je nový styling. Agresívnejší, ostrejší a atraktívnejší. Inými slovami – viac X-ADV.

Prepracované zdvojené LED svetlomety sú vybavené svetlami na denné svietenie (DRL), ktoré sa automaticky prispôsobujú intenzite okolitého svetla a vďaka svojmu jasu a vysokej viditeľnosti prispievajú k vyššej bezpečnosti pri jazde. Všetky svetlá sú vybavené LED diódami.

Z hľadiska ergonómie má jazdec vďaka sedadlu vo výške 820 mm a širokým riadidlám vo výške 910 mm zaistený vynikajúci výhľad. Sedadlo má nový tvar so štíhlejšími bokmi, vďaka čomu jazdec ľahšie dosiahne na zem. Nový plexi štít u na X-ADV je možné pre dochádzanie do zamestnania aj pre dlhé cesty nastaviť bez použitia nástrojov do jednej z 5 polôh, v ktorých ponúka slabšie alebo silnejšie prúdenie vzduchu. Celkový výškový rozdiel je 139 mm a uhol sklonu medzi koncovými polohami dosahuje 11°.

Súčasťou rozhrania na modeli X-ADV, ktoré je dostupné prostredníctvom 5-palcového TFT displeja, je aj nový systém hlasového ovládania Honda Smartphone Voice Control, ktorý jazdcovi ponúka možnosť prepojenia s jeho telefónom a umožňuje hlasové ovládanie telefónnych hovorov, e-mailov, prehrávania hudby a navigácie. Na využitie tejto funkcie je potrebný komunikátor v prilbe. Telefón sa k prístrojovému panelu pripojí prostredníctvom technológie Bluetooth. Ovládanie systému je možné taktiež prostredníctvom tlačidiel na ľavej rukoväti.

Robustné plastové chrániče rúk chránia jazdca pred vetrom aj dažďom a pri jazde v teréne napomáhajú k lepšej ochrane rúk aj páčok pred odlietajúcimi kameňmi. Spodok stroja je chránený brokovaným, 2,5 mm hrubým hliníkovým ochranným krytom.

Objem schránky pod sedadlom vzrástol o 1 l na 22 litrov, takže schránka bez problémov pojme integrálnu prilbu. Schránka je navyše osvetlená integrovaným LED svetlom, ktorého povrchová textúra zaisťuje rovnomerné osvetlenie bez oslňovania. Nabíjacia USB zásuvka nahradzuje doterajšiu 12-voltovú autozásuvku a nachádza sa v zadnej časti schránky. Parkovacia brzda bola premiestnená z pravej kapotáže nižšie na pravú rukoväť, čím sa uvoľnil priestor pre užitočnú a ľahko prístupnú schránku na rukavice. Súčasťou štandardnej výbavy je stredový stojan so senzorom náklonu, ktorý umožňuje X-ADV zaparkovať na svahu bez toho, aby hrozilo jeho prevrátenie.

Pre ešte viac pohodlia využíva model X-ADV inteligentný kľúč, ktorý má jazdec po celý čas vo vrecku a kvôli ovládaniu zapaľovania, viečka palivovej nádrže a sedadla ho nemusí vyberať. Ak má jazdec inteligentný kľúč pri sebe, je možné jedným stlačením hlavného tlačidla na stroji odomknúť riadenie a zapnúť zapaľovanie, zatiaľ čo pomocou dvoch kolískových spínačov sa ovláda viečko palivovej nádrže a zámka sedadla. Praktická je taktiež funkcia „odpovede“, ktorá umožňuje jednoducho nájsť stroj na väčšiu diaľku pomocou zablikania smerových svetiel, a pomocou tlačidiel sa taktiež zamyká a odomyká voliteľný „inteligentný“ horný kufor. Spojkový mechanizmus v hlavnom spínači zabraňuje násilnému odomknutiu riadidiel.

Predné a zadné ukazovatele smeru na modeli X-ADV sú vybavené funkciou núdzových brzdových svetiel. Ak pri rýchlosti nad 53 km/h jazdec aktivuje ktorúkoľvek brzdu a záporné zrýchlenie presiahne hodnotu 6,0 m/s2, začnú výstražné svetlá blikať, aby na prudké brzdenie upozornili ostatných účastníkov cestnej premávky. V prípade, že je aktivovaný systém ABS, sa hranica pre aktiváciu tejto funkcie pri rovnakej rýchlosti znižuje na záporné zrýchlenie najmenej 2,5 m/s2.

Ukazovatele smeru sú vybavené funkciou automatického vypnutia. Namiesto použitia jednoduchého časovača systém porovnáva rozdiel v otáčkach predného a zadného kolesa a na základe toho vypočítava, či je možné ukazovatele smeru s ohľadom na situáciu vypnúť.

3.5 Podvozok

  • Nový rám z oceľových lichobežníkových rúrok šetrí hmotnosť a ponúka maximum priestoru
  • 41 mm kazetová inverzná vidlica a kyvné rameno so systémom Pro-Link 
  • Radiálne štvorpiestové predné brzdové strmene, 296 mm kotúče a ABS
  • Pneumatiky 120/70 R17 vpredu a 160/60 R15 vzadu

Pri neviditeľnom – avšak významnom – vylepšení podvozka modelu X-ADV začali konštruktéri spoločnosti Honda na ráme z lichobežníkových rúrok. Vďaka starostlivému prepracovaniu (s využitím premenlivej hrúbky a hmotnosti rúrok) sa nielen podarilo ušetriť 1 kg oproti predchádzajúcemu rámu, ale zároveň sa podarilo získať cenný priestor pre odkladaciu schránku.

Sklon vidlice a závlek sú 27°/104 mm, rázvor kolies je 1 590 mm. Uhol riadenia dosahujúci 39° (a polomer otáčania 2,8 m) uľahčujú manévrovanie s X-ADV v hustej premávke. Dlhý zdvih odpruženia – 153,5 mm vpredu a 150 mm vzadu – je zladený so svetlou výškou 165 mm. Pohotovostná hmotnosť je o 3 kg nižšia a dosahuje 236 kg.

Pre jazdu v ťažšom teréne je možné na 41 mm patrónovej inverznej vidlici nastaviť predpätie pružín a tlmenie v odskoku. Zadný tlmič s nastavením predpätia je prostredníctvom prepákovania Pro-Link spojený s hliníkovým kyvným ramenom tvoreným obrábaným prvkom s dutým prierezom a ramenami s prierezom v tvare U.

17-palcové predné koleso a 15-palcové zadné koleso majú antikorový oceľový výplet a zlepšujú schopnosti X-ADV pri jazde v ťažšom teréne. Ku kvalite jazdy prispievajú kolíkové pneumatiky, zatiaľ čo ventily v tvare L uľahčujú kontrolu tlaku v pneumatikách. Rozmer pneumatík je 120/70 R17 vpredu a 160/60 R15 vzadu.

Dva radiálne štvorpiestové brzdové strmene spolupracujú s 296 mm kotúčmi a sú vybavené systémom ABS.

  1. Príslušenstvo

Kompletná ponuka originálneho príslušenstva Honda vyvinutého pre nový model X-ADV zahŕňa:

Zadný nosič

„Inteligentný“ horný kufor

38-litrový / 50-litrový vrchný kufor s hliníkovou/farebne zladenou vložkou

Nosiče bočných kufrov

Bočné kufre – pravý 26 l, ľavý 33 l s hliníkovou/farebne zladenou vložkou

Tašku na stredovú konzolu

Nástavce chráničov riadidiel

Bočné ochranné lišty

Hmlové svetlomety

Vyhrievané rukoväti

  1. Technické parametre
MOTOR  
Typ Kvapalinou chladený, 4-taktný, 8-ventilový, radový 2-valec SOHC spĺňa EURO5
Zdvihový objem 745 cm3
Vŕtanie a zdvih 77 mm × 80 mm
Kompresný pomer 10,7: 1
Maximálny výkon 43,1 kW pri 6 750 ot./min.
Max. krútiaci moment 69 Nm pri 4 750 ot./min.
Olejová náplň 4,0 l
PALIVOVÝ SYSTÉM  
Karburácia Elektronické vstrekovanie paliva PGM-FI
Objem palivovej nádrže 13,2 litra
Spotreba paliva 3,6 l / 100 km
ELEKTRICKÁ SÚSTAVA  
Štartér Elektrický
Kapacita batérie 12 V/11 Ah
HNACIE ÚSTROJENSTVO  
Typ spojky Mokrá lamelová, hydraulická 2-spojková
Typ prevodovky 6-stupňová dvojspojková prevodovka
Stály prevod Reťaz
RÁM  
Typ Kosoštvorcový; oceľové rúrky
PODVOZOK  
Rozmery (D × Š × V) 2 215 mm × 940 mm × 1 370 mm
Rázvor kolies 1 590 mm
Uhol prednej vidlice 27°
Závlek 104 mm
Výška sedadla 820 mm
Svetlá výška 165 mm
Pohotovostná hmotnosť 236 kg
ZAVESENIE KOLIES  
Typ vpredu Inverzná 41 mm, zdvih 120 mm
Typ vzadu Tlmič Monoshock, kyvné rameno Pro-Link, zdvih 120 mm
KOLESÁ  
Typ vpredu Lúčové koleso
Typ vzadu Lúčové koleso
Veľkosť ráfu – predné 17M/C × MT3.50
Veľkosť ráfu – zadné 15M/C × MT4.50
Pneumatika vpredu 120/70-R17M/C
Pneumatika vzadu 160/60-R15M/C
BRZDY  
Systém ABS, Typ 2-kanálový
Typ vpredu 296 mm dvojité kotúče so 4-piestovými strmeňmi
Typ vzadu Jeden 240 mm kotúč s jednopiestovým strmeňom
PRÍSTROJE A ELEKTRONIKA  
Prístrojový panel 5-palcový farebný TFT panel
Zabezpečovací systém Systém s inteligentným kľúčom Smart Key
Svetlomet LED, svetlá na denné svietenie
Zadné svetlo LED

 

Všetky parametre sú predbežné a môžu sa bez predchádzajúceho upozornenia zmeniť.

# Upozornenie: Uvedené hodnoty sú výsledky namerané spoločnosťou Honda pri štandardných skúšobných podmienkach stanovených WMTC. Skúšky sa robia na rovnej vozovke so štandardnou verziou vozidla, s jedným jazdcom a bez dodatočnej voliteľnej výbavy. Skutočná spotreba paliva sa môže líšiť v závislosti od spôsobu jazdy, údržby vášho stroja, poveternostných podmienok, stavu vozovky, tlaku pneumatík, inštalovaného príslušenstva, nákladu, hmotnosti jazdca a spolujazdca a ďalších faktorov.

 

 

 

 

Mohlo by vás zaujímať:

outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip Novinky outdoor Umenie a kultúra

Stavať máje budú v trnavskom Kamennom mlyne aj v okolitých obciach

Akcie bohaté na spev a hudbu, pri príležitosti stavania májov, sa budú konať v utorok 30. apríla v Kamennom mlyne v Trnave, ako aj v neďalekých obciach Dolná Krupá, Suchá nad Parnou, Biely Kostol, Bohdanovce nad Trnavou a Ružindol.   O pripomenutie tradícií sa v Trnave postará univerzitný folklórny súbor Trnafčan, ktorý pripravuje druhý ročník podujatia […]

Čítať ďalej
Health Radíme Vám Tlačová správa Zdravie

Svetový deň hygieny rúk 2024: Prečo je zdieľanie znalostí o hygiene rúk stále také dôležité?

Ročne sa na celom svete podľa WHO vyskytne až 136 miliónov prípadov nozokomiálnych infekcií, teda infekcií spojených so zdravotnou starostlivosťou (HAI). Najjednoduchším preventívnym opatrením, ktoré pomáha zachraňovať životy pacientov na celom svete je správna hygiena rúk. Na jej význam poukazuje Svetový deň hygieny rúk, ktorý symbolicky pripadá na 5. mája. V európskom hospodárskom priestore sa ročne […]

Čítať ďalej