ONLINE MAGAZIN

7 najdrahších káv sveta – koľko stojí a prečo?

Prečo za šálku určité kávy zaplatíte 10 × viac, než za iné šálky kávy a čo ovplyvňuje cenu? Ponúkame vám rebríček 7 najdrahších káv, v ktorom sa môžete pozrieť, na koľko by vás šálka z jednotlivých druhov kávy vyšla.

Pre „vstup“ do nášho zoznamu sa musí cena za 250 gramov dostať aspoň na 11 Euro. Ceny sú prepočítané na euro a jednu šálku, čo znamená, že bola pripravená zo 7 gramov tejto kávy. Takmer každú je možné si objednať zo zahraničia, niektoré dokonca cez tuzemského dodávateľa.

 

  1. Yauco Selecto AA

Táto káva nesie meno mesta v Puerto Ricu, kde sa usídlili Korzičania v 19. storočí. Mesto Yauco bolo totiž geograficky najpodobnejšie ich domovine. Korzičania sa čoskoro začali zaujímať o pestovanie kávy, za čo si mesto  Yauco vyslúžilo prezývku El Pueblo del Café – Mesto kávy. Kávy Yauco Selecto AA sa ročne vyprodukuje obmedzené množstvo, čo samozrejme zvyšuje jej cenu. Je popisovaná ako vyvážená, s krémovou chuťou a čokoládovými tónmi. Táto káva je hojne ponúkaná pri jednaniach na najvyšších úrovniach a nezaobíde sa bez nej žiaden konferenčný stolík v krajine

  1. El Injerto

Poklad z Guatemaly, víťaz hlavnej ceny v súťaži Cup of Excellence z roku 2006 a držiteľ niekoľkých ďalších ocenení a certifikácií. El Injerto je kvalitná organická káva, ktorá okrem svojej kvality zaujala aj prístupom k životnému prostrediu pri jej pestovaní.

  1. Hacienda La Esmeralda

Významná priečka v hodnotení patrí panamskej legende. Kávové zrná sú pestované výhradne v tieni stromov guava a v sopečnej pôde vysočiny Boquete. Veľmi aromatická káva s ľahkým ovocným buketom.

  1. Hawaiian Kona Coffee

Táto káva sa pestuje iba v okrese Kona, a to na Big Islande na Havaji. Od 18. storočia patrí medzi najkvalitnejšie kávy sveta. Chuť je ovplyvňovaná špecifickými podmienkami jej pestovanie – slnko, prehánky takmer každý deň, mierny vietor a teplé noci. To všetko v kombinácii s výživnou pôdou vulkanického typu. Chuť kávy Hawaii Kona je popisovaná slabším buketom, strednou kyslosťou a príjemnou sladkou chuťou.

  1. Jamaica Blue Mountain

Územie okolo Modrých hôr sa, podobne ako u kávy Hawaiian Kona Coffee, vyznačuje úrodnou vulkanickú pôdou. Zrnká tejto kávy sú trochu väčšie a chuťovo káva dosahuje vysokú kvalitu. Má silnú arómu, bohatú chuť a plné telo so strednou kyslosťou. Vôňa čerstvých zŕn môže pripomínať vôňu vetou a chuť kávy kakaové bôby.

  1. St. helena Coffee

Káva z ostrova Sv. Helena v južnom Atlantiku má svoje korene až u Napoleona Bonaparte, ktorý sa o kultiváciu kávy na ostrove zasadil. Mierne podnebie ostrova a úrodná pôda dali vzniknúť výnimočnéj káve. Kávu spoznáte podľa jedinečnej kvetinovej vôni s tónmi citrusov.

  1. Kopi Luwak

Suverénny víťaz – filipínske národné bohatstvo. Káva, ktorá prešla tráviacim traktom kunovitej šelmičky menom Cibetka. Cibetková káva má chuť po slivkách, niektorí cítia karamel a orechy.

Cibetka

Viac informácií nájdete tu : https://bit.ly/3mVFJun
Zdroj: https://www.vybornakava.cz/
Fotografie: Depositphotos

Mohlo by vás zaujímať:

Nezaradené

Určená pre profesionálnych fotografov s kapacitou 1TB

Spoločnosť Kingston Digital oznámila zahájenie predaja pamäťovej karty Canvas React Plus V60 SD. Tento najnovší prírastok rozširuje rad pamäťových kariet Canvas React určených pre vášnivých fotografov, ktorí využívajú rozhranie UHS-II.

Čítať ďalej
Náš tip Nezaradené Osobnosti Lines

Spomienka na JFK

60. výročie úmrtia prezidenta Kennedyho V novembri odvysiela televízna stanica Viasat History sériu dokumentov pri príležitosti 60. výročia jedného z najšokujúcejších a dejiny určujúcich momentov 20. storočia, atentátu na prezidenta Johna F. Kennedyho. Počas dvoch nedieľ (19. a 26. novembra) predstaví Viasat History tri nové dokumenty, ktoré odhalia nové skutočnosti z osudného dňa 22. novembra, ktorý otriasol […]

Čítať ďalej
Cestovanie Film Náš tip Nezaradené Príroda Radíme Vám

Putovanie krajinou Dolného Rakúska zážitkovými vlakmi spoločnosti Niederösterreich Bahnen

Vitajte v Puchbergu pod horou Schneeberg Naša turisticko – novinárska skupina sa tentokrát rozhodla svoj turistický trip po spolkovej krajine Dolné Rakúsku, začať v malebnom mestečku Puchberg am Schneeberg. Puchberg am Schneeberg sa nachádza 80 km južne od Viedne v romantickom, údolí, na úpätí 2 076 m vysokého Schneebergu a je rajom pre milovníkov hôr a […]

Čítať ďalej