ONLINE MAGAZIN

Tipy a triky, ktoré využijete pri oživovaní dreveného nábytku

Starý drevený nábytok rozhodne nevyhadzujte!  Jeho čaro a umenie starých stolárov môžu ešte dlho zdobiť váš interiér či záhradu. Stačí mu len dať  nový kabátik, teda citlivo a s vkusom ho reštaurovať.

Pokiaľ ide o nábytok s hodnotou skôr citovou ako historickou, asi si na renováciu trúfnete sami, starožitnosti predsa len zverte odborníkom. Bolo by obrovskou chybou opravou celý historický kúsok, či drahý zhotovený nábytok na mieru znehodnotiť. Na bežné opravy dreveného nábytku, vám ponúkame zopar tipov a trikov.

Najprv odstrániť špinu a zvyšky starých farieb
Vyčistiť drevený nábytok nie je až tak zložité. Treba ho umyť a obrúsiť, prípadne vykúpať v lúhové kúpeli. Staré farby sa môžete zbaviť aj opaľovaním, teda nahrievaním a následným odstránením špachtľou.

Ako na červotoča
Ak zistíte, že nábytok je napadnutý červotočom, môžete použiť niektorý z voľnopredajných prípravkov, takto sa ho ale asi bezo zvyšku nezbavíte. Oveľa lepšie bude nájsť najbližší reštaurátorskú ožarovňu a odviesť napadnutý kúsok tam. Ožiarený nábytok ešte ošetríme Lignostopom alebo niečím podobným.

Drobné prasklinky
Drobné šrámy zahojí stolársky tmel či vosk, ak je povrch len ľahko poškodený, postačí zmes olivového oleja, červeného vína a octu. Ak je drevo viac zničené, pomôže kolofónia rozpustená v liehu. Niekedy je nutné aj dotvorenie drobných poškodených alebo chýbajúcich častí, či farebným zjednotením nového dielu so starým.

Povrchová úprava
Nakoniec opravený nábytok ešte ošetríme po celom povrchu. V prípade, že chceme ponechať nábytok prírodný, napustíme ho farebným vodným moridlom a potom voskom alebo tvrdým olejom. Na leštený nábytok použite šelakovom politúru, pre prilepenie dyhy je vhodný kostný glej. Samozrejme je možné nábytok natrieť akúkoľvek bežnou farbou na drevo. To už záleží na hodnote renovovaného kúsku a na spôsobe ďalšieho využitia.

Zdroj článku: https://bit.ly/3ilufxz

Viacej informácií nájdete tu: http://www.suprbydleni.cz/

Zdroj fotografií: depositphotos

Fotografie sú ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Architektúra Náš tip Radíme Vám

Brno láka na 5 ikonických víl modernej architektúry

Po vlaňajšom úspechu turistického balíčka 1 víkend a 4 ikonické vily, ktorý ponúkalo TIC BRNO v spolupráci so správcami všetkých objektov, sa tento rok môžu návštevníci Brna tešiť na prírastok: Za víkend totiž majú šancu spoznať hneď 5 víl – vrátane novo otvorenej Arnoldovej vily. „Vďaka výnimočnej spolupráci piatich brnianskych inštitúcií vznikol pred dvoma rokmi […]

Čítať ďalej
Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej