ONLINE MAGAZIN

Nikola Tesla: Geniálne objavy a vynálezy pána bleskov obdivujeme dodnes

Svojrázneho vedca Nikola Teslu preslávili vynálezy, vďaka ktorým mohli vzniknúť technické a spoločenské fenomény, ako je televízia, diaľkové ovládanie alebo mobilné telefóny. Bol to čudák, trápili ho psychické problémy a štítili sa ho ľudia. Napriek tomu, ho mnohí dodnes považujú za najväčšieho génia všetkých čias. Jeho životopis je pretkaný početnými záhadami.

Nikola Tesla sa narodil 10. júla 1856 v dedine Smiljan v dnešnom Chorvátsku, mal však srbské korene. Jeho otec bol pravoslávny kňaz, matka bola prakticky založená, vynikala v ručných prácach a zhotovila rad domácich zlepšovákov a vynálezov.

Mladý Nikola sa mal tiež stať kňazom, k čomu ale nakoniec zhodou okolností nedošlo a namiesto toho sa vydal študovať fyziku a matematiku na polytechniku ​​v Grazi. Neskôr krátko študoval aj na Karlovej univerzite v Prahe. Cez prvotné úspechy napokon štúdia opustil kvôli nezhodám s profesorom.

Farebná fotografia Nikoly Tesly (1856-1943) vo veku 40 rokov.

Nikola Tesla: Životopis „pána bleskov“

Životopis presláveného fyzika, elektrotechnika a vynálezca Nikolu Teslu môže slúžiť ako názorný príklad toho, že genialita sa automaticky nespája s bohatstvom a životným šťastím.

Tesla nedokázal svoje, hoci prelomové vynálezy, dobre speňažiť, zadlžoval sa a občas tiež dôveroval nesprávnym ľuďom, medzi ktorých patril aj Thomas Alva Edison, zástanca jednosmerného prúdu, ktorý neskôr zasvätil veľkú časť života zosmiešňovaniu a diskreditácii Teslových myšlienok a objavov.

Vojna prúdov urobila z Tesly a Edisona neľútostné nepriateľov

Edison si pôvodne Teslu najal, aby zefektívnil jeho nevýkonné motory, za čo sľuboval tučnú odmenu. Keď Tesla svoju úlohu dokončil, Edison odmietol svoju časť dohody splniť. Výsledkom bola Teslova okamžitá výpoveď a prechod na stranu Edisonovho obchodného konkurenta George Westinghousa, ktorý sa rozhodol podporovať Teslov koncept striedavého prúdu.

Stret dvoch koncepcií reprezentovaný konkurenčným bojom týchto dvoch magnátov, vošiel do dejín ako „vojna prúdov“, z ktorej vyšiel víťazne prúd striedavý. Nie tak už Tesla, ktorý Westinghousov svoje patenty lacno predal, a z jeho vynálezov tak opäť profitovali iní.

Všetky vynálezy Nikolu Teslu asi nepoznáte. Má ich na konte cez 300

Tesla bol priekopníkom bezdrôtové techniky, v mnohých ohľadoch v tejto oblasti prekonal aj Guglielmo Marconiho. Prvé pokusy s bezdrôtovým prenosom signálov uskutočnil už v roku 1891, dva roky pred Marconim, ktorý za vynález bezdrôtového prenosu získal Nobelovu cenu.

Až oveľa neskôr, v roku 1943, bol patent na túto technológiu priznaný Teslovi, bolo to však tri mesiace po jeho smrti.

Zdroj foto: www.teslauniverse.com

Kto sa hrá s bleskami, občas dostane ranu

Ďalším veľkým objavom bol tzv. Teslov transformátor, ktorý patrí dodnes k pilierom vysokofrekvenčnej techniky. Používa sa napríklad v televízoroch alebo rozhlasových prijímačoch. V roku 1899 si Tesla vybudoval experimentálne laboratórium v ​​mestečku Colorado Springs, kde pokračoval s výskumami zameranými predovšetkým na bezdrôtový prenos elektrickej energie.

Bol fascinovaný bleskami, ktoré sa snažil vytvoriť umelo. Raz bol vraj aj bleskom zasiahnutý, mnohokrát potom pri pokusoch schytal ranu elektrickým prúdom.

Zaujímavosti a záhady okolo Nikolu Teslu

Okolo Teslových objavov je záhadné takmer všetko. Už len spôsob, ktorým údajne prichádzal ku svojim vynálezom je až mysteriózny.

Tesla už od detstva prežíval zvláštne psychické stavy, ktoré mnohí označujú ako duševnú chorobu. Pred očami vídal záblesky svetla, v ktorých sa mu zjavovali rôzne vízie vrátane technických nákresov jeho ďalších vynálezov. Na základe takéhoto vnuknutia vraj zostrojil napríklad svoj asynchrónny elektromotor, ktorý patrí k jeho najväčším objavom.

Tesla sa tiež veľa vyjadroval k budúcnosti a ako môžeme posúdiť až dnes, bol mimoriadne schopným vizionárom. Vcelku presvedčivo totiž opísal dnešné mobilné telefóny i bezdrôtové dátové prenosy, spôsob ich použitia,  aj to, akú spoločenskú revolúciu so sebou prinesú.

Predpovedal tiež nástup umelej inteligencie, ktorá zmení svet. Niet sa tak čomu diviť, že sa môžeme stretnúť s názormi, že Tesla disponoval nadprirodzenými schopnosťami, alebo že bol dokonca vyslancom mimozemšťanov.

Teslov vynález „lúč smrti“ možná získala FBI

Záhady panujú aj okolo niektorých jeho vynálezov, o ktoré sa zaujímali rôzne tajnej služby vzhľadom k možnosti ich vojenského využitia. Tesla bol pacifista a svojimi vynálezmi chcel prispieť k svetovému mieru.

Napriek tomu sa však s jeho menom spája mýtami opradený vynález nazvaný „lúč smrti“, ktorý mal byť schopný zostreľovať nepriateľské lietadlá na obrovské vzdialenosti. Nie je však jasné, či takýto vynález skutočne existoval. Všetky zápisky a poznámky po Teslova smrti totiž zabavila FBI a k verejnosti sa nikdy nedostali.

Tesla sa tiež mimoriadne zaujímal o zachytávaní elektriny zo vzduchu, vrátane jej bezdrôtového prenosu. Pri jednom z pokusov svojho nového vynálezu mal vraj na Sibíri spôsobiť obrie explóziu známu ako Tunguzska katastrofa, ktorej príčiny neboli doposiaľ vierohodne vysvetlené a stále patrí k veľkým záhadám.

Ľudia boli k Teslovi nepríjemní. Trochu sa podobal Sheldona

Nikola Tesla žil ako čudák, s ktorým ostatní ťažko vychádzali. Za celý život zrejme nemal vážny vzťah so ženou a manželstvo by podľa jeho slov predstavovalo príliš veľké rozptýlenie vo vedeckej práci. Niektorí ale za týmto Teslovým rozhodnutím vidia len strach zo vzťahov a z blízkeho kontaktu.

Dotyk iného človeka mu bol veľmi nepríjemný. Ak už niekomu musel podať ruku, išiel sa potom čo najskôr umyť. Obsedantné správanie sa u neho prejavovalo aj v ďalších oblastiach života. Napríklad  sa dožadoval vždy určitého počtu obrúskov či uterákov. Možno sa tvorcovia komediálneho seriálu Teória veľkého tresku inšpirovali pri vymýšľajú postavy fyzika Sheldona práve v Teslovi.

Spriaznenú dušu našiel geniálny vedec v holubicu

Nikola Tesla prežíval záverečné roky svojho života v New Yorku, spával po hoteloch, sužovaný nedostatkom peňazí. Stal sa vegetariánom, pretože konzumáciu mäsa považoval za nehospodárnu a tiež bol presvedčený o pozitívnych účinkoch rastlinnej stravy na fyzický a duševný výkon.

Najradšej trávil čas v spoločnosti miestnych holubov, ktoré si veľmi obľúbil snáď práve pre ich priateľskú povahu a mimoriadne vysokú inteligenciu, ktorú vďaka vlastnej genialite dokázal oceniť.

Obzvlášť intenzívny vzťah potom nadviazal s bielou holubicou, ktorú podľa svojich slov mal rád tak, ako keď muž miluje ženu. Po zamestnancoch  hotelov vraj požadoval, aby mu pre „jeho“ holuby pripravovali špeciálny kŕmne zmesi, ktoré sám zostavoval.

Na izbu si tiež nosil zranené holuby, ktorým pomáhal s vyliečením. Holuby boli Teslovými poslednými priateľmi, zomrel ľuďmi opustený v New Yorku 7. januára 1943 vo veku 86 rokov.

Zoznámte sa s TESLA viac v múzeách, ktoré sa mu venujú

Chcete sa vydať po stopách tohto veľkého vynálezcu a zistiť o jeho živote niečo viac? Až vyrazíte na výlety po Európe, navštívte múzeá, ktorá vám Teslu a jeho nápady priblíži.

Múzeum Nikolu Teslu vo Smiljane v Chorvátsku

Smiljan je dedinka asi 7 km západne od Gospića, pod ktorý tiež administratívne spadá. Nachádza sa tu malé múzeum, ktoré je venované Teslovi, ako miestnemu rodákovi. V areáli múzea nájdete kostolík s cintorínom, rodný dom Tesly, expozície a laboratórium s bezdrôtovým prenosom prúdu. Dozviete sa tu nielen detailmi z Teslova života, ale aj niečo málo o histórii Európy. Menšie návštevníkov potom určite budú zaujímať funkčné modely Teslových vynálezov.

Nikola Tesla Museum v Srbsku

Do Teslovho múzea v Belehrade sa môžete pozrieť každý deň mimo pondelka. Ponúknu vám komentovanú prehliadku v srbčine či angličtine, zoznámite sa s históriou rodu Tesla a samozrejme tiež s niekoľkými fyzikálnymi pokusmi. Múzeum je skôr menšie, rovnako ako to Chorvátsku, takže by malo bohato stačiť, ak si na návštevu vyčleníte približne hodinku.

 

Výstava Nikola Tesla – Mind from the Future

Ak vám do vášho cestovateľského plánu nesedí ani jedno z múzeí, skúste si postrážiť termín výstavy Mind from the Future, ktorá cestuje po celom svete. V súčasnej dobe je k videniu v Budapešti v Múzeu Vedy, Technológie a Transportu. Po prázdninách potom bude putovať po celom svete, konkrétne na miesta, kde po sebe Nikola Tesla zanechal nezmazateľnú stopu – do Paríža, Prahy, New Yorku a nakoniec na EXPO do Dubaja.

Tesla vo filme

Teslov príbeh je naozaj pozoruhodný, takže nie je divu, že sa hneď niekoľkokrát objavil na striebornom plátne. Naposledy v roku 2020 vo filme pomenovanom veľmi jednoducho -⁠ Tesla.
Pána bleskov si tu zahral Ethan Green Hawke, jeho oponenta, slávneho Edisona stvárnil Kyle MacLachlan. Postava Tesly je však kľúčová aj vo filme The Current War, ktorý vyšiel v roku 2017. Podobne, ako v prvom

spomínanom snímku, je tu jedným z hlavných námetov súperenie vynázecov. Nutné je však spomenúť, že u fanúšikov Tesly film príliš neuspel. Kritizujú hlavne to, že Edison bol v celom príbehu vykreslený v oveľa lepšom svetle než pán bleskov Tesla.

Najznámejšie citáty pána bleskov

„Nezaujíma ma, že mi ukradli môj nápad. Vadí mi, že nemajú svoj vlastný. “

„Byť sám, to je tajomstvo vynálezov, byť osamote, to sú tie chvíle, kedy sa rodia myšlienky.“

„Zo všetkých vecí na svete mám najradšej knihy.“

„Keby sa tvoja nenávisť mohla premeniť v elektrinu, rozsvietila by celý svet.“

„Nemyslím si, že by som dokázal vymenovať veľa skvelých vynálezov, ktoré boli vymyslený ženatým mužom.“

„Čo jeden nazýva bohom, je pre iného zákon fyziky

 

Fotografia na titulke: zdroj https://commons.wikimedia.org/

Fotograf: Dickenson V. Alley

Článok sme prevžali zo stránky: https://www.elektrina.cz/

Autor:  Jarmila Bajerová

Mohlo by vás zaujímať:

Technika

Nositeľná kamera Axis W120 prináša funkciu živého streamovania

Spoločnosť Axis Communications uvádza na trh novú kameru nositeľnú na tele AXIS W120. Kamera nájde svoje využitie primárne v bezpečnostnom sektore a má zabudované LTE/4G, Wi-Fi a Bluetooth moduly, ktoré umožňujú priame streamovanie cez AXIS Body Worn Live službu. Svojim používateľom tak dáva pocit, že v tom nie sú sami. Vďaka video streamu na vyžiadanie a sledovaniu […]

Čítať ďalej
Architektúra Cestovanie Osobnosti Lines outdoor

Mestá, ktoré stoja za to spoznať – Pardubice

So vznikom Československa bol spätý veľký kultúrny rozvoj Pardubíc, ktorý investorov a architektov motivoval k opusteniu historizujúcich slohov a otvoril cestičky a smer  medzivojnovej avantgarde. Aj značný rozvoj neďalekého Hradca Králové inšpiroval pardubických  politikov a podnikateľov k veľkým urbanistickým zmenám. Hodnotný urbanistický návrh získali Pardubice predovšetkým v pásme okolo námestia Republiky a Jahnovy třídy. Architektonické zaujímavosti 20. století […]

Čítať ďalej
Business Technika Technológie Tlačová správa

Rebríček dodávateľov SSD v roku 2022

Spoločnosť Kingston Digital Europe Co LLP, ktorá je výrobcom flash pamäťových zariadení a pobočkou Kingston Technology Company, svetového lídra v oblasti pamäťových produktov a technologických riešení, dnes oznámila, že ju spoločnosť TrendForce označila na prvej pozícii na trhu ako najväčšieho dodávateľa SSD diskov pre tretie strany za celý rok 2022. Podľa TrendForce pripadá na spoločnosť […]

Čítať ďalej