ONLINE MAGAZIN

Veľký letný úspech Nočných prehliadok!

Počas celého leta sa obyvatelia a návštevníci regiónu Stredné Slovensko mohli tešiť na pravidelné zážitkové Nočné prehliadky, kde sa pútavým spôsobom dozvedeli mnohé zaujímavosti z histórie, ale predovšetkým sa zabavili na humorných scénkach. Organizátorom bola Oblastná organizácia cestovného ruchu Stredné Slovensko v spolupráci s partnermi z regiónu.

 

Túto letnú sezónu Oblastná organizácia cestovného ruchu Stredné Slovensko opäť priniesla do Banskej Bystrice, a popri tom aj do ďalších miest Zvolena, Hronseka, Kremnice a Bzovíka, obľúbené večerné hrané prehliadky. Dobové scénky oživili tradičné aj netradičné zákutia týchto miest. Celkovo išlo o 8 termínov po dve sprevádzania v každý termín. Všetky prehliadky boli plne vypredané a zúčastnilo sa ich tak viac ako 1230 návštevníkov.

Účastníci prehliadok mali okrem zážitku z divadelných scénok možnosť veľakrát nahliadnuť aj do priestorov, ktoré nie sú bežne prístupné verejnosti. V Banskej Bystrici tak navštívili napríklad kryptu v priestoroch Katedrály sv. Františka Xaverského a tiež podzemné priestory Historickej radnice. Vo Zvolene ožili priestory Zvolenského zámku a návštevníci zavítali aj do Bašty v centre mesta. V Kremnici bolo sprístupnené podzemie radnice, Kláštor sv. Františka z Assisi, a dokonca sa po 25. rokoch spustila historická vstupná brána do centra mesta. V Hronseku mali návštevníci možnosť si okrem artikulárneho kostola prehliadnuť aj priestory Soosovsko-Géczyovského kaštieľa.

Nezabudnuteľná prehliadka bola aj v obci Bzovík, kedy areál stredovekého kláštora ožil bojovými a divadelnými scénkami. Divadelno-šermiarske vystúpenia na všetkých prehliadkach pripravili udatní rytieri zo skupiny Vir Fortis. Na niektorých prehliadkach si dokonca pripravili aj strašidelné predstavenia, ktoré boli zážitkom nielen pre tých najmenších. „Bolo to fascinujúce pouličné divadlo z obdobia stredoveku. Najviac sa nám páčilo strašenie, ktoré bolo také ozajstné.“, počúvali organizátori po skončení strašidelnej prehliadky. „Ľudia milujú netradičné spoznávanie miest, v ktorých žijú a my sme im tú príležitosť poskytli. Úspech tohtoročných prehliadok je aj v tom, že rodinky s deťmi nemali veľa možností zúčastňovať sa kultúrnych podujatí, keďže mnohé boli kvôli epidemiologickej situácii zrušené. A tak si našli alternatívu v podobe Nočných prehliadok“, prezradil Jiří Pěč z Oblastnej organizácie cestovného ruchu Stredné Slovensko.  „Radi by sme sa poďakovali za spoluprácu viacerým partnerom z regiónu. Ďakujeme Mestu Banská Bystrica, Zvolen, Kremnica, ich Informačným centrám a tiež obciam Hronsek a Bzovík. Ďalej Stredoslovenskému múzeu v Banskej Bystrici, SNG Zvolenský zámok a ďalším, vďaka ktorým sme mohli návštevníkom pripraviť pekný zážitok. Už teraz spoločne pripravujeme novinky na oživenie pre budúci rok.“, dodala Dominika Moravčíková z oblastnej organizácie.

Oblastná organizácia cestovného ruchu Stredné Slovensko si pochvaľuje spoluprácu s krajskou organizáciou cestovného ruchu (KOCR) Banskobystrický kraj Turizmus. „Prvýkrát sme využili možnosť a predávali lístky vopred a online cez krajskú organizáciu cestovného ruchu Za horami, za dolami prevádzkovanú KOCR Banskobystrický kraj Turizmus. Toto nám výrazne uľahčilo organizáciu podujatia. Bez nich by sme tento počet prehliadok nerealizovali“, prezradil Jiří Pěč. „Obrovský záujem o kúpu vstupeniek vopred, a to na každý termín Nočnej prehliadky, nás príjemne prekvapil a veľmi sa tešíme z hradu Bzovík, kde sme takú vysokú účasť vôbec nečakali.“, dodala Eva Macuľová z krajskej cestovnej kancelárie.

 

Podujatie podporili z verejných zdrojov aj Fond na podporu umenia a Ministerstvo dopravy a výstavby Slovenskej republiky.

 

Mohlo by vás zaujímať:

Architektúra Náš tip Radíme Vám

Brno láka na 5 ikonických víl modernej architektúry

Po vlaňajšom úspechu turistického balíčka 1 víkend a 4 ikonické vily, ktorý ponúkalo TIC BRNO v spolupráci so správcami všetkých objektov, sa tento rok môžu návštevníci Brna tešiť na prírastok: Za víkend totiž majú šancu spoznať hneď 5 víl – vrátane novo otvorenej Arnoldovej vily. „Vďaka výnimočnej spolupráci piatich brnianskych inštitúcií vznikol pred dvoma rokmi […]

Čítať ďalej
Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej