ONLINE MAGAZIN

Dvadsať tipov na najlepšie singltreky a bikeparky v Českej republike

Jazdíte radi na horských bicykloch v teréne?
Potom by ste rozhodne mali vyskúšať niektorý zo singltreilov – úzkych cyklistických tratí rôznych stupňov obtiažnosti.
Športovcom prídu vhod aj tipy na Bikepark, kde majú otvorené a radi vás uvítajú. Na miestach, ktoré objavíte na portáli Kudy z nudy, si užijú všetci – rodiny s deťmi, amatéri aj začínajúci či skúsení terénne cyklisti.
Čo musí takéto chodníky spĺňať?
Podľa tvorcov vôbec prvý siete singltrekov v Česku, musia byť naplánované udržateľne, koncepčne a zodpovedne voči ľuďom a okolitému prostrediu, citlivo zasadené do prírodného prostredia a zábavné od začiatku až do konca.
Ich počet stále rastie a každý rok vznikajú ďalšie a ďalšie, najmä v okolí lanoviek v lyžiarskych strediskách.

Singltreky pod Smrkem
Prvá sieť úzkych singltrekových chodníkov vznikla na rozložitých úbočiach horského masívu Smrek v prekrásnej divokej prírode severných svahov Jizerských hôr.
Projektoval ju waleský dizajnér Dafydd Davis, uznávaný ako absolútna svetová špička vo svojom odbore a má všetko, čo by mala mať dobrá „bajková“ destinácia: skvelé chodníky, kvalitné nástupné miesto a ľudí, ktorí sa starajú o bezproblémový chod.
Ponúka trasy v úhrnnej dĺžke vyše 80 kilometrov v štyroch stupňoch obtiažnosti.
Nástupné miesto nájdete v Novom Meste pod Smrkem na pláži prírodného kúpaliska.
Pre cyklistov tu vzniklo zázemie Singltrek Centrum s občerstvením a reštaurácií, obchodom s cyklistickými potrebami a oblečením, Test Centrom kolies AGang, umývačkou bicyklov, WC, sprchami, prezliekárne, posedenie, detským ihriskom, pumptrekom a ubytovaním campingového typu.
Aktuálne informácie 2020:
Chodníky sú otvorené, nástupné miesta sú otvorené v obmedzenom  režime danom vládnymi opatreniami. Stále nie je dovolené po chodníkoch prekročiť hranicu do Poľska, smerom od Singltrek Centra sú zelenou vyznačené obchádzky. Otvorené je denne v pracovné dni od 10:00 do 18:00, cez víkend od 9:00 hod. V piatok a sobotu je otváracia doba predĺžená až do 20:00 hodín.
Trutnov trails po Jestrebích horách
Sieť jednosmerných terénnych chodníkov pre horské bicykle nájdete v okolí Trutnova v lokalite Čížkových kameňov a Jestrebích hôr. Jedná sa o príjemné trasy okorenené nádhernými ďalekými výhľadmi do okolitej krajiny. V súčasnosti ponúka Trutnov Trails cca 17 km prírodných single trailov rôznych obtiažností. Trasy trailov sú navrhnuté tak, aby boli zaujímavé pre všetky kategórie bajker.
Nástupnými miestami sú Trailcentrum Lhota u Trutnova, Bohuslavice, Markoušovice a parkovisko Pod Sedmidomím.
Trialy sú, kvôli kalamite po víchrici do štvrtka 14. 5. 2020 zatvorené.
Od piatku budú opäť v prevádzke. Zvlnená krajina východného predhorí našich najvyšších hôr, príroda plná balvanov, skál a nádherných lesov je pre horskú cyklistiku ideálnym miestom. Jazdu po trailoch môžete doplniť o fantastické cyklovýlety do okolitých Krkonôš, Adršpachu, Babiččina údolí, Žaclérsko alebo Broumovska.

Rychlebské chodníky
Ďalšie chodníky, upravené pre zábavnú jazdu na horskom bicykli, začínajú a končia v obci Čierna Voda u základne a informačného centra Rychlebských chodníkov. Prvé trate vznikli zrekonštruovaním starých kamenných loveckých chodníkov, postupne ich doplnili moderné flow trialy.
V Čiernej Vode je k dispozícii požičovňa celoodpružených bicyklov, servis a výučba jazdy na MTB, informačný servis vrátane zaistenia ubytovania, občerstvenia, cykloprodejna a umývačka kol.

Trasy sa vinú krajinou okolo Čiernej Vody; zjednodušene možno povedať, že na sever k Vidnave, Venušiným miskám a Veľkej Kraši. mieria tie jednoduchšie. Naopak na juh k Sokolímu vrchu a do okolitých kopcov vedú trate pre skúsených bikerov.
Práve pod Sokolím vrchom objavíte kamenisté trialy, upravené z pôvodných loveckých chodníkov, pre menej skúsených je potom ideálny trail pozdĺž Čierneho potoka.

Singletrail Moravský kras
Vyrazte na bicykel do lesov v Moravskom krase. SingleTrail u Jedovnice sa vlní medzi stromami, nikdy nevedie dlho rovno, príliš z kopca ani do kopca. Rešpektuje lesné prostredie a robí všetko pre to, aby si široká škála návštevníkov užila jazdu v prírode. Celkom je tu 28 km v teréne na troch okruhoch.
Ide o sieť lesných chodníkov (trailov) medzi obcami Jedovnice a Křtiny.
Singletraily v Moravskom krase sú otvorené. Základňu pre bikerov objavíte v Jedovnice, pri rybníku Olšovec. Predaj nápojov a občerstvenia prebieha cez okienko, ktoré je otvorené za dobrého počasia.

Cyklo Arena Vysočina
V Cyklo Arene Vysočina chodníky nadväzujú na tradíciu MTB pretekanie v Novom Meste na Morave a usporadúvajú sa na nich aj vrcholové cyklistické preteky na horských bicykloch.
Pre priaznivcov jazdy v teréne je tu pripravených takmer 30 km chodníkov rozdelených do 5 stupňov obtiažnosti.
Nájdete tu trate od čiernej, imitujúce trate Svetového pohára cez modré, oranžové a červené chodníky pre širokú verejnosť až po najjednoduchšiu detskú fialovú a zelenú trasu, ktorá je určená aj osobám na invalidných vozíkoch. Všetky trasy sú navyše navzájom prepojené a je možné ich rôzne kombinovať.
Areál je doplnený požičovňou bicyklov, servisom, umývačkou na kolesá a tiež sociálnym zázemím.

MTB a Gravel okruhy rozširujú singletrackovou sieť v Cyklo Arene Vysočina.
Sú naplánované tak, aby vás zaviedli na tie najkrajšie miesta regiónu Novomestska.
Nielen, že si na nich výborne zašportujete, ale tiež spoznáte atraktívne lokality Žďárských vrchov a okolia Nového Mesta.
MTB okruhy sú ideálnym doplnkom k singletrackové sieti a tvoria jej logickú nadstavbu. Všetky okruhy majú východiskový a cieľový bod vo Vysočina Arene v Novom Meste na Morave, kde sú pre cyklistov pripravené všetky rozširujúce služby ako je servis bicyklov, test centrum (v ponuke sú cestné bicykle Superior a Ghost), možnosť kúpy príslušenstva, občerstvenie alebo miesto, kde si umyjete svoj bicykel po vychádzke. Novo tu máte tiež možnosť zapožičania cyklonavigací Mio Cyclo 405.

Aktuálne informácie 2020: Chodníky sú otvorené, avšak v areáli prebieha v máji a júni ťažba dreva. Protood 1. 5. do 30. 6. platí v Cyklo Arene isté opatrenia. Uzavretej časti sú v lese označené a nadväzne došlo aj na úpravu miestneho značenie okruhov. Uzavretý je modrý, červený (horná časť smerom k Vlachovicícm) a čierny trail. Naopak otvorené trasy sú: modrá, červená (spodná časť od rázcestia U Buku), oranžová (zjazdná s opatrnosťou), fialová a zelená trasa, vyskúšať možno tiež pumptrack.

Singletraily a MTB okruhy v Bielych Karpatoch
V juhovýchodnom cípe našej vlasti, blízko slovenských hraníc sa pri rekreačnej oblasti Lučina kľukatia krásne singletraily aj nádherné Mountainbikové okruhy Trail of Life Biele Karpaty. Prevedú  vás nádhernou krajinou Bielych Karpát a dajú ochutnať rýdzo prírodný biking.
Je tu päť okruhov v celkovej dĺžke 130 km. Trasy sú značené a vedú dosť často po klasických turistických značkách. Sú to starostlivo vybrané trasy, na ktorých si užijete jazdu na horskom bicykli. Ale nečakajte vyhladený povrch a jednosmerný singltrail, najčastejšie pôjdete po lesnej ceste, občas po cestičke.
Terén a kľučky medzi stromami sa postarajú o dostatok zábavy, nie je núdza ani o skoky, prekvapia vás tu prírodné dropy a pozostatok múra z nejakého opevnenia vytvoril na jednom z trialov dokonca wallride. A čo hlavne – užijete si korene, mäkkú hlinu a keď zaprší, tak blato.

Aktuálne informácie 2020: trialy, pumptrack a MTB okruhy sú v prevádzke od 1. mája. Platí obmedzenie na trailu Zmiják vinou ťažby dreva a na trailoch Pod Travičná, ktoré čakajú na kolaudačné rozhodnutie.
MTB Beskydy
Všetci nadšení cyklisti na horských bicykloch určite ocenia špeciálne trasy pre MTB v Beskydoch, región Těšínske Sliezsko.
Projekt „MTB Beskydy“ je turistickým produktom zameraným na aktívnu turistiku na česko-poľskej hranici s dôrazom na horskú cyklistiku.
Cyklisti na horských bicykloch, ktorí sa vypravia do Beskýd, sa môžu nechať inšpirovať novým cykloportálom, ktorý predstavuje 36 trás v celkovej dĺžke 1627,6 km.
Najkratšia z nich má 10 km, najdlhšia hrebeňovka je dlhá 94 km. Všetky cyklotrasy možno stiahnuť do GPS navigácie.
Aktuálne informácie 2020: dajte si pozor na hrebeňovej trasy u štátnych hraníc, tieto cesty nie je dovolené jazdiť, hranice sú zatiaľ uzavreté.

Stávkou na istotu sú bikerské areály
Prečo by lanovky vo veľkých lyžiarskych areáloch mali cez leto zaháľať, keď môžu do hôr vyvážať cyklistov? Majitelia zvyčajne na svahoch pod lanovkou, v okolitých lesoch alebo priamo na zjazdovkách pripraví zjazdové trasy pre horské bicykle s rôznou obtiažnosťou sa skoky, klopenkami a ďalšími prekážkami. Vy si potom môžete vychutnať adrenalínovú jazdu z kopca dole. A kam sa za bikerským dobrodružstvom vydať?

Viac informácií tu: https://bit.ly/3ji5Rhw

Informácie sme čerpali s portálu kudyznudyň

Fotografie : depositphotos

Obrázky sú ilustračné.

Mohlo by vás zaujímať:

Architektúra Náš tip Radíme Vám

Brno láka na 5 ikonických víl modernej architektúry

Po vlaňajšom úspechu turistického balíčka 1 víkend a 4 ikonické vily, ktorý ponúkalo TIC BRNO v spolupráci so správcami všetkých objektov, sa tento rok môžu návštevníci Brna tešiť na prírastok: Za víkend totiž majú šancu spoznať hneď 5 víl – vrátane novo otvorenej Arnoldovej vily. „Vďaka výnimočnej spolupráci piatich brnianskych inštitúcií vznikol pred dvoma rokmi […]

Čítať ďalej
Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej