ONLINE MAGAZIN

Bielorusko: Neprebádaná krajina Deda Mráza, ktorá sa pomaly prebúdza

Krajina na východe Európy, v ktorej dianie sleduje posledných pár dní celý svet. Reč je o Bielorusku v kontexte prezidentských volieb, ktoré sa v krajine konali 9. augusta. So ziskom 80,10 percenta a pri volebnej účasti 84,17 percenta ich vyhral staronový prezident Alexander Lukašenko. Krajina od tej doby zažíva najväčšie protesty v jej histórii a dožaduje sa nových a najmä demokratických volieb.

Voľby neboli ani slobodné, ani spravodlivé, zhodli sa lídri Európskej únie na video-summite 19. augusta. Víťazstvo Lukašenka tým pádom za právoplatné neuznávajú. Bielorusi v uliciach v rámci pokojných protestov žiadajú spravodlivé demokratické voľby, už niekoľko razy však bolo upozornené na porušovanie ľudských práv protestujúcich a hrubé policajné násilie. Na ukončenie násilia vyzvala krajinu aj slovenská vláda.

A aj keď sa oči všetkých po celom svete aktuálne upierajú na vyostrenú situáciu v krajine, my sme sa rozhodli pozrieť aj na to,  čo by v tejto krásnej východnej krajine mohlo zaujať cestovateľov, prečo by ju mali navštíviť, a tiež aké sú podmienky pre vstup do krajiny na strane Bieloruska a u nás. Stojíme na strane bieloruských občanov protestujúcich za spravodlivosť a slobodu a dúfame, že takúto krajinu budú môcť navštíviť čo najskôr všetci vášniví cestovatelia.

 

Čo potrebujeme pre vstup do Bieloruska?

Na vstup do Bieloruska potrebujú Slováci udelenie potrebných víz a tiež platný cestovný pas, ktorý bude platný najmenej po dobu troch mesiacov po skončení platností víz.

Slováci majú však možnosť využiť takzvané bezvízový pobyt, ktorý je po dobu 30 dní. Jeho podmienkou je vstup a výstup z krajiny výlučne cez hraničný priechod Medzinárodné letisko Minsk, platné zdravotné poistenie, platný cestovný pas a samozrejme fakt, že dĺžka pobytu neprekročí dobu 30tich dní. Všetky podmienky a výnimky o vstupe do Bieloruska nájdete aj na stránke Ministerstva zahraničných vecí.

Ako sa v súčasnej korona-situácii dostať do Bieloruska ?

Bezvízový pobyt pre cudzincov je v Bielorusku do 30 dní, jeho podmienkou je vstup a výstup z krajiny výlučne cez hraničný priechod na Medzinárodnom letisku v hlavnom meste Minsk.

Občania Slovenskej republiky v súčasnosti nemusia po vstupe do krajiny absolvovať povinnú 14 dňovú karanténu. Podmienkou však je, že všetci, ktorí prichádzajú do krajiny musia mať so sebou na hraniciach negatívny test na COVID-19, ktorý nie je starší ako 48 hodín.

Bielorusko sa nenachádza na zozname slovenských zelených krajín, teda po návrate z neho sa musia Slováci podrobiť izolácii a na piaty deň od návratu absolvovať test na COVID-19. Po príchode z Bieloruska je potrebné sa registrovať a kontaktovať regionálny úrad verejného zdravotníctva v SR, ktorý zabezpečí absolvovanie testu.

Vedel(a) si, že … ?

* napriek tomu, že štátnymi jazykmi sú ako bieloruština, tak ruština, po bielorusky hovorí len približne 10 percent obyvateľstva ?

* zemiaky sú v Bielorusku považované za druhý chlieb ? Domáci z nich totiž vedia uvariť viac ako 100 rôznych jedál. Priemerný Bielorus skonzumuje ročne približne 180 kilogramov zemiakov.

* Bielorusko je najlepším miestom na hľadanie pokladov ? Hovorí sa totiž, že ide o územie s najviac skrytými pokladmi v Európe, keďže sa na jeho území konalo mnoho bitiek.

* 2 víťazov Nobelovej ceny je z Bieloruska ? Jedna je za fyziku a jedna za literatúru.

* Bielorusko je sídlom zázračných tvorov? Okrem bieloruského Deda Mráza majú turisti možnosť navštíviť napríklad aj jeho predka – Ziuzia Pojazerského.

Miesta, ktoré by si mal(a) vidieť v Bielorusku

Brestská pevnosť

Pevnosť stojí na západe od mesta Brest, známa je najmä obranou v priebehu známej vojenskej operácie Barbarossa v priebehu druhej svetovej vojny. Pevnosti bol neskôr udelený titul hrdinská pevnosť za odvahu a húževnatosť. Dnes slúži ako pamätník druhej svetovej vojny, je tiež obľúbeným turistickým miestom. Súčasťou pevnosti je niekoľko sôch, najznámejšia je socha Odvaha.

Mirský zámok

Zámok leží v meste Mir, zhruba 85 kilometrov od hlavného mesta Minsk. Komplex bol postavený v gotickom slohu koncom 15. storočia, dnes ide o jednu z bieloruských pamiatok svetového dedičstva UNESCO. V 19. storočí si prešiel rekonštrukciou, keďže počas napoleonských vojen utrpel veľké škody.

Salihorsk – soľné hory

Bielorusko nie je hornatou krajinou, vyriešili to teda po svojom – hory si urobili sami. Soľné hory boli vytvorené dôsledkom dolovania kamennej soli, tie najväčšie nájdete v oblasti mesta Salihorsk.

Minské more

Minské more v skutočnosti nesie názov Zaslaŭskaje Water Reservoir a nachádza sa zhruba 10 kilometrov od hlavného mesta. Ide o jazero, ktoré bolo vytvorené v roku 1956, aby sa zabránilo preliatiu rieky Svislač. Nájsť sa tu dajú plne vybavené pláže, rôzne aktivity (napríklad windsurfing) a tiež gastro služby.

Polotsk

Historické mesto Polotsk je považované za najstaršie mesto v Bielorusku a za jedno z najstarších miest východných Slovanov. Mesto je plné krásnych pamiatok – katedrál, kostolov a tiež múzeí. Známa je napríklad aj Borisova skala – legenda vraví, že kto sa jej dotkne a bude sa niečo priať, tak sa mu to splní. Polotsk je okrem iného od roku 2008 aj geografickým centrom Európy (podľa bieloruských vedcov), v meste teda návštevníci nájdu aj monument ,,srdca Európy.“

Saint Sophia Cathedral church .Polotsk city, Belorussia

Dudutki – etnické múzeum

Dudutki je starobylým múzeom bieloruských remesiel, ktoré si návštevníci môžu prezrieť aj dnes, rovnako ako ochutnať (napríklad výborne domáce syry). Komplex Dudutki sa skladá z viacerých budov, v ktorých si môžu turisti vyskúšať niektoré tradičné remeslá. Nachádza sa zhruba 40 kilometrov od mesta Minsk a podľa domácich je povinnou zastávkou pri spoznávaní krajiny.

Bielovežský národný park

Park sa nachádza na poľsko-bieloruskej hranici, v Bielorusku pokračuje ako Národný park Bielorusky prales. Ide pritom o najstarší a najväčší prales na európskom území, od roku 1979 je zapísaný do zoznamu dedičstva UNESCO. Dlho existoval bez zásahu človeka, keďže si ho poľská šľachta vyhliadla ako lovecký revír.

Zámok v Ňasviži

Ďalšou kultúrnou pamiatkou na zozname UNESCO je i zámok v Ňasviži, ktorý bol sídlom rodiny Radziwillovcov – najvplyvnejšej bieloruskej rodiny. Patril im od 16. storočia až do roku 1939, kedy boli zo zámku vyhnaní. V priebehu 19. storočia prerobil člen rodiny – Antoni Henryk so svojou manželkou Marie de Castellana vonkajší park do anglického štýlu, ide o jeden z najväčších takýchto parkov v Európe. V roku 1994 sa zámok stal národnou a kultúrnou pamiatkou.

Dedina Deda Mráza

Jednou z najobľúbenejších atrakcií je návšteva dedinky Deda Mráza, ktorá sa nachádza v Bielovežskom národnom parku, otvorená bola v roku 2003. Kedysi bola dedina známa aj najvyšším vianočným stromčekom, bohužiaľ, v roku 2014 začal vysychať a neskôr bol sťatý. V dedinke nájdu návštevníci dom Deda Mráza, jeho poklady, Snehulienku, lúku dvanástich mesiačikov a magický mlyn, ktorý mení starosti v prach.

Bielorusku sa rozhodne netreba vyhýbať a určite odporúčame ísť objavovať všetky jeho prírodné a kultúrne pamiatky. Kým sa tak však stane, budeme na nich aspoň zdiaľky myslieť a držať im palce.

 

 

Zdroj: https://pelipecky.sk/
Autor: Katarína Šuchterová
Fotografie: https://cz.depositphotos.com/

Titulka: Mladá žena v bieloruskom kroji.

Viacej informácií nájdete aj tu:

Mohlo by vás zaujímať:

Health Radíme Vám Tlačová správa Zdravie

Svetový deň hygieny rúk 2024: Prečo je zdieľanie znalostí o hygiene rúk stále také dôležité?

Ročne sa na celom svete podľa WHO vyskytne až 136 miliónov prípadov nozokomiálnych infekcií, teda infekcií spojených so zdravotnou starostlivosťou (HAI). Najjednoduchším preventívnym opatrením, ktoré pomáha zachraňovať životy pacientov na celom svete je správna hygiena rúk. Na jej význam poukazuje Svetový deň hygieny rúk, ktorý symbolicky pripadá na 5. mája. V európskom hospodárskom priestore sa ročne […]

Čítať ďalej
Architektúra Náš tip Radíme Vám

Brno láka na 5 ikonických víl modernej architektúry

Po vlaňajšom úspechu turistického balíčka 1 víkend a 4 ikonické vily, ktorý ponúkalo TIC BRNO v spolupráci so správcami všetkých objektov, sa tento rok môžu návštevníci Brna tešiť na prírastok: Za víkend totiž majú šancu spoznať hneď 5 víl – vrátane novo otvorenej Arnoldovej vily. „Vďaka výnimočnej spolupráci piatich brnianskych inštitúcií vznikol pred dvoma rokmi […]

Čítať ďalej
Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej