ONLINE MAGAZIN

Vyvarujte sa najčastejších chýb pri pokládke dlažby

Nová dlažba vie perfektne pretvoriť interiér vášho domu na niečo úplne nové. V kombinácii s ostatnými rekonštrukčnými prácami sa budete cítiť, ako v úplne novom dome, aj keď je to stále ten váš. Keďže dnes budeme písať o dlažbe, povieme si o najčastejších chybách, ktoré sa robia, aby sme vám pomohli predísť vzniku komplikácií.
Na to, aby bola dlažba naozaj pekná a funkčná, je proces pokládky naozaj náročná práca vyžadujúca veľkú trpezlivosť. Musíte taktiež predvídať niektoré dôsledky novej pokládky, pretože jeden chybný krok môže mať nepriaznivý vplyv na celé dielo. Nasledujúcich 6 krokov by vám malo pomôcť predísť takýmto problémom.

1. NEPLÁNUJETE VOPRED
Keď vám dlažbu dovezú z predajne, rozhodne nekonajte podľa sloganu „Just Do It“. Treba preskúmať viacero vecí. Rozmery dlaždíc a rozmery špár. Odkiaľ sa začne pokladať, aby bolo najmenej rezania a aby dlažba bola ucelená. Orientácia vodorovne, alebo diagonálne, atď. Neovplyvní nová pokládka elektroinštaláciu? Bude v tomto priestore zvýšená vlhkosť, alebo dokonca mrznúť? Tu je zoznam základných otázok počas plánovania:
* Naštudovanie si celej problematiky
* Zistiť, či daná dlažba je vhodná pre vašu aplikáciu
* Skontrolovať, či dlažba nemá byť vode odolná, teda plocha pod ňou
* Zabezpečiť lepidlo a škárovaciu hmotu podľa predošlých dvoch bodov
* Ešte raz si to celé potvrďte
* Preverit najvhodnejší leveling systém pre pre vaše potreby

2. NEDBÁME NA VODOTESNOSŤ
Najväčší problém je v podstate správna hydroizolácia pod samotnou dlažbou. Ak toto nespravíte, verte, že po relatívne krátkom času vašu peknú dlažbu budete musieť rozbiť, aby ste opravili funkčnosť plochy a zamedzili tak vlhnutiu okolitých múrov a podobne. Takisto treba na takýchto plochách riešiť vyspádovanie, aby voda na ploche nestála a odtekala do príslušného zvodu, či drenáže. Napríklad balkónové plochy, sprchové kúty a terasy vám krásne ukážu, či realizáciu hydroizolácie máte zvládnutú. Pokiaľ máte stále problémy s vlhnutím a zatekaním, ani neskúšajte položiť dlažbu. Toto musíte naozaj vyriešiť pred pokládkou! Ak si nie ste istý realizačným postupom, je nutné si veľa naštudovať na internete (bod: plánovanie), je tam opísaných množstvo postupov, ako to zrealizovať. Ak ani tak nie, odporúčame prenechať realizáciu plôch citlivých na hydroizoláciu na odborníka.

3. NEDBÁME NA ŠTRUKTURÁLNU INTEGRITU
Podľa druhu materiálu, no najmä v prípade poréznych dlaždíc a výplne, môže dochádzať k belavému povlaku. Sú to kryštalické usadeniny, ktoré sa niekedy objavia na povrchu muriva, alebo betónu. Príčina je odparovanie vody cez póry a migrácia solí cez ne. Toto môže predstavovať kozmetický problém, ale niekedy to znamená, že dielo má vnútorné štrukturálne nedostatky. Aby sa zabránilo „výkvetom“ vo vonkajších obkladoch je treba použiť membránovú fóliu, ktorá tento problém odstráni. Takisto, ako sme písali v predošlom bode, musí byť zabezpečené odvodnenie pokladanej plochy. Takisto musíte vyriešiť všetky kúty a škáry, ktoré v týchto atypických častiach sú, pretože všetky tieto škáry musia byť dokonale utesnené.

4. NEZDIEĽAME NÁŠ PLÁN A VÍZIU S REALIZÁTOROM
Inštalácia obkladu a dlažby sa nikdy nezaobíde bez problémov. Dokonca aj keď použijete najjednoduchší obkladačský vzor, je potrebné nájsť riešenie pri hranách, rohoch a atypických miestach. Ak pracujete s realizačnou firmou, uistite sa, že ste dôkladne od komunikovali všetky vaše zámery a predstavy o danom diele. Takisto si overte spätnou väzbou, či vám rozumeli. Vyžiadajte si najmä, ako chcú začať prácu a od ktorého miesta. Pýtajte sa prečo. Ak si budete realizovať dlažbu sami, tu je zopár zásad, ktoré treba dodržať:

* Používajte čo najviac celé a nerezané dlaždice a najmä na najčastejšie zaťažovaných (pochôdznych) miestach
* Vyhnite sa malým kúskom dlaždíc, kde sa to len dá
* Pred lepením si na sucho poukladajte dlaždice na danú plochu ako náhľad
* Použite všetky dlaždice z rovnakej šarže

5. NEVYČISTÍME PLOCHU PODKLADU
Pred akoukoľvek pokládkou, či inštaláciou, musí byť povrch dokonale bez prachu, suchý a dekontaminovaný od olejov, rozpúšťadiel. Je dobre, keď priestor pozametáte a povysávate a vytriete mokrou handrou. Potom necháte plochu vyschnúť. Až potom použite penetračný roztok. Mnohí však nasadia „penetrák“ na špinavú a zaprášenú plochu a myslia si, že tým všetko vyriešia.

6. NEDODRŽÍME PRAVIDLÁ LEPENIA NA RÔZNE PODKLADY
Rôzne materiály vyžadujú rôzne lepidlá a rôznu inštaláciu. Takisto je rozdiel medzi exteriérovými a interiérovými lepidlami. Najmä lepenie veľkých dlaždíc do mäkších povrchov (vlákno-cement, alebo osb doky) môže byť problém, pretože sa zvyknú zlomiť, či prasknúť. Tu je dobre použiť špeciálne fólie, ktoré flexibilne rozložia tlak, ktorý vzniká medzi podkladom a dlažbou po zaťažení. Takisto sa vyhnite lepeniu dlažby na pôvodnú, spravidla sa lepiace hmoty zvyknú uvoľniť.

 

Viac informácií nájdete tu: akostavat.com

Zdroj: https://bit.ly/2XY0LyA

Mohlo by vás zaujímať:

Architektúra Náš tip Radíme Vám

Brno láka na 5 ikonických víl modernej architektúry

Po vlaňajšom úspechu turistického balíčka 1 víkend a 4 ikonické vily, ktorý ponúkalo TIC BRNO v spolupráci so správcami všetkých objektov, sa tento rok môžu návštevníci Brna tešiť na prírastok: Za víkend totiž majú šancu spoznať hneď 5 víl – vrátane novo otvorenej Arnoldovej vily. „Vďaka výnimočnej spolupráci piatich brnianskych inštitúcií vznikol pred dvoma rokmi […]

Čítať ďalej
Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej