ONLINE MAGAZIN

TOP 10 STREET FOOD PODNIKOV V BRATISLAVE

1. BARSKDE
BARsKDE môžete nájsť „bárskde“, od toho je aj odvodený ich špecifický názov. Za vznikom tejto značky stoja dvaja študenti, ktorí majú vzťah ku gastronómii a mali chuť otvoriť si niečo vlastné. So svojou mobilnou prevádzkou precestovali niekoľko festivalov, vinobraní či streetfoodových podujatí. Počas leta prevádzkujú letnú terasu na Michalskej ulici. Ich ponuka nie je zameraná na jeden druh jedla, ako to býva u ostatných streetfoodových podnikov. Snažia sa odlíšiť od ostatných a preto v ich ponuke rezonuje hlavne pastrami, ktorý patrí medzi ich špeciality a snažia sa ho spopularizovať aj na slovenskom trhu. Pastrami pozostáva z vyzretej hovädzej hrude, ktorá je niekoľko týždňov naložená v soli. V spojení s domácim kváskovým chlebom vytvára dokonalú kombináciu.

Facebook

 

2. VEGAN KIOSK
Dvaja nadšenci vegánskej stravy sa rozhodli otvoriť si stánok s vegánskym jedlom a šíriť svoju filozofiu ďalej. Tak vznikol prvý vegánsky fast food – Vegan kiosk na Kamennom námestí. Zákazníkmi nie sú iba vegáni, ale aj „mäsožravci“. V ponuke si každý nájde to svoje. Medzi ich stálice patria wrapy a hamburgeri, kde je mäso nahrádzané strukovinovými plackami, ktoré sú doplnené doma vypestovanou zeleninou. Snažia sa, aby ich jedlo hralo všetkými farbami a bolo pestré aj zložením.

Facebook

 

3. POĽNÁ KUCHYŇA
Názov Poľná kuchyňa vznikol na základe hlavného úmyslu tejto prevádzky- poskytovať jedlo a byť zároveň mobilný, tak ako v minulosti fungovali poľné vojenské kuchyne. Nakoľko sa chcú odlíšiť od konkurencie a na streetfoodovej scéne je veľa podnikov, ktoré ponúkajú hamburgery, rozhodli sa staviť na fish´n´chips, ktorý patrí medzi ich najpredávanejšie jedlá. Ponuku jedál pravidelne obmieňajú a snažia sa vymyslieť vždy niečo nové a chutné. Foodtruck majú odparkovaný väčšinou na Poľnej ulici, neďaleko Medickej záhrady, na Dobrom trhu, Urban markete a v soboty ich môžete nájsť pred Starou tržnicou.

Facebook

 

4. NYC CORNER
Kvalitné párky s 90% obsahom mäsa, čerstvé rožky a zelenina, to sú základné ingrediencie na výrobu jedinečných a cenovo prijateľných hotdogov, ktoré vám ponúknu v NYC Corner. Ak by ste si predstavili klasické hotdogy, boli by ste na veľkom omyle, zakladateľ tejto prevádzky síce vsadil na „klasiku“, no obohatil ju o nové ingrediencie. Aj vďaka tomu patrí tento podnik medzi významné súčasti bratislavského streetfoodu a teší sa veľkej obľube. Najväčšou špecialitou je pulled pork hotdog, ktorý pozostáva z pomaly pečeného bravčového pliecka. Stánok NYC Corner sa nachádza na Špitálskej ulici, kúsok od Kamenného námestia. Už len stači veriť, že sa vám ujde voľná jedálenská stolička

Facebook

 

5. ORBIS STREETFOOD
Orbis „streetfood z celého sveta v centre Bratislavy“ ponúkajú ako jediní na Slovensku hranolky, ktoré sú upravované podľa originálneho belgického postupu z čerstvých zemiakov a vyprážané na hovädzej masti. Servírované sú v kornútoch a na výber máte z niekoľkých chutných belgických omáčok. V ich ponuke okrem vychýrených hranoliek nájdete jedlá, ktoré pochádzajú z rôznych kútov sveta. Menu pravidelne obnovujú a neboja sa experimentovať. Orbis streetfood nájdete na Laurinskej ulici neďaleko Primaciálneho paláca.

Web

 

6. TY SOMARU
Máte chuť na Mexiko a neviete kam zájsť? V tom prípade je Ty somaru ideálnym miestom pre vaše chuťové poháriky. Základom sú pravé mexické chute, ktoré môžete ľubovoľne kombinovať. V ponuke má Ty somaru quesadillu, buritto, buritto bowl alebo menu aj s polievkou. Prevádzka s terasou s výraznými červenými sudmi, pri ktorých sa môžete pohodlne najesť, sa nachádza na Kamennom námestí.

Web

7. GRIZZLY TACOS
Neďaleko od Kamenného námestia sa nachádza príjemné malé mexické bistro, v ktorom vám naservírujú prvotriedne tacos z kukuričnej múky, buritto alebo chilli con carne. Grizzly Tacos ponúka okrem šťavnatého mäska a chutnej salsy aj verziu pre vegetariánov, špeciálne modré tacos z modrej kukurice a to všetko aj v recyklovateľných obaloch. Grizzly Tacos je otvorené denne okrem nedele. Tak šup sem, okoreňte si život mexickou kuchyňou.

Facebook

 

8. BUCHTÁREŇ
Medzi obľúbené „sladké“ streetfoodové podniky v centre Bratislavy sa určite môže zaradiť aj Buchtáreň. Každý kto má rad sladké si tu príde na svoje. V ponuke majú poctivé, ručne vyrábané parené buchty, ktoré si môžete dať na sladký, či slaný spôsob. Určite odtiaľto nikto neodíde s prázdnym bruchom. Tento koncept „buchtárne“ je jediný svojho druhu na Slovensku. Parené buchty môžete prísť ochutnať každú sobotu do Starej tržnice na Trh Piac alebo do kamennej predajne pod Michalskou bránou.

Web

 

9. KOUN
Koun je veľmi obľúbená a vyhľadávaná gelatéria v srdci Bratislavy na Paulínyho ulici neďaleko historickej budovy Slovenského národného divadla. Majiteľka študovala výrobu zmrzliny priamo v Taliansku a otvorením svojej vlastnej zmrzlinárne si splnila svoj dlhoročný sen. Zmrzlinu si vyrábajú samy z najkvalitnejších surovín a bez umelých prísad. Príde si tu na svoje každý, kto vyhľadáva netradičné príchute. Ak chcete ochutnať kúsok z Talianska v centre Bratislavy, určite sa tu zastavte.

Web

10. PETITE CRÊPERIE
Ak by ste čakali od tejto palacinkárne zrolované palacinky s džemom boli by ste na veľkom omyle. Palacinkáreň s názvom Petite Crêperie za vznikom, ktorej stojí študentka Veronika sa inšpirovala počas štúdia v Paríži, kde sú palacinkárne na každom rohu. Po návrate domov sa rozhodla, že si otvorí vlastnú palacinkáreň, nakoľko tento koncept na slovenskej streetfoodovej scéne ešte nie je natoľko zastúpený. V ponuke majú sladké, ale aj netradičnejšie slané palacinky pripravované z pohánkové cesta, ktoré prilákajú najmä ľudí, ktorí radi skúšajú nové chute. Servírovanie je tiež nezvyčajné nakoľko palacinky podávajú v tvare kornúta. Petite Crêperie – pouličné palacinky sú spojením malej palacinkárne, ktorá podáva veľké palacinky priamo na ulici. Tieto výborné palacinky môžete prísť ochutnať do prevádzky, ktorá sa nachádza na Vysokej ulici a zaručene ju neprehliadnete vďake jej červenej farbe.

Facebook

STREET FOOD PARK
Festival pouličného jedla alebo Street Food Park je sviatkom pre každého, kto miluje jedlo v akejkoľvek podobe. Na námestí pred Starou tržnicou sa niekoľkokrát do roka odparkujú prívesy a foodtrucky, ktoré ponúkajú kvalitné a chutné „pouličné jedlo“. Ak ste vegán, milujete hamburgery alebo si potrpíte na slovenských vychytávkach, určite sa tu zastavte a nechajte sa presvedčiť o tom, že aj na Slovensku existuje streetfood, ktorý stojí za to ochutnať.

 

Informáciu zdielame z: visitbratislava.com/

Zdroj: https://bit.ly/3anyAxS

Zdroj foto: deposiphotos

Mohlo by vás zaujímať:

outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip Novinky outdoor Umenie a kultúra

Stavať máje budú v trnavskom Kamennom mlyne aj v okolitých obciach

Akcie bohaté na spev a hudbu, pri príležitosti stavania májov, sa budú konať v utorok 30. apríla v Kamennom mlyne v Trnave, ako aj v neďalekých obciach Dolná Krupá, Suchá nad Parnou, Biely Kostol, Bohdanovce nad Trnavou a Ružindol.   O pripomenutie tradícií sa v Trnave postará univerzitný folklórny súbor Trnafčan, ktorý pripravuje druhý ročník podujatia […]

Čítať ďalej
Health Radíme Vám Tlačová správa Zdravie

Svetový deň hygieny rúk 2024: Prečo je zdieľanie znalostí o hygiene rúk stále také dôležité?

Ročne sa na celom svete podľa WHO vyskytne až 136 miliónov prípadov nozokomiálnych infekcií, teda infekcií spojených so zdravotnou starostlivosťou (HAI). Najjednoduchším preventívnym opatrením, ktoré pomáha zachraňovať životy pacientov na celom svete je správna hygiena rúk. Na jej význam poukazuje Svetový deň hygieny rúk, ktorý symbolicky pripadá na 5. mája. V európskom hospodárskom priestore sa ročne […]

Čítať ďalej