ONLINE MAGAZIN

Slávna kráľovská minulosť Bratislavy opäť ožíva

Už tento víkend si hlavné mesto opäť pripomenie slávnu kráľovskú minulosť a korunováciu kráľa Mateja. Na podujatí Bratislavské korunovačné dni 2020 si budú obyvatelia a návštevníci mesta môcť vychutnať dobovú atmosféru korunovačného sprievodu, korunovačného koncertu v Dóme sv. Martina, bezplatných prehliadok a výstavy na hradbách.

„Korunovačné obdobie patrí medzi najdôležitejšie etapy histórie mesta Bratislava. Práve vtedy sa totiž formovala veľká časť jeho identity, ktorá je zachovaná dodnes. Tohtoročné BKD budú na počesť kráľa Mateja, ktorý bol v Bratislave korunovaný 19.11.1608 a vládol 11 rokov. BKD sú však najmä oslavou trojnárodnej Bratislavy vo vtedajšom Uhorsku a sprostredkujú obyvateľom a návštevníkom veľkoleposť a atmosféru korunovácií ako dôležitej súčasti národnej histórie. Návštevníci budú môcť vidieť aké rôznorodé skupiny a spoločenské triedy sa na korunováciách podieľali a v neposlednom rade aký magický význam mali pre osobu panovníka i jeho poddaných korunovačné insígnie,“ uviedol V. Grežo, predseda predstavenstva BTB.

V sobotu o 15:00 je pre návštevníkov pripravený 40-minútový pochod ulicami Starého Mesta s pozývaním na nedeľňajší korunovačný sprievod s ukážkami šermu, vlajkoslávou a korunovaním vybraných divákov. Následne o 19:30 bude v Dóme sv. Martina pripravený bezplatný korunovačný koncert pre verejnosť, kde odznejú diela ako V. Mizerachs: Cantate Domino, W. A. Mozarta:  Korunovačná omša, či G.F. Händela: Halleluja.

Vyvrcholením programu bude nedelný korunovačný sprievod, ktorý pôjde od 14:00 cez mesto z Bratislavského hradu cez Palisády, Zámockú, Kapucínsku, Michalskú, Ventúrsku, Panskú, Rybiu bránu až na Hlavné námestie. Sprievodu sa zúčastní až 13 umeleckých zoskupení zo Slovenska a Čiech.

Vrátiť sa do doby minulej sa budú môcť návštevníci aj prostredníctvom bezplatných prehliadok vo viacerých jazykoch na tému „po stopách korunovácií“ a počas víkendu bude pre verejnosť bezplatne otvorený aj korunovačný foto-video point v Michalskej veži, v ktorom budú po skončení nedeľného sprievodu sprístupnené k nahliadnutiu korunovačné insígnie. V rámci otvorenia mestských hradieb bude pre návštevníkov opäť prístupná aj stále expozícia portrétov 10 uhorských kráľov, 1 kráľovnej a 7 kráľovských manželiek korunovaných v Bratislave v rokoch 1563-1830.

Podujatie je súčasťou projektu „Turistom vo vlastnom meste“, ktorým sa Bratislava Tourist Board snaží v tomto výnimočnom roku inšpirovať obyvateľov Bratislavy a Slovenska aby sa spoznali svoje hlavné mesto, jeho históriou a nepoznané zákutia. V rámci tohto projektu Bratislava Tourist Board organizuje aj pravidelné bezplatné pešie prehliadky a cyklo výlety po mestských častiach, počas karanténneho obdobia bola vytvorená a propagovaná séria  15 videí o atrakciách a zaujímavých miestach, inšpiruje obyvateľov tipmi na výlety, podporuje a propaguje viaceré podujatia a produkty CR v Bratislave a jej mestských častiach.

Podujatie pod záštitou primátora hlavného mesta organizuje Bratislava Tourist Board v spolupráci s Bratislavským kultúrnym a informačným strediskom v rámci všetkých bezpečnostných opatrení. Odborným garantom sprievodu BKD je slobodný šermiarsky majster pán Peter Koza. Podujatie je realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky.

Kompletný program BKD nájdete na https://www.visitbratislava.com/sk/korunovacie2020/

Facebook event

 

Program BKD 2020:

  1. augusta

17:00 – prehliadka O korunováciách Márie Terézie v slovenskom jazyku

  1. augusta

11:00 – prehliadka Po stopách korunovácií v slovenskom, anglickom a nemeckom jazyku

15:00 – 40-minútový pochod ulicami Starého Mesta s pozývaním na nedeľňajší KORUNOVAČNÝ SPRIEVOD s ukážkami šermu, vlajkoslávou a korunovaním vybraných divákov

16:00 – prehliadka Po stopách korunovácií v maďarskom jazyku

18:00 – prehliadka Po stopách korunovácií v slovenskom jazyku

19:30 – KORUNOVAČNÝ KONCERT v Dóme sv. Martina, kde okrem iného odznejú diela V. Mizerachs: Cantate Domino, M. Sch. Trnavského: Jubilate Deo, W. A. Mozarta:  Korunovačná omša, J. Haydna: Te Deum či G.F. Händela: Halleluja

  1. augusta

11:00 – prehliadka Po stopách korunovácií v slovenskom,  nemeckom a anglickom jazyku

14:00 – KORUNOVAČNÝ SPRIEVOD cez mesto z Bratislavského hradu cez Palisády, Zámockú, Kapucínsku, Michalskú, Ventúrsku, Panskú, Rybiu bránu až na Hlavné námestie

16:00 – vystavenie korunovačných insígnií v Korunovačnom foto-video pointe v Michalskej veži

Na mestských hradbách sa bude nachádzať stála expozícia portrétov 10 uhorských kráľov, jednej kráľovnej a 7 kráľovských manželiek korunovaných v Bratislave v rokoch 1563 až 1830. Hradby sú otvorené každý deň od 10.00 do 20.00 hod. Vstupy na hradby sú od Rudnayovho námestia, z Prepoštskej, Židovskej a Kapitulskej ulice.

Počas celých Bratislavských korunovačných dní je vstup do Korunovačného foto-video pointu v Michalskej veži zdarma. Všetky prehliadky začínajú pri Viedenskej bráne na Bratislavskom hrade.

 

 

 

 

 

 

 

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Architektúra Náš tip Tlačová správa

Brnianske Vodojemy Žlutý kopec sa otvoria v celej svojej kráse!

Tretí mesiac v roku, tri vodojemy, tri dni! Mágia Vodojemov Žlutý kopec pritiahla od ich otvorenia tisíce návštevníkov. Všetky tri nádrže aj s návštevníckym centrom a revitalizovaným parkom sa verejnosti otvoria na Svetový deň vody, 22. marca 2024. Oficiálne otvorenie za prítomnosti zástupcov mesta Brna prebehne 21. marca. Celý nasledujúci víkend budú návštevníkov čakať pôsobivé […]

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip Radíme Vám Tlačová správa

Cestovný ruch v Česku naberá na sile, počet turistov sa vlani dostal na predcovidové čísla.

V Česku sa v minulom roku ubytovalo v hromadných ubytovacích zariadeniach takmer 10 miliónov zahraničných turistov (43,3 % z celkového počtu). Ďalších takmer 12,5 milióna hostí tvorili samotní Česi (56,7 %), ktorí sa rozhodli stráviť dovolenku v domácich ubytovacích zariadeniach. Celkovo tak vlani počet turistov, ktorí do Česka zamierili, presiahol 22 miliónov a narástol medziročne […]

Čítať ďalej