ONLINE MAGAZIN

Radi relaxujete v bare ? Tak vám prezradíme čo to o ich histórii.

Slovo „BAR“ vzniklo z francúzskeho výrazu „Barriere“ niekedy v 16. storočí, v čase začínajúcej kolonizácie Ameriky.
Alkohol v tejto dobe nepatril k zakázaným radostiam. Dobyvatelia nebezpečných indiánskych území si na dobrej chlapské pitie potrpela.
Čo mimochodom bola a dodnes je vizitka každého dobyvateľa. Kolískou všetkých barov boli tzv. Cammon stores, kde ostrí chlapci Divokého západu, pili „silnú vodu“ (strong water).

Tieto podniky najprv viedli duchovní a dôstojníci. Neskôr, keď sa rozšírili o priestory na spanie a stajne, začalo sa im hovoriť „inn“. Spočiatku išlo len o jedinú miestnosť bez akéhokoľvek bočného ohradenia. Neskôr sa „INNY“ v mestách premenili v „salóny“. Tu sa pre ochranu výčapného zriaďovať osobitné ohraničené miesto zvané bariéra. Od týchto historicky známych „Saloon“ s bariérou vedie už priama cesta k tradičným „American bars“.

V súčasnosti je “ American bar “ vo svete, ale teraz aj u nás veľmi rozšíreným druhom baru.
Je výhradne zameraný na koktaily. Vedie ho barkeeper čiže barman, nápoje však hosťom servírujú pomocníci tzv. Commis. V týchto baroch vládne veľmi uvoľnená atmosféra a ich zariadenia sa obmedzuje na niekoľko stolíkov s pohodlnými stoličkami.
Obľuba miešaných nápojov v posledných rokoch stúpa. Dnes existuje veľa dobrých barov, kde barmani dokážu namiešať pre každého ten správny kokteil. Môžete vyberať z nepreberné ponuky klasických alebo fantazijných drinkov a to aj v nealkoholických variantoch.

Miešané drinky v prevažnej väčšine obsahujú málo alkoholu, ktorý je navyše doplnený prírodnými šťavami, ovocnými džúsmi, sódou alebo minerálkou. Ak teda nekombinujete miešaný nápoj s tvrdým alkoholom, pivom, vínom či drinky odlišného zloženia, nehrozí Vám nepríjemné ráno.
Občas sa však vyskytnú chvíle, kedy sa Vám vôbec nechce do spoločnosti a napriek tomu by ste si radi dali pohárik dobrého pitia a len tak prehodili pár slov s priateľmi. Nemusíte však zostať len u týchto predstáv. Podobnú atmosféru aká je v pravých nočných baroch, si môžete vytvoriť sami doma tým, že si zaobstaráte domáci bar a potom už stačí len naozaj málo …

„Domáce bary“ sa dostali do našich domovov úplne nenápadne, ako praktický predel medzi kuchyňou a obývacím priestorom. V týchto prípadoch slúži nielen ako bar, ale často aj ako odkladacia plocha. V rodinných domoch, kde je podstatne viac priestoru si majitelia zaobstarávajú klasický veľký bar.
Ten často býva buď súčasťou obývacej steny, alebo stojí samostatne, prípadne sa skladá z niekoľkých častí.
Bary sa vyrábajú v rôznych variantoch – rohové, rovné, v kratšom i dlhšom prevedení. Tiež štýly sú rôzne. Často bývajú klasické, napodobňujúci štýl staré Anglicka či country salóne, rustikálne alebo majú úplne moderné tvary. Ak máte k dispozícii atypický priestorov či nejaké zvláštne požiadavky je možné si ho nechať zhotoviť na zákazku.

Veľmi často sa stáva, že na klasický bar nie je doma dostatok miesta. Vtedy prichádzajú vhod malé bary, ktoré však plnia svoju funkciu len do istej miery. Môžete na ne uložiť fľaše a poháre, ale nemôžete sa k nim posadiť. Pre ľahší presun sú vybavené kolieskami. Takto malý bar zabezpečuje, aby fľaše s pitím boli pohromade a čo najbližšie po ruke.
Úložný priestor väčšinou tvoria police čiastočne vybavené špeciálnym držiakom na fľaše. Malý pojazdný bar by rozhodne nemal chýbať v žiadnej domácnosti.
Keď už ho majitelia nepoužívajú, určite sa osvedčí vo chvíli, keď príde návšteva.

Umiestnenie baru by sa malo plánovať s rozmyslom. Okolo baru musí byť dostatočný priestor. Mal by byť umiestnený čo najďalej od detských izieb a v prípade, že je na poschodí, nemal by stáť priamo pri schodoch. Mohlo by sa stať, že z príjemnej oslavy bude nepríjemný zážitok.
Veľmi dôležité je, aby bar mal dostatočne veľký úložný priestor, a to nielen na fľaše, ale aj na poháre / každý druh drinku má svoj typ pohára / Svou úlohu zohráva aj osvetlenie. Najčastejšie sa používajú halogénové svetlá, ktoré osvietia vybavenie baru a jeho pracovnú plochu.

Svoju úlohu tiež plnia zabudované zrkadlá, ktoré plnia funkciu nielen estetickú, ale aj opticky zväčšujú priestor.
Tiež nezabudnite, že ku klasickému baru budete potrebovať niekoľko stoličiek. Ich výška sa vyberá podľa veľkosti barového pultu. K dostatiu je opäť niekoľko typov.
Klasické stoličky s oporou chrbta a opierkami alebo bez nich. Pokiaľ bar nemá priestor pohodlné umiestnenie nôh, sú dôležité podpery pre nohy, pretože umožňujú ľahšie a pohodlnejšie sedenie. Materiál z ktorých je barová stolička vyrobená , je rovnaká ako u klasických stoličiek.
Praktickejšie sú však materiály ľahko umývateľné a udržiavateľné. Nezabudnite, že sa pri bare schádzajú ľudia za cieľom pobaviť sa.

Keď už ste sa rozhodli, že si nejaký bar zaobstaráte, už viete aký typ, kam ho umiestniť a čím ho vybaviť, nezostáva teda nič iné ako Vám popriať veľa úspechov pri príprave drinkov a veľa pekných chvíľ pri konzumácii.

 

Informáciu sme prevzali z https://bartender.iplace.cz/

Zdroj: https://bit.ly/2POw9uV

Zdroj foto: depositphotos

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej
Náš tip Príroda Radíme Vám

Kedy sa veľryby presťahovali do mora a stratili nohy?

História veľrýb je jedným z najväčších zázrakov a tajomstiev evolúcie. Ako tieto cicavce dýchajúce pľúcami prišli o nohy a vrátili sa do mora? Na túto otázku sa pokúsi odpovedať dokument Tajomné údolie veľrýb v Egypte, ktorý bude mať premiéru vo štvrtok 29. februára o 20:00 na Viasat Nature. Z 90 druhov dnes žijúcich veľrýb sú […]

Čítať ďalej