ONLINE MAGAZIN

Plávanie v tehotenstve – hrozí nebezpečie ?

Čo vedieť, než sa s bruškom vydáte do bazéna
Medzi väčšinou odborníkov i laickou verejnosťou vládne zhoda, že plávanie v tehotenstve možno len odporučiť. Aby si však mamičky pobyt vo vode v zdraví a pohode užili aj v čase, keď sa im zväčšuje bruško, je potrebné dodržať pár zásad. Viete, ktoré to sú?

Opýtajte sa lekára
Niektoré mamička vyznáva heslo „tehotenstvo nie je choroba“, iná je k rastúcemu brušku veľmi opatrná, čo je úplne pochopiteľné zvlášť v prípade, keď sa jedná o „vymodlené“ tehotenstvo. Každopádne je vždy potrebné akékoľvek športové aktivity konzultovať s gynekológom, a platí to samozrejme aj o plávaní.

Skúste kurz
„Aj keď ste veľká športovkyňa, odporúčam prihlásiť sa naozaj na kurzy pre tehotné, než na bežné (netehotenské) lekcie. Rýdzo z bezpečnostných dôvodov. Ak ste v skupine všetky tehotné, cvičenky sú k sebe veľmi ohľaduplné a aj lektorka dokáže prvky a jednotlivé cviky zaraďovať s maximálnou obozretnosťou k rastúcim bruškám. Ak navštevujete bežné lekcie, kde ani ostatní nevedia, že ste tehotná, hrozí možnosť kopnutia či úderu do brucha. I keď budete veľmi obozretná, vo vode sa to môže stať raz dva,“ hovorí lektorka plávania a štvornásobná mamička Štěpánka Štrougalová.

Pozor na preplnené bazény
„Nie som si istá, že v dnešnej dobe dokážete nájsť bazén, kde by ste plávala v komornej skupinke a cítila sa bezpečne. Možno snáď zaradenie do hodín, ktoré sú vymedzené pre kondičné plávanie seniorov, by sa dalo odporučiť. Choďte plávať naozaj len tam, kde viete, že na vás nikto neskočí a ani vás nikto nekopne. V čase, kedy je na bazéne skupina rozdováděných mladých ľudí, je to však takmer nemožné, „konštatuje lektorka. Určite je bezpečnejšie využivať súkromný bazen na vlastnom pozemku, o ktorom viete, že je v ňom pravidelne čistená, či už vhodnou a neškodnou chémiou, alebo sa používa robotický vysávač.

More versus rybník
Do otvorenej náruče mora môžete vliezť úplne bez obáv. Ostatné kúpaliská musíte posúdiť naozaj podľa danej situácie vodného prostredia. Rieky sú samozrejme vhodnejšie ako stojatá voda v rybníku. V riekach je však potrebná opatrnosť, treba pri chôdzi po klzkých kameňoch.

Ako sa rýchlo zahriať
Bolo by pekné si vyberať, v ako teplej vode by sme chceli cvičiť. To nám ale presne určí prevádzkovateľ daného bazéna. Každopádne je vždy dobré zaradiť pri vstupe do bazéna okamžite rýchlejší pohyb, kedy sa nám zvýši tepová frekvencia a tým sa celé telo zahreje. Vo vode sa nemusíte báť ani poskokov, ktoré práve voda perfektne tlmí.

Pri vstupe buďte opatrná
S väčším bruškom je každá žena predsa len menej pohyblivá. Preto je treba viac opatrnosti aj pri vstupe do bazéna. V žiadnom prípade v tehotenstve do vody neskáčte, a to z akejkoľvek výšky. „Tehotná ste iba 9 mesiacov, a ak ste milovníčka skokov z veží alebo dosiek, na radosť z letu si tých pár mesiacov radšej počkajte …,“ odporúča Štěpánka Štrougalová.

Myslite na intímnu hygienu
Ak si potrebujete na bazéne sadnúť, podložte si pod seba radšej uterák alebo napríklad plávacie doštičku. So svojím ošetrujúcim lekárom môžete prebrať aj možnosť zakúpenia tampónov na kúpanie, ktoré sú špeciálne vyvinuté pre intímnu hygienu žien. Tieto tampóny sú napustené čistým vazelínovým olejom, ktorý má vodoodpudivé vlastnosti a zabraňuje preniknutiu vody do pošvy. Použitie sa odporúča len pre tehotenstvá, ktoré sú v poriadku.

Vyhnite sa pošmyknutia
Na klzkých dlaždiciach okolo bazénu hrozí pošmyknutie. Myslite na to a vybavte sa vhodnými papučami alebo žabkami s protišmykovou podrážkou.

Radšej s doprovodom
Ak ste si našli večerný kurz plávania, bude vám iste príjemné, keď vám príde po lekcii naproti partner. Je to zvláštne, ale v čase tehotenstva máme zodpovednosť za svoje bruško a potulovania sa po nočnom meste nie je žiadne tehotnej žene príjemné.

Viac sa dozviete tu: zenysro.cz

Zdroj informácie TU

Zdroj foto: depositphotos

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Náš tip outdoor Príroda

„The Big Five“ – päť najkrajších diaľkových turistických chodníkov na slnečnej strane rakúskych Álp

V Korutánsku na slnečnom juhu Rakúska už na vás čakajú diaľkové turistické trasy v jedinečnej krajine, ktorú tvoria hory a kopce rôznych výšok. V ich bezprostrednej  blízkosti sa nachádzajú teplé jazerá na kúpanie. K piatim pozoruhodným diaľkovým turistickým chodníkom v Korutánsku patria Alpe-Adria-Trail (750 km), Nockberge Trail (128 km), Karnischer Höhenweg (150 km), Tauernhöhenweg (60 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Gastronómia Náš tip Nezaradené outdoor Príroda Radíme Vám Šport Zdravie

Turistika na južnej strane Álp

Korutánsko má pre vás pripravené nespočetné množstvo turistických trás v jedinečnej vysokohorskej krajine vo všetkých nadmorských výškach. V bezprostrednej blízkosti sa často nachádzajú jazerá na kúpanie s príjemne teplou vodou. Okrem niekoľkodňových panoramatických diaľkových turistických trás tu na vás čakajú aj ľahšie turistické túry pre malých i veľkých, ktoré sa často dajú spojiť s výletom […]

Čítať ďalej
outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej