ONLINE MAGAZIN

Otvorili Via ferratový svet s najťažšou ferratovou cestou F-úha  na Slovensku

Návštevníci Kremnických vrchov sa môžu tešiť na nové adrenalínové zážitky. Od minulej soboty 15.08. sa už môžu prejsť Via ferratovým svetom s najťažšou ferratovou cestou F-úha s obtiažnosťou “F“. Via ferratový svet sa tak rozšíril a v súčasnosti ponúka lezecké cesty obtiažnosti B, C, E a F.

Projekt Via ferratového sveta organizačne zastrešilo Mesto Kremnica a podarilo sa ho realizovať vďaka finančným prostriedkom poskytnutým Banskobystrickým samosprávnym krajom, Oblastnou organizáciou cestovného ruchu Stredné Slovensko, Nadáciou EPH a samozrejme Mestom Kremnica.

V sobotu 15. 08. 2020 sa o 9.30 hod. uskutočnilo otvorenie Via ferratového sveta s najťažšou via ferratovou cestou na Slovensku F-úha s obtiažnosťou “F“.

,,Pre návštevníkov sme vybudovali Via ferratový svet so zaistenými lezeckými cestami s obtiažnosťou “B, C, E“ a najťažšou  via ferratovou cestou s obtiažnosťou “F“.  Lezecké cesty sú prepojené aj rôznymi technickými prvkami ako vtáčie hniezda, kyvadlo, kladina, lanové mosty. Cesta Via Commo s obtiažnosťou “C“ končí na vrchole skalného masívu, odkiaľ lanovým mostom s dĺžkou  32 m vo výške 35 m prejdete na skalný hrebeň, z ktorého sú nádherné pohľady na Skalku, Krížnu a Turiec. Nezabudli sme ani na najmenších návštevníkov, ktorí so svojimi rodičmi prichádzajú na Skalku a pri vstupe do Via ferratového sveta sa môžu vyzabávať  v Detskom raji.  O tom, čo ich tam čaká nebudem hovoriť, ale pozývam – príďte sa pozrieť“, uviedol Alexander Ferenčík, primátor Mesta Kremnica.

Zároveň sa poďakoval za spoluprácu všetkým partnerom a realizátorom: „Som rád že opäť môžeme prezentovať niečo jedinečné a to vďaka ľuďom nielen s výbornými nápadmi, ale tiež s chuťou a ochotou robiť v prospech verejnosti často aj bez nároku za odmenu a v čase svojho osobného voľna. Menovite chcem poďakovať statikovi Paľovi Kohutiarovi a realizátorom Paľovi Rajčanovi, Tomášovi Hulinovi, Patrikovi Rajčanovi, Danovi Dobrotkovi, Paľovi Štrofekovi, Zdenovi Balážovi a jeho kolegom, Olovi Přibylovi, Norovi Švandovi, ktorí nové prvky vo Via ferratovom svete budovali, ale aj všetkým tým, ktorých okolo seba dokázali sústrediť a ktorí im ochotne pomáhali. Nemôžem nespomenúť, že bez finančného prispenia Banskobystrického samosprávneho kraja, Oblastnej organizácie cestovného ruchu Stredné Slovensko, Nadácie EPH a podpory kolegov poslancov, ktorí projekt podporili financiami z rozpočtu mesta, by nebolo možné vybudovanie týchto atraktívnych adrenalínových prvkov“.

Za Oblastnú organizáciu cestovného ruchu Stredné Slovensko, ktorá finančne prispela na dobudovanie ferratovej cesty, uviedol jej výkonný riaditeľ Jiří Pěč: „Kremnicu návštevníci objavujú stále viac a stáva sa obľúbeným cieľom výletov a dovoleniek nielen Slovákov, ale aj zahraničných hostí. Popri banskej minulosti a krásnom historickom námestí je atraktívnym bodom v zime i v lete rekreačné stredisko Skalka. Nachádza sa tu pôvodná ferrata s najdlhším visutým mostom na Slovensku. V sezóne ju vyhľadáva naozaj obrovské množstvo návštevníkov a som preto rád, že novootvorený via ferratový svet rozširuje možnosti pre skúsených lezcov, ale aj začiatočníkov a návštevnosť sa prirodzene rozloží do viacerých bodov.“

Táto fáza Via ferratových  trás doplnila už existujúcu Via ferratovú infraštruktúru. Rozpočet na novovybudované časti bol 40 700 Eur. Banskobystrický samosprávny kraj podporil tento projekt simou 10 000 eur cez Rozvojovú agentúru BBSK.

Otvorenia sa zúčastnil aj krajský poslanec a člen správnej rady Rozvojovej agentúry BBSK Ján Beljak: „Som rád, že členom OOCR Stredné Slovensko sa stalo aj mesto Kremnica a spolupráca sa rozbehla aj s Krupinou. Takéto aktivity vnímam ako dobrý nástroj pre dynamickejší rozvoj cestovného ruchu v regióne. Teší ma, že do týchto oblastí aj s prispením Banskobystrického samosprávneho kraja vieme prilákať širokú škálu turistov – nielen milovníkov prírody a histórie, ale aj aktívnych športovcov a fanúšikov adrenalínu.“

Zaistené cesty (via ferraty) Via ferratový svet sa nachádzajú v Kremnických vrchoch v starej časti Skalky. Vstup do Via ferratového sveta je pri starých vlekoch na Skalke.

Via ferratový svet má viacero ciest :

  1. Cvičná via ferrata  – obtiažnosť „B“ , dĺžka 15 m.

Cvičná ferrata je určená na nácvik a zaobchádzanie s via ferratovým výstrojom. Končí pri ikonickom strome, ktorý sa nevzdal ani v ťažkých podmienkach na Skalke.

  1. Via ferrata traverz – obtiažnosť „B“ , dĺžka 100 m. Je to hlavná jednosmerná via ferrata, ktorá traverzuje skalný masív medzi zjazdovkami. Via ferrata traverz je poprepájaná viacerými zážitkovými prvkami  ako sú vtáčie hniezda, kladina, kyvadlo, mosty a rebrík DNA. Návštevník môže traverz opustiť na viacerých únikových  miestach.
  2. Hrebeňová via ferrata – obtiažnosť „B“, dĺžka 30 m.  Via ferrata vedie výrazným hrebeňom a v jej strede sa križuje s Via ferratou traverz.
  3. Via Commo – obtiažnosť „C“ , dĺžka 110 m.

Via ferrata traverzuje pás skál v ľavej časti vedie dreveným mostom popri javore v záreze skál, ďalej cez vrcholovú skalnú stienku a vystupuje na skalnej veži pri lanovom moste s dĺžkou 32 m a maximálnou výškou 35 m, ktorý končí na skalnom masíve s výhľadmi do širokého okolia.

5.Via ferrata F-úha  – obtiažnosť „F“, dĺžka 45 m, previs 11 m.  Najťažšia ferratová cesta na Slovensku, ktorú odporúčame skúseným lezcom. Pozor je extrémne náročná!

V pravom slova zmysle je to horolezecká cesta obtiažnosti 7+ UIAA istená via ferratovým lanom. Je určená pre lezcov, ktorí povinne zvládajú uvedený stupeň obtiažnosti.

  1. Via ferrata Malá výzva E-jha – obtiažnosť „E“ , dĺžka 16 m, previs 3 m.

Via ferratový svet sa nachádza v exponovanom teréne s nutnosťou použitia špeciálnych ferratových setov. Tie sú k dispozícii na zapožičanie v Relax centre na Skalke. Viac informácií nájdete na webovej stránke www.visitkremnica.sk, www.kremnica.sk

Zahájenie – ferrata je otvorená.

 

 

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej
Náš tip Príroda Radíme Vám

Kedy sa veľryby presťahovali do mora a stratili nohy?

História veľrýb je jedným z najväčších zázrakov a tajomstiev evolúcie. Ako tieto cicavce dýchajúce pľúcami prišli o nohy a vrátili sa do mora? Na túto otázku sa pokúsi odpovedať dokument Tajomné údolie veľrýb v Egypte, ktorý bude mať premiéru vo štvrtok 29. februára o 20:00 na Viasat Nature. Z 90 druhov dnes žijúcich veľrýb sú […]

Čítať ďalej