ONLINE MAGAZIN

Nový školský rok sa blíži a správny výber školskej tašky je na prvom mieste

Viete, ako správne vybrať školskú tašku alebo aktovku?

Každý rodič stojí pred otázkou, ako vybrať školský batoh či aktovku. Výberu je potrebné venovať dostatok času a úsilia hlavne z toho dôvodu, že ju vaše dieťa bude nosiť minimálne 2-3 roky.
Ak zvolíte nevhodný typ, môže to viesť nielen k bolestiam chrbta alebo hlavy, ale aj k trvalej deformácii chrbtice. Tak vám poradíme, na čo by sme sa teda mali zamerať?

Batoh alebo aktovka?
Často sa pri výbere školskej tašky rodičia obracajú na odborníkov s otázkou, či je lepšie aktovka, alebo školský batoh. Zvyčajne sa odpovedá, že  výber je čisto individuálnou záležitosťou a otázkou vkusu. Aktovka má ale byť stabilná a prehľadná. To oceňujú predovšetkým rodičia prváčikov. Má mať pevnú konštrukciu, ktorá drží stále rovnaký tvar, či je prázdna, alebo plná. Má iba jednu hlavnú komoru, čo uľahčuje dieťaťu prehľadnosť obsahu ihneď po otvorení. Nevýhodou aktovky môže byť jej váha, ktorá býva väčšia ako u batohu. Školské batohy sú  v porovnaní s aktovkou praktickejšie, pohodlnejšie a vojde sa do nich viac vecí. Školský batoh má anatomicky tvarovaný a  vystužený chrbát a má v zásade viac ako jednu hlavnú komoru. Toto praktické členenie dieťaťu uľahčí ukladanie školských pomôcok, desiaty, či oblečenia na telocvik. Ak si nie ste istí, že sa vaše dieťa dobre zorientuje, kde čo má, odporúčame aktovku, ktorá je pre menšie deti prehľadnejšia.

1. Ergonomicky tvarovaná chrbát a polstrované ramenné popruhy
Zdravý vývoj chrbta dieťaťa je prioritou každého rodiča. Väčšina školských aktoviek a batohov majú pevnú, anatomicky tvarovanú chrbtová časť a dostatočne široké polstrované popruhy, ktoré pomáhajú rovnomerne rozložiť váhu celej tašky a zabraňujú krivenie chrbtice.

2. Reflexné prvky
Bezpečnosť by mala byť na prvom mieste, a tak by sa nemalo zabúdať na reflexné prvky. Školská taška by ich mala mať zo všetkých strán, teda aj na popruhoch. S použitím reflexných prvkov sa viditeľnosť školáka zvyšuje na 200 metrov. Vodič sa mu tak môže úspešne vyhnúť kráčajúcemu školákovi.

3. Hmotnosť
Ďalším dôležitým parametrom je váha. Tá by sa mala pohybovať okolo 1 kg (cca 840 – 1400 g). Väčšina z nás sa domnieva, že chrbtový systém s anatomicky tvarovaným hliníkovým rámom výrazne ovplyvňuje hmotnosť školskej tašky. Opak je pravdou. Hliníkový rám zaťažuje celkovú hmotnosť minimálne a je pre ochranu zdravého rastu chrbta kľúčový. Hliníková výstuž, váži iba 0,04 kg, ale zaisťuje správne rozloženie váhy batohu po celom chrbte.

4. Veľkosť
Pre pohodlné nosenie školskej tašky je nutné vybrať správnu veľkosť. Ako ju spoznáte? Horná ani dolnú časť aktovky či batohu nesmie presahovať cez chrbát dieťaťa. Musí pohodlne sedieť, nepadá z chrbta a určite by nemala tlačiť. Mala by priľnúť k chrbtu a kopírovať chrbticu dieťaťa.

5. Motív a farba
Nepodceňujte dizajn. Váš školák bude každodenne nosiť aktovku a batoh na chrbte a preto zapojte svoje dieťa do výberu! Deti milujú svojich detských hrdinov a stále budú pribúdať v ich svete noví. Pokúste sa s dieťaťom dohovoriť na kompromise na nadčasovom dizajne, nech nemusíte kupovať školskú tašku každý rok. Ide predsa len o nemalú investíciu.

6. Cena
Na trhu nájdete naozaj širokú ponuku školských tašiek. Ceny sa zvyčajne pohybujú od 15 euro  do 160 euro. Rozhodne odporúčame nekupovať školskú tašku na tržniciach, kde málokedy nájdete výrobok s atestom a certifikáciou. Využite kamenné alebo overené online obchody, kde si môžete nechať poradiť od vyškolených predavačky a priamo si školskú tašku vyskúšať, alebo na internete prečítať recenzie od zákazníkov.

Informáciu sme prevzali od: agatinsvet.cz
Zdroj: https://bit.ly/2E1OlhQ

Foto zdroj: depositphotos

 

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie Náš tip outdoor Príroda

„The Big Five“ – päť najkrajších diaľkových turistických chodníkov na slnečnej strane rakúskych Álp

V Korutánsku na slnečnom juhu Rakúska už na vás čakajú diaľkové turistické trasy v jedinečnej krajine, ktorú tvoria hory a kopce rôznych výšok. V ich bezprostrednej  blízkosti sa nachádzajú teplé jazerá na kúpanie. K piatim pozoruhodným diaľkovým turistickým chodníkom v Korutánsku patria Alpe-Adria-Trail (750 km), Nockberge Trail (128 km), Karnischer Höhenweg (150 km), Tauernhöhenweg (60 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Gastronómia Náš tip Nezaradené outdoor Príroda Radíme Vám Šport Zdravie

Turistika na južnej strane Álp

Korutánsko má pre vás pripravené nespočetné množstvo turistických trás v jedinečnej vysokohorskej krajine vo všetkých nadmorských výškach. V bezprostrednej blízkosti sa často nachádzajú jazerá na kúpanie s príjemne teplou vodou. Okrem niekoľkodňových panoramatických diaľkových turistických trás tu na vás čakajú aj ľahšie turistické túry pre malých i veľkých, ktoré sa často dajú spojiť s výletom […]

Čítať ďalej
outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej