ONLINE MAGAZIN

Zatopilo vám dom alebo byt?

Spravte týchto 6 vecí, inak to oľutujete!

Vytopenie či záplavy, to je jedna zo životných udalostí, ktorú by si každý rád nechal utiecť. Zvyčajne nás však zaskočí a človek v zhone i v poriadnom šoku nedokáže ani správne zareagovať. Na čo teda nezabudnúť, keď už došlo k najhoršiemu?

 Škoda sa už stala, stále je však mnoho vecí, ktoré môžete podniknúť. Nestrácajte hlavu a začnite znova krok za krokom. Je jasné, že medzi absolútne priority patrí život a zdravie vašej rodiny a blízkych. Až potom začínate myslieť na ostatné, menej podstatné veci. Čo je možné spraviť vopred alebo bezprostredne po zatopení?

  1. Odpojte, čo sa dá

Primárne elektrinu! Ak sa vraciate do zatopenej nehnuteľnosti, overte si, že je prúd vypnutý alebo požiadajte o vypnutie (hlavne ak ste doteraz prúd v dome nevypínali). V prípade podozrenia požiadajte o asistenciu hasičov.

Pozor, záplavová voda môže viesť elektrický prúd a ohroziť vás na živote. Tiež je zdrojom baktérií a mikróbov, ktoré sa s vodou dostanú všade. Pohyb po zatopených či po vlhkých povrchoch je nebezpečný, preto buďte pri prieskume opatrní aj vo vlastnej obývačke. Zo zaplavených priestorov by ste mali čo najskôr dostať zvieratá, vyhýbať by sa im mali osoby s obmedzenou pohyblivosťou.

2. Spravte kontrolu

Nikdy nechoďte do priestorov, ktoré boli poškodené, napríklad do blízkosti spadnutých stromov či striech. V prípade, že je bezpečné navštíviť váš byt či dom, zamerajte sa na to dôležité. Jednými z úplne prvých vecí – ak ste ich nemohli odniesť vopred – sú vaše základné dokumenty ako poistné zmluvy, list vlastníctva či osobné dokumenty (rodné listy, diplomy…) a samozrejme všetky osobné doklady. Aj keď každý z nich je možné dodatočne vybaviť či získať kópie, je to časovo i finančne náročné, navyše základné identifikačné doklady je dobré mať so sebou hneď na začiatok.

  1. Začnite dokumentovať

Mať zdokumentované škody je vždy dobrý nápad. Ak ste mali pred udalosťou čas svoju nehnuteľnosť zabezpečiť, zdokumentujte si aj opatrenia, ktoré ste spravili vopred. Budete tak môcť dokázať poisťovni, že ste sa škodám snažili predísť.

Viacej informácií na: https://bit.ly/2VRzD3e

A ak ste sa už stali obeťou takejto mimoriadnej udalosti, je veľmi doležité mať poruke jedinečného pomocníka – ponorné čerpadlo.

Ako také ponorné čerpadlo funguje, vám radi vysvetlime v nasledujúcom článku…

Skoro to vyzerá, že čerpanie je alfou a omegou života. Vedomosti čerpáme v škole, inšpiráciu rovnako ako peniaze z účtu čerpáme, niekedy aj prečerpávame dennodenne. A je tu ešte jedna vec, ktorú je nutné čerpať, aby sme na svete prežili. Voda.

Čo potrebujeme na čerpanie vody?

Na to, aby ste ju mohli zo zeme načerpať k vám do domu, potrebujete šikovného pomocníka – ponorné čerpadlo. Je ich celý rad a všeobecne slúžia k transportu vody či inej tekutiny.

Kalové na odpadovú vodu – kalové čerpadlo do septiku, žumpy a na splaškovú vodu.

Čerpadlá na čistú vodu – pitnú vodu či vodu na polievanie. Tie sa ďalej delia na nízkotlakové, ktoré pracujú s tlakom 0,6 až 1 bar a používajú sa najmä na prečerpanie vody alebo vyčerpanie vody napr. z bazéna.

Ponorné tlakové čerpadlá sa používajú v prípade, že potrebujete dostatočný tlak napr. na zalievanie či závlahu. Ich výkon začína na nejakých 2 baroch. Platí, že čím väčšia plocha na zalievanie, tým je potrebný väčší tlak.

K tlakovým čerpadlám patria tiež domáce vodárne (v prípade, že máte nízky tlak alebo používate vodu zo studne). Súčasťou domácej vodárne môže byť aj expanzná čiže tlaková vodáreň, ktorá vám zaistí stály tlak vody v domácnosti. Domáce vodárne sú väčšie zariadenia a bývajú často vybavené kolieskami, ktoré uľahčia transport. Na 4 najčastejšie otázky pri výbere domácej vodárne vám odpovieme v ďalšom článku.

Veľmi časté sú tiež čerpadlá do vrtov, jedná sa o pozdĺžne trubice, zvyčajne s priemerom 15 cm, ktoré sa zasúvajú priamo do vyvŕtaného otvoru a vzhľadom k veľkosti sú mnohokrát vybavené membránovým mechanizmom, nie hnacou vrtuľkou.

Nejeden chatár či chalupár zaplesá pri pohľade na špeciálne čerpadlá do suda, ktoré sú prispôsobené veľkosťou a ergonómiou na jednoduché uloženie do suda. Nahromadiť dažďovú vodu do suda a následne z neho zalievať nebolo nikdy tak ľahké.

Čo čerpadlo dokáže a ako ho používať

Dnešné tlakové čerpadlá sa vedia automaticky spínať pri stlačení ventilu či kohútiku na konci hadice, zalievanie je teda absolútne bez limitu. S tým tiež súvisí aktuálny trend v automatických závlahových systémoch. Pod zložitým názvom sa skrýva veľmi jednoduchý a laicky zostaviteľný súbor hadíc rôznych priemerov, rýchlospojok a zalievacích koncoviek.

Tým, že sa používa iba od jari do jesene, nie je nutné hadicu inštalovať hlboko pod zem a postaviť automatický závlahový systém teda zvládne aj úplný laik.

Čerpadlo nie je pumpa, a tak je mechanizmus poháňaný elektrickou energiou. Všetky hobby čerpadlá sú na 220 V a zvyčajne sú vybavené 10m prívodným káblom. Takmer všetky ponorné čerpadlá sú vybavené plavákom, ktorý zabezpečuje, že čerpadlo nepobeží takzvane na sucho a nespáli sa.

Plavák musí byť v osi. Ak poklesne, potom sa čerpadlo automaticky vypína. Výnimkou sú čerpadlá určené do vrtu a taktiež špecifické čerpadlá určené na vyčerpanie bazéna, pri ktorých si môžete výšku dostupnej hladiny vody regulovať manuálne.

Ako na údržbu tohto mechanizmu sa dozviete tu:  https://bit.ly/2VTs0Jy

 

 

 

Zdroj textu: https://lepsiebyvanie.pluska.sk/ a https://www.hornbach.sk/

Zdroj fotgrafií: https://cz.depositphotos.com/

 

Mohlo by vás zaujímať:

outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip Novinky outdoor Umenie a kultúra

Stavať máje budú v trnavskom Kamennom mlyne aj v okolitých obciach

Akcie bohaté na spev a hudbu, pri príležitosti stavania májov, sa budú konať v utorok 30. apríla v Kamennom mlyne v Trnave, ako aj v neďalekých obciach Dolná Krupá, Suchá nad Parnou, Biely Kostol, Bohdanovce nad Trnavou a Ružindol.   O pripomenutie tradícií sa v Trnave postará univerzitný folklórny súbor Trnafčan, ktorý pripravuje druhý ročník podujatia […]

Čítať ďalej
Health Radíme Vám Tlačová správa Zdravie

Svetový deň hygieny rúk 2024: Prečo je zdieľanie znalostí o hygiene rúk stále také dôležité?

Ročne sa na celom svete podľa WHO vyskytne až 136 miliónov prípadov nozokomiálnych infekcií, teda infekcií spojených so zdravotnou starostlivosťou (HAI). Najjednoduchším preventívnym opatrením, ktoré pomáha zachraňovať životy pacientov na celom svete je správna hygiena rúk. Na jej význam poukazuje Svetový deň hygieny rúk, ktorý symbolicky pripadá na 5. mája. V európskom hospodárskom priestore sa ročne […]

Čítať ďalej