ONLINE MAGAZIN

Stručná história výroby nábytku

Ľudstvo neustále rozvíja svoje drevospracovateľské zručnosti. Postupne došlo k zdokonaleniu nástrojov pre lov zveri i pre obrábanie pôdy. Neskôr sme sa naučili stavať lode i budovy. Drevospracovanie hralo neodmysliteľnou úlohu v rozvoji civilizácií. História spracovanie dreva je téma pozoruhodná a obsiahla.

Odjakživa používame drevo na výrobu praktických a užitočných, ale aj krásnych a dekoratívnych predmetov. Inšpirovali sme sa od starých Egypťanov, Grékov alebo Rimanov. Osobité a rôznorodé postupy zozbierané z celého sveta dali vzniknúť pestréj mozaike štýlov a techník.

Starovek: Starí Egypťania nasadili vysokú latku

Stoličky, stoly a postele.
Približne pred piatimi tisíckami rokov pocítil staroveký Egypt potrebu po tomto tovare. Egypťania však nezostali iba u praktickej funkcie nábytku. Viacmenej už od prvopočiatku vytvárali veľmi ozdobné a dekoratívne kusy s prepracovanými detailmi a ornamenty. Pre svojich vládcov pripravovali nádherný nábytok na mieru. Najvydarenejšie výrobky nakoniec uložili do okázalých hrobov kráľov a kráľovien.

Písal sa rok 2000 pr. N. L.. Vtedy do hry vstúpili  starí Gréci. Hoci ich verzie dreveného nábytku nie sú natoľko dekoratívne, inšpirácia egyptskými majstrami je ale zrejmá. Grécky nábytok sa vyvíjal pomalšie. Sprvu takmer výhradne vyznával praktický pravý uhol. Postupom času svoju ťažkopádnosť a strohosť ukončil. Do výroby nábytku prehovorili zaoblené tvary a celkovo príjemnejšia podoba výsledných výrobkov.

Stredovek: Úpadok aj snaha popadnúť druhý dych

Počas stredoveku dizajn nábytku pôosobil veľmi  hrubo a drsne. Drevený nábytok sa vrátil k štvorcovému tvaru a k menšiemu rozmeru. Nápadne tak pripomínal prvotné základnú formu nábytku starovekých Grékov. Avšak aj v tejto dobe bola snaha o aplikácie dekoratívnych prvkov a premysleného rezbárstva. Prelom 14. a 15. storočia priniesol do gotického mestského interiéru novátorský punc a chuť inovovať.

Hospodársky rozmach naštartoval hlad po kvalitnejšom životnom štýle aj potrebu lepšieho bývania a okázalejšího nábytku. Pri vývoji bytového interiéru boli vo vyššej miere vnímané požiadavky na pohodlné bývanie zámožnejších vrstiev a rovnako tvorba nábytku na mieru. Stredná vrstva potom preberala motívy v skromnejšej miere, podľa svojich finančných možností a potreby spoločenskej prestíže.

Renesancia: Umenie a výroba nábytku idú ruka v ruke

Kým stredovek ľahko zabrzdil pokrok v dizajne nábytku, renesancia pozdvihla estetiku nábytku na úplne novú úroveň. Rozvoj umenia bol k nezastavenie. Návrhári už neprojektovali nábytok iba v jednotlivých kusoch, väčší zmysel im dávali celej súpravy. Nákresy nábytku obsahovali veľa kriviek a oblých tvarov. Všetko doplnili prevažne kvetinové a špirálové detaily. Zaujímavým rysom sa stali výrazne vystúpené detaily, ktoré nápadne akcentovali viacrozmernosť renesančného nábytku.

Novověk: Nábytek kolonizuje Ameriku

Nielen noví osadníci sa plavia  v rokoch 1500 až 1754 do Ameriky. Nový svetadiel je osídľovaní predovšetkým britskými, španielskymi a francúzskymi moreplavcami, čo prinieslo všeobecnú rozmanitosť, ktorá sa premietla aj do štýlu nábytku. Absenciou radu rezbárskych detailov, sa tieto kusy vzhľadovo blížili nášmu modernému nábytku. Jednoduchosť, častý pohyb a požiadavku na jednoduchšiu prepravu dal vzniknúť tzv. Koloniálnemu nábytku. Do dizajnu prehovoril anglický štýl s dôrazom na zníženú hmotnosť a multifunkčnosť nábytku.

Na skok do modernej doby

Drevený nábytok prešiel pozoruhodným vývojom. Návrhári úzkostlivo sledovali trendy tej či onej doby. Priemyselná revolúcia priniesla dôraz na funkcionalitu, cenu a masovejšiu výrobu.
Drevený nábytok je dostupnejšie ako kedykoľvek predtým. Hoci prím hrá vynútená jednotvárnosť, aj dnes nájdeme mnoho remeselníkov, ktorí majú radosť z vytvárania robustného nábytku na mieru.

Viac informácií o ľudových stavbách Česku a  na Slovensku, nájdete TU

 

Text: preklad z http://www.rustikalni-bydleni.cz/

Zdroje:

https://www.britannica.com/technology/furniture/History

https://www.wagnermeters.com/moisture-meters/wood-info/history-of-woodworking/

http://www.timberbits.com/blog/history-of-woodworking/

https://pxhere.com
https://upload.wikimedia.org/

 

 

Mohlo by vás zaujímať:

Náš tip Nezaradené Osobnosti Lines

Spomienka na JFK

60. výročie úmrtia prezidenta Kennedyho V novembri odvysiela televízna stanica Viasat History sériu dokumentov pri príležitosti 60. výročia jedného z najšokujúcejších a dejiny určujúcich momentov 20. storočia, atentátu na prezidenta Johna F. Kennedyho. Počas dvoch nedieľ (19. a 26. novembra) predstaví Viasat History tri nové dokumenty, ktoré odhalia nové skutočnosti z osudného dňa 22. novembra, ktorý otriasol […]

Čítať ďalej
Cestovanie Film Náš tip Nezaradené Príroda Radíme Vám

Putovanie krajinou Dolného Rakúska zážitkovými vlakmi spoločnosti Niederösterreich Bahnen

Vitajte v Puchbergu pod horou Schneeberg Naša turisticko – novinárska skupina sa tentokrát rozhodla svoj turistický trip po spolkovej krajine Dolné Rakúsku, začať v malebnom mestečku Puchberg am Schneeberg. Puchberg am Schneeberg sa nachádza 80 km južne od Viedne v romantickom, údolí, na úpätí 2 076 m vysokého Schneebergu a je rajom pre milovníkov hôr a […]

Čítať ďalej
Nezaradené

Kúpeľný pobyt a vodoliečba: Vaša cesta k regenerácii a zdraviu

Zachovať zdravie a pohodu tela i mysle je v dnešnej uponáhľanej dobe zásadné a zároveň veľmi náročné. Jedným zo spôsobov, ako tento cieľ dosiahnuť, je absolvovať kúpeľný pobyt, ktorý môže mať na vás nielen relaxačné, ale aj terapeutické účinky. Najmä vodoliečba, ktorá je súčasťou mnohých kúpeľných pobytov, je oceňovaným spôsobom nápravy viacerých ochorení. Poďme sa […]

Čítať ďalej