ONLINE MAGAZIN

Smart ochrancovia domácností

Policajné štatistiky jasne dokazujú, že počet vlámaní stúpa najmä v letnom období, pretože nás lákajú kúpaliská, výlety do prírody, alebo dovolenkové destinácie. Nikomu sa nechce „pariť“ v byte, či kancelárii. Skrátka ideálny čas pre zlodejov. Ako sa jednoducho brániť?

Úplnou samozrejmosťou by mali byť bezpečnostné dvere (v určitých prípadoch aj okná – mreže), zabezpečenie priestoru technickými prostriedkami (alarm, kamerový systém) a dobré poistenie.

Spoľahlivé vchodové dvere sú pri riešení bezpečnosti tým prvým, pretože je to to prvé, čo obvykle musí zlodej prekonať a nevypláca sa na nich šetriť. Veľmi dôležité je pritom zabezpečiť aj pevnú zárubňu (obvykle je vhodné nechať ju zaliať betónom, čo zvýši pevnosť a tuhosť dverí). Pri rodinnom dome alebo nižších poschodiach treba počítač aj s možnosťou vniknutia cez balkón a okná (nezriedka okienka na pivnici). Ani najlepšie bezpečnostné dvere vás ale neochránia pred vlámaním, ak použijete nekvalitné zámky.

Elektronická ochrana

Alarm je dobrou investíciou ak je napojený na nejaký systém centralizovanej ochrany, alebo vám aspoň dokáže poslať okamžitú správu o narušení na váš mobil. Dobrou investíciou je najmä vtedy, keď sa nachádzate v izolovanej oblasti. Ako spúšťač sa typicky používa detektor pohybu, prípadne senzory na oknách, dverách, detektory dymu (požiarne hlásiče), detektory nadmernej vlhkosti (vytopenia) a pod.

Žiadny detektor však nepracuje so 100% istotou, takže je vysoká pravdepodobnosť nejakých falošných poplachov. Overiť, či ide o falošný alebo reálny poplach vám môže pomôcť kamerový systém pripojený na internet. Dohľadové kamery vám umožnia na diaľku vidieť presne to, čo sa práve v danom momente u vás deje. Ak teda len prebehla niekde myš, nemusíte alarmovať políciu a utekať všetko kontrolovať.

Profi alebo D.I.Y. riešenie?

Jedno z najjednoduchších riešení,
ktoré si dokážete nainštalovať aj sami iba pomocou mobilného telefónu ponúka modelový rad mydlink Home spoločnosti D-Link.

Existujú rôzne riešenia s rôznou zložitosťou inštalácie, kvalitou a úrovňou zabezpečenia. Tie najlacnejšie si nainštalujete aj sami, bez nástrojov, aj pomocou mobilného telefónu. Pokiaľ však potrebujete profesionálne zabezpečenie, nepokúšajte sa o svojpomocnú inštaláciu a nechajte to na odborníkov. Špecializované firmy majú svoje skúsenosti a vedia vám odporučiť to najvhodnejšie riešenie pre konkrétnu situáciu s vhodným rozmiestnením jednotlivých zariadení a prípravou scenárov.

Profesionálne kamerové systémy majú obvykle ešte aj záznamové zariadenia a záložné napájanie, ktoré zaistí prevádzku aj v prípade prerušenia dodávky energie. Ide však o nákladné systémy, ktoré presahujú často bežné potreby (nezriedka v sume rádovo v tisíckach eur). Dôležité je čo a ako aktívne potrebujeme chrániť.

Mali sme možnosť otestovať malé riešenie spoločnosti D-Link z  modelového radu mydlink Home – zariadenia typu D.I.Y. (z ang. Do It Yourself = Urob si sám), na ktorých inštaláciu nie je potrebné žiadne náradie (sú to prístroje do elektrickej zásuvky), umiestniť ich môžete kdekoľvek v dosahu vašej Wi-Fi a nemusíte platiť žiadne ďalšie poplatky za ďalšie služby. Skrátka naozaj riešenie pre „bežného človeka“, ktoré môžete obsluhovať aj pomocou bezplatnej mobilnej aplikácie.

V balení sa nachádza kartička s QR kódmi, ktoré zoskenujete mobilným telefónom alebo tabletom. Prvým kódom si stiahnete bezplatnú aplikáciu a pomocou druhého QR pripojíte vaše zariadenie (kód obsahuje heslá od výrobcu). Všetky služby sú postavené na Cloudovom riešení, čo znamená jednoduchú dostupnosť cez internet vždy a všade.

Kamery môžu mať okrem mikrofónu integrované aj reproduktory, cez ktoré môžete na diaľku osloviť prípadných narušiteľov. Skúste sa na chvíľu vžiť do role zlodeja, ktorý práve vstúpil do cudzieho objektu a z kamery sa ozve varovanie, že ho vidíte a polícia je na ceste…

Krása týchto „gadgetov“ je v ich univerzálnosti. Sú to skladačky, pomocou ktorých si môžete sami vyskladať aj väčšie riešenie. Začať môžete jedným zariadením a postupne celý systém jednoducho rozširovať podľa potreby a pridávať ďalšie a ďalšie súčasti. Nie je to riešenie na profesionálne zabezpečenie, ale pre základné potreby bežných používateľov je to plne vyhovujúce a postačujúce.

Profesionálne sieťové kamery majú úplne iné schopnosti a možnosti, než tie „domáce“. Do IP kamery AXIS môžete napr. nahrávať video analytické aplikácie, ktoré dokážu bežať priamo v kamere. Tiež kvalita obrazu v detailoch je za kritických svetelných podmienok u drahej kamery citeľne lepšia.

 

Čo sa môže pokaziť…

Pamäťové karty z dlhodobého hľadiska nie sú tým najvhodnejším médiom pre záznam, pretože sa ich pamäťové bunky neustálym prepisovaním opotrebúvajú. Pri bežnom nasadení vo fotoaparáte, v smartfóne, alebo v akčnej kamere vydrží jedna kartička pokojne niekoľko rokov, no v prípade bezpečnostnej kamery sa video vo vysokom rozlíšení pri 30fps zapisuje na tú istú pamäťovú kartu prakticky neustále, takže sa bunky opotrebúvajú oveľa rýchlejšie. Mohlo by sa ľahko stať, že karta vypovie službu v tom najhoršom momente a vy nebudete mať zaznamenané práve to najdôležitejšie. Odporúčame preto pre lokálne zálohy voliť vždy väčšiu kapacitu pamäťovej karty, pretože napr. pri 16 GB karte znamená 1 TB dát viac ako 62 úplných prepísaní karty, zatiaľ čo u 256 GB karty sú to len 4 prepísania.

Rovnako sa alebo bude snažiť na mieste zničiť všetky stopy napr. aj zlodej a kartička v kamere pre neho nebude žiadnou veľkou prekážkou. Keď však budete mať okrem lokálneho záznamu video uložené aj na cloudovom disku „na internete“, budete mať svoju bezpečnú dobre chránenú zálohu.

TIP NA ZÁVER:  Pre lokálne záznamy používajte kvalitné SD karty renomovaných výrobcov, ktoré sú pre kamerové systémy priamo určené (označované napr. High Endurance od spoločnosti Kingston). Sú prispôsobené pre kontinuálny zápis, časté prepisovanie a ponúka rozšírený rozsah prevádzkových teplôt, takže ich spoľahlivosť je zaistená aj pri použití vo vonkajších kamerách.

 

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej
Náš tip Príroda Radíme Vám

Kedy sa veľryby presťahovali do mora a stratili nohy?

História veľrýb je jedným z najväčších zázrakov a tajomstiev evolúcie. Ako tieto cicavce dýchajúce pľúcami prišli o nohy a vrátili sa do mora? Na túto otázku sa pokúsi odpovedať dokument Tajomné údolie veľrýb v Egypte, ktorý bude mať premiéru vo štvrtok 29. februára o 20:00 na Viasat Nature. Z 90 druhov dnes žijúcich veľrýb sú […]

Čítať ďalej