ONLINE MAGAZIN

Obľúbené zážitkové prehliadky sú späť v novom šate!

Nočné prehliadky alebo Prehliadky po stopách SNP, ktoré si vyberiete?

 Počas celého leta sa obyvatelia a návštevníci Banskej Bystrice, ako aj okolitých miest môžu tešiť na pravidelné komentované prehliadky, kde sa pútavým spôsobom dozvedia viac o histórii nášho regiónu. Oblastná organizácia cestovného ruchu Stredné Slovensko v spolupráci s partnermi pre vás opäť pripravila jedinečné Nočné prehliadky či nový formát z histórie SNP s názvom „Začnite s vysťahovaním!“. Príďte, určite neoľutujete.

 

Obľúbené Nočné prehliadky si za posledné roky v Banskej Bystrici získali mnoho svojich priaznivcov, pravidelne zaznamenávali úspech a pozitívne ohlasy. Práve tento veľký záujem zo strany domácich i návštevníkov inšpiroval organizátorov k tomu, aby sa zážitkové prehliadky tento rok rozšírili do celého regiónu Stredné Slovensko.
Účastníci tak budú mať príležitosť nazrieť okrem Banskej Bystrice aj do histórie mesta Zvolen a Zvolenského zámku, Kremnice, Hronseka a kláštora v Bzovíku. Divadelno-šermiarske vystúpenia v podaní udatných Rytierov Vir Fortis tak priblížia verejnosti známe či menej známe udalosti a zavedú ich aj na miesta, ktoré nie sú bežne dostupné, ako napríklad do krypty, bašty, podzemia. „Sme veľmi radi, že sa Nočné prehliadky tešia priazni návštevníkov, ktorí si k nám každý rok nájdu cestu za poznaním a zábavou. Tešíme sa, že sa nám vďaka partnerom podarilo rozšíriť prehliadky aj do iných miest. Veríme, že tento krok ešte viac zatraktívni leto v regióne,“ uviedla Dominika Moravčíková, destinačná koordinátorka OOCR Stredné Slovensko.

Prehliadky sa odohrajú v mesiacoch júl a august, každý utorok v 2 okruhoch za sebou, vždy so začiatkom o 19:00 a 20:30, pričom okruh trvá približne 1 hodinu. Vstupenky sú k dispozícii v online predaji na www.zahoramizadolami.sk alebo na mieste pred začiatkom podujatia, avšak s obmedzenou kapacitou.

Podujatie podporili z verejných zdrojov Fond na podporu umenia a Ministerstvo dopravy a výstavby Slovenskej republiky. Partnermi prehliadok sú mesto Banská Bystrica, mesto Zvolen, mesto Kremnica, obec Hronsek, obec Bzovík, Informačné centrá Banská Bystrica, Zvolen a Krupina, Stredoslovenské múzeum, Slovenská národná galéria – Zvolenský zámok.

Prvýkrát sa bude konať aj komentovaná a čiastočne inscenovaná prehliadka po stopách SNP v Banskej Bystrici – „Začnite s vysťahovaním!“. V priebehu prehliadky budú návštevníci vtiahnutí do minulých dôb a zároveň im herci priblížia neľahké osudy ľudí navždy spojených s týmito významnými historickými udalosťami. Ľudia môžu prejsť a spoznať zaujímavé miesta spájajúce sa s dejinami SNP, pričom prehliadkou ich prevedú na slovo vzatí odborníci, historici z Múzea Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici.

 

O inscenácie sa postarajú mladí herci. Prehliadky sa budú konať v dvoch júlových a dvoch augustových stredajších termínoch, a ich začiatok bude vždy pred Historickou radnicou o 17:00. Vstupenky je možné zakúpiť si v predpredaji na www.zahoramizadolami.sk alebo priamo na mieste pred podujatím. Počet miest je obmedzený a okruh trvá približne 2 hodiny.

Ďalšie skvelé tipy na zážitky v regióne, ktoré na vás cez leto čakajú, nájdete na: www.centralslovakia.eu alebo www.zahoramizadolami.sk

 

 

Mohlo by vás zaujímať:

Architektúra Náš tip Radíme Vám

Brno láka na 5 ikonických víl modernej architektúry

Po vlaňajšom úspechu turistického balíčka 1 víkend a 4 ikonické vily, ktorý ponúkalo TIC BRNO v spolupráci so správcami všetkých objektov, sa tento rok môžu návštevníci Brna tešiť na prírastok: Za víkend totiž majú šancu spoznať hneď 5 víl – vrátane novo otvorenej Arnoldovej vily. „Vďaka výnimočnej spolupráci piatich brnianskych inštitúcií vznikol pred dvoma rokmi […]

Čítať ďalej
Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej