ONLINE MAGAZIN

Nová kaviareň na Zvolenskom zámku

Pomenovanie „Zámocká“ dostala novootvorená kaviareň, ktorá oživí priestor nádvoria na rozprávkovom Zvolenskom zámku, ktorý je sídlom Slovenskej národnej galérie. Vďaka nej budú môcť návštevníci na zámku ostať o čosi dlhšie a pri dobrej káve sa nadýchať atmosféry tohto čarovného miesta. Kaviareň zároveň plní funkciu informačného bodu na tematickej trase Pohronskej hradnej cesty, ktorej je zámok aktívnou súčasťou.  

Zľava: Ing. Jaroslav Stehlík (poslanec mesto Zvolen), PhDr. Ján Beljak, PhD. (poslanec BBSK), Ing. Ján Lunter (predseda BBSK), Ing. Jiří Pěč, PhD. (výkonný riaditeľ OOCR Stredné Slovensko), Mgr. art. Erika Trnková (riaditeľka SNG Zvolen), Ing. Lenka Balkovičová (primátorka mesta Zvolen), Radúz Dula, Mag. (FH) (riaditeľ sekcie cestovného ruchu MinDop SR)

Zvolenský zámok bude pre návštevníkov opäť o čosi atraktívnejší. Na jeho nádvorí sa v predposledný júlový deň uskutočnilo slávnostné otvorenie kaviarne Zámocká, ktorá doplní priestor galérie o chýbajúce gastronomické služby a poskytne tak možnosť na oddych ale aj pre načerpanie nových informácií pre návštevníkov zámku a regiónu Stredné Slovensko. „Dnešný mestský návštevník potrebuje nielen duchovné osvieženie, ale i poskytnutie základných doplnkových služieb. K nim bezpochyby patrí aj možnosť príjemného posedenia v priestoroch útulných reštaurácií, cukrární či kaviarní, a najmä poskytnutie informácií o regióne, podujatiach, možnostiach ubytovania, a pod.

Práve preto sme rozhodli zrealizovať projekt „Kaviareň Zámocká“, ktorý napĺňa tieto základné potreby návštevníkov“, informovala Erika Trnková zo Slovenskej národnej galérie vo Zvolene.
Zároveň dodáva: „Myšlienka vzniku našej galerijnej kaviarne sa v našich hlavách rodila pozvoľna od roku 2017, no dozrela v marci roku 2018, kedy sa skončil prenájom tohto priestoru v podobe čajovne. Každá dobrá galéria si predsa zasluhuje skvelú kaviareň. A tak sa i vďaka podpore Rozvojovej agentúry Banskobystrického samosprávneho kraja náš plán stál skutočnosťou. Návštevníkom ponúkneme okrem kvalitnej kávy aj fajnový zákusok v neopakovateľnom prostredí stredovekého Zvolenského zámku.“

Exteriér kaviarne

Výkonný riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu Stredné Slovensko, Jiří Pěč informoval: „V areáloch mnohých zahraničných, ale už aj slovenských kultúrnych inštitúcií sú informačné regionálne body ich bežnou súčasťou. V tomto prípade ide o skĺbenie príjemnej kaviarne a oddychovej zóny s v poradí prvým oficiálnym informačným bodom Pohronskej hradnej cesty. Tešíme sa, že návštevníci tu nájdu okrem informácií aj priestor na odpočinok a doznievanie kultúrnych zážitkov pri šálke dobrej kávy“.

Interiér kaviarne

Zvolenský zámok je od začiatku súčasťou zážitkového tematického projektu Pohronskej hradnej cesty, ktorá spája strážne hrady pozdĺž rieky Hron. Práve tie mali v minulosti významnú obrannú funkciu, kedy chránili bohaté banské mestá pred nepriateľom. „Súčasťou interiéru kaviarne bude aj moderná dotyková obrazovka s informačným systémom, ktorý bude zahŕňať informácie o ďalších pohronských hradoch, ako aj iných zaujímavostiach v regióne.
Návštevníci tu nájdu napríklad mapy, prípadne iné propagačné materiály, ktoré budú môcť využiť pri plánovaní výletov v okolí“ ,
dodáva Pěč. V rámci projektu sú na zámku naplánované počas leta aj komentované prehliadky zo série ZAŽI HRADY INAK!, ktoré sú súčasťou ponuky zážitkov krajskej cestovnej kancelárie na webe www.zahoramizadolami.sk. Do konca letných mesiacov sú na Zvolenskom zámku pripravené komentované prehliadky v termínoch 15. augusta, 19. septembra, 17. októbra.

Informačný bod Pohronskej hradnej cesty

Na otvorení zámockej kaviarne sa zúčastnil aj predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Ján Lunter, ktorý počas návštevy uviedol: Kraj prostredníctvom svojich oblastných organizácií cestovného ruchu dlhodobo podporuje projekty, ktoré súvisia s využitím jeho kultúrneho a historického dedičstva. Priestory galérie, ako aj Zvolenský zámok samotný, si zaslúžia zvýšenie návštevnosti. V rámci krajského projektu Pohronskej hradnej cesty chýbal priestor informačného bodu pre návštevníkov nášho kraja a som veľmi rád, že bude súčasťou práve tejto výnimočnej kaviarne.“

 Exteriér kaviarne

Kaviareň Zvolenská bola zrealizovaná vďaka finančnej podpore Banskobystrického samosprávneho kraja cez členský príspevok Rozvojovej agentúry BBSK, n.o. v oblastnej organizácii cestovného ruchu Stredné Slovensko. Celková hodnota tohto rozvojového zámeru je 35 000 EUR, podpora zo strany Banskobystrického samosprávneho kraja bola vo výške 25 000 EUR.

 Zľava: Radúz Dula, Mag. (FH) (riaditeľ sekcie cestovného ruchu MinDop SR), Mgr. art. Erika Trnková (riaditeľka SNG Zvolen), Ing. Lenka Balkovičová (primátorka mesta Zvolen), ), Ing. Ján Lunter (predseda BBSK)

Účel priestoru kaviarne v juhozápadnom nároží vnútorného nádvoria zámku (dnešnej Zámockej) sa v dejinách tohto sídla menil. Od dôb vzniku Zvolenského zámku, ktorý dal v poslednej tretine 14. storočia vybudovať uhorský a poľský kráľ Ľudovít I. z rodu Anjou ako poľovnícke sídlo, však môžeme predpokladať, že takmer výlučne slúžil na uskladňovanie zásob jedla a nápojov pre hradné kuchyne, ktorých tu bolo hneď niekoľko. Počas starších dejín priestory dnešnej Zámockej slúžili pravdepodobne ako hospodárske zázemie pre uskladňovanie surovín určených na prípravu jedál pre kráľa a jeho dvoranov.

Prehliadka tzv. Kapitánskeho domu – digitalizačného pracoviska SNG Zvolen a ukážka jednotlivých súčastí tohto pracoviska – Fumigačnej komory, skenerovne, postprodukcie, Ateliéru reštaurovania papiera a chemického laboratória. Výsledky práce pracovníkov digitalizačného pracoviska si môžete prezrieť na webe umenia (www.webumenia.sk), kde nájdete všetky digitalizované diela zo zbierok SNG ako i iných galérií na Slovensku.

Stredoveký zámok je v súčasnosti najbohatšou obrazárňou na Slovensku. Jeho priestory ponúkajú návštevníkom veľkú kolekciu starého umenia od 14. do 19. storočia. Siene prízemia a prvého poschodia sú výstavným priestorom s množstvom umeleckých druhov, tém aj štýlov. V súčasnosti sú v hlavnej palácovej časti umiestnené expozície a depozitáre SNG. Repliky obrazov z galérie budú zdobiť interiér kaviarne Zámocká a budú dostupné na predaj pre všetkých záujemcov a milovníkom tohto druhu umenia vo forme plagátových replík.

www.dobrykraj.sk | agentura.bbsk.sk

 

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej
Náš tip Príroda Radíme Vám

Kedy sa veľryby presťahovali do mora a stratili nohy?

História veľrýb je jedným z najväčších zázrakov a tajomstiev evolúcie. Ako tieto cicavce dýchajúce pľúcami prišli o nohy a vrátili sa do mora? Na túto otázku sa pokúsi odpovedať dokument Tajomné údolie veľrýb v Egypte, ktorý bude mať premiéru vo štvrtok 29. februára o 20:00 na Viasat Nature. Z 90 druhov dnes žijúcich veľrýb sú […]

Čítať ďalej