ONLINE MAGAZIN

Letné kúpanie bez rizika ?

Dermatologička radí, ako správne čistiť bazén

Základné čistenie všetkých bazénov by malo byť mechanickou cestou, kedy sa odstránia nečistoty. Ale čo s mikroorganizmami? Veď vo vode ich je viac než dosť.
Najviac o tom vie dermatologička MUDr. Petra Petrovská

Čo všetko môžeme nájsť v bazénoch a na kúpaliskách? Nič pekného. Chemická úprava vody je nutná. To potvrdzuje aj MUDr. Petra Petrovská. „Z kože a slizníc osôb využívajúcich umelá kúpalisko a bazény sa zmývajú do vody najrôznejšie sekréty, pot, maz, moč alebo zvyšky kozmetických prostriedkov, opaľovacích krémov a mydiel, ktoré môžu zhoršiť kvalitu vody a podporovať množenie najrôznejších mikroorganizmov – ako sú baktérie, vírusy, plesne a kvasinky, popr. i prvoky a helmu, mykobaktérie.

V určitých prípadoch pri vonkajších bazénoch nemožno vylúčiť tiež kontaminácii vody trusom vtákov a hlodavcov. Množenie mikroorganizmov podporuje tiež zvýšenie teploty kúpacie vody. „Takže vo verejných bazénoch nie je z biologického hľadiska nič vábneho. Vodu teda nestačí len mechanicky vyčistiť, ale aj poriadne chemicky ošetriť.

Ako na vlastný bazén

„Odporúčam použitie takejto technológie úpravy vody, ktorá zodpovedá kvalite surovej vody a býva nejefektnějším dezinfekčným prostriedkom v priebehu úpravy, pretože zachytí nielen väčšinu baktérií a vírusov, ale aj prvokov a ich odolná štádia,“ dodáva Petra Petrovská a pokračuje. „Môže sa jednať o rôzne chemické látky, ako je plynný chlór, chlórnan (napr. Savo Original), ozón, oxid chloričitý, peroxid vodíka, chloramín ai. Teda predovšetkým zlúčeniny chlóru. Taktiež ich kombinácie alebo UV žiareniu či mikrofiltráciu. “

Sú ale chemické prípravky bezpečné?

Najtradičnejšie chemické prípravky na čistenie sú teda na báze chlóru. Lenže chlór nie je úplne k ľudskému telu ústretový. Je teda bezpečné pre človeka so zdravou pokožkou vstúpiť do bazéna, v ktorom čistíme vodu Savom alebo občas aj inými chlórovými prípravkami?

„Ak v domácich podmienkach riešite dezinfekciu vody v bazéne, je potrebné vždy používať ľudskému zdraviu neškodné prípravky a ich nízke koncentrácie. Vždy vychádzajte z presných a prísnych technologických postupov, ktoré sú popísané na obaloch prípravkov. Napríklad prípravok Savo Original je po zhruba 30 minútach úplne rozložiteľný, čím je vhodný práve na dezinfekciu pitnej vody. Vo vode pritom hubí viac ako 99,9% mikroorganizmov, ktoré tak nemôžu spôsobiť kožné či iné ochorenia, „prezrádza Petrovská.

Poznámka redakcie:

Počas horúceho leta je každý rodinný bazén v plnej permanencii. Do vody sa však logicky dostáva aj veľa nežiadúcich nečistôt, ako sú napríklad zvyšky opaľovacích krémov, trávy, utopený hmyz atď. Aby voda v bazéne zostávala neustále krištáľovo čistá aj od väčších znečisťovateľov, je treba ju nielen pravidelne dezinfikovať a chrániť napríklad pred baktériami a riasami. Na túto činnosť a prácu sa využíva bazénový vysávač.
Všeobecne je u prípravkov na čistenie vody v bazéne ideálnej vykonávať dezinfekciu navečer, kedy sa už do bazéna nechystáte, a druhý deň sa tak bez obáv môžete kúpať. Ak si nie ste istí obsahom chlóru vo svojom bazéne, použite testovacie sady, ktoré meria množstvo voľného a viazaného chlóru vo vode a tiež pH, ktoré má veľký vplyv na kvalitu vody a zdravie.

Viacej zaujímavých informácií nájdete aj TU

 

Autor: Připravila redakce měsíčníku DŮM&ZAHRADA

Zdroj: článok bol prevzatý a preložený z: https://www.denik.cz/

 

 

Mohlo by vás zaujímať:

Cestovanie outdoor Príroda Radíme Vám

6 romantických botanických záhrad v Maďarsku, ktoré vás túto jar opantajú

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta, ktoré nájdete v blízkosti vášho bydliska, príjemným prekvapením, a sú […]

Čítať ďalej
Náš tip Radíme Vám Umenie a kultúra

TIP NA VÍKEND

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v piatok a v sobotu obľúbenú inscenáciu venovanú Jaroslavovi Filipovi, predstavenie s názvom Púpätko bude patriť deťom od šiestich mesiacov a výstavy ponúkajú dve trnavské galérie.

Čítať ďalej
Náš tip Príroda Radíme Vám

Kedy sa veľryby presťahovali do mora a stratili nohy?

História veľrýb je jedným z najväčších zázrakov a tajomstiev evolúcie. Ako tieto cicavce dýchajúce pľúcami prišli o nohy a vrátili sa do mora? Na túto otázku sa pokúsi odpovedať dokument Tajomné údolie veľrýb v Egypte, ktorý bude mať premiéru vo štvrtok 29. februára o 20:00 na Viasat Nature. Z 90 druhov dnes žijúcich veľrýb sú […]

Čítať ďalej