ONLINE MAGAZIN

Iný kraj, iný mrav – to platí aj o väzniciach !

Podľa Inštitútu pre výskum v oblasti trestného stíhania je po celom svete približne 10.35 milióna ľudí zadržaných v trestno-nápravných zariadeniach. V porovnaní s rokom 2000 vzrástol celkový počet väznených žien o 50 % a mužov o 18 %.
Tak isto aj celkový počet obyvateľov väzníc sa na celom svete značne líši.

Napríklad Spojené štáty majú 698 väzňov na 100.000 obyvateľov a zatiaľ čo Dánsko 61 väzňov. A samozrejme aj tu panujú značne rozdiely. V jednom vezení si môžete vyberať z ponuky hudobných nástrojov alebo videohier a v druhom bojujete o toaletný papier.

Pozrite si zopár fotografii / zdroj BoredPanda/, ktoré pravé na podobné rozdiely celkom rukolapne ukazujú….a prípadné nesprávne rozhodnutie je len a len na nás – v ktorej krajine by sme riskovali prekročenie zákona.

Aranjuez Prison, Aranjuez, Španielsko

Väzenie v španielskom meste Aranjuez, povoľuje rodičom a deťom zostať spolu so svojimi rodinnými príslušníkmi.

 

Luzira Prison, Kampala, Uganda

Táto väznica v africkom meste Luzira, je skôr vznešenou výnimkou na tomto kontinente.
Systém a vedenie väznice doslova núti svojich obyvateľov k zvyšovaniu si svojho vzdelania. Väzni si napríklad sami pestujú svoju zeleninu a distribuujú si medzi sebou potraviny, ktoré dopestujú. Väzni dokonca zodpovedajú za absolútnu harmóniu a funkčnosť jednotiek, ktoré si medzi sebou zriaďujú. Zaujímavosťou je i to, že recidíva je nižšia o 30 %, na rozdiel od Veľkej Británie – 46 % a Spojených Štátov – 76 %

Bastøy Prison, Horten, Nórsko

Väzenie Bastøy je najväčšie väzenské zariadenie v Nórsku. Zároveň patrí k najmenej stráženým a zabezpečeným väzením na svete. Väzenie sa nachádza na ostrove Bastøy, pri meste Oslo Fiord. Väzenie využíva plochu skoro celého ostrova – okrem severnej strany, kde je pláž pre verejnosť. Väzenie je organizované ako malé miestne spoločenstvo s približne 80 budovami, cestami, plážovými zónami, upraveným okolím, futbalovým ihriskom, poľnohospodárskou pôdou a lesom. Okrem väzenského zariadenia, sú k dispozícii obchody, knižnica, informačná kancelária, zdravotnícke služby, kostol, škola a dokonca i maják s možnosťou prenájmu na menšie stretnutia a semináre. Vo väzení sú aj väzni ktorí sú niektorí i vrahovia a násilníci. Aj títo žijú naozaj v luxusných podmienkach – napriek tomu má Nórsko najnižšiu mieru recidívy v celej Európe

San Diego Medium-Security Women’s Prison, Cartagena, Kolumbia

Ženská väznica v San Diegu, v Kolumbii. Táto časť väznice je určená pre väzenkyne, ktoré majú už len krátku dobu do prepustenia na slobodu. Táto časť je minimálne strážená a väzenkyne si môžu upraviť svoje obydlie, tak ako sa im páči. Tak isto si sami môžu pripravovať svoje jedlo. Aj týmto spôsobom sa snaží vedenie väznice, ženy väzenkyne, pripraviť na návrat do spoločnosti. Ženy v tomto väzení boli odsúdené za krádež, obchodovanie s drogami a vydieranie.

Halden Prison, Halden‎, Nórsko.

Druhé najväčšie väzenie v Nórsku. Zároveň toto väzenie patri k najviac zabezpečeným väzniciam vôbec. Väzenie bolo odovzdane do „užívania“ v roku 2010 a je určene aj pre odsúdených z celého sveta. Dizajn a zariadenie väzenských miestností je riešené tak, aby pripomínalo život mimo väzenia. Väzni komunikujú s neozbrojenými zamestnancami, aby vznikol zmysel pre komunitu. Táto väznica dostala v roku 2010 cenu za interiérový dizajn…a okrem ceny aj obrovskú kritiku, že je priveľmi liberálna !

Norgerhaven Prison, Veenhuizen, Holandsko

Väzni vo väzení Norgerhaven v meste Veenhuizen, v Holandsku majú pohodlnú posteľ, nábytok na mieru, chladničku a televíziu vo svojich bunkách…dokonca aj vlastnú kúpeľňu. V Holandsku je tak nízka kriminalita, že úrady čelia „problému“ nedostatočného naplnenia väzníc. Aj preto má táto krajina dohodu s Nórskom o prevzatí ich trestancov do holandských väzníc. V poslednom období aj nemecké inštitúcie presúvajú niektorých potrestaných do Holandska.

Onomichi Prison, Onomichi, Japonsko.

V Japonsku je stále viac odsúdených vo vyššom veku. Aj z tohto dôvodu sa v Japonsku začali stavať väznice pre tuto skupinu väzňov . Majú k dispozícii ľahšiu a mäkšiu stravu a aby sa im lepšie kráčalo a zdvíhalo, tak madlá na ruky. Svoj čas si môžu vypĺňať pletením a šitím.

HMP Addiewell, Lothian, Škótsko.

Táto väznica v Škótsku je svojim spôsobom výnimočná. Väzni sa musia zaoberať svojim protiprávnym správaním formou vzdelávania – riešia svoje prehrešky formou vzdelávania v oblasti práva, sociológie, psychológie. Tak isto majú vo väčšej miere prístup k okolitej prírode a častejšie sa stretávajú so svojou rodinou vo väzení.

Black Dolphin Prison, Sol-Iletsk, Rusko.

Táto väznica / známa aj pod názvom Čierny delfín/, je postavená na hranici s Kazachstanom.Väzni maju k dispozícii svoju celu s plochou 15 m², sú pod 24 hodinovým dohľadom. V tejto väznici sa spoločne nachádzajú sérioví vrahovia, kanibali a teroristi. Každá cela je oddelená od chodby tromi oceľovými dverami. Ak sa dá do podielu počet väzňov a vrážd, ktoré spáchali – tak na jedného väzňa pripadá 5 zavraždených.

Champ-Dollon Prison, Geneva, Švajčiarsko.

Táto väznica bola otvorená v roku 1977. Bola určená na umiestnenie podozrivých, pred ich odsúdením. V tejto dobe táto väznica čelí klasickému problému preplnenia – zaujímavosťou je i to, že v roku 2010 bolo v tomto zariadení 115 rôznych národností…a len 7,2% zo Švajčiarska.

Penal De Ciudad Barrios, Ciudad Barrios, San Miguel, Salvador

Táto väzenská bunka v San Miguel v Salvadore je vysoká 3,6 metra a široká 4,5 metra. V každej takejto bunke je tridsať väzňov. Pôvodne boli tieto cely skonštruované pre zadržaných do 72 hodín. To v dnešnej dobe neplatí a väzni sú tu aj rok. V noci spia v závesných sieťach, ktoré si vyrobili z oblečenia a sú zavesení po dvoch nad sebou.

Cebu Provincial Detention And Rehabilitation Center (CPDRC), Cebu, Cebu Province,Filipíny.

Toto väzenie na Filipínach je maximálne zabezpečené a ako súčasť svojej praxe a vplývania na odsúdených, používa cvičenie, rehabilitáciu a hlavne tanec. Mnohé tanečné vystúpenia väzňov sa prenáša online a tak títo väzni majú mnoho fanúšikov a sú celkom uznávanými celebritami.

Landsberg Prison, Landsberg Am Lech, Nemecko.

Toto je väzenie, kde Hitler napísal „Mein Kampf“ a kde bolo popravených 278 nacistov za svoje zločiny. V dnešnej dobe sú podmienky tohto zariadenia výrazne lepšie. Väznica ponúka pre svojich obyvateľov 36 kurzov, v ktorých si môžu odsúdení zvýšiť, alebo nanovo ziskať svoju pracovnú kvalifikáciu – po skončení trestu vychádzajú odtiaľto kuchári, obuvníci, mäsiari, maliari, murári….

The Las Colinas Detention And Reentry Facility, Santee, California.

Toto väzenie bolo navrhnute tak, aby svojim dizajnom a interiérovou architektúrou pôsobilo na psychológiu odsúdených. Takto upravené zariadenie ma vplývať na zlepšenie správania medzi odsúdenými a zamestnancami zariadenia.

Oslo’s Skien Prison, Oslo, Nórsko.

Väznice v Nórsku majú svojim zariadením i prístupom, čo najviac pripomínať život na slobode. Väzni máju k dispozícii vlastnú kúpeľňu, televízor, toaletu.
Masový vrah Anders Breivik si tu odpykáva svoj 21 ročný trest. V poslednom období sa snažil zažalovať štát pre neľudské podmienky. Jeho cela má tri miestnosti, kúpeľňu, toaletu, televizor….a o podobnom luxuse si môžu iní iba zdať.

Otago Corrections Facility, Milburn, Nový Zéland

Táto väznica má prezývku “ Milton Hilton“. Väzenské cely skôr vyzerajú ako izbičky pre teenagerov. K dispozícii máju telocvičňu, knižnicu…jednoducho sa tu potrestaní väzni máju citiť ako normálni členovia slobodnej spoločnosti.

The Maula Prison, Lilongwe, Malawi

Väznica v Lilongwe v africkom štáte Malawi je naozaj preplnená. Najhorší bol rok 2005, keď v jednej cele pre 60 ľudí bolo natlačených cez 200 ľudí. Jednu toaletu zdieľa približne 120 ľudí a vodovodný kohútik 900 ľudí. Zámerne vravíme ľudí a nie väzni, pretože toto zariadenie slúži nielen ako väznica, ale zároveň aj ako internačný tábor pre migrantov z Etiópie. Jediným pozitívom je, že muži môžu počas dňa hrať futbal a ženy basketbal.

Haiti’s Civil Prison, Arcahaie, Haiti

Väznica na Haiti, v meste Arcahaie je známa tým, že počas nepokojov v roku 2016 zomrelo 174 väzňov a jeden väzenský dozorca. Ani po týchto tragických udalostiach sa neľudské podmienky v tomto zariadení nezmenili.

Evin Prison, Tehran, Irán.

Napriek tomu, že iránsky režim existenciu tejto väznice neustále popiera, podľa vierohodných zdrojov, z ktorých sa k nám informácie dostali, je táto väznica určená pre politické odporkyne režimu. Ženy, ktoré sú tu väznené, žijú v nepredstaviteľne neľudských podmienkach. Zdravotná starostlivosť žiadna, kvalita vody mizerná, v celách je zámerne udržiavaná teplota 45 stupňov Celzia – vetranie je prísne zakázané. Návštevy rodinných príslušníkov – zakázane. Ale čo je najťažšie – spoluväzenkyne majú zakazané spolu rozpravať, tak isto nesmú prehovoriť ani na strážcov. Takto nastavené podmienky majú úplne demoralizovať a zlomiť osobnosť každej väzenkyne v tomto zariadení.

UN Detention Unit, Outside The Hague, Holandsko

Jednotka UNDU, je väznica spravovaná OSN. Bola založená v roku 1993 ako súčasť Medzinárodného trestného tribunálu pre bývalú Juhosláviu. Zariadenie slúži ako detekčné stredisko Medzinárodného trestného súdu, kde sú jednotlivci stíhaní za medzinárodné zločiny genocídy, zločiny proti ľudskosti, a vojnové zločiny. Každá bunka má svoju vlastnú toaletu, a umývací priestor. Väzni majú prístup do telocvične a môžu si sami pre seba variť. Tak isto majú k dispozícii počítač, kde si môžu väzni prezerať svoje informácie a filmy na cd nosičoch.

19. Quezon City Jail, Quezon City, Filipíny.

Väznica Quenzon v meste Manila. V tejto väznici prebieha neustály boj o vodu, jedlo, ale hlavne o životný priestor. Väzenské cely sú riešené tak, aby sa v nich mohlo natlačiť aspoň 200 väzňov. V tomto priestore sú odsúdení väzni, ktorí sú tu aj dvadsať rokov. Väzni ktorí sú odsúdení za menej závažne delikty, môžu späť vonku na cementovej podlahe basketbalového ihriska.

20. ADX Florence, Colorado, Spojené Štáty.

ADX Florence – najzabezpečenejšie väzenie v USA – známe aj pod označením „ Supermax“. Väzenie sa nachádza v pohorí Rocky Moutains. Väzenie je navrhnuté tak, aby jedna bunka bola pre jedného väzňa. V bunke sa musí väzeň zdržiavať 23 hodín denne. V priebehu dňa môžu vykonať hygienické potreby maximálne počas jednej hodiny a spútaný – buď obidve ruky alebo jednu. Jedlo sa podáva v bunke a je pripravené tak, aby sa nemohli seba poškodzovať – takže pečené rebierka tu nečakajte.

San Quentin State Prison, San Quentin, California.

Štátna väznica San Quentin je najstarším väzenským zariadením v Kalifornii – otvorené bolo v júli 1852. Toto zariadenie slúži hlavne pre odsúdených na smrť. Počet odsúdených na smrť v roku 2015 bolo 708.

22. Bois D’arcy Detention House, Yvelines, Francúzsko.

Táto väznica je pre odsúdených väzňov, ktorí „ vyfasovali „ maximálne rok.

Petak Island Prison, Vologda, Rusko

Tomuto väzeniu sa v Rusku hovorí aj ako „Alcatraz Ruska„. Väzenie Petak obýva spoločnosť najnebezpečnejších odsúdených. Väzni majú povolené dve návštevy počas roka….Z väzenia sa v podstate nedá uniknúť, nakoľko je na ostrove uprostred ľadových vôd Bieleho jazera. Z cely môžu vyjsť na maximálne pol hodinu denne.
El Buen Pastor Women’s Prison, Bogota, Kolumbia.

Väznica El Buen Pastor je určená pre ženy. V celách, ktoré boli navrhnuté pre dve osoby, sa tlači dvadsať odsúdených žien. Táto väznica ja známa nielen ako väznica s vysokým stupňom kriminality, ale hlavne každoročným organizovaním Miss Prison – táto súťaž je organizovaná a propagovaná hlavne ako prejav humanizácie tohto zariadenia.
Neve Tirza, Ramla, Izrael.

Neve Tirza je ženská väznica. Väčšina ciel ma 13 metrov štvorcových a každá bunka má približne šesť odsúdených.

Rikers Island Prison, New York, Spojené Štáty.

Väznica na ostrove Rikers v New Yorku má povesť jednej z najhorších v USA. Najväčšia kritika prišla po samovražde teenagera Kaliefa Browdera, ktorý strávil vo väznici tri roky, kde čakal na súdne konanie, ktoré malo začať na základe obvinenia z krádeže batohu. Federálne úrady plánujú tuto väznicu zrušiť tento rok.

HM Prison Dartmoor, Princetown, Anglicko.

Táto väznica patri v Anglicku k najzabezpečenejším zariadeniam v Anglicku. V tejto väznici sú väčšinou odsúdení za sexuálne zločiny.

San Pedro Prison, La Paz, Bolívia.

Táto väznica je známa svojim systémom a organizáciou. Vo väzení nie sú klasickí strážcovia, ale iba zopár policajných dôstojníkov. Väzni sa strážia sami a funguje tu pevná hierarchia vzťahov. Väzni si svoje bunky kupujú – približne za 1800 Boliviano, čo je približne 225 Euro. Tí najbohatší majú kúpené celé poschodia s kinom, vírivkami, káblovou televíziou. Veľa väznov býva vo väzení spolu so svojimi rodinami. V tejto väznici je aj laboratórium na výrobu kokaínu. A ešte jedna zaujímavosť…napriek zákazu, si túto väznicu môžu prezrieť aj turisti – samozrejme za riadny úplatok.

Mohlo by vás zaujímať:

outdoor Radíme Vám Šport Technika

Pre Slovákov a Slovenky stále rozhoduje cena oproti kvalite, platí to aj pri výbere bicykla a elektrobicykla

Viac než 16 % opýtaných Slovákov a Sloveniek zvažuje v roku 2024 kúpiť bicykel alebo elektrobicykel sebe alebo rodinnému príslušníkovi. Najdôležitejšie kritéria pri výbere predajcu bicyklov sú pre zákazníkov ceny bicyklov a elektrobicyklov, kvalita servisu a opráv a tiež odbornosť a ochota personálu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý Neuropea realizovala v spolupráci s CreditCall pre spoločnosť Kaktus Bike. Prieskum bol realizovaný v dňoch od 9.2.2024 […]

Čítať ďalej
Cestovanie Náš tip Novinky outdoor Umenie a kultúra

Stavať máje budú v trnavskom Kamennom mlyne aj v okolitých obciach

Akcie bohaté na spev a hudbu, pri príležitosti stavania májov, sa budú konať v utorok 30. apríla v Kamennom mlyne v Trnave, ako aj v neďalekých obciach Dolná Krupá, Suchá nad Parnou, Biely Kostol, Bohdanovce nad Trnavou a Ružindol.   O pripomenutie tradícií sa v Trnave postará univerzitný folklórny súbor Trnafčan, ktorý pripravuje druhý ročník podujatia […]

Čítať ďalej
Architektúra Náš tip Radíme Vám

Brno láka na 5 ikonických víl modernej architektúry

Po vlaňajšom úspechu turistického balíčka 1 víkend a 4 ikonické vily, ktorý ponúkalo TIC BRNO v spolupráci so správcami všetkých objektov, sa tento rok môžu návštevníci Brna tešiť na prírastok: Za víkend totiž majú šancu spoznať hneď 5 víl – vrátane novo otvorenej Arnoldovej vily. „Vďaka výnimočnej spolupráci piatich brnianskych inštitúcií vznikol pred dvoma rokmi […]

Čítať ďalej